Mám žiť sama v zdedenom dome?
Ahojte dievčatá,
potrebujem sa s niekým poradiť, možno len vypísať. Zdedila som dom po starých rodičoch. Má asi 15 rokov, je vo veľmi dobrom stave. Problém je, že žijem sama. Nemám deti, nemám partnera. A momentálne mám svoj byt, ktorý mi celkom vyhovuje. Dom je väčší, záhrada, starostlivosť okolo neho... a ja si kladiem otázku – má zmysel tam bývať sama? Alebo by bolo rozumnejšie dom predať a tie peniaze radšej investovať alebo si ich odložiť? Veľmi sa v tom motám. Na jednej strane si hovorím, že dom je dar, ktorý som dostala, možno príležitosť na nový začiatok. Na druhej strane mám trochu strach z toho, že budem sama v dome, hlavne večer, v zime... že mi to bude veľa.
Má niektorá z vás skúsenosť s tým, že žije sama v dome? Oplatí sa to? Alebo sú to len starosti navyše? Budem vďačná za každú radu, pohľad, skúsenosť 🙏❤️
@katulienkax nebude vyhadzovať. Mali sme fajn susedov, priateľov, obrali si a vymenili sme si iné potraviny, Oni mali skôr kukuricu, baklažány, cuketu...
Ovocie si môže zavariť, urobiť džem a má na celý rok. V obchode je to to drahšie ale doma kvalita, čisto. (boli sme na brigáde v konzervárňach, viem ako sa to tam spracuje)
@isis234 Ani ja nezjem kupované džemy a zaváraniny, konzervy Fuj. Všetko spravíme doma z domáceho
@isis234 pre pána 30r slobodná baba bude zatvárať a robiť džemy, ved to už ani nikto nejedava....
@sidicek Predstav si, ja som začala zavárať ako 29 ročná a ešte ďaleko nemám 40 a stále zaváram každí rok, aj džemy, ovocie, uhorky, paradajky, papriky, hrášok, fazule, lečo, domáce pesto, pretlak, sirupy a všeličo čo sa nám podarí vypestovať v danom roku ;)
@sidicek Predstav si, ja som začala zavárať ako 29 ročná a ešte ďaleko nemám 40 a stále zaváram každí rok, aj džemy, ovocie, uhorky, paradajky, papriky, hrášok, fazule, lečo, domáce pesto, pretlak, sirupy a všeličo čo sa nám podarí vypestovať v danom roku ;)
@sisska96 presne tak i my sme robili. Zužitkovali všetko zo záhrady. Zdravé, bio potraviny. Nekupovali predražené v obchodoch. Poháre sme mali na veľa rokov- nemuseli vyhadzovať-menej odpadu
@sisska96 presne tak i my sme robili. Zužitkovali všetko zo záhrady. Zdravé, bio potraviny. Nekupovali predražené v obchodoch. Poháre sme mali na veľa rokov- nemuseli vyhadzovať-menej odpadu
@isis234 Ja už iba viečka kupujem, lebo stále pokazíme nožom pri otvorení 😅 A neskutočne veľa ušetríme. Však jeden pohar džem stojí okolo 3 eur a viac 🙈 a tie z ďaleka nie sú zdravé
@isis234 Ja už iba viečka kupujem, lebo stále pokazíme nožom pri otvorení 😅 A neskutočne veľa ušetríme. Však jeden pohar džem stojí okolo 3 eur a viac 🙈 a tie z ďaleka nie sú zdravé
@sisska96 viečka sa dajú otvárať ..mám veľmi dávno, čím sa otvárali pivové fľaše.
Alebo ak chhceľ nožom, tak jeden príborový ale z tej tupej strany. Ak ide ťažšie otvoriť, otoč hore dnom do misky s teplou vodou. Rýchlejšie otvoríš viečko. Tie šroubovacie dlhšie vydržia
@sisska96 presne, zavaram uz od "malicka", najskor s mamou, tetou, babkou.. a potom doma automaticky... jahodovy dzem nie je nikde taky dobry ako domaci :DDD aj keby len ten robim.. a ked je zahrada, nejak to zuzitkovat treba vsetko ostatne. A ano, aj ked ide vsetko hore, mne sa oplati aj ist a kupit a zavarit to co nepestujeme. Casom sa clovek nauci co a kolko coho zjeme, co robit/nerobit. Napr uhorky nezavaram, zjeme par poharov rocne = kupim si, zavarim iba ak sa naaaahodou podaria v zahrade :D
zavarala som aj ked sme dieta nemali, a potom duplom a viac :D
autrka, este dodam k tej samote, my sme rodina v dome, ale mne to naozaj prekazalo, doma som sa doslova sama bala, trvalo to kym so si zvykla mozno aj rok dva.. ak som v noci ostala sama, tak som ani nespala :DDD ale fakt som tu mala dvoch susedov, a nikde nikto... v lete tu byvalo uplne prazdno vsade...
Keby to bol starsi dom dala by som ho zatedy do prenajmu ak je teda novsi, tak jedine za vyssiu cenu aby tam nesli dezolati (sem tam sa da prenajimat aj nejakemu riaditelovi firmy, kde to plati firma) a mozno neskor bude partner a deti, kedze si mlada a budes mat pre svoju rodinu. Ak vies isto ze rodina nebude tak predat, taka zena ma to v dome komplikovane koli udrzbe, opravam. A ked potom dom tak malicky...
Byvam s rodinou na dome, v minulosti som byvala aj s mamou na bytovke, takze viem porovnat a isla by som znova kludne na byt byvat, kde je menej starosti.
Urcite by som ho nepredala...ak dať do prenájmu. Nikdy nevies ako sa situácia zmení . Možno sa ti a pár rokov bude dom hodiť alebo peniaze z jeho predaja,ak ich momentalne súrne nepotrebuješ.
Keď poodchádzali deti, zostala som sama. Vo veľkom byte v centre mesta a na vidieku vo veľkom dome. Čím som staršia, dom mi viac vyhovuje. Po úraze a operácii väčšia plocha, veľká kúpelňa,... je pre starého človeka k nezaplateniu. V byte i keď veľkom, to bolo predsa stiesnené. Prísť domov, sadnúť si vonku s kávičkou, ... je to predsa len vyššia úroveň ako piť ju v byte a načúvať splachovanie WC susedov, dupot a krik detí, hádky dospelých, čo je bonus k bytom. V dome sa cítim oveľa dôstojnejšie. Byt mám len pre potreby lekárskych návštev v meste a potom sa ponáhľam do domu. V dome na samotu niet kedy myslieť. Vždy sa niečo nájde a ak chcem do mesta za kultúrou nie je to problém. Prespím tam a ráno do domu. Starostlivosť o dom nie je hrôza, ak ide o relatívne nový dom, ktorému nepadá strecha,... Bývať v dome je oveľa dôstojnejšie ako na kope s množstvom rôznych rodín. Predať dom, kedy cena domov neustále stúpa a každý odchádza do domu a v bytoch zostane len to, čo na dom nemá, je hlúposť. Porozmýšľaj nad svojou cenou, na koľko sa hodnotíš a tak rozhodni. Ak zostaneš v starobe naozaj sama v dome môžeš mať pomoc aj ubytovanú, v byte zostáva len domov dôchodcov.
@adalee presne takto keď kupili dom u susedov. Bývali v meste. V záhrade-ovocné stromy- natiahli hojdaciu sieťku. Dopestujú si i zeleninu. Niet lepšieho, ked ide variť a vykope čerstvú zeleninu. Hrach sa môže posadiť skoro na jar, keď sa dá rozhrabať zem, Môže potom i napadať sneh, jemu to neuškodí. Do polievky, i samotný jesť- vitamíny.
Z pálenej tehly si tam urobili múrik a hockedy opekajú. Povedala, že ona je v podstate na dovolenke doma, Prišla z práce, bolela ju hlava,- vraj celý deň za počítačom... išla okopať zeleninu a prešlo to. Povedala, že do bytu by sa už nevrátila
V obchodoch drahé ovocie, zelenina a dovozové bez vitamínov, vône.
@isis234 presne..treba skúsiť domček..ale určite nepredávaj.
Ahoj chápem ťa.
Ak je blízko.mesta nechala by som si ho máš sa ku komu ozvať ak je dalej záleží od zamestnania
.ja by som bola radšej v dome.
Výjdes von ....

@katulienkax nebude vyhadzovať. Mali sme fajn susedov, priateľov, obrali si a vymenili sme si iné potraviny, Oni mali skôr kukuricu, baklažány, cuketu...
Ovocie si môže zavariť, urobiť džem a má na celý rok. V obchode je to to drahšie ale doma kvalita, čisto. (boli sme na brigáde v konzervárňach, viem ako sa to tam spracuje)
@isis234 pre pána 30r slobodná baba bude zatvárať a robiť džemy, ved to už ani nikto nejedava....