Mama sa mi po dlhej dobe ozvala
Chcela by som sa vás spýtať na názor. Mám 27 rokov a od mojich 22 sa nekontaktujem s mojimi rodičmi. Nikdy sme spolu nemali dobrý vzťah, mali extrémne prísnu výchovu a nikdy mi nič nedovolili. Vyvrcholilo to tým, že najprv mi hovorili že ako musím ísť na vysokú školu a v momente keď som tam nastúpila tak mi vyčítali, že sa o mňa musia starať. Celý život som len počúvala, že som nechcená a ako ich obmedzuje to, že ma musia vychovávať.
Keď som mala 22 povedala som si dosť, prenajala som si izbu a zo dňa na deň som odišla. Odvtedy som mojich rodičov nekontaktovala, ani oni mňa. Našla som si partnera (tento rok sa budeme brať), bývame spolu a zariadila som si vlastný život.
Pár dní dozadu sa ma však pokúsila kontaktovať moja mama. Volala mi asi 4x. Nedvihla som. A neviem čo mám robiť. Myslím si, že moja mama ma chce kontaktovať, lebo sa jej to práve hodí alebo má nejaký iný úmysel. Partner ma presviedča aby som tomu dala šancu.
Čo by ste robili na mojom mieste?
Takže oni chcú od teba po tom všetkom peniaze? Že ich hanba nebije.. to je totálne dno ozaj 🤮
Ani by som na tú SMS neodpisovala, proste ignor.
Je to take smutne😪ked si predstavim, ako my detom, resp.starsiemu, lebo mladsi tomu este nerozumie, stale rozpravame, aki ame stastni, ze ich mame, ako velmi sme po dietatku tuzili a nevedeli sa dockat...ako mozu toto robit rodicia vlastnej dcere?😔ved ty si sa na svet nepytala
Autorka, nepochopim, naco si tu zalozila tuto diskusiu. Rozumny clovek ti ziadnu radu neda,lebo to, co pises, je pohlad len z jednej strany. Vztahove problemy je tazka tema a treba poznat verziu oboch stran.
@oli18 ak je pravdou to, čo písala v úvodnom príspevku, druhú stranu poznať nepotrebujeme. Takéto správanie sa rodičov k dieťaťu sa nedá ospravedlniť ničím. Nikdy nepoznáme stanovisko druhej strany, či je téma o rodičoch, svokre, mužovi, priateľovi.
@cacianka Máš pravdu, nedá sa na Slovensku zrieknuť rodiča, čo tiež čo to vypovedá o právnom systéme. Aj tak by som za právnikom zašla, aspoň aby vedela, ako si odkladať komunikáciu s "rodičmi", aby jej to pomohlo na súde, keď budú žiadať výživné. Pretože toto k ničomu inému nesmeruje.
Mrzí ma, čo si si musela prežiť. Tie komentáre tu od žien kde ti radia ako máš "zmäknut svoje srdce". No napína ma....
Toto co si si ty zazila som ja mala len s otcom. Našťastie mama stojí pri mne celý život.
Co myslíš, dvihnem otcovi niekedy mobil? 😉
Aj keď bude umierať na posteli a zavolá mi, nedvihla by som mu. A nech si každý myslí o mne co chce. Mam úžasného muža, úžasnú dceru, krásnu rodinku. Ale môj otec mi tak strašne zničil život po rôznych stránkach a zanechal tak obrovské jazvy, že by si sa sním mohlo teraz diať čokoľvek Jeb......na neho
Drzim ti palce do života žena!
@mimi3008 Že? Tiež hovoríme obom našim deťom, ako sme šťastní, že sa narodili práve nám, že sme mali také šťastie, že nás si vybrali za rodičov 💖 jedno z nich sa ešte ani nenarodilo, ale toto je to, čo mu budem hovoriť celý život.
@elizabet173 tie peniaze mi neidu do hlavy, kedze ich nijako blizsie nevysvetlila.
Nemala si to ľahké a je to nepríjemné to niesť celý život so sebou. Psychologička ti pomohla aspoň? Mňa by zaujímalo, čo v takomto prípade ľuďom poradia. Ako má človek prežiť s citovo chladnými až ľadovými rodičmi? Aký bol problém rodičov, že sa tak správali? Nedostali dosť lásky v detstve, boli z detského domova, či ako sa k takýmto postojom k vlastnému dieťaťu človek dopracuje? Niekde som čítala, že proces odpustenia je dlhý, niekedy trvá aj 20 rokov. Proste tie emócie nemôžeš obliať Savom a už aj zmiznú. Musíš ich dlho dlho namáčať a prať často vo vlastných slzách, kým časom vyblednú a povieš: Chudáci, takí úbožiaci, ani sa nemôžem na nich hnevať, lebo čo to je za citovú trosku, vyprahnutosť, keď vlastné dieťa niekto neľúbi. Úbohá čierna diera, čo požiera a vyciciava všetku energiu naokolo. Chudáci, poľutovaniahodní úbožiaci.
Ale Ty, autorka, si silná žena, čo Ťa nezabije, to Ťa posilní. A dokážeš byť milujúcou matkou. Nech sa Ti darí.❤
@martina1985ba žena čítaj - chcú love, lebo sa im nechce robiť
@martina1985ba to nebude pôžička ale na furt, alebo chcú mesačnú apanáž, prípadne dacraz o chvíľu budú drankať zas a zas. Ja by som ich poslala na brigádu tam kam musela autorka
@akbara77 Určite máš pravdu, Ježiš povedal:"Odpúšťajte si navzájom, ako Otec odpustil Vám". To je pravda. Ale na druhej strane, ak by sa autorka mala vystavovať ďalšej bolesti, radšej sa kontaktu vyhýbať. To nie je nebiblické. Aj žena, keď je týraná má právo odísť. Boh nie je taký, že musíš odpustiť a zostať s násilníkom a trpieť, práve naopak, ak sa toto deje, máš právo odísť.
Autorka, ja ti gratulujem že si sa dokázala takto odstrihnúť a žiť vlastný život.. podľa mňa tym, ako sa vyjadril tvoj priateľ len dokazuje, ze to je správny chlap.. najlepšie je naozaj sa od nich dištancovať aj naďalej.. prajem ti veľa šťastia v živote..
Ja si myslím, že si kontakty neprerušila z ničoho nič. Tie vzťahy tam museli byť dosť naštrbené a keď si myslíš, že bez ich kontaktovania si bola v psychickej pohode a bolo ti dobre, tak by som kontakt neobnovovala. Ak by sa aj stalo niečo závažné a chcela ti to mama oznámiť, myslím, že by ti napísala SMS.
autorka, gratulujem, ze si sa tak odstrihla. Nic lepsie si urobit nemohla a urcite by som kontakt neobnovovala. tym duplom, ked sa ozvala len ked nieco potrebuje. to je hnus.
ja som sa od svojej rodiny tiez odstrihla, lenze bohuzial uz mam deti a moji rodicia si vyzaduju stretavanie sa s nimi. takze kontakt (aj ked minimalny) tam je, a mne to akurat vzdy rozjatri rany.
Ked raz budes mamou ty, pochopis ake to je "tazke". Vynosit dieta, porodit vstavat k nemu neustale mu byt k dispozicii24/7 prezit s nim vsetky boliestky koliky zubky.......Ano v mnihych veciach zlyhala... Bohuzial v mnohych veciach kopirujeme svojich rodicov a ty vies ake dectvo a vychovu mala ona? Mozno bola presvedcena ze prisna vychova je ta prava- spravna. Zial v minulosti to tak bolo. S detmi sa nemazlilo netulilo nevenovalo len krmit a napajat a potrestat.( aj moji rodicia boli takto vychovaní). Ale tvoja mamka si zasluzi aby si jej dvihla a porozpravala aby si jej povedala ako ti ublizila.... Potom sa rozhodnes ci jej odpustis a pustis do zivota. Aby ti to neskor ked tu uz nebude nebolo luto, ze je uz neskoro.
@zuzinka888 jej matka ju kontaktuje lebo chce od nej peniaze,nie preto ze jej dcera chyba(pisala neskor v prispevku). Prepac,ale ziadne dieta sa samo na svet nepyta,kazdy rodic sa ma o dieta postarat ak sa pren rozhodne a nie od utleho veku deptat dieta ze bolo nechcene..autorka nemoze za to,ze rodicia rodicovstvo nezvladli..
@zuzinka888 čím si to jej mama zaslúži? Tým, že ju roky psychicky deptala? Rozprávala jej, ako bola nechcená a ako ich obmedzuje, že ju musia vychovávať? No matka roka, fakt. Ja by som sa od nej odsťahovala čo najďalej a zmenila si číslo v mobile, to by bola moja vďaka za detstvo, ktoré mi pripravili. Bolo ich rozhodnutím, priviesť dieťa na svet, ono sa sem nepýtalo. A bolo ich povinnosťou ho živiť. Som matka, už veľa rokov a z takýchto tiež matiek mi je na grc
@elizabet173 presne tak.preto som toho nazoru,ze nie kazdy je vhodny na rodicovstvo,a urcite nieje povinnostou kazdej zeny mat deti.a je uplne v poriadku,ak ich niekto nechce z akychkolvek dovodov..potom sa deju presne taketo veci,trpia deti a este si nesu cely zivot nasledky ..
@akbara77 ty si nezažila nič podobné , pravda? Keď zažiješ,...a nie jedno týranie ale viac od rodiča, od rodiny, od súrodencov,..tak potom sa budem s tebou rozprávať. Toto je pre mňa už len bla bla blááááááá. Parazitov a večne ,,uplakaných profitárov,, treba odstrihnúť,...a potom odpustíš v srdci, keď budeš v dostatočnej diaľke od nich, lebo sú to chudáci. A ty sa môžeš s láskou a kľudom venovať manželovy a deťom a povinnostiam ktoré ti vyplývajú od života. Odpúšťaj, ....aby si nešírila nenávisť,...a aj takto sa to dá vyriešiť.
@zuzinka888 to, ze mal niekto tazke detstvo, zivot, rodicov... cokolvek, ho neopravnuje k tomu, ze ho musim mat vo svojom zivote. Nie, ani ked je to vlastný rodic. Ako dieta si nemozem zvolit koho mam vo svojom najblizsom okoli. Ako dospely si urcujem sam koho vo svojej blizkosti chcem a koho nie. Nie som povinna tam mat ludi, ktori mi ublizovali/ublizuju, necitim sa pri nich dobre std. Btw odpustit sa da aj bez toho, aby som si dotycneho cloveka opäť pustila do zivota.
@katkine_terapie zhrnula si to perfektne
Ja by som teda po tom vsetkom ani len SMS neposlala... Ak to boo vazne, tak moze pani matka napisat SMSku aj sama... Nieco v zmysle nech zavola, ze to je doezite..
Grcam z tych prispevkov, ze mas prekonat hnev a ozvat sa, ze sa nieco stalo.
Ja sa budem vydavat, s otcom sme sa nevidei niekoľko rokov, ale dokazal sa na mna nasrat, ze nie je pozvaný na svadbu. Este dostal aj blok odomna. Nie, nemusis jej volat ak sa na to necitis.

@sickynickyobsadene 👍