icon

Mám sa postarať o otca?

20. okt 2022

Ahojte. Potrebovala by som poradit.
Momentalne je u mna moj biologicky otec. Nevychoval ma a ani jedneho z mojich surodencov.
Teraz je uz stary a ja som jedina, kto sa o neho stara.
Byvam v podnajme, cize u mna nemoze ostat navzdy.
Otec zije s druzkou v jej rozpadnutom dome, bez elektriny v hroznych podmienkach. Zakazdym ho vykupem, dam do poriadku ale som z toho nestastna.
Otec je dlhorocnym konzumentom alkoholu a mam pocit, ze zdravotne odchadza a ze to bude poskodenim pecene.
Mam problem s manzelom, je to ukazkovy narcis. Cakam na papiere ze sudu, chcem sa s nim rozviest.
Dilema je, ci sa o otca starat, ci sa na to vykaslat a zachovat sa ako moji ostatni surodenci?
Financne som na tom dost na tesno. Nezvladala by som mu platit ani domov dochodcov...

Muz chce aby moj otec bol s nami. Odmieta pochopit, ze ja s nim uz dalsi zivot neplanujem...

Strana
z2
kataina
23. okt 2022

No ked ho nechces, alebo nemožes mať doma, začni vybavovať nejake zariadenie pre seniorov, dlho sa na to čaka a ked pridete na rad, možno to budete velmi potrebovať, tak bude o neho postarane. Mal by na to stacit otcov dôchodok. Zatial možno u tej partnerky by sa o seba navzajom postarali. Ale je to tvoj otec a môžeš pre neho niečo urobiť, zaroven pre svoje čisté svedomie, že si ho neodvrhla. Možno sa aj on uvedomí, nikdy nie je neskoro.

klodyka76
23. okt 2022

Otec nie je ten, čo splodí, ale ten, čo vychová. Takže ak píšete, že nevychoval vás a ani vašich súrodencov, tak by som sa určite nešla pretrhnúť s pomocou, hlavne ak mám sama problémy. A určite by som nemala kvôli tomu výčitky svedomia. Druhá vec je, že ak by si to otec vymáhal, tak dieťa má vyživovaciu povinnosť voči svojmu rodičovi.

slovakboy
23. okt 2022

Ja by som ti poradil sa o neho postarať. Ale až vtedy keď ty budeš vporiadku. Nejde ani tak o peniaze tie sa furt nájdu ale ide o to že žiť s narcisom a plus riešiť svoj problém s ním to je to prvé. Až keď budeš mat vyriešenú samu seba a budeš schopná pomáhať tak mu pomôž. Nesúhlasím s tým sa na neho vykašľať lebo on sa na teba vykašľal. Ľudia pomáhajú aj neznámim bezdomovcom. Nie je o nič lepší ale ani horší od nich. Budeš mat svedomie čisté. Pomoz mu. Ale najprv sa spýtaj samej seba či na to máš psychicky.

cacianka
23. okt 2022

@klodyka76 ale nie ak sa on nepodieľal na výžive a výchove svojich detí. Ak by aj vymáhal na súde, súd rozhodne že by výživné na otca bolo proti dobrým mravom a návrh zamietne

sidicek
23. okt 2022

@slovakboy tak ale bezdomovcov si nikto domov nesťahuje, ani ich nekupe a pod. Absolútne nie je v poriadku starať sa o takýto typ človeka na svoj úkor. Jeho lásku si týmto nezíska, je to skôr žena typu obeť a na tom treba pracovať so psychológom najlepšie.

luccija
23. okt 2022

Nie, ma druzku a zivot ako si zariadil.Nie si povinna aj, ked budes mat asi vycitky.Skus hladat domov dochodcov, ale ak pije nikde ho nezoberu.Zalezi aj ako sa teraz sprava ci je vdacny a pod...

erikavesela
23. okt 2022

@roja01 aj alkoholikov?..,to sotva

erikavesela
23. okt 2022

@lucka_ke alkoholikovi?..zabudni...nevybavi

roja01
23. okt 2022

@erikavesela, u nas prijali aj alkoholikov do mestskeho domova dochodcov. Mozno az ked neboli mobilni a tudiz nemali pristup k alkoholu.

cajomila
23. okt 2022

Medzi možnosťou zavrhnúť otca - úplne sa oňho starať, bývať s ním.
Je ešte veľa možností.
Pomoc je aj to keď mu pomôžeš ísť na vyšetrenie, kúpiš niečo potrebné, dovolíš mu ku tebe prísť sa umyť, ostane na teplý obed.
Ale ako píšeš o tých nevyhovujúcich životných podmienkach...skôr by som sa zamerala na vyriešenie jeho bývania.To je asi najurgentnejšie.
Nemôže ostať v takých podmienkach.
Zisti možnosti, ale priprav sa, že poradovníky sú veľmi dlhé.
Ja osobne by som s ním asi nechcela bývať...z rôznych dôvodov.

erikavesela
23. okt 2022

@roja01 to mozd byt, ale aktivneho alkoholika, kt.sa bude vracat do domova ozraty aldbo s flaskou nik nevezme ..to nie je psychiatria...

ysseba
23. okt 2022

Skor nepostarala, ale neviem preco, ale u teba mam pocit, ze ak sa nepostaras, tak ta to bude tazit. Mala by si sa stretnut so surodencami a pozhovarat sa s nimi aky maju oni nazor. Mozno ti daju argumenty a aj ty pochopis, ze maju pravdu a ze ked sa on nezaujimal o vas ked ste boli deti, tak preco by si sa mala zaujimat teraz ty? A mozno by ste sa dohodli, ze mu spolocne budete platit zariadenie.

dada0902
23. okt 2022

Určite by som sa o neho nestarala vsetcia súrodenci dali ruky preč od neho lebo na vás sral a ešte k tomu alkohol no s takého by mi bolo na grc a nie sa o neho ešte starať a kúpať ho keď si vie dat do gagora chlast vie sa aj o seba postarať a ta jeho družka co ta nech sa stará

janka2273
23. okt 2022

NIE! Takých by bolo, čo sa vykašlú na vlastné deti a potom chcú od nich pomoc😡😤👎Nekaz si život, kľudne buď sebecká a mysli len na seba a svoje deti 👍

anuss
23. okt 2022

@slovakboy presne, je to človek, čo potrebuje pomoc.

modryvrabec
23. okt 2022

Bolo by slachetne a milosrdne postarat sa o otca. Mozno za to nepodakuje, mozno to neoceni. Dobro sa nikdy nestrati, niekde sa to isto vrati. Hlavne nech v tom mate mudrost a rozhodnete sa podla svojho vnutorneho presvedcenia. Prajem vela sil. ❤️

jaond19
23. okt 2022

Nie priamo ze postarala, ale podala pomocnu ruku pokial by chcel skoncit s alkoholom a prezit starobu slušne. Zalezi aj na tom aky mate vztah teraz, lutuje ze sa nestaral? Alebo zalezi mu na tebe teraz? Ci prikvitol len tak ze tu som a starajte sa? A dolezite je aby si sa dala doporiadku aj ty a tvoja zivotna situacia. Potom mozes riesit inych...

brloh
23. okt 2022

Ako idealista pred pár rokmi by som povedal áno. Po rokoch skúseností s ľuďmi aj tými najbližšími hovorím nie. Každý pozerá len na seba. Prejdú roky, stratíš veľa energie. Z jeho životného postoja je zrejmé že ťa bude ťahať iba dole. Na konci zistíš že si strávila kopec času s niekým kto o teba nikdy nestál a bolo mu v podstate jedno tvoje snaženie sa. Budeš od života čakať odmenu no tá nikdy nepríde.

pimpulienka
24. okt 2022

Určite aspoň niečim pomôcť. Úplne neodstrihnut zo života..
Každý to vnímame inak, záleží ako to vnútorne prežívate vy.

mia7811
Autor odpoveď zmazal
dorothee
24. okt 2022

Aky je otec teraz?Lutuje,je ti vdacny za pomoc?Alebo je agresivny,neprijemny?Niektory ludia sa s vidinou bliziaceho sa konca zmenia..Lutuju svoje minule rozhodnutia..Dat druhu sancu je uz mozno neskoro,ale z mojich skusenosti,urob tak,aby si mala ciste svedomie,ale neutrpela tvoja financna situacia ani psychika..Moj otec bol tiez alkoholik ale mal ma rad,v ramci svojich moznosti sa aj staral a zaujimal,ked umieral,vybavila som len zakladne veci,trochu mam vycitky ze som mu mohla pomoct viac,vela veci som pochopila az ked zomrel a triedila som jeho pozostalost..To ze bol alkoholik ho nedefinovalo uplne,bol hlavne nestastny a sklamany zivotom..a nevedel s tym uplne bojovat,tak pil..To ze som pochopila preco pil,mi pomohlo mu uplne odpustit..

monuska112
24. okt 2022

nie si zodpovedna za jeho stav, niesi mu absolutne nic dlzna, on ti nedal ako otec ani len to, co bol povinny ti dat ked uz ta priviedol na svet...on ti este dlhuje, nie ty jemu. takze bez najmensej vycitky svedomia, NIE. nemusis byt stale ta obet, mas na vyber mozes zobrat zivot do svojich ruk a konecne mozno prvy krat mysliet na SEBA. ty si ta najdolezitejsia osoba v tvojom zivote. rovno si pozri vsetky typy manipulacii aby si vedela veci spravne pomenovat ako psychicke vydieranie gasliting, a dalsie skvosty ktore urcite nastanu aby ta nezakocili, a aby si si len povedala aha to je toto cize nic vazne a idem dalej. manzela treba poriesit tiez, pokial ta bude deptat jeden sociopat hned s narcosom v pozadi to nieje ok pre tvoje hranice a dusevny rozvoj. raz za cas pomaha si proste upratat zivot, vsetkych toxinov odstranit a hrdo si povedat, ze ak chcem mat sk.rveny den, dokazem si ho sk.rvit aj sama, nepotrebujem na to magora v pozadi. ani jedneho ani druheho ani tretieho. a zrazu zistis aky je zivot krasny a kludny

sunny_g
24. okt 2022

To, ako sa zachovali súrodenci je ich svedomie, ale to, ako sa zachováš ty, je tvoje svedomie ;)

piridoxin
24. okt 2022

@deti95060810 to je tá naj rada👍👍👍 to by som nevymyslela... dokedy budeme otrokyňami v tomto mužskom šovinistickom svete???

iva812
24. okt 2022

Nie, o otca sa nemusíš starať.

jukoso
25. okt 2022

Zlatá moja, nepoznám celý tvoj príbeh, tak radiť ti nebudem. Konaj podľa svojho svedomia tak, aby si v budúcnosti nemala výčitky svedomia. Konaj podľa svojho zdravého rozumu, aby sa u teba nepotvrdilo za dobrotu na žobrotu.
Nachádzaš sa v neľahkej životnej situácii. Skús si pozrieť ZÁKON O RODINE č. 36/2005 Z. z. A možno aj tam nájdeš radu... aj pre otca aj pre manžela.
PS: mala som kamarátku, ktorej otec sa prepil na smrť (rodičia boli rozvedení) a práve tento zákon hovorí DIEŤA SI MUSÍ POCHOVAŤ SVOJHO OTCA ...a nikoho nezaujíma fakt, že sa o nich nestaral a roky s nimi nežil. Keďže ona ani brat neboli vtedy zárobkovo činní, nakoniec si musela zobrať pôžičku ich mama, aby mali na pohreb! Podľa mňa je to choré, ale zákon je zákon a my smrtelnici s tým nič nespravíme.😥

ahhola
25. okt 2022

Koľko ma rokov, ma starobný dôchodok, z čoho žije? Ťažko povedať o co mu ide. Ci dôstojne dožiť pri dcére, ktorú len vysemenil a spomenul na ňu, en keď je zle, ci hľadá hostiteľa ako správny alko-parazit. Keby mal aspoň 700 a zatiahol ti nájom... Možno.

cacianka
25. okt 2022

@jukoso zákon ukladá, ale aj vymedzuje že nemusí.
Ak by bolo jeho konanie proti dobrým mravom
Počula/čítala som rozsudky kde bolo vyslovene uvedené, že ak sa biorodic nepodieľal na výchove a výžive svojich detí, deti ho nemusia opatrovať, vyživovat, ani pochovať.
Takže necituj iba 1 paragraf, je ich viac

cacianka
6. apr 2023

Tak trochu nasctaujima, ako ste pokročili?

Strana
z2