Mám strach o manžela: Závislosť a zdravotné problémy
Dlhodobo má chronické bolesti, na ktoré nepomohla žiadna liečba. Bolesť tíšil tramalom, od ktorého sa stal závislý, berie mnohonásobne väčšie dávky ako by mal. Do toho alkohol, cigarety.
Predvčerom mal kolaps, vydesená som ešte teraz. Ležali sme v posteli, pozerali na film, keď vtom dostal silné kŕče, ústa otvorené, oči dohora a v tvári celý zbledol a potom zmodral. Volala som hneď sanitku. Odmietol ísť do nemocnice. Robili mu v sanitke EKG, má aj niečo na srdiečku, niečo zväčšené. Som v práci a píše mi také správy, že už mu veľa času nezostáva a že chce, aby som sa znova do niekoho zaľúbila. Že si zaslúžim niekoho lepšieho. Neviem čo si mám o tom myslieť, viem,že veľa ľudí to cíti, že zomierajú, ale ja si neviem predstaviť o neho prísť. Je mi hrozne.
@drahomirrra mne takých žien ani neni nakoniec ľúto. Pretože sama si toto robí. Je ako on. Na všetko má argument. Neurobí nič. Len dúfam, že tam nie sú deti a ani nebudú.
Áno, píšeš zbytočne, ak s tým nechceš urobiť nič. Ak by si chcela, vyriešila by si lekárku, aby mu okamžite prestala predpisovať tramala a mužovi by si dala týždeň ultimátum, aby sa začal liečiť a prihlásil sa na liečenie, inak odchádzaš. A ak by tak nespravil, odišla by si. Lenže ty nerobíš nič, len sa bojkáš.
@dominikamacakova Prd si urobí. Toho by som sa nebála ani najmenej. Mne je normálne nevoľno, akí sú ľudia presraní. Fakt. Laktíky ho bolia a nechce si to ani zoperovať, lebo by nemohol mať potom dôvod papať Tramadol. Skvelé.
Čo potom ľudia, ktorým odrezali končatiny a majú fantómové bolesti, neznesiteľné, ktoré sa skutočne nedajú liečiť? By autorkin muž videl, čo sú bolesti.
Rozprávka o spoluzavislosti ON a TY...
On je zavisly a TY riesis.
ON odmieta kazde navrhnute riesenie a TY hladas dalsie.
ON nespolupracuje a TY sa trapis.
ON vydiera cudnymi spravami a TY chytas z nich paniku.
To je zle.
Okrem zavisleho, musi sa liecit aj spoluzavisly. Musi pochopit, co to ta spoluzavislost je a preco nie je dobra. Ak mu chces pomoct, prosim zacni teraz tym, ze si najdes nejake clanky o spoluzavislosti. A o zavislosti. Aby si vedela, co TY robit mas a co TY robit nemas. Lebo len tvoja laska ho bohuzial nezachrani. Bohuzial. Bude to mozno aj pre teba tazke a tvrde cvicenie, ako nebit spoluzavisla a nezivit tym jeho zavislost.
jasneze bude vsetko odmietat, je to proste v tychto chlapoch niektorych... tolko 40tnikov je zavislych na liekoch od bolesti, ze by si neverila... proste bud pritvrdis, alebo pockaj kym naozaj skolabuje, za chvilu ti bude chodit ako matoha okolo... lieky, alkohol, cigarety.. typicky narkoman. Skus prakticku lekarku infomrovat, predpokladam, ze so spravou od zachranky tam neutekal. Nech poradi co robit, ked predpisuje taketo lieky fetakovi... AK si neda povedat, treba na to ist po zlom, bud sa budes liecit, alebo zbohom. A netrap sa viac.
Ako pisem, ja by som pri takomto amoku volala zachranku ale s tym, ze ma abstaky, je to fetak s depresiami, s myslienkami na smrt a podobnymi vecami. A nech ho hospitalizuju.
@melanta Ja by som feťákov bila lopatou. Smrteľne vážne. Môj nebohý dedko hovorieval, že na takéto len robota a od dobroty sa aj psy besnia. Však tie reči starých ľudí sú skutočne svätá pravda.
@drahomirrra aj ja mám na toto averziu. A ešte keď si predstavím, že takýto zmrd blokuje záchranku, ktorá kvôli závislákovi príde neskoro k vážne chorému človeku.
@drahomirrra prd si urobí? Ok...
@autor ak chceš napíš mi správu
@melanta Presne, k nejakej náhlej brušnej, infarktu, alebo cievnej mozgovej.
OMFG.
@dominikamacakova Áno, stojím si za tým. Samovražedné reči treba brať vážne. Súhlasím. Závisláci sú však trošku iná situácia, než pacient s vážnou depresiou.
@drahomirrra hej jasné... Ty si sa mi zdá študovaná psychologička 😀
@dominikamacakova prd si urobí. Je to závislák, ktorý manipuluje. A keby si aj urobil, nech si urobí. Autorka bude slobodná, pretože autorka už je spoluzávislá a potrebuje pomoc už aj ona.
nuž...komu niet rady, tomu niet pomoci, a to je plati pre vas oboch.
@dominikamacakova Nie som psychologička. Ale držala som v rukách toľko zdravotných záznamov, na ktorých som skúmala poskytnutie zdravotnej starostlivosti, a pracovala s toľkými psychiatrami, a vydala toľko rozhodnutí, že si to nevieš ani predstaviť.
@autorka moja babicka, bohuzial nas v novembri opustila, mala bolesti atd chore srdce, lekari jej akurat dali tieto oblbovaky, stala sa zavisla, az na ❤️ Mala vysledky vzdy super jak mlady clovek…ked odisla a preberali sme veci..ten pocet liekov co mala…5 krabiciek leuxarinu 20 nieco prometha..neviem coho….manzelovi treba pomoct a zbavit ho zavislost a plus na tieto lieky alkohol…cista smrt…babka nepila, ale stacilo si dat jeden pohar sampusu a koniec..iny clovek…bohuzial je tvpj manzel zavisly na liekoch
Takto zila moja babka. Na dedovu 35ku mu lekar povedal, ze alebo prestane pit alebo umrie.prestal. zacal s liekmi proti bolesti. Babku psychicky deptal kym nezomrel...na 62 r., odisli mu ladviny...ona zila este 20 r psychicky bola ale rokmi deptana, cize depresia, uzkosti, panicke ataky...
Dedo bol zavisly cely zivot. Iba alkohol vymenil za lieky.. vzdy bola v strese co sa mu stane a kedy
@drahomirrra takže máš v rukách štatistiky, že alkoholik/feťák nikdy nespáchal samovraždu. Podľa teba je to na 100% vylúčené?
@melanta ďalšia študovaná psychologička 😀
@dominikamacakova budem za hnusnu... ale aj keby spachal, tak co? cim skor tym lepsie, nie deptat ludi okolo a kazdeho nervovat. Jedine co ona ako partnerka moze uorbit, je na neho nejak vplyvat nech sa lieci, oznamit to praktickej, ked prisla zachranka, mohla povedat ze je zavisli na liekoch, viac neurobi. Za neho nezodpoveda, jeho rozhodnutia nijak neriadi. AK si nieco spravi (co si uz aj robi...), tak ona na tom ziandu vinu nebude mat... ja by som od kazdeho co taketo kecy ma, a vyhrazky ako si nieco urobi, odisla. Okamzite. A nech si urobi, vacsina si naozaj nic neurobi, na to sa maju velmi radi.. napr. tak radi ze ani ten diskomfort prejst liecbou a pod, nie su ochotni zvladnut.
@dominikamacakova Nie je to vylúčené. Dynamika takejto depresie je však absolútne odlišná. Včera, alebo predvčerom bol na SMEčku rozhovor s babou, ktorá bola na liečení, kvôli závislosti od Benzákov. Prečítaj si a veľa pochopíš, čo títo ľudia dokážu s manipuláciami 🙂)))))
@kepassa Ach, strašné.
@dominikamacakova ja len info ty si neoznačila autorku témy ale iný nick na mk
@dominikamacakova nie som psychológ. Ale ak ty áno a tvoja rada je, aby ostávala pri závislákovi, ktorý sa odmieta liečiť a ktorý ňou manipuluje, tak prosím ťa prestaň radiť, už nikdy neraď nikomu nič. Pretože je úplne scestné obhajovať závisláka, ktorý odmieta liečbu.
nemá depresie?
@ibatanecnica na začiatku píše ze ma
Ako znie to divne pre teba, ale je fakt, ze najprv musis vyliecit seba z toho, ze ho chces zachranovat tou cestou, ktorou to doteraz robis. Ved vidis, ze to vedie k nicomu a zhorsuje sa to.
Ty si uzkostna, vystresovana, len ho mojkas, ked mj je zle z liekov a alkoholu. Cim ho vlastne podporujes.
On silu a volu nema. Tak ju musis mat ty. A s tym budu suvisiet nepopularne kroky, ked budes k nemu tvrda, dosledna, neustupna v nastupe na liecenie a v lieceni samotnom. A vypocujes si mnozstvo obvineni, scen, nadavok, hnusnych urazok, ohovarani, ociernovania pred druhymi a budes celit hlupostiam od druhych ako “vsak mu povol aspon trosku”, “to musis na neho jemne, nie tak prisne”, “co sa cudujes, ked si taka sekera”, podobne kraviny nechapavych ludkov.
Same zle veci. Akonahle nastupi abstak, prestane brat ohlady, povie ti uplne cokolvek zakerne. Nebude brat ohlad.
Musis aj napriek tomu zostat nad vecou, triezva, vecna. Nedat sa strhnut emociami, musis predychat. Plakat z toho mozes v tajnom kute, ze uz to nedavas, nevladzes. A potom zas prist neustupna, dosledna na neho Nedat na reci druhych, ani jeho sluby.
Lebo kazdy ustupok su dva kroky spat. (Kludne bude hrat na city, ze uz sa snazil, uz to mas ocenit, vraj motivaciu potrebuje. Mas mu povolit. Figu. Len ho zas trha dat si davku. Ani nesmies uverit reciam, ako uz pochopil, uz sa citi lepsie, je vdacny,… opat figu. Len chvilkove zlepsenie. Zas pride tuzba po liekoch. Nemozes na to dat a nechat sa ucicikat. Doverovat mu. Mozno po roku, nie mesiaci.)
Ak toto nedokazes, tak mu nikdy nepomozes. Mozes sa urazit, ale je to fakt. On nema silu, nema volu. Cele je to na tebe. Za oboch to musis tahat ty sama.
Nehovoriac, ze ho do konca zivota budes strazit, lebo kazdy liek na ukludnenie to moze spustit znova. Alebo jednu zavislost nahradi inou.
Dalsia moznost je povedat si, ze tuto cestu si zvolil sam a nie je to tvoja cesta. A nechat ho tak.
Sebecke. Ale tebe tvoju obetu (znicene nervy, stres a zdeptanie) nikto tiez nevrati.
@stellarstar aha to som prehliadka.
autorka - ťažko radiť, ak sám nechce, nepomôžeš.
@simca06022011 prosím? Keby spáchal tak čím skôr tým lepšie? A keby to bol tvoj muž? Vyjadruješ sa tu o ľudskej bytosti ako keby to bol nejaký potkan. Hrôza
@drahomirrra ja mám osobné skúsenosti, takže si nemusím pozerať žiadne rozhovory s nejakou babou. Treba ho v prvom rade dokopať na psychiatriu

Asi zbytočne píšem. Pekný deň.