Mám 18 a túžim po bábätku
Pekný deň viem že ma tu teraz asi všetky mamičky ukameňujete ale nevadí.. Mám 18 rokov a netuším prečo mám tieto pocity vždy som mala rada detičky ale od doby čo som neplánovane otehotnela a bohužiaľ sa to skončilo potratom chcem stále dieťa proste keď vidím mamičku s bruškom úplne jej závidím aj keď vidím malé detičky úplne som na mäkko a strašne by som túžila aby som mala aj teraz.. Áno ja viem uvedomujem si to aká to je náročnosť dieťa není bábika je to zodpovednosť a starosť na celý život hlavne to keď celý svoj život pociťujete strach o svoje dieťa.. Chápem každú mamičku ktorá by mi povedala že či som sa zbláznila že je to strašne náročné a že to není psík je to opatera 24 hodín denne.. Úplne vás mamy aj moju mamu v tomto obdivujem a raz by som taka mama chcela byť aj ja.. Mám vstek keď vidím detičky ktoré sú zanedbané alebo detičky v detskom domove je nespravodlivé že niektoré ženy ktoré by ani deti nikdy mat nemali ich majú a iné ktoré tak veľmi túžia a boli by najlepšie mamičky ich nemôžu mať.. Veľa diskusii tu takých čítam a je mi to strašne ľúto pretože to viem aj v tak mladom veku aké to je stratiť najväčší poklad sveta
@daganov tak každý človek je iný 🙂 ja som rada, že ho mám tak skoro 🙂 uvidím, ako to zhodnotím o pár rokov 🙂
Slečna prepáč ale z čoho chceš dieťaťu zabezpečiť základné potreby? Je pekne mať cieĺe, sny. Každý z nás má nejaké. Už máš za sebou potrat v takom mladom veku. Najprv by bolo dobre dokončiť školu. Okrem dieťaťu máš aj iné ambície? Čo partner? Vieš variť, starať sa o domácnosť?
Inač ja nechápem niektoré z Vás. Čo je zle na túžbe po dieťati? Nikde autorka nepíše, že si ho ide urobiť... A že sa musia rodičia starať a neviem čo. V prípade 18 ročnej je predpoklad, že rodičia pomáhajú veľa, ale niektoré sa tu vyjadrujete, ako keby všetky mladé matky boli závislé od rodičov.. A čo keď niekto býva s rodičmi? Na tom je niečo zle? Áno, pokiaľ by tam bývali len tak, tak hej, ale napr aj my bývame u rodičov, kým postavíme dom, ale my tu nebývame zadarmo. Platíme všetko napoli a platia ich pravidlá.. Keby sa mal každý riadiť tým, že dieťa až po škole, vlastnom bývaní a neviem čom všetkom, tak by veľa žien malo deti najskôe v 35..dnes sú vysoké nároky..
A ďalšia vec, ja síce bývam u rodičov, ale o dieťa sa starám ja, nevešiam im ho na krk. Oni veľakrát ani nevedia, že tu žije ich vnúča, lebo ja som matka a ja sa mám starať.. A naproti tomu poznám ľudí 30+, majú vlastné bývanie, dve deti a denne sú deti buď u starých rodičov alebo starí rodičia u nich, aby im pomohli, lebo to nezvládajú.. Či už pomoc s varením, postrážiť dieťa, vyzdvihnúť z mš atď.. Ja si die5a beriem všade kde sa dá so sebou a na to, že bývam a rodičmi, tak ho strážia minimálne.. A živíme si ho sami.. Nehádžte všetkých do jedného vreca.
Ahoj v hlavnom prispevku si nenapisala, ze si uz o dietatko prisla. Je to narocne pre zenu take nieco prezit, ale aj ked sa to tazko pocuva, bud vdacna aj za to, co sa stalo, iste to bola pre teba nejaka sprava, ktoru vies rozanalyzovat len ty sama, kedze nic nie je nahoda, malo to tak byt a dietatko iste este budes mat. Zavist nici teba aj druhych, na tom treba popracovat a dopriat ostanym maminkam, tesit sa s nimi, tak budes mat radost aj ty a dietatko ked bude vhodny cas pre teba aj pre to male si iste k tebe najde cestu. Drzim palce. Tes sa zo zivota 🙂
@simsalabim moje dieťa tiež spí celú noc a prespí aj polku dňa a je absolútne nenáročné, všetci nám ho závidia, aký je dobrý, pokojný, zlatý, plače, len keď je unavený, zje úplne všetko, nerobí žiadne scény. Ako si vychovas, tak máš, ja popri ňom normálne pracujem (home office) a úplná pohoda. Moderné mamičky si všetko radi komplikujú a potom sa sťažujú, aká je starostlivosť o dieťa náročná.
Čo súhlasím je, že najprv treba mať stabilného partnera, aby dieťa dostávalo o rodine ten najlepší obraz. Vlastnú strechu nad hlavou, zabezpečený príjem a dostatočnú rezervu, aby ste prežili rok až tri bez jedného platu a nepisali potom ulutostene sentimentalne statusy o tom, ako sre sa museli pre dieťa zrieknuť všetkého, svojho pohodlia, životného štandardu, museli ste triet biedu a to všetko len preto, aby ste mali dieťa - no ono sa samo na svet nepýta, treba najprv uvažovať, zabezpečiť sebe aj dieťaťu aspoň aký taký slušný život a až potom riešiť dieťa. Jasne, netreba to presvihnut a budovať kariéru a "zázemie" do 45 a zrazu sa zobudiť, že aha, aj dieťa by som chcela.
Ale jednoducho byť zabezpečená rodina so strechou nad hlavou a dostatočným príjmom a rezervou, aby sa mohol zabezpečiť bezproblémový chod domácnosti, komfortná starostlivosť o dieťa, zaplatenie prípadnej zdravotnej starostlivosti, rezerva na nečakané výdavky a podobne. Výbavu a veci pre dieťa kúpiš tu na bazári za pár drobných - nepoteebujes kupovať nové veci - tie deti to aj tak neznicia. Ide o to, aby si mala na kvalitné plienky, pripadne na mlieko (nemusíš mať materské, môžeš mať s kojenim problémy, treba byť radšej pripravený a mat na to vyčlenené peniaze, ak nebudeš mat mlieko na predpis, tak to pôjde do peňazí), na rôzne kojenecké potreby, budeš chcieť sem tam kúpiť aj nejakú hračku, neskôr stoličku pre dieťa, autosedacku, ak máte auto atď.. Stále sú nejaké výdavky, treba s tým počítať dopredu a tie peniaze si pripraviť. Základ je dobre plánovanie - mat to všetko premyslené, prepočítané, ušetrí ti to kopu nervov a takých tých ženských zbytočných vecí (všetko ma rozčuľuje a lezie mi každý na nervy) a podobné blbosti. Pár rokov si odpracuj, aby ti vyšla nejaká materská a vyšší rodičák. Si mladá, nič ti neutečie, ešte aj 5 deti môžeš mať
@elizabeth175421 je už úplne normálne - hlavne v mestách, kde je najväčšia koncentrácia ľudí, že prvorodicky majú ďaleko po 30tke. Oficiálna štatistika je, že priemerný vek prvorodicky na Slovensku (do čoho sú započítané aj 13 ročne Rómky s dvomi deťmi) je 27 rokov takže hoci spodná vrstva rodí vo veľkom v tinedzerskom veku, aj tak je priemer 27, takže tých po 35 je ooovela viac- stačí si tu pozrieť doskusie
@elementissa áno, viem, že to tak je.. Ale nemyslím si, že je zle mať dieťa aj skôr. Hlavné je vedieť sa oň postarať a mať kde bývať.. A áno, súhlasím, je lepšie mať vlastné bývanie predtým, ako sa dieťa narodí, ale pokiaľ to bývanie mladí nemajú, neznamená to hneď, že sú nezodpovední, lebo bývajú u rodičov. A pokiaľ je dom veľký, tak niektorí zostanú navždy aj keď majú dosť peňazí na vlastný..
@elizabeth175421 no ja to práve že hodnotím s odstupom rokov
Je to zaujimave, co pises. Asi ti mozme ale vsetky zavidiet my, lebo mas plat 1200 eur a budes mat super dobre platenu matersku, mas muza, byvate vo svojom a mate postarane, vsak??
Ja som stale chcela babo asi od 17tky? A vdaka neteri deti nechcem 😀 mam deti rada su zlate atd al neni to pre mna 😀😀😀
tu vela pochopenia zial nenajdes. skus sa zdoverit kamaratke, ktora ta ma rada, pochopi ta a podpori.
jedneho dna aj ty budes mat vlastne babatka,dovtedy to bude tvoja krasna tuzba.
a este krajsie bude,ked budete po dietatku tuzit dvaja 🙂
Hormoooony 🙂
Tieto pocity budes mat aj ako 60 rocna.
@elementissa reagujem len na to "ako si vychovas, tak mas" - ano, s tym suhlasim, ale az u vacsich deti. U babatiek je toto loteria a naozaj neviem, ako sa to da docielit. Ako si chces novorodenca vychovat? Moja starsia dcera robila cirkus uz v porodnici a aj doma sa tocilo vsetko okolo nej. Stale plakala - mala reflux, asi ju to drazdilo. Takze - nakrmit, 30min v vzpriamenej polohe kvoli refluxu, potom chvila volna (castokrat ju preplakala, potom cvicenie Vojtovky, potom spanok a tak dokola. Na prechadzky som chodila v case, ked mala spat - tych 30minut - inak vrestala o zivot. V kociku, ale aj na rukach, bohuzial. Spala 4xdenne 30min ako novorodenec, v noci cca 8h s 3 prestavkami na kojenie. Vela, naozaj vela vracala, prala som denne 2 pracky pogrcanych veci - jej, mojich, manzelovych, plienok... tocila som 50 podbradnikov denne. Ist s nou niekam bol velky stres pre vstekych. Druha dcera bola uplny opak. Spokojne babo, niekedy aj 4 dni za sebou ani len nezaplakala. Uz v porodnici na nej ukazovali ostatnym maminam prebalovanie a kupanie. Podotykam, tiez mala reflux, ale nie taky silny. S nou som si materstvo naozaj uzivala. Ale "nevychovala" som si ju . ona proste taka bola od narodenia. Podotykam, prva dcera nebola taka kvoli tomu, ze som bola prvorodicka, stravila som totiz dlhsiu dobu v zahranici, kde som bola full-time nanny, o babatka som sa starat vedela.
tieto materské city a túžby sa občas vyplavujú, potom prejdú a tak ďalej... rozumom sa to väčšinou zahnať nedá, ale na tvojom mieste, ak máš taký vzťah k deťom, by si mohla aspoň teraz cez prázdniny (predpokladám, že školu ešte nemáš skončenú) ponúknuť stráženie detí. Možno popri cudzích deťoch trocha potlačíš svoje hormóny..
Nezavid! Uzivaj si zivot,kym mozes. Ver mi,nie je to len klise. Chapem tvoju bolest zo straty babatka a z toho zrejme aj pramenia tvoje pocity mat dalsie. Ale ozaj,kym nebyvate sami,nezarabas,nerozmyslaj nad tym. Pochybujem,ze vo svojom veku sa netuzis stretavat s kamoskami,nechcete ist na vylet,do kina,zabavit sa. Dieta ti od zakladov zmeni zivot,neustale budes potrebovat riesit strazenie a nemozes sa v tomto spoliehat na mamu. Potom pride pocit frustracie,ze si obmedzovana,ze cele dni len kojis/odsavas,prebalujes, nestihas skolu,kamosky ta budu ignorovat,lebo budu mat ine zaujmy, nebudes mat dostatok penazi (ak ti teda vsetko nebudu financovat rodicia)na vsetko,co budes potrebovat pre babatko atd. Ako ak sa pritrafi nahodou,clovek sa uz nejako prisposobi. Ale ak mas moznost svoje rozhodnutie ovplyvnit,treba sa na to pozriet triezvo a nie len "jeeej babo,to je zlate"..
Prepáč, že nie všetci sme v 18 tich pili a fetovali. To ti akože máme skladať poklony, aká si super svetová, lebo ty nič, ty len túžiš po dieťati? Poviem ti, že keby mi v 18 tich dcéra vravela, že chce dieťa, tak je to pre mňa porovnateľný problém ako ten fet a chľast. Lebo je predpoklad, že sa túžba časom premení na skutočnosť, nakoľko ty si tým dieťaťom asi posadnutá.
@simsalabim s tým by som rada nesúhlasila... Mám 18 a mám skvelého 3 mesačného syna...žiadny problém som nemala a je to vlastne jednoduchšie ako som si myslela...v tehotenstve som veľa plakala, že ako sa postarám...a hľa, priateľ stále chodí do školy a popri Tom zobral moju bývalú prácu, ja dokončujem školu externe, máme prenajatý jednoizbak a žijeme tak ako normálny ľudia... 🙂 Dá sa to a malému nič nechýba
Ja vážne nechápem aké deti máte ženy...🤷ja som porodila v 18, obaja rodičia študujeme, priateľ nastúpil miesto mňa do práce, našli sme si podnájom, malého nikto neberie, stále je s nami a môžeme ísť hocikde kde sa nám zachce...to dieťa vôbec nie je obmedzenie...áno je pravda že sme sa mohli mať "lepšie" ale čo nám chýba? Kedykoľvek môžeme ísť na kávu s kamarátmi, s rodinou, na výlet... chystáme sa celé leto pokiaľ nebudú obmedzenia cestovať po Slovensku a užívať si rodičovstvo...ide len o to z ktorého konca to chytíte... 🙂
@koruhva som tada, ze ti to vyslo a tesim sa, ze mas spokojne dieta. Avsak pamataj, ze to tak castokrat nie je. Mnohe deti su naozaj narocne. Pozri si len pre ilustraciu moj prispevok o kusok vyssie o jednej z mojich dcer 😉
@elementissa aha, 'Ako si vychovas, tak máš', že som ja sprostá synovi nevysvetlila, že v noci sa spí, nič také ako nočné desy neexistuje a deň sa nemusí začínať o 4 ráno. Pripomínas mi moju mamu, ktorá tvrdí, že keďže za jej čias nič také ako alergia, depresia, ... nebolo, tak ľudia si to len vymýšľajú.
@letfenixa zažila som aj také dokonca keď som bola doma moja sestra bola 6krat hore ako 1,5 ročná a spávala som s ňou v izbe chodila som do školy a do roboty...len to človek nemôže tak nehorázne brať...predsa sú to deti...plaču, nevedia rozprávať, keď budú vedieť rozprávať tak nám budú nadávať 😂a v puberte si dajú sluchátka a nebudeme pre nich existovať...čím skôr má človek dieťa, tým lepšie to zvláda lebo ešte nie je taký pohodlný a nie je tak navyknutý na svoj kľud a relax...

@simsalabim neviem či zrovna výnimka, ja aj brat sme vraj boli rovnaký a muž tiež 🙂 ale ja si uvedomujem, že je jedno z mála takých a že mám proste štastie. Určite by som hovorila inač, keby som bola hore celé noci, ako iné matky.. Ja som tým komentom chcela len poukázať na to, že proste dieťa nemusí život len obmedzovať a priniesť nespavosť