icon

Mám vydržať u svokrovcov, alebo ísť do podnájmu?

20. okt 2022

ahojte, idem si k vám po radu. Chcem sa ospravedlniť ak bude dlhší text ale rada by som počula nejaký nezaujatý názor. S manželom staviame dom a zatiaľ bývame u svokrovcov, dom staviame bez hypotéky a radi by sme ho bez nej aj dokončili, lenže ja som zostala tehotná a o pár mesiacov nam zavreli firmu a zostala som doma na úrade práce, takže sme zostali bez jedného príjmu, chvíľu na to sa mi pokazilo auto kde išlo veľa peňazí, mali sme aj iné nutné výdavky takže stavba sa nám trochu pozastavila lebo peňazí je pomenej a určite to do pôrodu nestíhame dostávať do takého štádia aby sme tam mohli bývať. U svokrovcov bolo doteraz všetko v poriadku, ja mám svokru rada vždy sme sa vedeli pekne porozprávať aj sme chodili na "babske jazdy" ale je to taká povaha, že ona vie všetko najlepšie, správa sa k nám ako k deťom, je hakliva na peniaze a na všetko sa sťažuje, takáto bola vždy ale nejako sa to časom stupňuje a je to horšie a horšie. Odkedy nechodím do roboty a som s ňou celý deň doma cítim, že musí byť všetko podľa nej, keď povie že sa ide upratovať tak sa ide v ten moment, keď povie že sa ide von teraz tak sa ide. Najviac mi vadí, že upratovať a variť vie najlepšie len ona nikto iný nemá takú hygienu..podľa nej začnem umývať dlážky a hneď ma zastaví nechaj to ja spravím ty to tak neumyješ ako ja, nedám nejaký riad do umývačky ale umyjem ho v rukách ona ho aj tak dá do umývačky lebo ja som ho určite dobre neumyla. Všetko mi opakuje ako malej, čo mám ako kedy urobiť napríklad pred dvomi týždňami boli na víkend preč, nebolo to prvý krát čo odišli a mali sme sa postarať o zvieratá čo chovajú. Bežné to s mužom robíme aj keď sú doma ale svokra mi volala x krát za víkend či už jedli zvieratá či majú vodu nech im v izbe otvorím okno nech ho zavrem keby odchádzame nech zamknem dvere, cítila som sa ako nesvojpravna. Samozrejme problém je aj tehotenstvo lebo to, že mi býva zle je výmysel to si len tehotné namyslaju..som smutna z toho ako sa zmenila. Mala som taku jemnú nádchu a ona sa so mnou rozprávala štýlom no čo soploško sopliček máš? Noo ale strašné moc fúkaš soploško mala si sa lepšie obliekať a nemala si ísť vtedy večer von...no úplne jak s deckom. Keď varím tak sa ma pýta tiež 100x a mäso si umyla? a zeleninu si umyla? a dala si tam korenie? a dala si tam olej? a nakoniec to aj tak neje lebo to nevarila sama to čo si ona nenavari to nezje lebo ostatní nemajú podľa nej takú hygienu ako ona. Včera sme riešili niečo, že sa mi hromadia veci pre malú tak som len tak spomenula že asi o dva týždne si to dám oprať a budem žehliť, hneď na mňa vyletela, že ona má k práčke a žehličke nepustí a spraví to ona aby som nezničila tie veci. A posledná vec ktorá mi vadí je aká je na peniaze hakliva stále chce aby sme na všetko prispievali, chodíme na nákupy kúpili sme aj kávovar po ktorom túžila aj robotický vysávač ale ona chce aby sme prispeli na fasádu a na maľovanie celého domu....ak chceme dom dostávať čím skôr nechceme prispievať na fasádu atď. Takto isto sa správa aj k mužovi a občas aj k svokrovi. Čo by ste robili na mojom mieste? išli by ste do podnájmu? Podľa mňa by sme zbytočne platili nájom a to čo by išlo na nájom by mohlo ísť do domu. Ale neviem si predstaviť ako tu vydržíme ešte minimálne rok a pol a ešte aj s dieťaťom, keď už teraz čo spravím je zle. Ja mám svokru rada ale, keď sme takto spolu celý deň doma je to na nevydržanie...ako by ste to riešili? ďakujem za každú normálnu odpoveď.

anickaaa6aaa
20. okt 2022

no keď nechceš hypo tak sa tráp... asi ani nejako našetrené ste nemali. inak by bol dom už postavený a ten jeden príjem by tak nechýbal ako píšeš...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
veronicka88
20. okt 2022

Buď by som išla preč alebo by som buchla posntole a povedala že nemám 5 rokov.ak by o tri dni sfucala a skúšala to zas,zas by som jej len pripomenula že nemám päť rokov.ale....ja si to neviem predstaviť🙈12 rokov mám svoju domácnosť,mala som aj cez VS posledný rok a to som LEN brigádovala. Ja by som si nenechala takto rozprávať.radsej by som odisla

danica2711
20. okt 2022

je to jednoduché: stačí sa rozhodnúť, či šetriť peniaze (nechápem, prečo tak striktne NIE hypotéka) alebo žiť sami a v pohode. A neviem, načo sú tie pokrytecké vyhlásenia, že máš svokru rada. Nemáš, a nikto sa ti ani nečuduje, tak rýchlo do podnájmu!

katica06
20. okt 2022

Moja svokra sa urazila niekoľko krát, najprv ma ignorovala pár dní potom týždeň, keď sa ma muž zastal tak ignorovala aj jeho. Momentálne sa so mnou nebaví roky a mužom pol roka. Začalo to, keď sme jej s mužom povedali že hoc majú veľký poschodí dom bývať tam nepôjdeme. Nás domček sme dokončili iba pomocou banky, nakoniec sme sa sťahovali keď malo dieťa 8mes a ja znova tehu. Bývali sme u mojich rodičov, ôsmi v 4izb(naši, mamina mama, otcov otec, brat so švagrinou a mi s mužom.
Súhlasím s tým že po pôrode to bude ešte horšie.

floren
20. okt 2022

Tiež som za hypotéku, to co budeš dávať na podnájom môžeš mať aj dve splátky hypo a platíš si svoje

autor
20. okt 2022

@danica2711 prepáč ale neviem odkiaľ súdiš, že ju nemôžem mať rada píšem, že sme spolu chodili na rôzne výlety babské jazdy atď mám s ňou kopec pekných spomienok...neodsudzujem ju úplne len sa jej správanie zmenilo a skôr som sklamaná ako sa teraz správa...vôbec to nieje teraz tak, že by som ju neznášala

1ryba
Odpoveď bola odstránená
judar
20. okt 2022

Tymto stylom ste uz daavno mohli byt v dome hoc aj len v jednej izbe co je stale lepsie a robili by ste pomaly dalsiu za peniaze ktore ste aktualne ponalievali pabicke do domu na spotrebice a blbosti 🤦

martul
20. okt 2022

Jednoznačne a bez debaty by som brala pôžičku a dom čo najskôr dokončila. Keď sa malé narodí tak sa to stokrát zhorší ešte. Proste niečo treba obetovať, vaši majú malý byt, podnájom je drahý, u svokrovcov je to na nevydržanie, tak proste niečo treba obedovať....zobrať úver.
Otázka je či a koľko by Vám dali, ty bez príjmu, ale aspoň to skúste, najlepšie osloviť fin.poradcu, niektorí si fakt dobrí a vybavia aj nemožné.

martul
20. okt 2022

este som chcela dodať, že toľko čo by ste platili za podnájom, môžete splácať aj hypo, ale už budete aspoň vo vlastnom a mať pokoj. To stojí za všetky úvery, hypo, pôžicky a neviem čo

duduska25
20. okt 2022

No toto treba cim skor riesit. Budes veeeeelmi nestastna ked sa dietatko narodi. Ona sa bude pasovat do ulohy matky, lebo ty budes NONSTOP neschopna. Budes nestastna a mozes aj mlieko stratit z toho stresu. Cele krasne obdobie s babom ti znici. Ak nemate inu moznost s domom a neda sa vam vypadnut z toho toxickeho prostredia, tak sa s nou porozpravaj. Inu moznost nemas zial.

gaja78
20. okt 2022

Predpokladam, ze zdielate vsetko spolocne - kuchynu, spajzu, kupelnu, obyvacku.... Zial tu vela nenarobis pri jej povahe. Jedine odist prec. A v pripade ze zostanete, tak sa zmierit s tymto terorom. Lebo s nou diskusia nema zmysel - takze sa ani neda vela poradit co s nou.... Zalezi aj od tvojej povahy a toho, kolko znesies. Ja by som si presadila minimalne to, ze by som sebe a muzovi nakupovala a varila sama, reci okolo toho by som si nevsimala-casom sa to da naucit. Urcite by sme prispievali na energie, domacnost dohodnutu ciastku, k veciam okolo babatka by som ju rozhodne nepustila. Slusne by som jej podakovala za prejavenu ochotu a poziadala ju, nech to necha na mna, ze to je moja starost a toto by som jej opakovala stale dokola. Ak zostanete, musis sa ty dat do kludu, brat to, ze si sa takto ty rozhodla, ze raz dokoncite dom bez hypoteky a raz to skonci, ze jednoducho to ine nebude. Chodievaj casto na prechadzky mimo domu, s manzelom, ak sa da, stretavaj sa s kamaratkami, dopraj si takto taku psychohygienu. A v kazdom pripade zvazuj moznost odist.

kubkovamama
20. okt 2022

Ak je hypo teraz nereálna,určite do podnájmu aj keby ma to malo stáť pol roka jedenia iba cestovín,ale súkromie je na nezaplatenie a nepotrebuješ sa psychicky zložiť.Nepises,či je chlap na tvojej strane,ale ak zatiaľ! áno,nečakaj až spohodlnie a strvdnete tam na nie pol roka,ale minimálne 10r. Vieš akí sú chlapi,časom ich verva prejde a prečo by mu v podstate nevyhovovalo byť v rodnom dome,s rodičmi,bez starostí atď.Kolko je tu takých.My sme našťastie u svokry nebývali,ale museli sme tam chodiť každý deň,nevieš si predstaviť ako ma to po pár rokoch zničilo a deti ani nehovorím,odísť a aj sa rozísť bolo to naj

doriiis
20. okt 2022

To je tak...zeny na slovensku radsej poberu hypoteky akoby mali otvorit usta

jaroe
20. okt 2022

prečo nie hypotéka? Ved ked ste planovali dostavat bez nej do mája, to je naozaj až taký obrovský rozdiel, ked si teraz na UP - ze by teda tá hypo bola tak neprijateľne vysoká?Nejako mi to nevychádza. Ci len z princípu si nechcete vziať ani napr. 20.000

stanulienkat
20. okt 2022

Nemizes ist k tvojim rodicom? Inak nechapem, ze chces prenajom, ale hypo nie. Vsetko ide hore cenovo. Keby ste mali hypo, uz mate postavene. Takto budete stavat roky, nervy v kybli, predrazi sa stavba, este sa stihnete kvoli svokre aj rozviest.

asocial
20. okt 2022

Tak si zoberiete hypoteku ako drviva vacsina mladych ludi a dokoncite rychlo dom. Ano, je to pekne, ze ste chceli usetrit, ale ver tomu, ze po narodeni dietata sa to zhorsi radikalne a moze ti to sposobit aj znacne psychicke skody. Co najskor prec. Ste uz dospeli a predpokladam, ze aj oni chcu mat uz pokoj a mat konecne trochu slobody.

janasim
20. okt 2022

no ja si myslim ze hlavne tvoj muž by mal narobit poriadky....a tie veci si prosim ta oper sama aj ozehli pre to babatko,nedaj sa

domca1408
20. okt 2022

ako úprimne radšej by som si tú hypotéku zobrala a ten dom dokončila skôr...aký zmysel má platiť podnájom? to môžeš splácať tú hypoteku a budete skôr vo svojom...to,že ti svokra lezie na nervy chápem, lebo čo píšeš je otravné neskutočne z jej strany...ale všetko by som na rok predýchala okrem toho, že chce aby ste vy prispeli na fasádu domu...a čo jej hrabe? vy tam budete bývať max rok ešte a máte jej opraviť barák? čo sa zbláznila? teraz ked potrebujete každý cent na dostavanie vlastného domu?

ana82
20. okt 2022

@domca1408 no presne čo má ona pomôcť mladým, tak mladý majú prispievať jej🙈 mňa by zaujímalo aký postoj k tomu má manžel/svokor...to jej nikto nič nepovie, všetkým to príde ok?

zuzinapipina
20. okt 2022

Ja uz by som tam nebola...radsej zaplatim, a mat pokoj...po narodeni budes citlivejšia, a potom z nej nervona, bábätko to bude všetko vnímať. Hneď by som odišla

autor
20. okt 2022

@ana82 manžel sa do nej neraz pustil a povedal svoje ale ona sa len urazí na tri dni a pokračuje ďalej. Svokor by som povedala, že rezignoval všetko čo si svokra vymyslí spraví, kúpi aby bol pokoj lebo vie že keď nieje podľa nej je zle on je skôr taký že má rád pokoj

sojorez
20. okt 2022

My sme sa tak stahovali do manzelovho rodiska a mali sme na vyber ist byvat k jeho rodine alebo s hypotekou do vlastneho. Mne, uz vtedy tehotnej s druhym dietatom, stacili obcasne vikendove navstevy, aby som pochopila, ze to robit dobrotu nebude, ze tam je len jedna gazdina. A kedze som si dovtedy gazdovala vo vlastnej domacnosti, tak volba bola viac menej jasna.

mirdita
20. okt 2022

300x to isté zobrať trocha hypotéky dokončiť a hajde do svojho. Bývať so svokrovcami, s rodičmi nie nie nie nie. Svoje bývanie a čím skôr. V opačnom prípade nervy do konca života a prečo???? Pre vlastnú pohodlnosť?

zmrzlinka2021
20. okt 2022

Treba si uvedomit, ze ste v cudzej domacnosti a tam platia pravidla domacich - proste to je fakt. A aj kebyze tvoj manzel je single a zije u rodicoch, platia pravidla rodicov a bodka. Cize treba ich v tomto smere respektovat. Mozes poradit, spytat sa ale konecne slovo maju svokrovci.

Nerozumiem vsak preco si nevezmete hypoteku a rychlo nedostavate dom. Vase pocinanie sa mi zda nelogicke. Ak chapem blizite sa do finale, cize hypo nebude urcite nad 100 tis. EUR.

A posledna vec: to sa nezda, ale vy velmi zasahujete aj do zivota svokrovcov, do ich sukromia. Oni su uz postarsi ludia, maju vlastne pravidla, zmyslanie, nazory... v ziadnom pripade sa nesnazte ich menit.

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
dadis
20. okt 2022

Podnajom je vyhadzovanie penazi, to radsej vezmite rychlo tu hypo, kym este nenarasti tak uroky (skoda, ze ste pred rokom neziadali, ale co uz 🤷‍♀️) a rychlo dokoncujte. Svokre musis nastavit milo hranice. Montuje sa ti do varenia? Ved povedz, prepac (napr.) Milka, ja ako som teraz tehotna, tak som taka nervoznejsia, nechaj ma prosim samu navarit. Ked skoncim a upracem kuchynu, pridem ta/vas zavolat. Alebo pockam, kym si navaris a ja si potom navarim v klude. Alebo s tym oblecenim. Milka, oblecenie by som si oprala radsej sama, tesim sa na to velmi. Alebo s upratovanim. Milka, ja si idem este nieco do mesta kupit, ty zatial povysavaj a ja potom zmyjem dlazku a kupelku vycistim. Vsetko je o komunikacii, ale aj tak si myslim, ze hor sa do hypoteky a dokoncenia domu, lebo s dietatom to budes mat este tazsie (hornony, unava, stale ti niekto bude radit," pomahat", brat dieta, no na to sa priprav 🙃)

ana82
20. okt 2022

tak v tom prípade ozaj len rýchlo dorobiť dom a ta hed
podnájom vyhodené peniaze, to radšej splácať hypo a okrem toho keď vieš, že by si sa tým pádom dajme tomu do pol roka mohla nasťahovať, bez hypo to budeš robiť ďalší rok a drahšie vzhľadom na rastúce ceny...

caroline_
20. okt 2022

Jednoznacne podnajom