Mám sa rozviesť, alebo sa len prispôsobiť?

matote
22. máj 2020

uvazujeme nad rozvodom s manzelkou.

Primarny problem su svokrovci. Svokor nas pri firemnej spoluprace z mojho pohladu znacne podviedol a zrusil dlhorocnu pracovnu investiciu. Mediatora odmietal aj na moje opakovane vyzvy.
Naopak zacal to zhorsovat klamanim, ohovaranim po rodine, priateloch, kolegoch, urazkami...

S manzelkou sme boli v pohode, ja som popri podnikani pracoval, manzelka na materskej 5 rokov - chceli sme aj tretie dieta, no potom sa vyvrcholili problemy so svokrovcami (zacal ma ohovarat aj pred mojimi rodicmi, ktorym som dovtedy nic nepovedal).
Dva roky to skusam riesit iba priamo so svokrovcami no bez uspechu.

Manzelka aj ked tiez bola nahnevana a sklamana, tak jemu aj obom odpustila. (ju ohovaral iba jemne, financovat rodinu je uloha muza, takze pre nu sa az taka strasna ujma nestala)
Ja som neodpustil - ja zvazujem sudnu cestu (pre ohovaranie, podozrenie na podvod, a zopar dalsich poruseni, autorske prava, obchodne tajomstvo a pod...).

Moj nazor bol taky, ze manzelka nech si robi co chce - aj beha za svokrovcami ale nase deti nech tam netaha-su na to aj dalsie dovody z historie (ak svokrovci chcu, tak nech pridu za nami a stretnutie pri mne - svokor mi priamo povedal ze mojim detom veci vyrozprava...). Ja za nimi chodit nebudem. Alebo som este navrhol kompromis stretka na vyletoch v prirode.

Manzelke to nevyhovuje, presadzuje svoju potrebu behat za nimi aj s detmi. Teraz to vyeskalovalo a ked som mal najhorsie pracovne obdobie, tak ona bez mojho suhlasu beha s nasimi detmi za nimi. (ona po materskej dlhodobo bez prace, ja by som mal castejsie pracovne cestovat ale doma rozbroje a nedovera, rozvod na vlasku, tak neviem ci mi to za to stoji).

Bud sa prisposobim jej potrebe behat za nimi (pre mna to skor ci neskor opat vyeskaluje a problemy aj pre deti) alebo rozvod. (ak by neboli deti tak nevaham s rozvodom)
Manzelka nie je zla (aj ked roky bojov sa podpisali na vztahu hlavne v poslednom obdoby), aj matka ok ale taka zavislost na rodicoch aj po celej historie kde aj sama uznava ze nam znacne ukrivdili, tak pre nu je tak zasadova potreba chodit za nimi aj s detmi. (pricom sama s nimi nemala velmi stastne detstvo)
Ja nerozumiem jej zodpovednosti ci za manzelsky slub, nasu rodinu, ci za rodinny rozpocet, ci za deti... Ja som aj napriek vsetkemu svokrovcov odstrihnut od deti neziadal (aj ked pre mna by to bolo najlepsie riesenie) ale aby to bolo pri mne. A ja uz jej neviem v tomto vobec doverovat ked to vyhroti teraz bez prace, svokrovci su ok ako sa zachova ked budu chori a ocakavaju ze sa o nich bude starat?

Ja mam byt somar a vsetko to financovat, kvoli financovaniu si nestihnem ani vybudovat vztah s vlastnymi detmi (aj ked vztah s nimi mam fajn) a v pripadnom rozvodu ona ziska uspory, deti a nakoniec sa aj prestahuje s nimi ku svokrovcom kam ja nepojdem?

veronikaszabova
22. máj 2020

Uz si to tu riesil pred 2 rokmi - to je u vas dusno 2 roky??
Inak ja osobne nevidim nic zle na tom, ze berie decka k starym rodicom.

michu_
22. máj 2020

hej,tiez pozeram,ze uz to tu bolo🙄

matote
autor
22. máj 2020

@veronikaszabova - s urcitymi prestavkami ked sme tuto temu neriesili. Zle by na tom nic nebolo ak by neklamali a neohovarali a este dalsie veci... (extremisticke nazory, paranoja, neovladatelnost pri hneve,...) Plus to ze aj ked nema pracu, nestiha povinnosti, tak toto je uz teraz jej mimoriadne dolezita potreba - cim podmienuje svoje stastie.

luccija
22. máj 2020

@veronikaszabova tiež ma to hneď napadlo.
@matote takže vo všetkom tahas za kratší koniec a cítiš sa ukrátený, ublizeny?V prvom rade žena do práce nebude mať toľko času behať k svokrovcom, no a ty si dobrák hlupak, ktorého sklamal svokor a žena ho má iba ako oslicek otras sa.Nerozvadzaj sa prídeš o všetko, svokra daj na súd, skrot ego a nechaj ženu nech tam berie deti, deti by nemali trpieť za chyby rodičov a starých rodicov.

dadulajda
22. máj 2020

@matote zeny hovoria ze sa to tu riesilo uz pred 2 rokmi..tak co je to za otazku prisposobit sa? Ved riadne si vysvetlil co ta zerie a nedokazes to prehltnut uz hodne dlhy cas. Tak s tym nieco urob! Tak sa rozved a vynadaj svokrovi ked ta to upokoji. On sa mozno zbada-mozno nie.Kasli nanho, je uz velky. A zena sa rozvodom bud spamata o co prisla a mozte skusit zit spolu aj potom a mohla by otvorit oci, ze aj partner ma nejake potreby a aj ona by sa mu mala snazit vyhoviet. Zdas sa byt schopny postarat sa o seba.No tak saa proste odstahuj! Ze deti musia k starkym? Ved si same urobia nazor ak maju pred nimi neprimerane reci alebo reakcie. Ktore dieta pojde k babke ked tam zaziva len kricanie a nervy.... Myslim ze je nacase s touto situaciou silno zatocit a vziat opraty do svojich ruk.

0silvia0
22. máj 2020

@matote pozri sa na tuto situaciu s nahladom do buducnosti. Kde budes ty o 10 rokov ked sa rozvedies a ked sa nerozvedies....
Podla mna by si mal nechat zenu, nech vodi svoje deti k rodicom. Ty tam nemusis chodit. Hoci medzi vami bolo vselico, skus byt hrdy a silny muz a nezaoberaj sa s chorou hlavou tvojho svokra. Prehliadaj, nereaguj... S tymi financiami velmi nechapem ako to mate, zena ked nastupi do prace, nebude mat tolko casu behat za rodicmi

aylinn
22. máj 2020

Tak ak nieje schopna splniť tvoju jedinu požiadavku (a ešte ktomu taku banalitu), aby neťahala deti k svokrovcom, tak ťa ma asi na háku, keď vie že hrozi rozvod a aj napriek tomu je tvrdohlava a neschopna kompromisu. 🤷🏻‍♀️

matote
autor
22. máj 2020

ked svokrovcov nevidim, neriesime ich doma tak je pohoda - casto super... zene som nukal 2 vyborne homeoffice roboty aj parttime pretoze tiez to vidim tak, ze keby mala povinnosti a potrebu zabezpecit rozpocet tak behanie za svokrovcami nie je existencna tema. Pred krizou rozbiehala vlastne parttime podnikanie (fulltime nechcela), teraz pozastavene, pokracovanie neiste ale napriek tomu vymysla somariny...
O 10 rokov? Ktovie? Svokrovci su hypochondri, manzelka citovo manipulovatelna uz teraz. Sama domacnost aj deti financne ani casovo neutiahne, takze po rozvode skor ci neskor ocakavam ze pojde ku svokrovcom do domu aj s deckami a ja to budem mat s detmi velmi komplikovane. Svokrovci vedia ze sa o nich postara iba ona (druha dcera je prec a nema zaujem sa ku nim vratit), ja pre nich budem stale odporca, takze pre nich bude idealny nas rozvod. Docasne sa pred deckami vedia pretvarovat a hrat milych, ak by s nimi zili tak sa stavim ze do roka peklo.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
karolinakr
23. máj 2020

@matote samozrejme si nenechaj skakat po hlave, ale v ramci tvojho dobreho duševneho stavu hraj aspoň "dobrého" zaťka, aby si mohol k nim chodiť a byť s deckami
Sestra tak vyhrotila situaciu s jej ex manželom, že moji rodičia ho nenavideli, syn si otca nepozna, ona ho preklina hoc je to 20rokov, narobila hrozne zlu krv, zaplietla všetkych do toho, zabrabuje babke( jeho mame) stretavať sa s malym, ktovie kde je pravda pritom
Ja ked ho stretnem, normalne sa bavime, jeho mama ma kontaktovala cez fcb a ostatni ako sršne včely
Nenechaj to zajsť až tak ďaleko keď už, rozíďtte sa v "dobrom", aby si mal pristup k deťom.. Mysli na budúcnosť a zahraj divadielko
A ked sa neda, a robilu by ti aj tak zle, tak sa neda..
Budeš musieť deťom vysvetliť

pieksamaki
23. máj 2020

@matote
Ahoj.pride mi tvoj popis situacie taky zaskatulkovany, ale to asi ked su mal svoje podnikanie....tak prehlad o vsetkom. A tak.chapem asi okrajovo co sa stalo..a nechces to dalej rozpisovat...
Mediatora oni asi neuznavaju lebo nepoznaju proces?myslia si ze sud je stale lepsi? Tusia ze ich chces dat na sud pre tie pracovno majetkove spory? Autorske prava, obchodne tajomstvo atd. Ci to bude prekvapenie.
Neviem...ja by som si riesila tieto veci formalne.cize ak nesuhlasia s mediatorom ..sudnou cestou....moc tam nevidim ine riesenie.
Ohovaranie je take ze si myslis alebo mas dokazy?
Vztah manzelky a teba a tvoj biznis so svokrovcami su dve rozne veci....
Nepokazte si vas vztah....skoda ze to tak mate prepojene biznis so svokrovcami.
Nezavidim ti danu situaciu.

0silvia0
23. máj 2020

@matote ono to bude zle ci sa rozvedies alebo sa nerozvedies. Ak zostanes, budes sa borit s tymito zabomysimi vojnami, ak sa rozvedies, prides o vztah s detmi. Co je mensie zlo pre teba?
Pomoz manzelke najst nejaku zaujimavu pracu, aby ziskala trocha iny zivotny postoj a mentalne sa odstrihla od rodicov.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
23. máj 2020

@veronika4495 ono svokor vobec nemusi byt stary clovek, mozno je to patdesiatnik, @matote by mohol napisat pre ujasnenie situacie, kolko rokov maju svokrovci, ake velke mate deti.... Inak sa radi rodicom malych deti, inak rodicom teenagerov....

nickpick
23. máj 2020

@matote skusali ste uz so zenou manzelsku poradnu, psychologa ci toho mediatora? ak sa mate radi mali by ste riesit predovsetkym vas vztah, snazit sa v nom upratat, proste neriesit svokrovcov, len vas ako rodinu, nejakym sposobom zenu motivovat a podporit ju najst si pracu, suhlasim s nazorom ked bude pracovne vytazena nebude kvasit nonstop u svokrovcov, ako si to ona vlastne predstavuje ak by ste sa nahodou rozviedli? ze ty ju budes dalej financovat pripadne svokrovci? To ze mate 2 deti neznamena ze bude vecne sediet doma, tu predsa nejde len o peniaze, ona sa citi naplnena len starostlivostou o deti? Potrebuje predsa aj vlastny svet, cinorodost, kolegialne vztahy....Pride mi to tak, ze sa momentalne pohybuje v nejakom mikrosvete - ty, deti, rodicia a nevie z toho kruhu najst cestu von a preto je ovplyvnitelna raz jednou raz druhou stranou, chcelo by to nejaku nestrannu osobu, ktora jej pomoze vidiet situaciu v jasnejsom svetle....

viellik
23. máj 2020

@nickpick Tiež si myslím, že by bolo vhodné takúto cestu hľadať, nezahodiť hneď celý vzťah. Je to škoda.

janickacrazy
23. máj 2020

@matote Ja si myslím, že ked sa rozvedieš, tak v podstate nič nezískaš. Lebo žena s deťmi sa odsťahuje ku svojim rodičom, ty ich uvidíš ešte menej ako teraz a svokrovci im budú do hlavy tlačiť kaleráby. Nič moc teda. Ale tiež si myslím, žeby si nemal žene zakazovať chodiť k nim s deťmi, sú to jej rodičia. Mne by sa tiež nepáčilo, keby mi to muž zakazoval. Deti potrebujú aj starých rodičov a je jedno, čo ti urobil svokor, deti za to nemožu a ich vzťah je úplne niečo iné ako vaše spory v biznise. Ak máš problém so svokrom, tak ho daj na súd, ak teda mediátora odmietol a ak to bolo ozaj také zlé, že ťa obral o peniaze, autorské práva, atd. a ak máš na to hlavne dokazy a stojí ti to zato, lebo ver, že tým sa vzťahy znovu len zhoršia v celej rodine.

brna1989
23. máj 2020

@matote tie 2 homeoffice ponukni ďalej... ja by som prijala som na RD 😁👍

janickacrazy
23. máj 2020

@matote Mylsím, že tvoja žena skor potrebuje ísť do práce medzi ľudí, nie doma home office, je už dlho doma a zase by bola len doma.

hopsadobrandejsa
23. máj 2020

Celkom nezavideniahodna situacia.

Tvoja zena by skor mala robit akehosi mediatora a nie robit rozbroje v rodine. Zakazovat ist detom k starym rodicom podla mna dobry napad nie je, oni nie su sucastou Vasich konfliktov a v tomto pripade by ste ich do toho ani nemali tahat.

Na jednej strane rozumiem, ze tvoja zena ma dobry vztah s rodicmi a chce sa s nimi stretavat, na druhej strane nechapem jej postoj k celej veci pretoze ona uz ma svoju vlastnu rodinu a kvoli rodinnym nezhodam je ochotna riskovat rozvod a zivot slobodnej mamicky.

Chyby su na oboch stranach, nikto nie je bez viny, ale ja osobne si myslim, ze tvoja zena by si mala troska zregulovat kapustu. Tebe robi naprieky pricom by ste si obaja mali sadnut a celu vec prediskutovat aby ste nasli riesenie a s rodicmi by si to tiez mala vyriesit pretoze tieto nezhody maju celkom negativny dopad na Vas rodinny zivot.

Ja mam svojich rodicov tiez rad a chvalabohu taketo problemy nie su, ale ak by som bol zenaty a robili by taketo rozbroje v rodine tak by sme veru museli mat vaznu debatu aby sa vztahy dali do poriadku. Moju zenu by sice milovat nemuseli, ale ak by sa jednalo o moju rodinu, museli by sa ju aspon snazit tolerovat aby sme sa vyhli zbytocnym problemom. Samozrejme, to iste by som vyzadoval aj od svojej zeny aby sa predislo konfliktom.

Bratranec bol v podobnej situacii kedze jeho zena nemala so svokrovcami najlepsie vztahy a to ona je veru, ze zenuska na pohladanie. Pravdupovediac, jej svokrovci hoci su to moji ujkovci vedia byt vo vela veciach necitlivi.

Bratranec ma vlastnu rodinu a nemal chut nicit si stastny rodinny zivot kvoli rodicom. Pravidelne sa navstevuju a je tam vzajomny respekt, ale koniec koncov, jeho zena jeho rodicov nemusi a on to plne akceptuje. Jeho rodicia nemaju pravu robit mu doma peklo pretoze maju nejake vyhrady voci jeho zene.

matote
autor
9. jún 2020

zdravim, vdaka. Dufam, ze tento minipribeh je skor ponaucenie pre ostatnych na co davat bacha. Jasne ze vo vztahoch sa robia chyby, toto je o mojom nazore a ine strany poskytnu mozno iny pohlad - ja s tym problem nemam a ku tomu som aj vyzyval aby sme si to presli vyrozpravali aj cez mediatora - no 4-5 rokov je prilis dlho. Niekedy skutocny charakter cloveka objavite az pri problemoch a vtedy sa rozhodujete ci s nim chcete ci nechcete fungovat...
Problem so svokrovcami nie je len o nasej minulosti - ja som dufal ze s nimi budeme lepsie fungovat alebo min nekonfliktne. Klamsta, urazky, ohovaranie nestrpim. A absolutne nesuhlasim s ich zivotnymi hodnotami a charakterovymi crtami. Kedy z toho nieco pochytia moje deti? Ja verim ze ludia a prostredie male deti formuje a bol by som bol velmi sklamany ak by sa na nich podobali a povazovali za spravny postup to ako sa zachovali. Ja mam povinnost a zodpovednost voci vychove deti. No ak sam budem prec, po hlavu v robote aby som udrzal rozpocet. A zena ci teraz alebo v buducnosti bude fungovat blizko s nimi, tak sa nepodpisem a ani nebudem financovat to aby deti nabrali postoje ci maniere od svokrovcov.
Po tychto tyzdnoch nepochybujem ze zena za svokrovcami ak ju budu potrebovat pobezi aj s detmi. (maju cca 65-70 a zdravotne problemy sa zacinaju, deti este male 4 a 7)
Ja nemam motivaciu financovat tieto veci... cas s detmi si uzivam... zvazujem ukoncit pracu, uzivat si co som zarobil a usetrili sme a nech preberie zodpovednost za financie po rokoch manzelka. Ved ked chceme rovnaky diel zodpovednosti, tak preco nie?
Co je rovnopravne na tom ze muz financuje rodinu, zena travi cas s detmi a buduje si vztah, ak sa rozhodne pre rozvod tak deti sa zveria pravdepodobne jej, ma narok na polovicu majetku a vyzivne... a ja mam teraz este financovat aj jej vylety, jej snahu o podnikanie - ktore ak si vybuduje tak ostane len jej? Odstahuje sa ku rodicom, takze vztahy s detmi budem mat komplikovane - preco by som toto mal financovat a radsej si neuzivat? Ak ma clovek pevnu rodinu, vie preco a pre koho pracuje. Ak sa ruca, tak to nemoze fungovat.
Sak este si mozem zalozit normalnu rodinu s normalnymi vztahmi (ja mam ludi rad, aj starsich ludi si velmi vazim a rad pocuvam historky, skusenosti) - mam sa stale trapit so svokrovcami ktory mi uberaju zivotnu energiu? A zena sa na nich coraz viac podoba.. Ja mam jeden zivot aj nervy.
Ak by neboli decka, tak pravdepodobne nevaham.