icon

Máme 20 rokov, malé bábo a žijeme v biede

sabrina987
1. jún 2014

Ahojte, píšem sem anonymne pretože na svojom mám veľa známych a hanbím sa trošku ako som dopadla :(
Sme mladá rodina, ja s priateľom máme len po 20 rokov a trojmesačné bábo. Žijeme len z materskej čo ja už nezvládam priateľovi sa nedarí nájsť prácu pritom sa snaží vidím to. Elektrinu a vodu nám platia svokrovci ale z tych 200€ nevyzijeme a nestačim ani na jedlo takú biedu som ešte nezažila u nás doma to vyzerá ako z 80 rokov staré nábytky postele hanbím sa zobrať návštevu dnu. Je to neskutočne ťažké už neviem ako si počať, 200€ mesačne je dosť málo ako každá žena chcela by som sa pekne obliekať mať na kozmetiku :'( už som hotova psychicky. Maly začne onedlho papať a ja netuším čo bude ďalej. Nemám sa Už ani komu vyrozprávať kamarátkam sa vyhováram že nemám čas aby ma nevideli ako to funguje u nás.

adka22
4. jún 2014

@sashabb pises, ze niekedy oponentny nazor dokaze nakopnut, mna zaujma konkretne k comu ju mal nakopnut tvoj nazor a narazky?

adka22
4. jún 2014

@amanda0405 suhlasim od slova do slova ...

lindos
4. jún 2014

@sabrina987 chapem,ze sa trapis,ale nedavaj si z ruky prec matersku na chlapa,ty musis drzat kasu a ty sa musis starat o dieta! chodte na urady,nech vam odporucia bezplatneho pravnika ak treba,ale tu zivnost zruste! musite sa od svokra odpojit a potom si mlady najde pracu a bude vas zivit!

petina5001
4. jún 2014

@sabrina987 Ahoj. Predpokladám, že poberáš rodičovský príspevok (nie materský). Nedávaj ho na priateľa, vôbec nemusíš, ak sa predsa len rozhodneš pracovať ty, tak môžeš mať podľa súčasného zákona normálne zamestnanie aj na zmluvu, dohodu ... a zároveň normálne poberať rodičovský.
Nebudem ti radiť zrušiť živnosť, asi by to bolo najrozumnejšie, ale to možno len z "nášho" pohľadu tu mamičiek, určite je okolo toho kopa iných vecí, prečo nemôžeš, resp. nechceš, určite si tu nenapísala všetky dôvody. Do takých detailov my nevidíme, možno máte so svokrom inú dohodu, on dostal peniaze, vám pomáha finančne postupne, teda platí za vás energie, možno aj iné veci ... (a tých 2000 eur je určite blbosť, tu sa dostáva vyššia suma už dosť dlho)
Ak teda nie si 100 % rozhodnutá to riešiť radikálne, teda rušiť živnosť a tým aj zmluvu s ÚPSVaR, nešla by som sa na úrad pýtať konkrétne k vašej zmluve, zbytočne vyvoláš vlnu pochybností, preverovania, ukáže sa, že je to podvod. Ak rušiť, tak bez udávania dôvodov a vydiskutovať to doma so svokrom a tak doriešiť.
Ak nebudete 100 % rušiť, tak by som sa možno spýtala k tejto problematike na úrade len tak všeobecne, aké sú podmienky čerpania, naštudovala poriadne na nete - proste snažiť sa dostať do tejto problematiky čo najviac, možno sa ti to bude zdať ťažké, ale pôjde to. Až keď pochopíš všetky veci okolo živnosti, odvodov, povinností, budeš sa vedieť normálne rozhodnúť a argumentovať aj u svokra a uvidíš prípadne neblahé následky aj na vaše budúce financie, ak by nedoržoval všetky povinnnosti, neplatil odovody, prípadne priateľa ďalej zadĺžil.
Každopádne by som to zobrala spolu s priateľom poriadne aj do svojich rúk, ak už chce svokor ďalej podnikať, tak prevziať nad tým kontrolu .... neviem, od kedy máte živnosť, ale skontrolovať, či platí odvody do zdravotnej, ak je to už dlhšie a vznikla povinnosť, tak aj do SP, ak už ste podávali daňové priznanie za minulý rok, tak ako vyšiel daňový základ, či ste mali povinnosť platiť daň, či ju zaplatil a pod. Prístup k účtu nech má len priateľ (to v banke vybaví za pár minút) a všetko okolo podnikania a platieb nech ide cez neho. Nemusíš byť účtovník, ale tie základné povinnosti sa dá naštudovať a aspoň to ustriehnuť, prípadne sa budeš vedieť aj poradiť, pretože budeš vedieť konkrétne čo sa máš pýtať, ak sa do toho budeš aspoň trošku rozumieť.
A k tomu, čo písali aj skôr ... áno, priateľ môže ísť normálne pracovať na zmluvu, aj keď má zmluvu s ÚPSVaR na dotáciu. Z hľadiska úradu to nevadí.
Z hľadiska zamestnávateľa : sú určité zamestnania, kde nevezmú človeka na zmluvu, pokiaľ má živnosť - býva to u niektorých štátych inštitúcií, alebo napr. ak sa predmet podnikania zhoduje s prácou, ktorú chce priateľ u nich vykonávať, alebo sú aj zamestnávatelia, ktorí vyslovene nedovoľujú zamestnancom zároveň podnikať, ale tých je fakt málo a sú to väčšinou špecifické profesie.
Ale vo väčšine zamestnaní to absolútne vadiť nebude, že má živnosť, väčšinu zamestnávateľov to absolútne nezaujíma a súkromníkov už vôbec nie. Neviem, čo má za školu, ale také bežné zamestnania aj tu na východe si nájde - predavač, pokladník, čašník určite hneď a dá sa nájsť aj iné ... záleží aj od mesta ...
Nepoznám ťa, nebudem posudzovať, ale sú 20 roční, ktorý sú zbehlejší, viac rozkukaní, treba si poriadne všímať veci okolo, nielen problematiku, ktorá sa ma týka, ale snažiť sa mať aspoň akýtaký všeobecný rozhľad. Sú však aj "pomalší", ale každého život postupne naučí.
Reči typu, že si mladá na dieťa a mala si rozmýšľať skôr a pod. si nevšímaj, treba brať realitu aká je, prázdne reči a odsudzovanie nepomôžu, nič nezmenia. Voľakedy to bol normálny vek na tehotenstvo, to len doba to posúva. Nie každému to výjde plánovo ideálne, že vyštudujeme, zabezpečíme sa, porodíme zdravé detičky a budeme mať šťastný život. Blbosti čo si mala spraviť inak ti tu netreba, treba len riešiť. Priateľ bude ešte asi trošku "také veľké decko", nič nezvyčajné pre chlapa v 20tke, tak ho riadne postrč a nakopni ty.
Držím palce a ak by si potrebovala sa niečo konkrétne opýtať, napíš do IP

skoricaxx
4. jún 2014

neviem, prečo ta vytáčajú prítomné reakcie,,,,,,,,,,,ale ešte jedna ak máte naozajstných priateľov im by si mala prvý povedať a poradiť sa snimi...............ak sú naozajstný možnno pomôžu dobrý slovom alebo len odreagovaním vo forme pohárika vína,,,,,,,,,,,,a hurá noví deň vidím krajšie.......................ak nie su naozajstný priatelia ale iba známi alebo susedia môže ti biť úplne jedno čo si myslia, posielam trochu optimizmu a vela sily do nového dna..............nesťažuj sa, treba konať,,,,,,,,,,,,,,,,,,priateľ môže robiť aj na normálny pracovný pomer aj ked ma živnosť a nikomu to v novom zamestnaní nemusí hovoriť....................

veve39
4. jún 2014

@mima4 v Rakusku mozes tiez poberat rodicak 3roky, socialna politika statu sa neda ani porovnat s nasou...o moznostiach pre zeny sklbit po ukonceni RD rodinu s pracou ani nehovorim (skratene prac.uvazky, ktore su u vacsiny nasich zamestnavatelov este z kategorie sci-fi)...nepracujem v rakusku, no pracuje tam moje najblizsie okolie (manzel dlhorocne, sestra...)

martus83
4. jún 2014

@sabrina987 tak ako ste to mohli dopustit treba sa s tým otcom rozumne porozprávat ved má vnúča od ktorého odtrháva možnost v pohode vyrastať,lebo ak sa na to pozrieš s triezvou a chladnou hlavou Ty tu hovoríš o podvode v podstate ako ste na to mohli pristupit ?no nič hlavu hore,tie jasle čo už tu niekto spominal nie je zlý nápad mysli na to že my ženy sme oveľa silnejšie ako vyzeráme,tak sa postaraj Ty pre začiatok choď na brigády šetri kde sa dá aj z mála sa dá navarit ja mám tých 200 eur pre 5 ľudí z toho jedno dieťa a druhé je na ceste ja viem nie je to ľahké ale ked my sme sa napríklad s manželom dali do kopy mala som tri práce,všetko sa dá len chcieť treba a myslieť pozitívne,dá sa kopec vecí napríklad za velmi málo navariť ja som včera navarila za 4 eurá pre 5 osôb a ešte na dnes na obed z toho máme všetko sa dá,choď napr.nakupit do kauflandu do lidla tam su vždy dobre akcie zeleninove jedlá su zdravé a mäso sa nedá jest každy deň pri takom rozpočte 🙂

sashabb
4. jún 2014

@adka22 ... pokiaľ nechápeš moje príspevky, tak je zbytočné ti niečo vysvetlovať 😉

adka22
4. jún 2014

@sashabb aha tak to som asi nadobudla zly pocit ,ze toto je diskusia.....vlastne myslim ze si to sama pisala 😉

sashabb
4. jún 2014

@adka22 a ja niekde píšem, že toto nieje diskusia??? ja nemám potrebuje moje príspevky ešte nanovo niekomu vysvetlovať. Ak ich nechápeš tak sa na to vykašli.
Tvoj posledný príspevok je uplne odveci, a veru ani sa nečudujem, že si nepochopila o čom som písala. Ale tak čo už 😕

adka22
4. jún 2014

@sashabb nie nepisala si to nikde, mas spravdu, ale tak isto nemienis diskutovat. A mas pravdu aj v tom, ze nechapem tvoje prispevky.Pretoze tvrdit, ze chces niekoho nakopnut, tym ze ho obvinujes z toho, ze sem prisiel pytat almuzny, je dost zvlastny postup povzbudenia.

sashabb
4. jún 2014

@adka22 nuž, tvoj nazor

anos18
4. jún 2014

@sabrina987 Ahoj, chcela som len tolko, ze aj zivnostnik, ktory dostal dotaciu z UP, sa moze aj zamestnat (myslim, ze toto sa nezmenilo). Moze byt aj ako SZČO a sucasne v pracovnom pomere.

lauricka
4. jún 2014

mas uvedene, ze byvate okres BA, mas zdraveho mladeho chlapa a nemoze si najst pracu? Hlupost. Nech ide kamkolvek, automobilky a pod. stale robia nabory. Len nech rozposiela zivotopisy, pyta sa, vola, hlada inzeraty. Urcite si v dohladnej dobe nieco najde a veci sa zlepsia. Ak nenajde, je to tak trochu podozrive...Hadam treba ratat s tym, ze ak si clovek zadovazi dieta v 20 rokoch a nic nema, tak nic moc ani mat tak rychlo nebude, kopec mladych ludi zacinalo tazko. Ale mate cely zivot pred sebou a teraz ide o to, nakolko sa vzchopite a co si postupne vybudujete. Tak hlavu hore a hor sa do toho.

maritana
4. jún 2014

@sabrina987 ahojcek...osobne ti drzim päste,aby ste nasli cestu ako vyriesit situaciu.Niektore zienky ti tu uz dali zopar rad.Treba skutocne kazdy den hladat pracu hocikde (myslim priatela),nevzdavat to a zobrat hocico.Neboj,ja ta tu udupavat a kritizovat nejdem.Tie,ktore ta tu napadaju,nechapem.Ked nevedia poradit,nech nepisu.Mne osobne sa to doslova "hnusi" ako tu niekedy vedia likvidovat cloveka.Aj ja som otehotnela mlada,ale to bola este ina doba.A ked som sa tiez raz dostala do situacie,ze som zostala bez prace,nevzdavala som sa.Bola som neodbitna,rozoslala ziadosti,pobehala konkurzy,robila som vsetko mozne.Chodila som,klopala na dvere a oplatilo sa.Skutocne,treba ist do mesta a pytat sa,doslova otravovat a neboj nieco sa najde.Ja ked som chcela dosiahnut viac aj som sa vzdelavala,spravila som si kurz PC,oprasila som nemcinu a tak.Cele dni som mala v hlave ako a kde sa rychlo zamestnat aj ked muz pracoval.Skuste sa naladit doma na pozitivnu strunu a zacne sa darit,uvidis.Ja ta chapem,drzkaj sa.Neboj,dobre bude 😉

sandrasofia
5. jún 2014

@sabrina987 necitala som vsetko,sle pokial otec priatela vybral dotaciu a nemate blocky od naradia atd...modli sa aby vam neprisla kontrola,hned ho zavru....znamy nemal zdokladovanych 38eur a sedi...

eunomia
8. jún 2014

@sabrina987 dary by som neodmietala, na prijati daru nie je nic zle

jaron
9. jún 2014

@sabrina987 Ahoj, stále som to s tou živnosťou celkom nepochopil, ale ak by si v tom potrebovala viac poradiť, môžeš napísať.

Ja som pred vyše dvomi rokmi zobral príspevok na podnikanie. Absolvoval som prípravu na ÚPSVaR (základné informácie o podnikaní, povinnosti, práva, podmienky a pod.).
Ak by bol tvoj priateľ živnostník, čiže aj je "živnostenský list" vystavený na neho. Je potrebné platiť do zdravotnej poisťovne odvody mesačne zhruba 55 - 59 € (nechce sa mi hľadať presná suma).
Takisto musí každý rok do konca marca podať daňové priznanie. Na základe neho potom vznikne alebo nevznikne povinnosť platiť do sociálnej poisťovne. To je suma okolo 130 €, ale iba v prípade, že za celý rok podnikania zarobil v hrubom viac ako 4000 € a nejaké drobné k tomu (presná suma sa dá zistiť na internete). Odvody do SP sa potom začnú platiť od 7. mesiaca v roku, ak príjem za minulý rok neprekročí tú sumu (niečo cez 4000 €), tak nemusí stále platiť SP (teoreticky nikdy).
Zároveň platí povinnosť mať živnosť 2 (vraj teraz už 3, to neviem) roky, ak by ju zrušil skôr, vráti alikvotnú čiastku (bez pokuty).

Neviem však, ako môže mať niekto živnosť na iného, čo to vlastne znamená. Čisto teoreticky by som akože chodil na prípravu kvôli príspevku, urobil by som podnikateľský plán, dostal financie a tie dal niekomu inému, pričom on by potom podnikal na môj živnostenský list. To sa mi však zdá dosť veľká hlúposť.
Alebo svokor zobral príspevok na zriadenie pracovného miesta? Ale to je zase iné, tam by asi nešlo o živnosť. No neviem, stále tomu celkom nerozumiem.

Kontrola počas dvoch rokov hrozí z dvoch miest - ÚPSVaR kvôli príspevku a z daňového úradu kvôli daniam. Ja som zatiaľ nemal žiadnu, ale 2 alebo 3 x som podával správu o stave podnikania na ÚPSVaR (prišiel mi list, aby som túto správu podal).

Zamestnať sa môžem bez obmedzení (možno sú výnimky, ako tu už niekto písal, ale to budú asi len špeciálne zamestnania).

Neviem, či tých informácii nie je na teba veľa, ale opakujem, ak by si potrebovala niečo v tom poradiť, napíš, len by som potreboval pochopiť, o čo vlastne v tvojom prípade ide. Základná otázka možno je: má tvoj priateľ zriadenú živnosť alebo nie (ide o niečo iné)?

palo28
9. jún 2014

@sabrina987 Ahoj,a z ktoreho mesta ste?vedela by som Ti dat nejake veci pre babo a mozno aj pre teba,je mi to luto a budem vam vsetkym drzat palce,ja som z Kosic

veronkaj
9. jún 2014

je to nepríjemná situácia ale bežná ale prepáč záver že si mladá a chceš oblečenie a kozmetiku? nemáte poriadne z čoho žiť a ty rozmýšlaš nad týmto???
- to že budete mať dieťa ste vedeli niekolko mesiacov a či chce alebo nie mladý človek si aspon brigádu alebo čokolvek nájde - hlavne chlap, treba sadnúť a hladať, chodiť a hladať,
-to že má svokor na vás živnosť?? je na vás keď mu to tolerujete? úrad vám predsa poslal peniaze na účet ktorý ste zadali a to ste mu to akože dali?? ak tak zrušte živnosť alebo dokážte že to používa vás svokor, a čo odvody a dp?? to ako potom riešite??,kto ich podáva a robí?? krásny čistý podvod.
- rodičia Vám platia energie ??? no buďte radi kolkým nikto nič neplatí.
si myslíte že rozvedené ženy alebo slobodné matky alebo rodičia kde sú postihnutia, vdovy, vdovci a podobne alebo tí čo majú v rodine ťažké ochorenia a podobne že majú v dôsledku menej?
- sama som si preskákala a žila som ešte z menej a dlho a išlo to ťažko ale išlo ale veľmi veľmi veľmi skromne aj s dieťaťom. a postupne som sa z toho dostala našla som si však popri zamestnaní hlavnom ešte dve popri a robila som aj do rána do 3 a potom do práce a podobne. počas materskej na ktorej som bola pár mesiacov som pracovala doma - žehlila.
- neľutujte sa nesnívajte o nábytku a podobne --- sú ľudia na tom horšie a nie sú ani mladý, sú ľudia ktroý si po rozvode alebo podobne musia brať úver aby mali kde znovu bývať a sú na tom tak ako vy len ešte horšie lebo pre vek je problém nájsť prácu alebo dôchodci, ktorý robili celý život a ledva majú na rožky.

palo28
9. jún 2014

@amanda0405 suhlasim s tebou,je velmi lahke cloveka odsudit a davat mu rady,ked si ani len nevie predstavit co je v dnesnej dobe vyzit z 200 eur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!je to velmi smutne,mne je uprimne luto takych rodin,tiez nemusim povalacov ale nie vsetci v takejto situacii su povalaci,drzim palce a prajem prijemny den

jaron
9. jún 2014

@sabrina987 rozumiem trochu aj tomu, čo prežívaš. Aj tým poznámkam o oblečení a kozmetike - myslím, že tým len vyjadruješ pocit, že je to pre teba ponižujúce. Tiež je možno na teba priveľa a príliš skoro riešiť už v dvadsiatke takéto problémy. Človek je mladý, chce si v dobrom slova zmysle niečo užívať a zrazu existenčné problémy, starosť o dieťa atď. Nie je to ako bezstarostné časy zaľúbenia v mladosti. Takéto veci často prichádzajú až po niekoľkých rokoch manželstva. Ale neboja sa, všetko je možné, ja mám vyše 40, tiež sme si prežili všeličo, peňazí nikdy nebolo navyše, ale život môže byť napriek tomu stále krásny, aj keď už to nie bezstarostná mladosť, ale aj veľa zodpovednosti a starostí.

Viem, že doba je ťažká, ale snáď by si mohol priateľ nájsť prácu - na istý čas aj takú, ktorá ho nenaplňuje, nie je ideálna, ale jednoducho v ktorej by mal istý čas vydržať a popri tom zase hľadať niečo lepšie.

Máš to však zložité aj čo sa týka rodinných vzťahov, čiže tie problémy sú zamotanejšie (nie iba finančné). Je dôležité riešiť práve aj tieto vzťahy - vzťah priateľa k svojej rodine a k tebe. Vy dvaja by ste si mali byť viac ako vzťah k iným rodinným príslušníkom....

Veľa šťastia ti želám a nevzdaj to. Ak sa človek neunáhli, ak vydrží ťažké obdobie a nerobí nerozumné rozhodnutia, ale kúsok po kúsku veci napráva, môže byť neskôr znova ešte dobre. Môžete prežiť ešte veľa radosti aj so svojim dieťatkom.

ppetinka
9. jún 2014

@sabrina987 čítam, že tvoj priateľ má otvorenú živnosť ... no neviem ako u vás (pozerám, že si z okr. BA), ale tu na východe práveže vśetko chcú len na živnosť... aj "trápny" (nemyslím to v zlom - to slovo trápny- aby sa niekto náhodou neurazil) tu MUSI byt na živnosť .. určite by si niečo na živnosť naśiel .. a zvlášť, keď ste od BA - ver mi, tu na východe je oveľa horšia situácia ... poznám to podľa nás ... Neviem, čo tvoj priateľ vyštudoval ? Je stavbár ? Ono veď sa dajú pozháňať aj rôzne fušky len tak od ruky, k čomu mu živnosť netreba, nech si skúsi podať nejaký inzerát do novín, napr. na kosenie trávy, práce okolo domu, roznos letákov...myslím, že každé euro poteśí ...
Len mi nejde do hlavy, prečo priateľov otec nezobral živnosť na seba, ale na tvojho muža :-O
Inak viem, 200 eur je málinko, ale presne ako to tu niekto písal, treba si rozvrhnúť tie peniažky nejako rozumne... bu´d rada, že nemáte ešte úve na krku ako my .... Bábätko, keď ti začne papať, tak ono zje ozaj málinko, a bude papať najprv iba 1x do dňa, prevažne bude ešte piť mlieko, potom mu kúpiš zeleninku (neviem, ak bývate v dome - svokrovci nič nepestujú ??) Ja si tiež bohužiaľ nemôžem dovoliť kúpiť si na seba každú chvíľu oblečko a už vôbec nie nejaké kvalitnejšie a kozmetika detto :( Len teraz je taká debilná doba, ale verím, že sa to zmení a ani vaśa situácia nemusí byť naveky taká .. čo sa týka tvojich kamośiek. Nemáš sa prečo hanbiť, myslím, že to pochopia, ke´d vedia, že ty si na materskej a priateľ prácu nemá ... Je to ozaj len dočasný stav, bude dobre, len sa neznervózňuj, ale venuj sa bábätku, ono je prvoradé ... 🙂 .

bambinkaa
10. jún 2014

@sabrina987 ked pojdes do prace, rodicak dostavas tak ci tak dalej, aj popri akejkolvek vyplate, rodicak Ti patri, aj ked pracujes. Dostavas vyplatu a plus aj rodicak do 3 rokov dietatka. Mozes si to overit na urade prace a socialnych veci a rodiny. Neprepisuj nic nanho, lebo aj o to pride to babo.

molnija1985
11. jún 2014

@sabrina987 Odkiaľ ste, resp. kde bývate, aké vzdelanie má tvoj chalan ? Žiaľ neblahý fenomén tejto doby je ten, že mať dieťa v 20 rokoch života je veľmi skoro, predpokladám, že vo vašom prípade nešlo ani o plánované tehotenstvo. V prvom rade je potrebné prestať sa hanbiť, je potrebné aby ľudia z vášho okolia videli v akých pomeroch žijete. Možno vám pomôžu - či už po materiálnej stránke, alebo pomôžu nájsť chalanovi brigádu, alebo zamestnanie. Veľmi pozitívne je, že chalan (20) má tendenciu sa o vás postarať - nezabudni ho podporovať a povzbudzovať. Prosím odpovedz mi na prvú otázku, skúsime niečo vymyslieť. My máme 2 ročného malého, nepotrebujete nejaké vecičky na oblečenie ? Prípadne hračky ?

little_miracle
12. jún 2014

@sabrina987 smutný príbeh, ale žiaľ nie ojedinelý. No nedá mi nepoznamenať, že každý si je strojcom svojho šťastia. V dnešnej dobe je naivné myslieť si že dotácia na živnosť je super "biznis" lebo ľahko človek príde k peniazom........naopak - keď si prerátaš koľko treba zaplatiť odvodov, može sa stať aj to že následky vzniknutých nedoplatkov si ponesiete ešte dlhé roky. Otecko je pekný "špekulant" a zrejme sa stal otcom rovnako nezrelý ako aj vy dvaja keď má srdce okrádať a zdierať vlastné deti!!! A mať dieťa v 20. v dnešnej dobe???? To ste akože netušili ako sa pred nechceným tehotenstvom chrániť? Alebo že vychovať dieťa aj niečo stojí? Navprv sa treba postaviť na nohy, osamostatniť a potom plodiť deti!!! A teraz keď sa to už nedá vrátiť, treba sa situácii postaviť zoči-voči a konať okamžite. V profile máš uvedený okres Bratislava.......tak prosím nesranduj, že si priateľ nevie nájsť aspoň brigádu!!! Prestaň ho obhajovať, vyžeň ho do práce a daj mu nejaké ultimátum (kľudne sa povyhrážaj aj rozchodom) - nech sa chlapec "zobudí". Je leto - minimálne sezónne práce sa na južnom slovensku nájdu (zber ovocia a pod.). Ja som si takto privyrábala od svojich 14 rokov - a to som vzhľadom na rodinné zázemie ani nemusela......ale chcela som..........a veľa mi to dalo - pracovné náviky, rešpekt voči autoritám. ale aj poznanie že ak nechcem celý život fyzicky ťažko makať, musím študovať aby som si lepší život mohla dovoliť. A keď to fakt inak nepôjde, choď pracovať ty. Keď priateľ vedel splodiť dieťa, nech sa naučí aj ako sa oň postarať. Pár dní naňho dohliadni, nauč ho čo a ako....a vôbec - keďže nepracuje, denno-denne ho zapájaj do chodu domácnosti a starostlivosti o dieťa. Začiatky sú vždy ťažké a aj v práci treba najskôr začať niekde "dole" a postupne sa prepracovávať k lepšiemu. Nemôžete čakať že vám budú pečené holuby padať do úst....
Veľa štastia prajem.

evajanotkova
21. jún 2014

@sabrina987 Ta živnosť sa dá zrušiť!!!Pojde na živnostenský úrad azruší to nič viac nič menej 😉

seraa
21. jún 2014

@sabrina987

to tu nikdo nevie povedat ze aj ekd mas zivnsot mozes pracovat?
ja mam zivnost a som zamestnana ...
bud tvoj priatel nevie alebo sa vyhovara ale toto som este nepocula ze ak mas zivnsotensky list nemozes praccovat
nepracovat 2 roky lebo otec zobral nanho zivnost ... tak toto som este nepocula...
tak nech vas jeho otec zivi
myslim ze miesto robenia deti ste mali ist este trosku studovat ... 🙄

briketa
21. jún 2014

Oh dievca, dievca, ty vobec netusis to ozajstna bieda vlastne je. Neber to ako vycitku, len konstatovanie od niekoho rozcestovaneho.
Hlavu hore a treba zacat pouzivat styri zdrave roky a dva rozumy.

kexik218
22. jún 2014

Toto mi príde ako riadny cirkus :/ na jednej strane píšeš že svokrovci vám platia energie a na druhej že vy musíte splácať živnosť či čo? Pokiaľ viem príspevok na živnosť nieje vratný len ho treba dokladovať. Takže mala by si si v tom urobiť jasno lebo mám dojem že buď ťa oklamali alebo sama nevieš čo sa okolo teba deje. Nepíšem ti to v zlom len mi pripadá že v tom máš zmätok. Možno keby ste šli bývať na čas k rodičom mala by si viac času aj pre seba lebo by ti mal kto postrážit bábo 🙂 ste mladučký nato aby ste boli samostatný a zároveň mali všetko.