Mama mi nechce pomáhať s deťmi
Chcem sa opytat, ci ziadam od mojej nezamestnanej mamy tak vela, ked chcem, aby mi prisla aspon raz za cas k detom. Napr. ked som chora, alebo ked malujeme, alebo ked si chcem umyt okna. Stacilo by mi fakt len raz za cas, mame pred domom ihrisko, mohla by ist tam, malá sa pekne sama vyhra a syncek vacsinu casu este prespi. Alebo keby isla somnou na nakupy. Ale ona ma vzdy milion vyhovoriek, ze u nas na kopci fuka, ze jej ide serial, ze u nas sa nie je kde prejst (nechce sa jej slapat do kopca). Ked jej to poviem, tak na to len odvrkne, ze jej nikto nepomahal (ja si z detstva pamatam hlavne to, ze sme boli od rana do vecera u starych rodicov, alebo bol a ucil sa s nami stryko - otcov mladsi brat... no ale nevadi), ona si svoje deti vychovala, ona si potrebuje oddychnut, ona ma dost roboty okolo domu, a ze mi pomaha az dost, ine matere nepomozu nic... Ked vidim, ako kamoskam mamy pomahaju, tak mi to je luto. Zehlia im, umyvaju okna, casto deti strazia, ked su chore, tak su tam cele dni. Toto by som od nej nikdy nechcela. Ked pride k nam, tak to na 20 minut a z toho 10 minut sedi na facebooku alebo telefonuje a vzdy pride vecer okolo pol osmej, ked vie, ze deti idu spat... Ked potrebujem ist k lekarovi s jednym z deti, tak pride, to nemozem povedat, alebo ked my prideme tam, tak ich obcas zoberie na prechadzku, ale mam pocit, ze to robi kvoli tomu, aby susedia videli, aka je super babka, aj ked niekto vola, tak hned vravi, ze "mam kopec roboty, mam tu deti....", akokeby som tam ja nebola a starala sa ona o ne. Svokra, ked pride, tak mi riadne pomaha, ked vidi pradlo v susicke, ulozi ho, povysava mi, atd atd, aj ked sa s nou "hadam", ze nemusi, ze bohate mi staci, ked da pozor na deti .. Len skoda, ze byva riadne daleko a pride len raz za cas....
Fakt chcem privela? Ako vam pomahaju vase mamy? Dakujem za precitanie a vase skusenosti
@amanda0405 Hej už nebudem, nemá to význam...fíha tak to poznáš potom velmi dobre...ako krásne s ito opísala :D :D
@fidka79
joj moja, kde ja som bola tak to sa ti ani nesnívalo ....radšej ti to nenapíšem, lebo by si pukla od zlosti....
kto by nás tu potom obšťastňoval fantazmagóriami.....
Nie je tu dalsia diskusia zalozená na to aby sa tu zas niekto natahoval!!! BOZE MOJ ,vzdy sa musí niekto náájsť...to by nebol zivot ...
@fidka79
no ale spolusúkmeňovci tam chodia, viem to podľa ŠPZ CA a KNM keď nemôžem odparkovať auto 🙂 🙂 ....a s urážaním si začala prvá ty, prečítaj si po sebe čo si popísala....ja zase chodím na nákupy do Viedne na Kärntnerring, do Poľska na ich šmejdy nechodím....
@fidka79
výborná angličtina....tie slovíčka ovláda aj môj pubertálny syn.... 🙂 🙂
@mm87245
no vieš ale keď niekto vyťahuje tvoje IQ a ešte k tomu takým tónom....no neozvi sa....aj keď to u tejto dotyčnej nemá zmysel....
Chápem, ani men to nedalo ale nikam to nevedie, ved sama to vieš, že s takým clovekom to NIKAM nevedie..
dievčatá, nemám slov....zakladateľke som napísala svoj názor....tu na MK ma neprekvapí nikto a nič....idem radšej do hajan, snívať o nákupoch v Poľsku.... 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@amanda0405 Mna vcera na MK jedna uzasna maminka omenovala debilom 🙂 A to iba za to, ze som s niou nesuhlasila, a ze ne znam gramatiku. Pri tom ne som slovenka a stale sa ucim 😀
@anitram_m Ahoj. Tvoj prispevok ma velmi prekvapil a tiez ma prekvapili niektore reakcie maminiek, ktore tvoju mamu "ospravedlnuju". Ja mam este 3 bratov. Moja mama, ked sme mali asi 17-18 rokov povedala, ze nech jej nenosime domov vnucata,ze ona sa o nich starat nebude. Cely zivot bola tvrda, zivot ju fackal z kazdej strany, rozviedla sa s nasim otcom pre alkohol, ked sme my boli este malí, mala velmi tazky zivot. Takze som ju chapala, ked hovorila, ze my sme uz velki, ze si mame zivot zariadit sami a zobrat na seba aj zodpovednost za deti. Ale narodenim jej prvej vnucky sa vsetko zmenilo, pomaly zacala pomahat bratovi a neveste s dcerkou, ale potom sa brat rozviedol, nevesta aj s dcerkou sa odstahovali, zrazu moja mama nemohla vnucku vidat kazdy den a nebolo jej to jedno. Ked sa narodil moj syn, napriek tomu, ze bola este zamestnana, pomahala mi, ako len mohla. Byvala som u nej, kym sme nezacali stavat , strasne sa tesila z mojho synceka, nespoznavala som ju. Postupne sa narodilo v nasej rodine /ja+ 3 bratia/ 10 deticiek, moja maminka ma teda 10 vnucat, z kazdeho jedneho sa strasne tesila, velakrat nam ich povarovala, aj tri deticky naraz, kedze byva v rodinnom dome, tak sme spolu travili vikendy, vsetky styri rodiny spolu...nase deti navzajom maju taky vztah, akoby boli surodenci a nie sesternice a bratranci, ale za vsetko moze babka /nasa maminka/, lebo ona tmeli celu rodinku pokope. Dokonca je moja najvacsia pomocnicka pri vychove jedneho z mojich deti-syn, ktory je autista, vyzaduje si nadpriemernu starostlivost, tak s mojou mamou maju najlepsi vztah. Nevieme si predstavit, ze by sme ju nemali. Ona cerpa energiu z tych deticiek a napriek tomu, ze je este stale ta tvrda zenska, ktorej zivot nic nedaroval, tak pri vnucatkach sa roztapa a je z nej uplne iny clovek. Ale ona ma kopec inych zaujmov. Sije krasne veci, aj pre inych ludi, predava kozmetiku, krasne maluje, palickuj,pecie...Nikdy sa nestazovala, ze ma toho "vela". Dokonca vyhrala minuly rok titul "Stara mama Ružinova".
Drzim palce, nech sa to s maminkou urovna, mozno by si ju mala zobrat s detmi na vylety, mozno by ste mali ist spolu na dovolenku, nech vidi, ze ju nepotrebujes len na to, aby strazila a pomahala, ale ze mate medzi sebou vztah. Ako mama s dcerkou. Ozaj velmi zalezi od toho, co ona ocakava od teba, aka je povaha, ci je dynamicka alebo pohodlnejsia... Drzim palce.
no u nás to funguje dobre..mama mi pomáha ked príde ku mne poprace čo vidí, ožehlí, ked ja náhodou spím s malým tak mi umyje dlážky...pomôže upratat skrine, donesie navarené, pohrá sa s malým, zbehne mi do obchodu..
no je to prvé vnúča tak sa teší.
Ani som nečítala všetky komentáre, lebo nie všetky boli k veci a tie ktoré k veci boli zasa z môjho pohľadu nestáli za prečítanie.
Ja mám dve deti, pri staršom som šla pracovať keď mal 10 mesiacov a pri mladšom keď mal 14 mesiacov. Hoci som chcela byť doma 2-3 roky nedalo sa, potrebovali sme peniaze.... A aj keď som bola doma, pomoc mamy (svokry) sa mi občas zišla. Vždy som sa len spýtala či môže/chce a podľa odpovede som sa zariadila. Mám aj muža a čo sa dalo som porobila buď s deťmi alebo keď bol muž doma, no nie vždy sa dalo. Odjakživa to tak bolo, že starý rodičia pomáhali synom/dcéram, hoci každý inak. Ale je ozaj čudné keď matka dcére nepomôže nie preto, že nemôže ale že nechce. Veď je babka, nečaká sa že bude vychovávať ale že strávi čas s vnúčatami. A to že ho dcéra využije zmysluplne je len jej plus. A potom, keď sa karta otočí a mama bude potrebovať pomôcť, tak podľa niektorých pisateliek nieje povinná pomáhať? Mama by sa mala sama postarať.... Nezdá sa vám to choré? To že niektoré žijete mimo svk bolo vaše rozhodnutie. Obdivujem všetky mamy ktoré vychovávajú deti mimo svk samy a bez pomoci rodiny, no vybrali si to ako jednu z možností a život bez pomoci bol v "balíčku výhod/nevýhod" . Samozrejme že mama nieje povinná vychovávať dcérine deti a nikto to od nej nežiada.
Mne rodičia pomáhajú, svokrovci tiež a moja sestra tak isto. Nemusia, chcú.... Pracujem na tri zmeny a tak sa občas inak nedá, a neviem si predstaviť že by mi nepomohli. Nie všade sa dajú zohnať spoľahlivé opatrovateľky a nie každá rodina na to má. Myslím si že pomoc v rodine je bežná, rodičia deťom, deti rodičom, starý rodičia vnúčatám.... Myslím si že ak si rodina nepomáha, niekde je chyba....
@kamitomi presne si to vystihla, ano ja zijem mimo sk- a ako vravis (je to balicek vyhod ale aj nevyhod ) a najma bolo to nase rozhodnutie...Ale v tejto teme je viac ako chore, praveze smutne ze vlastna matka a babka vnucat uprednostni telefonaty, dokonca FB ci kamosky a co ja viem co pred svojou dcerou...a vnucatami pretoze jednoducho nechce...,uplne si to vystihla
@anitram_m nie, mne nepomáha ani mama ani svokra... Ja som sa rozhodla založiť si rodinu, ja sa o ňu aj postarám, nie je ich povinnosťou pomáhať mi a ani to od nich nežiadam... A sme s mužom na seba pyšní ked tak spätne spomíname na to ake tažké chvíle sme niekedy zažívali a zvládli sme to sami... 🙂
mne pomaha len manzel 😉 svokrovci byvaju od nas viac ako 300 km a nasi su v zahranici 😀 uplny ideal 😀 ale kazda minca ma 2 strany a obcas by sa mi pomoc zisla 😒 ale nestazujem sa 😉 ...tisko zavidim kamoskam ktore maju rodinu na blizku a zasnem ak sa tu na Mk niektora stazuje aku ma svokru-mamu a bla bla bla ...clovek si vela veci neuvedomuje pokial mu nechybaju ........
Ja mam uzasnu maminu 🙂 mne pomaha ako moze, a to fyzicky v jej veku velmi tazko pracuje. Vzdy mi pomahala a aj pomaha. Vdaka nej mam aj cas sama pre seba. Vazim si to. A preto, ako to vhod padne mne BUDEM aj ja pomahat svojim detom 🙂 @anitram_m takze ja ta uplne chapem ..a poniektore rypalky si fakt nevsimaj, nemaju co po veceroch robit, tak rypu 😉
@amanda0405 tych kysucanov si 'vychytala' 😀
nie je umenie niekoho zaplatit aby ti povaroval deti, ale myslim si ze rodicia maju povinnost pomahat svojim detom ( aj 40 rocnnym). Ja mam tiez syna, ja som ho priviedla na tento svet, bolo to moje rozhodnutie, takze som povinna mu pomahat aj ked bude dospely. Uloha matky nekonci ked dieta odide z domu ( aspon nie u mna). Myslim si , ze cele to tu je o tom ako su ludia v dnesnej dobe sebecky a alibisticky ,casto ti viac pomozu cudzi ludia ako rodina.
@habibi78 suhlasim 😉
@amanda0405 prosím ta zvažuj slová..aj ja som z kysuc..žijem v Prahe... a nikto ma v aute nevozí ani tu... ešte som nehodu nemala...klop klop klop... myslím že to nieje ani tak o kysuciach ako o ludoch..a ty týmto svojím ješitným gestom tiež nerobíš svojmu mestu zrovna slávu... 😕 😕 😕
@anitram_m zasnem tu z niektorych odpovedi a je mi smutno...u mojich rodicov je to takto - moja mamina zije svojim vnukom, rada by ho mala aj kazdy den, sama sa mi ponuka ze ho postrazi, chodime tam min 2x tyzdenne na cely den, s malym sa hra, pokocikuje ho, nakupi mu kopec veci, musim ju krotit 😉
moj otec sa o maleho vobec nezaujima, ale nikdy by som mu ho ani nedala a radsej by som si zaplatila cudzieho cloveka na strazenie ako jeho. mojej mamine pomozem a pomaham ako mozem, o otca nemam zaujem. takze asi tak 🙂
myslim ze vztah starych rodicov k vnukom je odrazom vztahu deti a ich rodicov. stari rodicia nemaju povinnost strazit vnucata ale ked nemaju ani zaujem- aky vztah mozu mat so svojimi detmi? ved my zijeme nasimi detmi, nedokazem si predstavit ze by moja mamina nechcela travit cas s mojim synom! 😲 je to pre mna nepredstavitelne... u tvojej mamy @anitra_m ma to az tak neprekvapuje na zaklade toho co pises-zda sa mi to byt pohodlna osoba ktora ma rada najviac seba az potom druhych, prepac ze to tak otvorene pisem. musis sa s tym zmierit, ale aj ona sa musi zmierit s tym, ze ty mozno tiez budes mat nejaku inu pracu ked raz na stare kolena bude potrebovat pomct ona...

@mm87245
nevyjadruj sa k tej osobe, lebo čo ja poznám kysučanov ani jeden nie je normálny....a to ich poznám hodne..... na ceste je to záruka dopravnej nehody....v nedeľu sa vyroja na nákupy do mesta zvaného Žilina a v auparku venčia deti....no ale čo chudáci z tých lazov inú zábavu nemajú...