Mám informovať sociálku?
Ahojte všetkým, pravý dovod mojej registrácie na modrý konik je práve toto....Chcem sa s Vámi podelit o jednu situáciu, ktorú velmi ťažko prežívám aj keď sa nejedná o moju rodinu. Vlastne by som Vás chcela poprosit o Váš názor na vec. K veci - poznám rodinu (mladé dievča, je to moja ,,kamarátka,,), ktorá žije so svojím priatelom v bytovke, ktorá ma jednu malú izbu. Majú 6 deti (najstarsia takmer 8, najmladsi 2mesiace)....,,kamarátka,, alebo ako ju nazvat, svoju situáciu totalne nevladze riesit, po deckach takmer cely den reve a reve, nazyva ich sproste, ked jej idu nervy nema problem deti bit- nie udriet, ale bije ich ako psa.. chodim k nej ,,domov,, uz nejaky piatok lebo ju poznam cca 12 rokov, este ako pubertacka...no az teraz sme sa zacaly castejsie stretavat...oni nemaju vela penazi a ked uz nieco v ruke maju daju to za cigara a nejaku drogu ( do nosa, ja sa v tom nevyznam a pytat sa jej no neopytam sa) ona sa neda nahovorit aby sa postavila na nohy a zacala konecne zit pre tie deti.... ked su decka vonku alebo spia hovori mi, ako ich miluje, atd..no ale potom je jej jedno co dostali jest, ci su hladne, smadne...nezaujima sa... v 8 zavola domov decka, da im pyzamo a idu spat...co vecera - sama neviem....je mi deti luto a preto dnes cely den uvazujem ci ju nahlasit na socialku alebo co mam robit... Ja sa na to nemozem pozerat, sama mam 6rocnu dcerku, a trha mi to srdiecko ich takto vidiet... Ja viem, ze to nie je moja starost, je to ich vec co robia, ale ide o tie deti...vecne hladne, uplakane...Len mam strach ci sa to moze dozvedetd ona ze ja som dala nejake informacie na socialku a co byste spravili vy na mojom mieste? Dakujem za kazdy inteligentny nazor. Natalia
@nataliakubinska prikláňam sa k možnosti nahlasenia na socialku, ved predsa deti jej hned nezoberu, jedná sa o to aby sa táto rodina spamatala a začala konať zodpovede k svojim detom. Padli tu rady, akože ty máš kamaratke pomoct s jedlom a ošatením, lenže ja pochybujem, že ked žiješ sama s dieťatom, že vyváraš v 5 litrových hrncoch, že by ti ostalo aj pre dalších 6 detí, ak ti ostanu dva kolace, tak asi ich tam neponesieš šiestim detom. Podobne je to s oblečením, asi ťažko postačia obnosene veci veci po tvojom dietati, pre 6 detí.V tomto by som pomoc naozaj nevidela realne, ako sa ti mnohe snažia poradiť. Zmena musí prísť jedine zo strany nezodpovedných rodičov, tu by mohol napomôcť jedine zákrok socialnych pracovníkov.
@nataliakubinska
človek pod vplyvom drog stráca kontrolu nad situáciou! Sú tam maličké deti, píšeš, že najmladšie má 2 mesiace! Úplne chápem, že ťa to trápi, ale myslím si, že ty sama jej nepomôžeš. Pokiaľ sa rozhodneš rozprávať sa s ňou, myslím si, že nepríjme Tvoje rady, nepochodíš a počítaj s tým, že nebude viac stáť o "vaše" kamarátstvo. Ale skúsiť to môžeš, ide predovšetkým o deti! Osobne by som však oslovila spomínaný úrad, pretože u tejto mamičky, ktorá bije svoje deti hlava-nehlava, nestará sa riadne (hladné, smedné), nezvláda psychicky, finančne situáciu vidím ja osobne riziko.
ako...najhoršie, čo môže človek urobiť, je "pomôcť" ľuďom ... z tzv. "pseudo sociálne slabšej rodiny" ... to je úplný blud ... podľa môjho názoru je sociálne slabšia rodina taká, ktorá si zaslúži, aby jej ľudia pomáhali-rodičia nepijú, nefajčia, snažia sa hľadať prácu, robia aj za nízku mzdu, alebo odmenu, majú veľa detí a málo prostriedkov, ale majú záujem a snahu niečo robiť a nenatŕčajú ruku a nečakajú, že im niekto niečo dá, nechcú ľútosť ... a keď im naozaj niekto pomôže, tak sa aj poďakujú a majú radosť (aspoň s týmto som sa stretla...) a hlavne nemajú sa za čo hanbiť ... to, čo opísala zakladateľka je ..."neprispôsobivá" rodina, ktorá len čaká, kto sa zľutuje a pomôže a "postará sa" o ich deti ...veď, chúdence, oni za to nemôžu, akých majú magorov "rodičov" ... a preto sa prikláňam k tomu, aby boli nahlásení na sociálku ...
@nataliakubinska ja mam jedno take pravidlo - nestaram sa do vychovy druhych, staram sa IBA vtedy, ak spravanie dotycnych UBLIZUJE ostatnym..
a toto spravanie tvojej znamej je UBLIZOVANIE vlastnym detom.. Nedat jest, nestarat sa poriadne o deti je trestny cin a preto som za to, aby si konanie tychto "rodicov" nahlasila na socialke..
Nemaj z toho vycitky, nestaras sa predsa do toho, ci jej deti jedavaju namiesto paradajky cipsi, ale do toho, ze domaci zivot tychto deti NIE JE v poriadku..
salome123 keď odpisuješ na komentár najskôr si poriadne prečítaj zadanie nenapísala som napísať sociálke ale zavolať tam nieje tvoje meno nick ani nič podobne mám rada tieto prázdne slova.......
@nataliakubinska ak sa nezistia v rodine ziadne zavady, tyranie, nedavanie jedla, tak budes mat z toho pruser jak bic a padne tvoja anonymita. to nie je len tak. dokazovat, preverovat sa bude. ak sa nic nezisti take strasne ako tvrdis, tak cau moja.mozes mat problemy ty.
@nataliakubinska presmf ako pise anareei,ak maju na cigarety a drogy deti jej do ruk nepatria!!!!!!to co robia s tym 2m ked su nadrogovaní?
ja by som sa s nou o tom porozpravala medzi styrmi ocami bez deti, aby som si utvorila celkovy obraz o tom, ako je na tom ona, coho je schopna, ochotna, ci vobec vidi problem v tom ako ziju jej deti a rozhodla sa na zaklade toho. Ak je tam nadej, ze to cele vnima a chce to riesit, urcite by som jej skusila najprv najst dobreho psychologa a isla tam popripade s nou ako opora, skusila by som jej pomoct aj inak, napriklad obcas jej postrazit na hodinku dve deti, aby ona mohla riesit seba...
ak nebude pripustna to cele riesit, tak by som nahlasila...popripadne by som jej povedala, ze takto o deti moze prist, staci ze socialku upovedomi akykolvek ich sused, co pocuje krik cez stenu...mozno si sama ani neuvedomuje, nepripusta v akej je situacii a co moze byt toho nasledkom...jednozncane by som zacala rozhovorom s nou a zvysok by som rozhodla potom...
@nataliakubinska Ja by som ju nahlasila. Ty nie si povinna suplovat ju ako matku. Podla toho co pises, tak hoci moze mat svoje deti rada, aj napriek tomu ze jej zrejme dost castu prasknu nervy a bije ich, to ale neznamena, ze tie deti si nezasluzia poriadne podmienky na zivot. Pokial aj matka berie drogy, nemaju elektrinu, chlapik nepracuje, ale flaka sa a len robi deti, tak tu nie je co riesit. Len z lasky sa zit neda...su to deti, potrebuju sa najest a nie behat cele dni hladne a zanedbane. Tu treba konat.
oznam to socialke...ja som to urobila tiez...mala som podobny pripad..a tie deticky su teraz stastne a hlavne vzdy napapane...ich matka ma nezaujima islo mi o deticky
@karpina no to ja nevim jak to funguje ani ma to nejak nezaujima. viem, ze boli udani ludia na zaklade anonymneho ohlasenia, ze zneuziva otec malu dceru, nepotvrdilo sa to, k sudu boli predvolani vsetci. dopadlo to zle pre udavacov, obvineni boli moji susedia, resp sused. otec, bolo to dost davno. a bola to hanba na sto rokov. vsetci vedeli ako to je, a len sa to ukazalo, proste spiny co si vymslali, pekne nepochodili. dalej sa v tom nevyznam, naco, viem len toto.
no a ja osobne by som udala socialke rodicov ktori by svoje deti bili neprimerane, alebo im nedavali jest, k tomu by brali drogy a deti by tym trpeli. ved to nevies posudit? a myslim, ze takym detom bude lepsie niekde inde. je to mozno krute, ale podla mna je to tak. alebo ta matka nech ide niekam sa liecit, zjavne feti a nevladze.
Baby planý poplach po rozhovore s manželom som zistila že je to jeho známa z pred 17 rokov predomnou s ňou písal čo sa deje a ona mu odpísala že je na tom nápodobne že jej manžel zase žiarli na môjho muža.Som žase šťastná že sme si to vydiskutovali a znovu som si uvedomila že si len chránim svoje
Rozhodne ich nahlas ,,,,,Ak nemas inu viditelnu moznost pomoci tym detom ,,,nahlas ich ...Bud sa matka spamata ...alebo nespamata...
Určite nahlásiť na sociálku. Oni budú s rodinou pracovať, tzv.pokus o sanaciu rodiny, neznamena to hned odnatie deti..Ak ale matka berie drogy, nestara sa o deti a bije ich, tu niet o com. Podozrenie z týrania, zneužívania alebo zanedbávania dieťaťa je možné anonymne nahlásiť na bezplatnú linku Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny 0800 191 222. Pre intervenciu orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately je potrebné dieťa identifikovať, t.j. nahlásiť meno a adresu.
@haslerka1975 to j e asi pre inu temu,ci?
@nataliakubinska a ty pri nej sedíš, keď si to ,,niečo'' dáva do nosa?
Mne sa tomu nechce veriť, že má detí šesť a fetuje, chlastá, nestará sa o deti, ktoré sú hladné, smädné, špinavé a bité! Vyhodí ich von a tam sú celý deň? A to 2-mes.dietko je ako kde?
A v prvom rade sa určite porozprávaj s ňou! Nazvala si ju kamarátkou, navštevuješ ju, tak jej povedz ako zle to vnímaš a v rámci možností poraď, pomôž!
Tu temu som si precitala na jeho fb ale datum bol pred nasim manzelstvom bola som v takom soku ked som to citala ze ma nejaky datum nezaujimal a to by asi nikoho.Vyrobila som si akurat dobry trapas a zahrala ziarlivostnu scenu zbytocne
Co s tých deti vyrastie v takej "rodine" ? Určite nahlásiť, 100x lepšie ako čakať kým sa niečo stane a potom sa začne situácia "konečne" riešiť
Všetci vo vedia o tom, aká je situácia v tej rodine budu potom tiez zodpovední, lebo sa len nečinne prizerajú
@citronade Prosím ťa, a ty sa nevieš inak vyjadrovat? Najprv skús svoju vetu prehodnotit a či by to nešlo aj inak napisat a potom daj svoj názor do témy...Já situaciu viem velmi dobre odhadnut a riešit, len viac ludí viac názorov a takto sa necitím sama, že reagujem do cudzi rodiny a robim im zle! Choď preč, trepeš tu uplne cipoviny, ako sa sudili a este aj vysudili nieco.... anonymny oznam zostane anonymny aj kedy to nebola pravda, a aj keby bola...pretoze je ANONYMNY, vies co to vobec znamena? AHoj a pekny den
@nataliakubinska sak a co mas nervy, ja to poznam tak, ze prestal byt anonymny. caloval a este mal brut hanbu, co uz, je to tak, mna zato nekilluj. ciao.
urcite nahlasit na socialku,aj ked len anonymne, ale ked su deti aj hladne, deti mozu byt tyrane (len to sa neda vidiet, pred navstevou nikto decku az tak zle nespravi),tak boh vie co sa tam este deje. Radsej to riesit,lebo tie deti tam nebudu mat buducnost, budu co najskor chciet odist z domu a pojdu po velmi zlych chodnickoch.
@nataliakubinska no bez elektriky, bez jedla....navyse deti bite.....to naozaj nie je na co cakat!!! ......potom sa kazdy divi, ked je v novinach , ze niekto utyral dieta......potom je kazdy mudry, co to nikto nevidel....jedna vec je mat deti rad, druha , vediet sa o ne postarat....
@nataliakubinska Ahoj, určite nahlásiť. a nemusíš sa báť, že by si z toho Ty mala problémy - mňa môj bývalý nahlásil po rozchode ("anonymne") na sociálku dvakrát, prišli, začudovali sa, prečo mali hlásenie, skontrolovali všetko, vysvetlila som im, kto to asi mohol byť, napísali nejaké hlásenie, že šlo o planý poplach a nikto z toho nemal problémy. Takže ak to dopadne rovnako aj u Tvojej kamarátky (o čom podľa Tvojho opisu pochybujem), nič sa nestane.. Držím palce, keď ide o deti a také drobné, netreba váhať, veď na to tá sociálka je - keď zlyhá starostlivosť rodičov, nastupuje úradná kontrola a dôsledky. Tvojim činom sa ešte možno všetko obráti na dobré a matka s otcom si vstúpia do svedomia.

No ja neviem mozno to bude vizerat ako zrada,ale urcite by bolo lepsie oznamit to socialke,ved tam uraduju aj drogy pokial som dobre pochopila a aj alkohol blus bitky,ja neviem ale takymto rodicom moze kludne jeden den prepnut v hlave a dietatu ublyzia tak ze uz mu uz nik nepomoze a to si bute vycitat viac.Je pekne ze ich chcete pomoct ale toto asi bude normalne riesenie,inak si viem predstavit co z tych deti vyrastie.Drzim palce