icon

Mám žiť sama v zdedenom dome?

9. jún 2025

Ahojte dievčatá,
potrebujem sa s niekým poradiť, možno len vypísať. Zdedila som dom po starých rodičoch. Má asi 15 rokov, je vo veľmi dobrom stave. Problém je, že žijem sama. Nemám deti, nemám partnera. A momentálne mám svoj byt, ktorý mi celkom vyhovuje. Dom je väčší, záhrada, starostlivosť okolo neho... a ja si kladiem otázku – má zmysel tam bývať sama? Alebo by bolo rozumnejšie dom predať a tie peniaze radšej investovať alebo si ich odložiť? Veľmi sa v tom motám. Na jednej strane si hovorím, že dom je dar, ktorý som dostala, možno príležitosť na nový začiatok. Na druhej strane mám trochu strach z toho, že budem sama v dome, hlavne večer, v zime... že mi to bude veľa.

Má niektorá z vás skúsenosť s tým, že žije sama v dome? Oplatí sa to? Alebo sú to len starosti navyše? Budem vďačná za každú radu, pohľad, skúsenosť 🙏❤️

adalee
11. jún 2025

Išla by som do domu a byt prenajala. So susedmi sa skamošíš a nikdy nebudeš sama. Ja som celý život bývala v byte a teraz som 15 rokov v dome a už neviem ísť do malého kamrlu, neviem tam dýchať. Záhradku mám malú, v lete bazén, hojdačky, lehátka. Není nad to prísť večer domov a vyvaliť sa von na lehátko, vypiť si pivo či limču, niečo málo po troške porobiť. Na zvuky si zvykneš, veľa vecí sa naučíš a ak nie, existuje hodinový manžel

daaaaaska
11. jún 2025

Ja by som ho prenajala (pokiaľ súrne nepotrebuješ peniaze)pre prípad že raz by si sa tam rozhodla žiť. Ceny domov stále rastú čiže neprerobis.

janka743
11. jún 2025

Nechaj si dom určite, mohla by si ho využívať počas víkendov a voľna, niečo ako chalupu.
Časom zistíš čo Ti viac vyhovuje. Byt môžeš prenajímať.

katkatet
Autor odpoveď zmazal
katkatet
11. jún 2025

Do domu treba chlapa. Do bytu až tak nie. Tam každú chvíľu niečo pusti alebo treba opravovať je to rozsiahlejšie. Ak máš k domu citovú väzbu nepredávaj, ak potrebuješ peniaze predaj ale nie hneď. Aj pri nadobudnutí dedením ak predas do 5 rokov platis extrémne veľa ( v tisícoch) na daniach.
Čítam že máš 30 rokov, ja som v tom čase tiež bola slobodná bezdetná vydávala som sa 34 ročná za svoju životnú lásku, a tiež chceme dom no ppri tých cenach 🙈 dom si nechaj v zálohe keď sa nevydás predaj

veronicka88
11. jún 2025

Ja som šťastný stravhopud.sama do domu by som v živote nešla bývať🙈investovala by som peniažky a ak raz príde rodina kúpite si čo budete chcieť.

ukgirls
11. jún 2025

ako stara dievka co neplanuje rodinu - nevidim vyznam byvat sama vo velkom dome a makat na nom ... zalezi co mas rada a co ta naplna... hrabat peniaze asi nie-komu ich zanechas? uzivaj si aspon zivot predaj doma chod cestovat ak ta to bavi ... alebo nieco co ta naplna-investuj do toho .. no v 30 sa tvoje plany mozu lahko zmenit a rodina pride ani nevies ako

simca06022011
11. jún 2025

ja by som sa rozhodla podla veku, podla lokality... podla prace naokolo. Je dost mozne ze by som ho nepredala, zahrada a vsketo sa da upravit na viac menej rychle pokosenie. ale moze ta to aj bavit...
Citam ze je to pri BA, mozes cast prenajat, mozes dokonca tam spravit airbnb zatial.. a rozmysliet si. Neviem kde byvas, ci mas svoj byt, alebo splacas hypo... dala by som si to na papier, ako to lepsie vyjde financne.. jedno sa da prenajat, a tym splatit druhe. za par rokov mas dve nehnutelnosti splatene alebo mas dobru financnu rezervu nasetrenu. Aj ked opravy na dome urcite sa nejake najdu...
A neviem kde budes o 10r, kde bude bratislava, ci predsa radsej nepojdes do domu 🙂

U nas sa hovori, pozemky/nehnutelnost netlacia, tam je cas na rozhodnutie a netreba sa nahanat. AK uvidis, ze proste naozaj do dobu nepojdes, dochadzat sa ti nechce, spokojna si niekde v meste, byte alebo nebodaj sa odstahujes na antarktidu atd = predas, hocikedy.

tanisha
11. jún 2025

Keďže je to v blízkosti BA tak určite prenájom. Cena bude stúpať. Neskôr sa ti môže zísť alebo predáš potom za viac

isis234
11. jún 2025

Dom by som si nechala. V záhrade posadila zeleninu, stromy- ak je možné, čerešńu, višňu, jabloň, slivku.. (ovocie a zelenina dorobené doma je na nezaplatenie) a je v záhrade relax- lepšie ako fitko, čerstvý vzduch. Sedieť na dvore a pozorovať vtáčiky, posadiť pri dome kvety. Mať psíka, mačku.
Byt by som prenajala. Dom má stále hodnotu. Ver, že nájdeš priateľ, ktorý bude tiež rád bývať v dome- práca okolo domu je relax..hmm. pre niekoho drina. Ale, čo máš bez roboty? naša babka hovorila: Nerob nič, nemáš nič... je to pravda.
Keď pracujem so zemou akoby som čerpala energiu.. Prijímať energiu z matky Zem.

Porozmýšľaj nad tým, prehodnoť situáciu. Byt môžeš zatvoriť aj pár dní a ísť bývať na dom.. Aké budeš mať pocity.. Či ťa to tam bude baviť. ..a podľa toho sa rozhodni.

katka1981
11. jún 2025

Urcite nepredavaj ale prenajmi. 15 rocny dom je pomaly novostavba. Prenajmi ho firme alebo niekomu, kto ho neznici, ale v ziadnom pripade nepredavaj. Peniaze stracaju na hodnote, no dom nestrati a o pozemku ani nehovorim, tomu bude hodnota len a len narastat.

katka1981
11. jún 2025
@tanisha

Keďže je to v blízkosti BA tak určite prenájom. Cena bude stúpať. Neskôr sa ti môže zísť alebo predáš potom za viac

@tanisha, suhlas

isis234
11. jún 2025
@adalee

Išla by som do domu a byt prenajala. So susedmi sa skamošíš a nikdy nebudeš sama. Ja som celý život bývala v byte a teraz som 15 rokov v dome a už neviem ísť do malého kamrlu, neviem tam dýchať. Záhradku mám malú, v lete bazén, hojdačky, lehátka. Není nad to prísť večer domov a vyvaliť sa von na lehátko, vypiť si pivo či limču, niečo málo po troške porobiť. Na zvuky si zvykneš, veľa vecí sa naučíš a ak nie, existuje hodinový manžel

@adalee presne takto keď kupili dom u susedov. Bývali v meste. V záhrade-ovocné stromy- natiahli hojdaciu sieťku. Dopestujú si i zeleninu. Niet lepšieho, ked ide variť a vykope čerstvú zeleninu. Hrach sa môže posadiť skoro na jar, keď sa dá rozhrabať zem, Môže potom i napadať sneh, jemu to neuškodí. Do polievky, i samotný jesť- vitamíny.
Z pálenej tehly si tam urobili múrik a hockedy opekajú. Povedala, že ona je v podstate na dovolenke doma, Prišla z práce, bolela ju hlava,- vraj celý deň za počítačom... išla okopať zeleninu a prešlo to. Povedala, že do bytu by sa už nevrátila
V obchodoch drahé ovocie, zelenina a dovozové bez vitamínov, vône.

lilitela
11. jún 2025

Aj o dom v prenajme sa treba starat. Urcite je jednoduchsie dat do prenajmu byty, za cenu domu pri BA mozno aj 2 byty.

katulienkax
11. jún 2025
@isis234

Dom by som si nechala. V záhrade posadila zeleninu, stromy- ak je možné, čerešńu, višňu, jabloň, slivku.. (ovocie a zelenina dorobené doma je na nezaplatenie) a je v záhrade relax- lepšie ako fitko, čerstvý vzduch. Sedieť na dvore a pozorovať vtáčiky, posadiť pri dome kvety. Mať psíka, mačku.
Byt by som prenajala. Dom má stále hodnotu. Ver, že nájdeš priateľ, ktorý bude tiež rád bývať v dome- práca okolo domu je relax..hmm. pre niekoho drina. Ale, čo máš bez roboty? naša babka hovorila: Nerob nič, nemáš nič... je to pravda.
Keď pracujem so zemou akoby som čerpala energiu.. Prijímať energiu z matky Zem.

Porozmýšľaj nad tým, prehodnoť situáciu. Byt môžeš zatvoriť aj pár dní a ísť bývať na dom.. Aké budeš mať pocity.. Či ťa to tam bude baviť. ..a podľa toho sa rozhodni.

@isis234 a komu bude davat tie čerešne, višne , slivky keď je sama, nemá chlapa ani deti 😉 . Či ich všetky zavari a bude jesť cukrove kompóty po večeroch? Ovocie keď sa rýchlo nespracuje , zhnije a môže vyhodiť pokial neplánuje predávať na trhu čo predpokladám nie.

barbie2023
11. jún 2025

Ja by som sa chcela zobudiť do takejto reality - zdediť 15 ročný dom v blízkosti Bratislavy 🤦😬 a nemať hypotéku na 40 ročný dom na strednom Slovensku 😂😂😂

tramtada31
11. jún 2025

Ale tak 15 ročný dom už nie je najmladsi, práve teraz sa zacnu ozývať problemy. Rpdicia taký majú a to naozaj isli do kvalitneho materialu a vybavenia ako jedálenský stol za 150 000 sk (pred 15 rokmi to bol za stol teda riadny peniaz). A už museli začať veľa veci vymieňať ako kuchynskú linku/drez, kotol a čerpadlo už tuším 2x menili.

luizina
11. jún 2025
@anonym_autor

Mám 30 rokov a rodinu neplánujem.

@autorka ja by som dom predala a kupila by som investicny byt, mozno aj dva, zalezi za kolko sa preda do. Tie byty by som potom prenajíma a ostatne ukaze cas. Nesla by som sama do domu.

keralas
11. jún 2025

Dom by spm nepredala. Uzasne nieco take do daru.

sisska96
11. jún 2025

Ja by som šla do domu a byt do podnájmu

roseania
11. jún 2025

Pre mňa by bolo strašné bývat v nejakej bytovke. Okolo domu je dosť práce, ale máš tam súkromie, môžeš vyjsť na dvor oddychovať, sadiť si kvetinky, alebo zeleninu. Báť sa nemusíš, ak bývajú okolo teba slúšní ľudia. A určite máš nejakých priateľov, čo ťa prídu občas navštíviť.

simoncik
11. jún 2025

Ved ak je dom tvoj vyskusaj si ako sa ti tam bude byvat.ako sa tam budes citit.prestahuj sa tam na mesiac,dva a uvid8s.dom ma svoje vyhody, ale aj minusy.hlavne pre samu zenu.no poznam aj take co sa im ani muzi rovnat nemozu.rozhodniyie je len na tebe

jana_eyre_2
12. jún 2025

Bývam v 15r dome pri Bratislave.. mám rodinu, sama by som tu nechcela bývať absolútne vôbec.. mám pocit že sa tu musí stále niečo robiť, nie je to síce starý dom, ale predsa si to vyžaduje údržbu a je toho proste veľa.. a to mám tri deti a muža, nerobím to sama..

Dom by som hneď nepredávala, prenajala by som ho.. ideálna poloha na to aby bol po ňom dopyt - poznám mnohých, čo dom majú ako investičnú nehnuteľnosť.. bude ti platiť účty a neskôr sa rozhodneš čo s ním ďalej.. ale sama nie..

marysimonka
12. jún 2025

Ved je to dar v zmysle, ze je skoro novy 15 rokov nie je vela. potom si bude buchat hlavu o stenu ze ma dom na 1/2 s muzom a co ak manzelstvo nevyjde? Len si ho pekne nechaj, navzdy bude tvoj 🙂 to je iba mij nazor. Praca na zahrade je perfektna psycho hygiena ❤️ To je z mojich skusenosti … mala som dom , predala, teraz mam uver jak na slucku, rozvod na krku a buduce byvsnie v nedohladne :(, takze nechaj si to dlhsie prejst hlavou a uvidis

bielasovicka
12. jún 2025

No ja keby som takto zadarmo prišla k domčeku, tak by som ho určite nepredávala. Ved to je sen každého. Život máš pred sebou, príde chlap, deti, a ty máš už o bývanie postarané.

lulupulu
12. jún 2025

Určite ho nepredávajú ako tu niektoré píšu. Prenájmi ho. Toto je teraz hádam najväčšia "zlata baňa". O inom ani neuvažuj, keď ho predas, peniažky sa minú hneď. A keď ho budeš prenajímať tak budeš mat stály prísun financií, taktiež neskôr keď budeš mat rodinu sa tam môžeš nasťahovať ty a prenajímať budeš byt. Určite by si predaj v budúcnosti oľutovala ver mi 🙂 a 15 rokov tak to je úplne nový dom teda :D

lulupulu
12. jún 2025
@barbie2023

Ja by som sa chcela zobudiť do takejto reality - zdediť 15 ročný dom v blízkosti Bratislavy 🤦😬 a nemať hypotéku na 40 ročný dom na strednom Slovensku 😂😂😂

@barbie2023 však 🥲 my niektorý aby sme mali vlastne bývanie musíme drieť totálne ako otroci aby sme si mohli zobrat hypotéku pri ktorej budeme musieť driet ako otroci, ale ja viem ze ten vlastný dom za to stojí 🥰

rebeka25
12. jún 2025

Nešla by som bývať sama do domu. Budeš jeho otrokom. Ale predávať ho ak nutne nepotrebuješ peniaze je hlúposť. Ako píšu baby vyššie, prenajmi ho lepšie zhodnotenie peňazí nenájdeš

deniska010101
12. jún 2025

Zdravím, už samotný dom je dobra investícia, a taktiež máš možno k nemu nejaké puto. Určite by som zatiaľ nehnuteľnosť nechala a prenajala, je to fajn príjem 🙂

isis234
12. jún 2025
@katulienkax

@isis234 a komu bude davat tie čerešne, višne , slivky keď je sama, nemá chlapa ani deti 😉 . Či ich všetky zavari a bude jesť cukrove kompóty po večeroch? Ovocie keď sa rýchlo nespracuje , zhnije a môže vyhodiť pokial neplánuje predávať na trhu čo predpokladám nie.

@katulienkax nebude vyhadzovať. Mali sme fajn susedov, priateľov, obrali si a vymenili sme si iné potraviny, Oni mali skôr kukuricu, baklažány, cuketu...
Ovocie si môže zavariť, urobiť džem a má na celý rok. V obchode je to to drahšie ale doma kvalita, čisto. (boli sme na brigáde v konzervárňach, viem ako sa to tam spracuje)