icon

Mama naletela podvodníkom

26. jún 2025

Prosím Vás, mama včera naletela podvodníkom, chodili,.ze robia revízie, aj obecný rozhlas to vyhlasoval, že sú povinní ich vypustiť. Ta sa dolakala, tak ich vpustila, nik iný nebol doma. Zaplatila 200 eur kartou, dali jej pofidernu faktúru. Mne sa to nezdalo, keď mi o tom hovorila, tak som zistila, že to bol podvod. Ak pôjde zajtra do vany na reklamáciu platby, pomôže jej to? Alebo treba na políciu a potom do banky? Neviete ako postupovať?.dnes sa jej nikam nedá, je po OP doma,zajtra ide k Dr,tak to môže riešiť. Ďakujem

autor
26. jún 2025
@zalka

Daj link abo screen

autor
26. jún 2025
@zalka

Daj link abo screen

@zalka a áno, toto sú západoslovenske, ale sú to tí istí ľudia s rovnakym razitkom

zalka
26. jún 2025

Vycapila si stredoslovenské predtým...
Ale i tých je viac, ako po okresoch... Sa asi vyhýba plateniu DPH aby neprekročil príjem potrebný na registráciu. Tak ma viac firiem.

deedol
26. jún 2025

riesili sme par rokov dozadu s babkou podobne, tam islo o presun zo ZSE do nejakej inej firmy (tiez realne existujucej), len tiez mali tento nestastny sposob, ze obchadzali starych ludi a presviedcali ich, ze "treba" k nim prejst, aby babku neodpojili od elektriny. tak to podpisala a potom sa to uz dalo zrusit len s 200e zmluvnou pokutou, lebo samozrejme im nedokazes, co presne babke povedali a nepovedali. mrzi ma to kvoli mame, ale berte to tak, ze je to "len" 200e a nech sa pouci a nikoho nepusta a nic nepodpisuje.

zalka
26. jún 2025

Vieš autorka, obce čítajú texty ako im dodajú z firiem.
Skôr to zaváňa nekalou praktikou ako podvodom.
Mam svojho revizaka ak by niekto chcel tlačiť, že sa musí... A šou mocou tak poviem, že mám platnú revíziu a nebavím sa.
Par dni do zadu bola tu téma ohľadne revízií a poistky. Ze ak nie je revízia ci môže poisťovňa zamietnuť plnenie... Tak ono to jedno z druhým súvisí napr.
Mame ak spravili revíziu, skontrolovali káble ističe, tak jej poskytli službu, vydali jej osvedčenie a ma zaplatiť.

lucka_ke
26. jún 2025

toto nie je podvod, lebo jej službu dodali, to, že ona si predtým neskontrolovala kto to je a koľko to bude stáť je už jej problém... dedinský rozhlas nemá takú právomoc, aby donútil ľudí kúpiť si službu, o ktorú nemajú záujem

zalka
26. jún 2025

Myslím, že cena kt. Dali tvojej mame je reálna pozri na cenu z inej firmy.

hiro
26. jún 2025
@zalka

Ale i tých je viac, ako po okresoch... Sa asi vyhýba plateniu DPH aby neprekročil príjem potrebný na registráciu. Tak ma viac firiem.

@zalka Jo, vyzera ze tych firiem je nakotenych osemdesiat :D
https://finstat.sk/vyhladavanie?query=Elektrick...

zalka
26. jún 2025
@hiro

@zalka Jo, vyzera ze tych firiem je nakotenych osemdesiat :D
https://finstat.sk/vyhladavanie?query=Elektrick...

@hiro hm ľudia sú vynaliezavy, a vlastníkom je právnik.

mogaa
26. jún 2025

podvod....hneď mala volať do banky a zablokovať si účet a aj kartu, všetky produkty.....mohli jej vybieliť celý účet.....a ak ano k svojim peniazom sa už nedostane

lucka_ke
26. jún 2025
@mogaa

podvod....hneď mala volať do banky a zablokovať si účet a aj kartu, všetky produkty.....mohli jej vybieliť celý účet.....a ak ano k svojim peniazom sa už nedostane

@mogaa prečo zablokovať účet? normálne zaplatila priložením karty k terminálu tak ako v obchode

maranco
26. jún 2025
@mimaapeto

išla by som na obecný úrad že to ešte aj vyhlasovali a tým podporili podvodníkov?? to si ich nijako nepreverili??? riešila by som to s obcou a s políciou... obec je hlavne pre starších ľudí dôveryhodný zdroj informácií... to čo by som im tam povedala by si za klobúk nedali... to hocikto tam príde vyhláste a ideme veselo klamať a kradnúť???

@mimaapeto presne tak fungujú aj sociálne siete, facebook podvodníci si zaplatili za inzerát súťaž o vírivku, kufre za 2€ a facebook to propaguje

zaplatili obecnému úradu za vyhlásenie inzerátu a obecný úrad vyhlásil a neskúmal obsah hlásenia či je pravdivý alebo nie

vyslovene podvod to nie je ak poskytli službu, ale skôr uvedenie do omylu, že si zákazník "objednal" službu o ktorú nemal záujem pod nátlakom, že je to povinné zo zákona

maranco
26. jún 2025

autorka ako urobili revíziu, premerali jej každú zásuvku v dome aj elektrické spotrebiče, skontrolovali prívodné káble k spotrebičom aj predlžovačky?

oli18
26. jún 2025
@zalka

@zalka uz len to svedci o podvodnom konani, xe ma viac firiem

zalka
26. jún 2025
@oli18

@zalka uz len to svedci o podvodnom konani, xe ma viac firiem

@oli18 prečo? Nerieši v účtovníctve analytické účty ale rieši každý okres samostatné

maranco
26. jún 2025
@zalka

@oli18 prečo? Nerieši v účtovníctve analytické účty ale rieši každý okres samostatné

@zalka jednoduchšie sa účtuje 20 firiem a všetky papiere okolo toho ako jedna firma?

janetinka27
26. jún 2025

Ahoj, informovala by som sa co najskor na obecnom urade, co to vlastne hlasili (uplne znenie) a preco ludia z firmy zvonili ludom? Jedna vec, ze spolocnost ma opravnenie, ale to neznamena, ze maju chodit po domacnostiach a vtierat sluzby. kto boli ludia, ktori prisli? Co ponukali, cim sa preukazali? Co nakoniec vykonali?
Treba si davat pozor a dohodnut sa s mamou, ze akonahle niekto cudzi pride, nech vam mama zavola.

maranco
26. jún 2025

autorka pozri si web stránku obce či tam nemajú hlásenia rozhlasu a prilož link čo presne hlásili

zalka
26. jún 2025
@maranco

@zalka jednoduchšie sa účtuje 20 firiem a všetky papiere okolo toho ako jedna firma?

@maranco to sa pýtaj vlastníka, mne to príde ako vyhýbanie sa DPH... Predsa len predrazuje to služby bežným občanom.

liz_lemon
26. jún 2025

banka nepomoze, platbu predsa sama uhradila, platba kartou sa neda zrusit, je na obchodnikovi, ci bude zuctovana

oli18
26. jún 2025

V pripade kadejakych pofidernych podomovych odbornlkov je potrebne si pytat nejaky doklad o vzdelani, o statnej skuske, od relevantneho zdroja + obciansky. Aby doklad neznel na ineho a robi to zase iny. Lenze to by ludia museli byt bystrejsi a rozumiet tomu. Toto mohli byt odbornici, akych tu casto hladate, ktori vas nezruinuju. Lebo odbornik, zvlast v pripade akejkolvek revizie, musi zanechat o revizii doklad, lebo faktura je doklad len o zaplateni, nie o revizii opravneneho revizneho technika . Ak by toto ludia pozadovali, nebolo by podomovych "odbornikov". To ako ked vam pride robit kupelnu odbornik,
ktory vam ukaze ZL na drobne stavebne prace. To aj mnohi vasi manzelikovia takto robia v stavebnictve a pritom maju vystudovane kadejake ine odbory, len nie murar, tesar, ci obkladac. Lebo na drobne stavebne prace sa moze ziskat v nasom Slovakistane ZL bez dokladovania vzdelania. Pritom tychto ludi ani nik so statnou skuskou a strednou, ci vysokou stavebnou skolou nezastresuje. Najcastejsie su viditelne od takychto odbornikov zateplene plesnive domy, ci su na nich viditelne terciky. Hned vidiet, aki odbornici zateplovali. No ale co mame za malo penazi? No malo muziky.

hiro
26. jún 2025
@oli18

V pripade kadejakych pofidernych podomovych odbornlkov je potrebne si pytat nejaky doklad o vzdelani, o statnej skuske, od relevantneho zdroja + obciansky. Aby doklad neznel na ineho a robi to zase iny. Lenze to by ludia museli byt bystrejsi a rozumiet tomu. Toto mohli byt odbornici, akych tu casto hladate, ktori vas nezruinuju. Lebo odbornik, zvlast v pripade akejkolvek revizie, musi zanechat o revizii doklad, lebo faktura je doklad len o zaplateni, nie o revizii opravneneho revizneho technika . Ak by toto ludia pozadovali, nebolo by podomovych "odbornikov". To ako ked vam pride robit kupelnu odbornik,
ktory vam ukaze ZL na drobne stavebne prace. To aj mnohi vasi manzelikovia takto robia v stavebnictve a pritom maju vystudovane kadejake ine odbory, len nie murar, tesar, ci obkladac. Lebo na drobne stavebne prace sa moze ziskat v nasom Slovakistane ZL bez dokladovania vzdelania. Pritom tychto ludi ani nik so statnou skuskou a strednou, ci vysokou stavebnou skolou nezastresuje. Najcastejsie su viditelne od takychto odbornikov zateplene plesnive domy, ci su na nich viditelne terciky. Hned vidiet, aki odbornici zateplovali. No ale co mame za malo penazi? No malo muziky.

@oli18 "Lebo odbornik, zvlast v pripade akejkolvek revizie, musi zanechat o revizii doklad"
No to je posledna vec co ich trapi - maju predtlacene revizne spravy pre kazdeho rovnaku "NEVYHOVUJE" a to je vsetko.

oli18
26. jún 2025
@hiro

@oli18 "Lebo odbornik, zvlast v pripade akejkolvek revizie, musi zanechat o revizii doklad"
No to je posledna vec co ich trapi - maju predtlacene revizne spravy pre kazdeho rovnaku "NEVYHOVUJE" a to je vsetko.

@hiro od tychto podomovych sa nic ine ocakavat neda. Kryju sa tym, ak by nieco nastalo, prip.si nadhanaju dalsiu zakazku, kde pride uz odbornik a za dalsie € uz akoze opravi, hoci v skutocnosti je vsetko ok. Tak osklbe tych istych 2x. Dokonale premysleny podvod.

smoulingirl
26. jún 2025

To nie je podvod skôr nekalá obchodná praktika, tieto firmy zneužívajú nevedomosť ľudí. Už sa len poučiť, banka peniaze určite nevráti a na polícii tiež nepochodíš.

oli18
26. jún 2025
@zalka

@maranco to sa pýtaj vlastníka, mne to príde ako vyhýbanie sa DPH... Predsa len predrazuje to služby bežným občanom.

@zalka uz si si odpovedala
Vyhybanie sa DPH.

smajliica
26. jún 2025
@lucka_ke

dobrovoľne ich pustila, dobrovoľne zaplatila, čo teraz chcete riešiť? nevlámali sa násilím, neukradli jej kartu, len sa poučiť z vlastnej hlúposti... kľudne to mohol byť revízny technik

@lucka_ke ak by mala kreditnu kartu (nie debetnu, ako ma vacsina Slovakov) tak k tej su bezne extra poistenia a zaruky a pokryli by asi aj tento pripad. Pokryva to napr aj ked si nieco objednas a nepride ti to v sulade s popisom/ inzeratom, ked ti niekto poda mylne informacie, ked si objednas tovar alebo sluzbu a predavajuci skrachuje pred dodanim atd. A ked sa s nejakym predajcom dotahujes a spomenies chargeback, zrazu je vsetko mozne. To len fyi, keby nahodou mas kreditku, aby si vedela 😉

maranco
26. jún 2025
@smajliica

@lucka_ke ak by mala kreditnu kartu (nie debetnu, ako ma vacsina Slovakov) tak k tej su bezne extra poistenia a zaruky a pokryli by asi aj tento pripad. Pokryva to napr aj ked si nieco objednas a nepride ti to v sulade s popisom/ inzeratom, ked ti niekto poda mylne informacie, ked si objednas tovar alebo sluzbu a predavajuci skrachuje pred dodanim atd. A ked sa s nejakym predajcom dotahujes a spomenies chargeback, zrazu je vsetko mozne. To len fyi, keby nahodou mas kreditku, aby si vedela 😉

@smajliica chargeback funguje aj na debetné karty, vybavovanie reklamácie je rovnaké
https://zive.aktuality.sk/clanok/6g4rRFF/co-rob...

maranco
26. jún 2025
@smajliica

@smajliica štatistika k 31.3.2025 na Slovensku bolo 93 % debetných kariet a 7 % kreditných kariet, presný počet 6 136 266 a 484 006

Tatra banka uvádza, že klienti môžu reklamovať transakciu aj pri nedodanom alebo poškodenom tovare, bez ohľadu na to, či ide o debetnú alebo kreditnú kartu.

VÚB odporúča kontaktovať najprv obchodníka. Ak ten nereaguje, klient môže podať reklamáciu na pobočke alebo telefonicky cez službu kontakt. Je jedno, či išlo o debetnú alebo kreditnú kartu.

Postup je rovnaký, pri kreditnej aj debetnej platobnej karte,“ uviedla UniCredit Bank.

mBank Postup je rovnaký pri debetných aj kreditných kartách.

evia13
26. jún 2025

Je to reálne firma, aj technici sú reálni. Oni nerobia pre žiadnu energetickú spoločnosť, je to súkromná firma. Pýtajú si za to 200 eur, ako za službu, ktorú poskytujú. Technik vykoná revíziu, ktorá je platná na 5 rokov. Dostanete o tom certifikát. Ten slúži na to, že keby došlo k nejakej škodovej udalosti kvôli elektrike, tak do dokladáte poisťovní, aby bola vyplatená poistka. Bez platnej revízie v prípade požiaru od elektriny, Vám dajú vyplatiť výjazd. To nie je výmysel. Potvrdili mi to nezávisle od seba dvaja požiarnici. Revízia sa vykonáva na základe nejakej vyhlášky, ktorú si už nepamätám, ale na nete ju nájdete. Dokonca pri kolaudácii sa niečo podpisuje, kde sa majiteľ zaväzuje mať revízie, nie len elektrických zariadení, na poriadku. Takže nie je to žiadny podvod, len ľudia sú v dnešnej dobe už veľmi podráždení v súvislosti so všetkými podvodníkmi, ktorý chodia po domoch.

hiro
27. jún 2025
@evia13

Je to reálne firma, aj technici sú reálni. Oni nerobia pre žiadnu energetickú spoločnosť, je to súkromná firma. Pýtajú si za to 200 eur, ako za službu, ktorú poskytujú. Technik vykoná revíziu, ktorá je platná na 5 rokov. Dostanete o tom certifikát. Ten slúži na to, že keby došlo k nejakej škodovej udalosti kvôli elektrike, tak do dokladáte poisťovní, aby bola vyplatená poistka. Bez platnej revízie v prípade požiaru od elektriny, Vám dajú vyplatiť výjazd. To nie je výmysel. Potvrdili mi to nezávisle od seba dvaja požiarnici. Revízia sa vykonáva na základe nejakej vyhlášky, ktorú si už nepamätám, ale na nete ju nájdete. Dokonca pri kolaudácii sa niečo podpisuje, kde sa majiteľ zaväzuje mať revízie, nie len elektrických zariadení, na poriadku. Takže nie je to žiadny podvod, len ľudia sú v dnešnej dobe už veľmi podráždení v súvislosti so všetkými podvodníkmi, ktorý chodia po domoch.

@evia13 "Technik vykoná revíziu, ktorá je platná na 5 rokov. Dostanete o tom certifikát."
:D Tato sluzba pre tychto ludi na dedine je cisty podvod. Neexistuje jediny stary dom ktory by splnal normy. To je nemozne, ci uz zo 60tych rokov ci z 80tych kazdy svojpomocne, kabliky sa davali ake boli, tahane kadetade, farby sumafuk, o medenych nik ani nechyroval, dvojdrotove zapojenie TN-C, ziadne ochrany, prudovy chranic nikde (ako teraz co zabilo otca so synom)... Jednoducho tito podvodnici idu rovno za tym sa tam 10 minut zdrzia, tvaria sa ze tam nieco kontroluju, vydaju certifikaty ze elektroinstalacia nesplna normy, ani nemusia nic merat, tym ludom je to na 2 veci. Samozrejme ze nejdu do novostavieb ale len po takychto postarsich chudakoch pre ktorych je tento drahy nanic certifikat zbytocny a nie to este aby mali dost penazi si zaplatit za realnu pracu kde by im porobili rozvody do poriadku.