icon

Mama hľadá novú prácu po strate zamestnania

8. nov 2024

Už dávno nebývam doma ale navštevujem rodičov. Dnes som sa dozvedela šokujúcu správu mama prišla o prácu 35rokov chodila iba cez cestu na druhú stranu cesty do kancelárie v rodnej dedine. Potom čo šla do dôchodku jej stará šéfka, prišla nová a od vtedy ide dolu vodou. Bola jej ponúknuté pracovať na pol úväzku čo neprijala, to by jej finančne nevychádzalo, má do dôchodku ešte zhruba 1,5 r, je z toho nešťastná, ale o predčasnom dôchodku nechce ani počuť, lebo by dostala menej. Je doma do konca mesiaca čerpá dovolenku a potom úrad práce. Alebo čo by ste nám poradili?

markusrasford
8. nov 2024

@martinkatinka nie sme takí istí berieme si príklad. Oni nás to učia.

martinkatinka
8. nov 2024

@markusrasford beries si priklad z nespravnych ludi... A vies, ze su nespravni. Tak to robis vedome a s takym istym umyslom ako oni. A tu je problem. A samozrejme, vyhovorka.

markusrasford
8. nov 2024

@martinkatinka moralizovanie ti ide veľmi dobre. Co keby si začala tam úplne hore. My tu dole "kradneme" v malom. Ale hore chalujú vo veľkom.

alickapusinka
8. nov 2024

Ja sa pýtam nie je nejaka ochrana lehota že pred starobným dôchodkom nemôžu prepustiť s práce.Teraz už nájde kde pochybujem.Už vysoky vek pre zamestnavateľa plus krátka doba rok a pol je najhoršie.Hrôza ako sa chovaju niektorý nadriadení.

martinkatinka
8. nov 2024

@markusrasford ja sa aspon nevyhovaram. Kazdy by mal zacat od seba....

markusrasford
8. nov 2024

@martinkatinka tak začni.

bykaterina
8. nov 2024

S pnkou by som neriskovala idú tvrdo potom teraz. Leno je veľmi veľa dlhodobých PNiek

markusrasford
8. nov 2024

@bykaterina idú potom preto lebo nemajú peniaze. Nie kvôli tomu ze niekto je dlho dobo na PN. Byt na PN ké není trestný čin.

gabriellka
8. nov 2024

@martinkatinka a akože v čom? Dlhodobú pn vypláca sp, dôchodky tiež. Myslím že človek ktorý ma celý život odrobený môže zo systému aj čerpať naspäť.
Nemám rada ani ja to zneužívanie ale v tomto prípade by som sa aj ja snažila natiahnuť čas

martinkatinka
8. nov 2024

@gabriellka tak ked nema zdravotne problemy vyzadujuce si tak dlhu pn, potom nech ide do predcasneho... A ano, je nespravodlive, ze prisla o pracu tesne pred dochodkom, ale na to pn nesluzi.

bykaterina
8. nov 2024

@markusrasford však ano, a preto robia kontroly lebo veľa pniek je vymyslených.

alantroj
8. nov 2024

na pn ma narok na vychadzky doobeda aj poobede. plus su diagnozy kedy su vychadzky neobmedzene (psychicke problemy napr). u nas v praci isli tak viaceri na pn na rok a este aj lyzovat chodili do zahran a pod,. Vtedy ti lekar vopred vypise potrebne dokumenty. bezne to ludia rok pred dochodkom vyuzivaju

zobaka
8. nov 2024

@markusrasford a najma ked si pani poctivo odrobila 35 rokov, tak si tu pnku z vynalozenych odvodov aj sama zaplati, z toho platu jej vyjde aj tak par eur

luccija
8. nov 2024

@martinkatinka ešte sa môže aj psychicky zrútiť z toho, že ju pár mesiacov pred dôchodkom prepustili.

bykaterina
8. nov 2024

@alantroj bola iná situácia. Teraz kamoške po 2 t. Prišla kontrola a to bola deň predtým v narkoze. Je na gynekológ pnke

alantroj
8. nov 2024

@bykaterina ale vsak nech pride kontrola. pisem ze bude mat vychadzky 2x denne po 2hod cca a ak potrebujes napr tyzden ist mimo bydliska VOPRED to lekar oficialne oznami ze sa nebudes nachadzat na mieste trvaleho bydliska. je to aktualna situacia. kamoska to tak robi cez lekara ked pocas pn ide otca navstivit na opacnu stranu sr

tara42
8. nov 2024

Teraz sa oplatí ísť do dôchodku ako radi @opica_skorica. Nech porozmysla o tom predčasnom. Ked jej bude dlho doma nech si nájde brigádu.

oli18
8. nov 2024

Ak tvoja mama mala nizky prijem, nebude velmi stratova v pripade predcasneho dochodku. Odpocitava sa 0,5 % za kazdy mesiac, ak to nezmenili. Moze si dat oficialnu ziadost o predcasny dochodok hned, ak nan ma narok, avsak nemusi ho zobrat, moze ho odmietnut. Aspon bude presne vediet, aky jej vyjde 100%tny a kolko jej odpocitaju za mesiace predcasneho odchodu. Aj pani, ku ktorej v Socialnej poistovni patri jej lepsie poradi, ako len pri okienku.

Povedz jej, ze nie je dolezite, aky vysoky je dochodok, ale ako dlho ho bude poberat.

thirstymonk
8. nov 2024

@martinkatinka napriklad s depresiou? Poruchou prijmu potravu? V pripade autorkinej mamky napriklad s chrbticou, cievnymi problemami a pod.

janinah
8. nov 2024

@alantroj a to kde tolerujú,že si počas PN ide na návštevu z akéhokoľvek dôvodu? Pokiaľ nerieši svoj zdrav.stav a nejde napr.do kúpeľov tak ísť mimo nahlásené adresy nie je dovolene

letfenixa
9. nov 2024

Nie je 35 odpracovaných rokov málo na predčasný dôchodok? Ak začala pracovať v 18, tak má teraz 53, ak po VŠ, tak má 58. Najnižší možný vek na odchod do dôchodku je 62,5 roka.

lucimichi
9. nov 2024

@betulinka1 chrbticou

marca12
9. nov 2024

Moja mama je taka ista,paty z domu nevytrci,ale ona je tak spokojna. Nechce nikam chodit a ze uz nemusi ani do prace bola pre nu velka ulava. Ju velmi vycerpavalo chodit do prace a teraz vidime,ze asi zrejme aj kvoli tomu,ze je najradsej doma.

doriiis
9. nov 2024

@letfenixa ...to neplatí,ak ideš do predčasného dôchodku na základe zákona o odpracovaných 40 tich rokoch.
Moji rodičia mali 62 rokov tento rok.Obaja sú ročník 1962.
A už sú vyše roka na dôchodku obaja.Mama išla dokonca do dôchodku skôr ako otec,koncom roka 2022

ahhola
9. nov 2024

@letfenixa skor to myslela tak, ze pred 35.rokmi sa upichla povedzme na Obecnom urade u nich z materskej a pred nou nerobila, alebo robia inde. Moze mat poi 60.tke a ta praca bola najvacsi pilier v jej zivote, s ktorym nebude vediet nejak rozumne nalozit a nastane rychly zosup, fyzicky, mentalny....🥀

palicka
9. nov 2024

No ešte ma aj výpovednú dobu po toľkých rokoch, nie? Dostanene odstupné, UPSVaR, pripadne PN a bude takmer v dôchodku. A popritom jej nájdite brigádu, prácu na 4 hodiny…

64jarka64
9. nov 2024

Prepustili ma tiež 1,5 pred dochodkom,bola som 1 celý rok PN,pol roka UP a potom som išla do predčasného čo je velmi málo peňazí,našla som si teraz prácu na dochodu popri dochodku.Je to velká špinavosť prepustiť človeka keď má pár rokov do dochodku.Za komunistov bola ochranná lehota kedy sa takýto ludia prepustiť nemohli.

letfenixa
9. nov 2024

@64jarka64 áno, za komunistov aj pečeni holubi do huby padali.

letfenixa
9. nov 2024

@doriiis o tých 40 odpracovaných rokoch viem, ale @autorka píše o 35.

@ahhola tak asi ako píšeš.

0silvia0
9. nov 2024

@64jarka64 za komunistov by si bola doma na dochodku uz ako 53 rocna, mozno aj menej. Uz by si bola taka zregenerovana, ze by si sa dozila 90ky