icon

Mám kamarátke ponúknuť nevyužívanú izbu?

6. jan 2023

Ahojte idem k veci.
Bývam v 3 izbovom byte v Bratislave, mám hypotéku.
Som matka samozivitelka. Mma jedného syna.
Moja veľmi dobrá kamarátka sa pred vianocami rozišla s dlhoročným priateľom, cez Vianoce sme si volali a povedala mi, že premýšľa, že by odišla z východu do Bratislavy, že po tom túžila cely život ale kvôli frajerovi to zahodila za hlavu. Ja som ju v tom podporila, je šikovne dievča, vzdelaná a robotu by si tu našla hneď. Začala teda pozerať po podnajmoch, chcela by len zdieľaný byt, nechce cely.
Otázka znie. Ja mám izbu jednu voľnú, naizaj nevyužívanu aký máte názor, mám jej ju ponúknuť? Alebo sa do toho nemám montovať. Je to moja najlepšia kamarátka sme z jednej dedíny, poznáme sa od narodenia takze dôvera medzi nami je. Cítim z jej strany, ze by sa to aj chcela opytat ale vramci rešpektu a zrejme ma nechce položiť do nejakej nepríjemnej situácie sa ma to ešte neopytala, či by u mna mohla byvat. Ja som jej to ešte nenavrhla, lebo váham. Ako by som nastavila financie, čo v pripde nedoplatkov atď…Vo februári by chcela prísť ku mne, aby sme sli spolu pozrieť nejaké byty. Chcem jej to navrhnúť osobne, nie cez telefon. Aký máte na to názor, bola by to podľa vás chyba? Máte niektorá vlastnu skúsenost, kde to na niečom pohorelo?
A viete emi poradit aj poporodne sumu, ktorú by ste opýtali od kamarátky?
Ďakujem

Strana
z2
joesvk
6. jan 2023

Môžeš to skúsiť. Sumu daj takú,aká je bežná za podobnú izbu.
Ak jej to neponúkneš,bude to furt visieť medzi vami.
Ak ponúkne,čas ukáže...Možno sa to po pol roku samo porieši .Nájdeš si niekoho,ona si niekoho nájde...

babajaga
6. jan 2023

kamaratka,nekamaratka,ak ju vezmes,rataj s tym,ze prides o sukromie,co ja mam rada...ja by som nebyvala snikym

aurorastone2
6. jan 2023

Ja by som ju vzala možno len dočasne ale nech si hľadá svoje a s tým by som jej pomohla, predsa len po čase môžu byť nezhody, voda, varenie, dieťa, hluk, telka, čas vstavaná, spanie, návštevy, radšej si vzťah nepokazit 🙂

nely1704
6. jan 2023

Dlhodobo určite nie. Práve kvôli tomu, že ste kamarátky. Nedorozumenie môže nastať kvôli hocičomu.

loginexistuje
6. jan 2023

ja by som ponukla min docasne a potom uvidi moze si najst ine ak tak a sumu co ja viem 150 za izbu s tym ze nakupuje si sama plus uprace podla rozvrhu sharovane priestory

babulkomale
6. jan 2023

Viem si to predstavit ze by som takto pomohla kamoske z detstva. Pravidla, vsetko pisomne, povedz jej to tak ze keby ta zrazilo auto aby ju niekto nevyhodil, aby bolo jasne ze je platiaca, nech to mate na papieri. A myslim ze mozete prezit pekny cas spolu.

gabika128
6. jan 2023

Asi by som ponúkla dobrej kamarátke jednu izbu. Vždy si môže nájsť niečo iné keď to nebude klapať, alebo si jedna z vás nájde vážnu známosť, aj to dopredu treba takto komunikovať. Možno po čase zistí že sa chce vrátiť.

koniarova
6. jan 2023

Nie. Kamarátstvo sa veľmi rýchlo môže skončiť.

nwnw
6. jan 2023

Ja tych najlepsich kamaratok mam fakt menej ako 5 a ano ponukla by som jej izbu.

kaktusik007
6. jan 2023

pozri, za dobrotu na zobrotu. Jedna vec je snaha pomoct, druha vec je ze mozes o kamaratku uplne prist.

Rozhodne je v poriadku jej ponuknut byvanie kym si nenajde nieco stabilne, co sa tyka prace. A dajme tomu kym neskonci skusobna - teda max pol roka. Dlhsie by to nemuselo byt ok. Takto budete vsetci vediet kedy odide.

ty uplne stratis sukromie - bude mat pristup do tvojich dokumentov, do skrin, do vsetkeho....

Sama som uz o kamosku tym ze sa nastahovala ku mne prisla, takze.... treba to 300x premysliet

morgane1975
6. jan 2023

Ja by som to nenavrhla ani by som neprijala byvanie s kamaratkou. Sukromie a svaty pokoj je nadovsetko 🙏

lenkakravcova
6. jan 2023

Podľa mňa je to fajn nápad. Tebe to odlahci rozpočet a jej pomôže. Neviem prečo by sa malo kvôli tomu vaše kamarátstvo skončiť. Ak nemáš problém so spolubyvanim, nevidím na tom nič zlé. Práve naopak.

titla
6. jan 2023

Pred 10 rokmi by som to urobila, a teda aj som to urobila - byvala som takto 2 roky s najlepsou kamoskou. Ale bol to podnajom, co sme spolu zdielali a rada na to spominam. Nebol tam ten vztah vlastnik - podnajomnik. Ale teraz by som to uz neurobila, minimalne nie nastalo.
Mam uz svoj vek, zvyky, rutinu a je tam i to dieta. A dve gazdine v jednej domacnosti. Ona musi mat na pamati, ze si majitel.... Myslim, ze by sa medzi Vami vytvoril nepomer, ktory by mohol mat negativny vplyv na pekne priatelstvo.
Co by som jej mozno ponukla, ze moze u mna zostat, kym si nenajde vhodne byvanie. Take, co by sa jej pacilo, vyhovovalo a nebude pod tlakom prijat prvu slusnu moznost a moze pockat na vyhodnu ponuku. Za symbolicku cenu. A ak za ten cas zistite, ze Vam taketo spoluzitie funguje a vyhovuje, tym lepsie.

gladys_07
6. jan 2023

Nie. Najlepsi sposob ako pokazit priatelstvo. Kazdy ma iny denny rezim, level cistotnosti, sukromia.

Kamaratky, s ktorymi som byvala, su uz len zname.

Aj neter zacala byvat s najlepsou kamoskou ale uz to nie je najlepsia kamoska a hlada si byvanie sama.

autor
6. jan 2023

presne tieto pocity vo mne su, možno jej skúsim navrhnúť, že na polroka by som jej vedela pomôcť s bývaním, kým si nájde stabilnú robotu a ubytovanie. To s tým, že mám dieťa a mame nejaký režim by som jej tiež povedala. Ja by som sa naopak aspoň na chvíľu potešila trosku takej zmene, mám teraz veľký stereotyp a možno mi jej spoločnosť prinesie aj niekoho do života. Ktovie. A možno ona sama odmietne ponuku, nechám to na osobne stretlo vo februári. Inak 150-180€ som mala aj ja v hlave, teraz čo mi posielala tie izby tak to bolo 230-250 za izbu, ale tak nechcem sa na nej nejako priživovať mojou ponukou. Ďakujem vám pekne ha vase pohľady, aj ja mám taký nieže strach ale pocit, čo ked na nejakej hluposti aa pohadame. Snad nie 🙏🙏

liv1
6. jan 2023

Navrhla by som kludne cez telefon, ze moze mesiac max dva ostat, kym si najde byvanie. Bud ze by sem-tam urobila nakup, alebo aj nezistne, alebo aj za symbolicku sumu 100eur/mesiac. Izby v ba idu podla lokality, velkosti, stavu bytu atd. okolo 250-300 eur na mesiac plus depozit rovnaka suma. Ale dalej velmi opatrne, bez ocakavani a s jasne vypovedanym casom. Aby nevznikli problemy. A len ak to myslis naozaj uprimne a nebudes jej to neskor vyhadzovat na oci 😁

20erika07
6. jan 2023

Mam len jednu naj kamku z detstva az doteraz ale neviem si predstavit s nou byvat 🙂 ale to som ja, mam rada svoj domaci klud, svoje zauzivane veci , svoj system. Ak by ste nič nenašli tak na začiatok kym by si niečo nenašla by som jej asi pomohla s tým bývaním. Pri tej mojej by som sa nebala nicoho nekaleho napr., vedela by som, ze by všetky dohody dodržala 😊

autor
6. jan 2023

150-160€ tak malo byt

daniela2202
6. jan 2023

Skús jej navrhnúť i sumu, a pri nedoplatku prípadnom na polovicu

amiaja
6. jan 2023

Ja osobne si to neviem predstavit mat tu stale niekoho cudzieho, aj ked dobru kamaratku.. co napr. potraviny? Budete mat chladnicku napoly? Kto bude varit, kazda svoje? Co ked si bude chciet niekoho pozvat? Neviem, ja mam rada sukromie. Neviem si predstavit vyjst zo sprchy a kamoska bude sediet v obyvacke :D Max. nachvilu, tyzden dva kym si najde svoje.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zuzinka888
6. jan 2023

Kludne. No odporucam stanovit jasne pravidla mozno aj zmluvu o prenajme kde budu povinnosti jasne uvedene. Ved nie nadarmo sa hovori - kanarati budme, a dlhy si platme. A dobre zmluvy robia dobrych priatelov.

h2
6. jan 2023

Ja by som to práveže urobila. Teda, ak by som bola na mieste autorky, čiže slobodná matka. Pomôžete si navzájom, ty jej s bývaním, ona tebe prispeje finančne a možno ti občas postráži syna. Ste kamošky, treba si pomáhať.

olimuc
6. jan 2023

Ano, ale zo vsetkych kamaratok iba jednej. Uz sme spolu byvali - ja som byvala u nej par mesiacov. Ale od zaciatku bolo jasne, ze je to prechodne. Kazda z nas mala svoj zivot, stravovanie atd. Samozrejme, ze sme obcas uvarili spolu alebo si dali kavu ale to je vsetko. Teraz ked pride ona Ku mne tak tiez ostane dlho, keby mohla tak nech aj par mesiacov. Ale fakt je to vynimka a mame velky dom. Rozdiel je ale v tom, ze ma kam ist keby si to rozmyslela

deti95060810
6. jan 2023

nám navrhla spoločné bývanie švagriná...že oni dom celý nevyužívajú, deti majú malé - vtedy mali 2 - my tiež 2.... ale nejak som si to nevedela predstaviť...aj keď vážim si toho že nám to vôbec navrhla...
nie každý sa hodí na spoločné bývanie...

mpg
6. jan 2023

Ja by som to skúsila, aj tak by sa aj jej hodili informácie o BA, keď tam príde. A ak by to bolo nejaké zložité, tak potom si vyhľadá nový podnájom.

tosomja
6. jan 2023

Cudzieho možno, čo by som vedela, že sa zavrie do izby a bude tam. Kamarátke by som automaticky ponúkala kávu, obed, nech so mnou posedí až kým by si nezvykla a potom by mi bolo ľúto ju v tom stopnúť. Čiže nie.

barborachors
6. jan 2023

Nesla by som do toho. Je ine mat ozaj dobru kamosku a vidiet sa občas a ine je nastahovat si ju k sebe. Uz nemáte 16, pohádate sa pre nejaku volovinu a co potom… este tak sestru alebo nejaku známu mozno… ale ja by som osobne do toho nesla.

mogaa
6. jan 2023

môžeš jej ponúknuť že to môžete na nejakú dobu skúsiť....ona ti bude prispievať 150-200 eur na hypo a na mesiac dva a popri tom si bude hľadať niečo.....a sama uvidíš ako budete vychádzať.....ono ak je to kamarátka, tak samozrejme čo ti dá aj miniete, či už jej ponúkneš kávu, jedlo alebo si večer dáte vínko.....

mogaa
6. jan 2023

za mňa ale ak pomôcť, tak krátkodobo - dohodnúť sa na dobu 2-3mesiacov s tým, že si bude niečo hľadať...

Strana
z2