Mám upratovať stále podľa manžela? Ako argumentovať?
Baby chcem pocut Vas nazor prip.ako to mate Vy doma. Mame domcek. Mm mi vkuse vycita, ze v dome je bordel a preco to neupracem. Nerobim nic ine len cely den furt upratujem. A toto pocuvam furt! Najem sa vonku na terase necham tanier vsak ho odpracem neskor. Vacsinou vsak hned umyjem a odpracem. Vsade sa povaluju jeho veci. Na stole ma bordel, kadejake kraviny.
Uz mi s tym lezie na nervy a skrz sa to hadame. Vykricala som mu, ze nie som jeho sluzka aby som doma upratovala vkuse iba ja. Kolko krat mi necha v izbe taniere po jedle. Schvalne to tam necham a nakoniec to musim aj tak umyt a upratat. Vsetko zvaluje na mna, ze to je iba moj bordel ale doboha byvame tam snad obaja nie? Pes na dvore urobi bordel ale on sa toho nechyti. Ja uz ozaj neviem ako na neho. Stale rozprava, ze to je moja robota lebo som zena. Ze on ma pracu okolo domu. Nerobim doma nic len upratujem, periem a pocuvam sproste reci, ze som neporiadna a bordelar. Mna uz to ozaj nebavi. Normalne premyslam, ze mu hodim handry do ksichtu a pojdem k nasim. Este mi povedal, ze ma vrati rodicom na prevychovu. Ako prosim?? Taktiez, ze nic nerobim okolo domu ale kedy asi? V tych 40°c horucavach??? Mam dost roboty doma
@zmrzlinka2021 tým by som veľmi neargumentovala. Žena podľa Biblie má byť podriadená mužovi.
@wolf_ ku kosacke ma nepusti ani k vyzinacu. Ze to je chlapska robota. O zvierata sa starame spolocne podla toho kto je doma alebo kto vstane skor. O psa sa staram viac menej len ja pretoze muz s nim nema trpezlivost ( je to 5mesacne stena), na prechadky chodim vacsinou ja. Muz ho bere iba rano cez vikend a to nie vzdy a vecer malokedy lebo sa mu uz nechce. Zrat mu dava raz on raz ja.
Dievča ak ti môžem poradiť, nájdi dobrého rozvodového právnika a utekaj kade ľahšie. S týmto "medvedíkom čistotnym reinkarnovanym do 🐷" ťa nič dobré nečaká len večná buzeracia že nestíhaš dostatočne rýchlo upratovať jeho chliev.
@lenkakravcova To v ktorej Biblii si vyčítala? Žena je z mužovho reba, nie z hlavy, aby bola viac, ani z päty, aby bolo po nej šliapané. Spod ramena, aby bola chránená a z blízkosti srdca, aby bola milovaná. Rebro=rovnosť.
@enmery napr túto
Ef 5,24
Ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak vo všetkom aj ženy mužom.
Kol 3,18
Ženy, podriaďujte sa svojim mužom, ako sa sluší v Pánovi.
1Pt 3,1
Podobne, ženy, buďte podriadené svojim mužom
Celkom tragikomedicke ako kresťania nepoznajú vlastnú svätú knihu.. 😂
@enmery toto čo si napísala je taká poviedka, nikde v Biblii sa to nepíše. 🙂 ale je jedna geologická kresťanská úvaha o tom, ako je žena z mužovi rebrá, čo znamená že je krivá a závisí na mužovi. 😄 Ako túto tému radšej nerozberajme. Lebo by sme došli k takým veciam ako že žena má mlčať pri zhromaždeni a podobne..
1Kor 14,34 (Biblia Nového zákona)
ženy nech v cirkevnom zhromaždení mlčia. Nedovoľuje sa im hovoriť, ale nech sú podriadené, ako to hovorí aj Zákon.
@lenkakravcova podriadená neznamená menejcenna a bezprizorna. Žena je Božou dcérou, je princezná, preto má poznať svoju identitu a hodnotu
@zmrzlinka2021 a kde ja som napísala menejcenná alebo bezprizorna? Písala som že podriadená mužovi. 😀 Nič viac nič menej. Ty si komentovala že to tam nie je. A je. Stačí si to priznať a neriešiť.
Podriadenosť neznamená menejcennost ale znamená to poslušnosť (to znamená že žena je podriadená, muž je nadradený, ak sa jedná o vec, ktorá nie je zakázaná Bohom, má žena poslúchnuť muža). Na tom nie je nič zlé.
Oni tu títo dvaja majú ale úplne iný problém a evidentne aj tak nejdú podľa Biblie (on pracuje ale aj ona mimo domu). Takže je nanič tu vôbec komentovať niečo Bibliou.
päť základné slová, čo potrebuješ vedieť: práčka, sušička, umývačka, I robot na vysávanie a zmývanie...prípadne si zaplať upratovačku... mužovi daj sekeru a vyžeň ho do lesa, zrúbať strom je zase mužská práca
@amelie2017 😀😀😀
@lenkakravcova O Biblii sa s Tebou fakt baviť nebudem. Pretože ty si ju interpretuješ, čo a ako sa Ti hodí. Ja som ju študovala 4 roky s kňazmi a mám kamarátov kňazov....žena je rovná mužovi-to je iterpretácia. Bodka. Ty len zneužívaš všetko na propagáciu islamu. Akceptujem, ale nenanucuj to každému. Ďakujem.
@enmery úplne rovnocenná - napr žena môže byť kňazom rovnako ako muž. 😄
@lenkakravcova myslí sa rovnocenna čo sa tyka dôstojnosti.
Áno je smutné že sami kresťania neobladame Bibliu lebo by sme našli aj také veci ako
Ef 5,25 Muži, milujte manželky, ako aj Kristus miluje Cirkev a seba samého vydal za ňu(teda muži obetujte sa pre manželky ako Kristus pr Cirkev) hneď pod tvojim ženy buďte podriadené...treba čítat v kontexte, celý text nie vybrať si čo sa mi hodí. Aj žena aj muž majú úlohu SPOLOČNE pracovať na vzťahu.
V Písme su niektoré slova ktoré sa môžu dať zle vysvetliť.
Ale súhlasom s tebou že v manželstve má byť muž hlava rodiny,vedúci a žena srdcom, teda podriadená hlave. Obaja majú dôležitú úlohu ale hlava môže byť len jedna. A srdce tiež môže byť len jedno. Každý robí to čo mu ide najlepšie.
@kristinka92 skončí to presne ako po druhej materskej. Mne ostane všetko ako dovtedy, len mi ešte pribudne práca a vozenie dieťaťa do a zo škôlky ☹ Inak, ja som pracovala počas celej materskej a rodičovskej, síce len pár hodín do týždňa, ale aj to šlo na úkor môjho spánku, lebo mi na prácu nevytvoril podmienky. Ak som čosi zarobila, potešilo, ale aby postrážil deti, že porob si, čo potrebuješ, to nie. Po celom dni uložiť všetky deti, spratať po večeri, naložiť umývačku, pripraviť všetko na ráno a sadnúť k počítaču do jednej, pol druhej.
Hlavne, že on chodí spať už pred desiatou, lebo musí byť oddýchnutý...
@elisebah91 s tým súhlasím aj ja. Čo sa týka duše a dôstojnosti sú si manželia - on aj ona rovní. Aj s tým zvyškom príspevku súhlasím. Beriem to rovnako.
No pánko si celkom uletel nie? Záložila by som ai ruky a ani prstom by som nepohla. Max svoje veci. Nech sa stará sám o seba kým neprehodnotí svoj prístup.
@fliacik prepáč za osobnú otázku, ale vy s muzom ste mali akého otca, detstvo? Neprenášate si nejaké traumy, zle vzorce z detstva do svojej sucastnej rodiny?
Ono je to niekedy tazke mať vlastnú rodinu ked človek nevie ako by to malo vyzerať, ako vyzerá vzájomná laska manželov voči sebe a ako vyzerá láska rodiča voči svojim deťom
toto nie je o tom ako si si muza naucila, ale o jeho mysleni. dobre si premysli, ci toto budes trpiet. ked budes na materskej a mat doma dieta, ci deti, len potom budes na prasky ako to stihat a muzik ti nic nepomoze a bude rypat viac ako teraz a budes na pokraji sil.... je tu milion takych diskusii... dobre si rozmysli ci pojdes do toho a co ta caka. a nezijeme v staroveku pred 2000 rokmi, ked mala zena podradne postavenie. dnes podla zakona o rodine si si manzel a manzelka rovni v pravach a povinnostiach. takze tie taniere moze kludne odniest do kuchyne aj muz a umyt ich.
@lujza123 Tam bude asi pes zakopaný. Môj ocko bol jednoduchý človek, ale bol láskavý a rozdal by sa pre druhých. Mužov otec je tvrdý, škaredo sa správa k svojej žene, vlastné deti, keď boli malé, neváhal zbiť či trestať iným spôsobom, k vnúčatám je teraz iný...a rovnako krutí a bezcitní sú jeho dvaja bratia. Mám pocit, že v ich mužskej rodovej línii sa dedia narcistické črty. Škoda, že som to nevedela ešte za slobodna ☹
@ljzozv Rada by som, vždy som si myslela, že ak sa vydám, bude to navždy, pretože keď milujem, tak naplno. Ale posledné roky mám pocit, že žijem s cudzím človekom, ak nie rovno s nepriateľom. Muž sa strašne zmenil. Máme tri deti, pri prvom bol ešte vzorný otec, vo všetkom mi pomáhal, pri druhom sa už začali objavovať rôzne drobné urážky a kritika, ale boli len občas a striedali sa s peknými obdobiami, tak som na to vždy nejako "zabudla". Ale odkedy sa narodilo tretie dieťa, muž je ako vymenený. Správa sa, akoby ma neznášal, akoby mu vadili aj vlastné deti. Nemá záujem s nami nikam chodiť a ak už ide, pokazí deťom každú zábavu, lebo všetko kritizuje a frfle. Začal vulgárne rozprávať, veľakrát ma urazil slovne tak, že sa to nedá zabudnúť a v mnohých kritických situáciách sa zachoval tak nepekne, doslova ma nechal v stave bezmocnosti, že postupne zabíja všetko pekné, čo medzi nami kedy bolo. Drobček pôjde do škôlky, ja do práce, dám tomu ešte poslednú šancu, či sa nejako neupokojí, no ak sa ku mne mieni správať ako k odpadu, nevidím dôvod ostať. Je mi ľúto detí, mám veľké obavy z budúcnosti, ale nechcem, aby si takéto vzorce správania odniesli a raz boli rovnakí k svojim partnerom.
@lenkakravcova Trošku zvláštny úsudok, že to mám zle podelené a mala by som stíhať. Po prvé, máme veľký dom - veľkosťou ako dva bežné byty, takže áno, kým skončím poslednú izbu, musím opäť začať tou prvou, lebo už je tam prach, teraz v lete sa hneď ťahajú pavučiny, tri deti navyťahujú kopu hračiek, plus tu máme každú chvíľu kamarátov od susedov, tak tých detí sa tu premelie veľa. Po druhé, to, že nechodím do práce, nie je argument, pretože celú materskú dovolenku som z domu sčasti pracovala. Nehovorím, že to bolo extrémne veľa, ale mnohé ženy nezvládajú jedno dieťa, ja mám tri, na ktoré som sama, lebo tu v meste nikoho nemáme, kto by pomohol, postrážil a ak idem na úrad, do obchodu, k lekárovi, tak vždy s 1-3 deťmi...a ešte som si našla čas aj na prácu. A po tretie, stále mi nepríde fér, aby ja som sa snažila všetko stihnúť, nemala žiaden voľný čas, žiadne záľuby a muž leží 8 hodín pri notebooku bez záujmu o rodinu a bez toho, aby priložil ruku k dielu. Chápem, že chodí do práce, rada mu doprajem čas na seba aj na oddych, ale zase, odtiaľ-potiaľ.
@fliacik ja ti neviem. Tiež bývam v dome (rekonštruujeme, takže stále dookola treba niečo nanovo upratovať na totalku). Máme dvor 2000m2, takže kosenie a milión veci ešte vonku. Popri tom pri 3 deťoch eshop. Varím takmer každý deň. Periem tiež každý deň. Zatiaľ to stíham. Doobedu si porobim všetko vo mi treba a potom mám poobede voľno.
Ale zase využívam všetky výdobytky dnešnej techniky čo sa dá - umývačka, robotický vysávač, a uprednostňujem minimalizmus. Takže prach keď zotieram tak sú to dve minútky, nemusím nič prekladať zo skriniek (tým že majú ľudia veľa veci doma si to často sami sťažujú).
"ze ma vrati rodicom na prevychovu" :D Toto si musim zapisat, to je dobre 🙂
@lenkakravcova ty si ty a nie fliacik. Neporovnavaj
Nejde to otvorit
Zle si upratala, ten vadný kus si nevyhodila..🤫😁