Mama hľadá novú prácu po strate zamestnania
Už dávno nebývam doma ale navštevujem rodičov. Dnes som sa dozvedela šokujúcu správu mama prišla o prácu 35rokov chodila iba cez cestu na druhú stranu cesty do kancelárie v rodnej dedine. Potom čo šla do dôchodku jej stará šéfka, prišla nová a od vtedy ide dolu vodou. Bola jej ponúknuté pracovať na pol úväzku čo neprijala, to by jej finančne nevychádzalo, má do dôchodku ešte zhruba 1,5 r, je z toho nešťastná, ale o predčasnom dôchodku nechce ani počuť, lebo by dostala menej. Je doma do konca mesiaca čerpá dovolenku a potom úrad práce. Alebo čo by ste nám poradili?
@letfenixa nikde som nepísala, že by mala odpracovaných celkovo 35r, len to že u tohoto zamestnávateľa má odpracovaných 35 rokov, bez jedinej maródky, bez MD a RD. Samozrejme keďže sme tri sestry robila pred tým inde a bola s nami doma.
@palicka má aj odstupné by mala dostať ale zamestnávateľ je na tom finančne zle, preto jej chceli znížiť úväzok. Ona si vyčerpá dovolenku a končí 30.11, už je vybratá jej nástupkyňa.
@zobaka mama na.pn.nechce, rozprávali sme sa o tom, .podľa nej je to podvod, keďže chorá nie je. Ona podvádzať určite nebude. Ona pred 5r spadla šmykla sa na ľade a zlomila si ľavú ruku a celý čas chodila do práce, lebo pracovať pri stole vedela, na vsetku kanc.prácu bola vždy sama a beztak by jej prácu nikdy nikto nespravil. Navyše moja teta bola takto PN a bol deň že boli na.kontrole až 2x za deň.
Tu v dedine.brigada není a.do.mesta 100%nepôjde.
@bykaterina bola som 1 rok PN a ani raz som nemala kontrolu
To čo sú zas za názory 🤦♀️ tak staršiu pani, ktorá má odpracovaných skoro 40 rokov budete obviňovať zo zneužívania systému, keď by išla na PNku. Za tie roky prispievania do systému si zaslúži aby aj ona z neho niečo mala!
Hlavne, že v minulej diskusii ste tu chválili chlapa, ktorý si po 7r v práci chcel ísť oddýchnuť na polroka na podporu !! A písali ste, že aj vy ste to tak urobili a teraz zrazu sa tu idete obúvať do (skoro)dôchodkyne 🤦♀️🤦♀️
Na PN nech nejde.Teraz a hlavne po novom roku sa to začne ( údajne) prísnejšie kontrolovať.
Nech ide na podporu a nech tetam na úrade vysvetlí,o čo ide.Uz počas čerpania podpory môže požiadať o vycislenie a preratanie predčasného dôchodku,že koľko by dostávala.A uvidíte,ako dalej
Ja som radila mojim rodicom, nech ide ocko do predcasneho dochodku a ak mu bude chybat tych ccca 40e, budem mu ich posielat ja.
@katuskamala1 to teda klobúk dolu pred vami😉
@petracandle tak vymyslená PN podľa mňa zneužívanie je, narozdiel od podpory na ktorú ma tato pani (a aj chalan v diskusii co spomínaš) absolútne plne morálne právo a žiadnym zneužívaním to nieje.
Ved prišla o robotu, je v dôchodkovom veku a hľadať novú pracu po 35 rokoch je pre nu náročné, spôsob akým sa teraz hľadá zamestnanie je už iny
@iv007 ale on maj aj fakt zdravotne problemy, a co sa toho tyka neprisla mu za ten cas kontrola ani raz 🤷🏻♀️
@lujza123 tak po prvé - ten chlap chcel ísť dobrovoľne na polroka na podporu, aby si "oddýchol". Jeho nevyprepustili z práce a bol by počas krátkeho obdobia na podpore - na to by mal právo. On si chcel len tak oddýchnuť 🙄 a to tunajšie uzivatelky velice schvaľovali. A tie isté uzivatelky sú teraz pohoršené, že si chce niekto nedobrovoľne oddýchnuť po 40 rokoch.
A po druhé tá pani má 60 rokov, vtedy už väčšina ľudí nie je najzdravšia, čiže by to až tak vymyslená PN nebola
@petracandle všetko je vecou charakteru človeka. Stačí že človek je veriaci a proste nehodí sa len tak na rocnu pnku.
@zmrzlinka2021 čo to má spoločné s vierou?Každý človek v preddochodcovskom veku má už tolko diagnóz,že tá PN je oprávnená
@0silvia0 žiaľ pre väčšinu ľudí čo poznám, ako išli na dôchodok, skutočne začali upadať, fyzicky aj mentálne. Keď vidím tie tetusky čo v divadle berú kabáty, tak si hovorím super. Toto by som v ich veku brala.
@64jarka64 keby bola oprávnená, dávno je na nej, lebo nedokáže vykonávať prácu, je práce neschopná. A čo s vierou? Kresťan by mal žiť inak, mať určite zásady, hodnoty.
@64jarka64 tak potom preco caka s pn? Ved mohla ist a riesit zdravotne problemy. A rok je fakt dlho.
Akoby si pisala o mojej svokricke. Pred par rokmi ju tiez takto vystvali. Teraz je na dochodku a je to cista katastrofa. Domased je to velky. To potom ti ludia stratia take navyky. Ona je strasne super osobka, ale predsa ten dochodok pre niektorych je tazky.
@zmrzlinka2021 to máte pravdu kresťan by mal žiť inak ako aj faráry by mali žiť tak ako kážu
@martinkatinka zamestaný človek málokedy rieši či ho niečo bolí či omína,robila som vo firme kde sme skoro všetky fičali na tabletkách aby sme vládali robiť a prečo?Prišli by sme o dochádzkový bonus,pokazili by sme si výplatu
@petracandle ja som ta ktorá toho dotyčného podporila, lebo áno myslím si ze je fajn si oddychnut, rovnako si myslím ze dotyčná pani by mala využiť tu podporu. Kľudne aj tu PN ak ma zdravotne problemy.
Vzdy sa v tomto fóre nájdu dva rozdielne názorové tabory, ale nepríde mi ze zrovna pri tejto téme tie iste uzivatelky by takto otočili, ze u mladého podpora áno a u skoro dôchodkyne nie.
Tam skôr ide o tu PNku u zdravého človeka
Ale mas pravdu v tom ze väčšina ľudí okolo tej 60 tky by si ten zdravotný dôvod na dlhodobú PN naozaj našla
@64jarka64 čítaš s porozumením? Sleduješ čo sa deje na scéne? Ja píšem čo sa deje teraz, nie doteraz 😉
@64jarka64 no ona pracuje v kancelárii, tak nie je taká zrobena. Moja mama napríklad pracovala o 7 rokov dlhšie ako mala, bola úplne zdravá a nechcela sedieť doma. No len ju práca bavila a robila v kancelárii, čiže žiadna ťažká fyzická práca. Taký človek nemusí mať žiadne diagnózy.
@64jarka64 nakoniec aj siel, mamka mu vsetko vybavila a mesiac predtym ako nastupil nam mamka necakane umrela. Vsetky plany, nejake rozpocty, nejakych par desiatok eur... vsetko stratilo svoj vyznam ci zmysel ... uz presiel rok, stale sme na dne... Nikdy nevieme, kedy pride nas cas... Stastie je o inom,nez peniazoch, skoda,ze skutocne realne to clovek pochopi, ked pride o to najcennejsie,lebo dovtedy je to len taka vseobecne znama skutocnost. Moji rodicia sa tak tesili na dochodok, tiez to riesili dookola... A potom...
@martinkatinka Presne účelová PN. Typické slovenské. A koľko ľudí sa neštíti takto zneužívať systém a brať peniaze tým, ktorý to naozaj potrebujú, neschvália im odkázanosť, alebo krátia príspevky a ľudia zdravotne postihnutý trpia.
Veď na predčasnom dôchodku si môže privyrobiť, takže neviem, prečo s tým otáľa, keď nemá na výber...
Urcite predcasny a podat s datumom pred koncom roka, vlasne nic nestrati, lebo dostane vyse 14% valorizacie. Tu uz v roku 2025 nedostane. Moze byt doma o 1, 5 roka dlhsie s este vacsim prijmom, ako bude mat v klasickom dochodku a na ten by musela este rok a pol cakat

@0silvia0 jedna moja babka išla do inv.dochodku ako 51-ročná, už nikdy nepracovala, zomrela ako 88-ročná, čiže dlhšie bola na dôchodku ako pracovala. Druhá babka išla do dôchodku ako 54-ročná, má 91, takže tiež je dlhšie na dôchodku ako pracovala. Akurát že tá druhá, pokiaľ mi pamäť siaha, vzdycha že načo sa človek narodí, keď musí umrieť a je pripravená umrieť už roky. Aktuálne má všetky 3 deti v takom zdrav.stave, že ich možno ešte aj prežije.