Ste prenášačka svalovej dystrofie?

21. feb 2023

Ak tu je nejaka mamička, ktora je prenášacka svalovej dystrofie riskovali by ste mať 3 dieťa. Mala som to šťastie že 2 su zdravé, ale ten strach do 10 týždňa sa nedá popísať, veď sami viete. Strasne túžim po 3 ale asi radšej nepokusat osud....Ako ste to mali vy a ako to dopadlo? Ja by som na potrat nešla aj starostlivosť by som zvládla len po psychickej stranke by som to asi nedala. Obdivujem všetky maminky čo to dokážu s usmevom na tvari. ❤

crazy_cat_lady
21. feb 2023

ahoj, za mna nie. bud rada, ze mas dve zdrave deticky. neriskovala by som asi mat tretie, starostlivost o take dieta je narocne pre celu rodinu, trpela by si tym ty, tvoje zvysne deti, manzel a taktiez aj dieta samotne..

stanulienkat
21. feb 2023

Aj tri zdravé deti sú dosť náročné, neviem prečo vymýšľaš, keď máš dve zdravé deti.

martinka13
21. feb 2023

Urcite by som do toho nešla.

martinkatinka
21. feb 2023

Nie, nesla by som do toho.
Ja som mala ine riziko pri druhom tehotenstve, nedopadlo to dobre a viac krat som to uz neskusala. Mam radost z jedneho dietata aj ked tuzba po druhom bola velka, viac krat by som to uz neskusala.

saxano2222
21. feb 2023

aj manzel musi byt prenasac aby dietatko zdedilo chorobu, inak moze zdedit len gen a byt o5 prenasavom. Tak asi by som sa rozhodovala na zaklade partnerovych gen. vysledkov. drzim palce akokolvek sa rozhodnete 🙏🏻 je to len na vas ❤️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkine_terapie
21. feb 2023

Autorka: treba vysetrit partnera ci je tiez prenasac. Ak nie je, narodi sa dieta, ktore moze byt prenasac alebo nebude prenasac. Nenarodi sa dieta postihnute, na to musia byt dvaja prenasaci, aby bola sanca, ze sa dietatko narodi so SD. Takze zakladna otazka, je partner prenasac? Ak to nevies, smer genetika.

autor
21. feb 2023

@katkine_terapie Len ja som prenasacka, na genetike my povedali že partnera netreba vyšetrovať lebo naco keď vedia kde je chyba a navyše musi si to zaplatiť a exituje plno dalsich rovnako hrozny chorob takze v tom nevidia zmysel. Sedel tam vedla mňa niekolkokrat, bola som tam varena pečena takže to je už uzavreté.

katkine_terapie
21. feb 2023

Tak asi zalezi aky druh svalovej dystrofie si prenasac. Pri niektorych druhoch musia byt prenasaci obaja. Tu si pozri, aky typ mas ty. https://www.parentproject.cz/genetika

autor
21. feb 2023

@katkine_terapie Ja viem o tom úplne všetko, do bodky. Prenášam duchennovu svalovu dystrofiu a viem aj o predtransplantačnom umelom oplodneni. . Som zdravotna sestra, genetiku som mala hneď oproti nášmu oddeleniu.

katkine_terapie
21. feb 2023

Tak potom uz sa iba rozhodnut ci to chces risknut.

alenka58
21. feb 2023

ak to nedáš psychicky v prípade že to nevyjde tak ani neriskuj

autor
21. feb 2023

No veď ano asi som to len potrebovala počuť. Muž je velky optimista on by aj chcel ale ja sa bojim.

tehulka2011
21. feb 2023

Urcite nie, bez debaty

lejla77
21. feb 2023

Nie

veronikaaa13
27. feb 2023

Na základe testov ste zistili ze ste prenášac?

autor
28. feb 2023

@veronikaaa13 Stále ma boleli lýtka, mala som ich ako z kameňa, keď som isla dolu schodmi mala som strašne kŕče...obehala som viacero lekárov telovychovu, ultrazvuk, neurologiu a nakoniec genetiku.

autor
28. feb 2023

@veronikaaa13 Základ je odber krvi na CK ,myoglobin a ostatna biochemia. Na genetike robili viacero testov akych už neviem ale brali mi dost krvi...bolo to davno vtedy som tehotna nebola. Keď som bola tehotna už som na genetiku išla s diagnozou a tam mi v 10 tyzdni zobrali krv aby vedeli pohlavie.

sickynickyobsadene
28. feb 2023

Nie.Naco?

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pragmaticka
28. feb 2023

Určite nie!! Bolo by to velmi sebecké voči tomu dieťatku a súrodencom, keby bolo Nedajbože tak ťažko choré.

tianna
28. feb 2023

Určite nie. Buď rada že tvoje deti sú v poriadku a nepokúšaj osud.. Otcov kamarát mal 2 z 3 detí so svalovou dystrofiou, neviem ako to dopadlo no myslím že nie dobre.. najstaršieho chlapca si pamätám keď už bol pripútaný na vozík. A už keby si ozaj silou mocou ešte chcela dieťatko v tvojom prípade by som isto volila adopciu.

veroniak_nicky
23. máj 2023

Dobrý deň, prosím, chcem sa spýtať, či ste u svojich detičiek so svalovou dystrofiou zaznamenali, že by ich hranie s hračkami a predmetmi, ktoré vibrujú, robí dobre? Mám na mysli napríklad, že ich to napríklad upokojuje. Ak áno, aké hračky či predmety na to používate? Ďakujem pekne za Váš čas a prajem veľa síl.

sajmonka36
11. dec 2023

Prosím viete mi poslať SS?Mala by som nejaké otázky ohľadom prenášačstva.ďakujem

tianna
11. dec 2023

Ak ti nevadí otázka prosím ktorý typ máš? Prostredného syna máme aktuálne v diagnostike, tiež má bolesti lýtok.. čakáme na genetiku. Ďakujem.

autor
11. dec 2023

@tianna Duchennovu svalovú dystrofiu.

tianna
11. dec 2023

Ach jaj 😒 náš má na ňu príznaky, no nesedí CK v krvi.. tak lekár zatiaľ myslí že myotonicka SD.. a v pohode chodíš? Teda ak ti nevadí otázka.. viem že u chlapcov bývajú príznaky horšie..

autor
11. dec 2023

@tianna Počkaj ja ju nemám len ju prenášam a mam len svalovicu ak mám väčšiu záťaž a na bolest lýtok si musím zvyknúť. Bola som na odbere choriovych klkov a syn je chvalabohu zdravy. Po narodeni mu sledovali krv teda biochemiu a vsetko OK, ja som mala zvýšený CK, myoglobin. Bola som aj na Echokg a EMG všetko OK.

tianna
11. dec 2023

Aha, rozumiem.. on bol zatiaľ na EMG a výsledky nič moc.. o 1/3 znížené oproti norme..

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre