Máme 20 rokov, malé bábo a žijeme v biede
Ahojte, píšem sem anonymne pretože na svojom mám veľa známych a hanbím sa trošku ako som dopadla :(
Sme mladá rodina, ja s priateľom máme len po 20 rokov a trojmesačné bábo. Žijeme len z materskej čo ja už nezvládam priateľovi sa nedarí nájsť prácu pritom sa snaží vidím to. Elektrinu a vodu nám platia svokrovci ale z tych 200€ nevyzijeme a nestačim ani na jedlo takú biedu som ešte nezažila u nás doma to vyzerá ako z 80 rokov staré nábytky postele hanbím sa zobrať návštevu dnu. Je to neskutočne ťažké už neviem ako si počať, 200€ mesačne je dosť málo ako každá žena chcela by som sa pekne obliekať mať na kozmetiku :'( už som hotova psychicky. Maly začne onedlho papať a ja netuším čo bude ďalej. Nemám sa Už ani komu vyrozprávať kamarátkam sa vyhováram že nemám čas aby ma nevideli ako to funguje u nás.
@veronkaj jasne že chce no a čo každa mlada žena sa chce obliecť čo je na tom čo kritizuješ nezažila si tak netrep je to jej vec a slobodna vôľa vo vyjadrovani aj ja mam želania aby doktor ktory mi zbabral život aby sedel v base tak čo vypisuješ jej debiliny je to jej vec že to napisala čo ty sa nad tym pozastavuješ ma želanie tak čo to neznamemena ze ty ju odcudzuješ že druha mamička jej nič pekneho nepošle kozmetiku a oblečenie zobud sa
toto je vymyslený príbeh? Nemôžem tomu ani uveriť, že niekto je taký hlúpy,uf
@dilino dakujem, len pokial je pravda, co pise, tak je dost smutne, ze svokor ich do niecoho takeho zatiahol! a sice napisala, ze im svokrovci platia energie, ale vlastne im nic neplatia kedze on prepasol peniaze, kt.dostali od uradu. Z toho este paradne problemy mozu mat! teraz mu neostava ine, iba vyckat tie 3 roky a nech chodi makat s fotrom, ked ho do toho navliekol, nech mu da pracu a idu 50:50 ...
@sabrina987 nemala by si sa za to hanbiť, nemôžeš za to, a si hrda matka, staraš sa o dieťa. ani ja si teraz nekupujem nič na seba, ani kozmetiku, proste nič, len zakladnu drogeriu a znaham v akciach a tak. bud rada, že aspon to Vám platia svokrovci. a hadam si priatel čo najskôr nájde prácu. dáke socialne davky, priplatky, alebo čo by sa nedalo vybaviť, skušajte. priplatok na bývanie, alebo dake davky v hmotnej nudzi nemôže priatel poberať. ved nemôže byť ani bez tej socialky, či ako to je. aspon životne minimum aby ste mali.
@gromkaver to je take všetko divne možno to s polovice ani nieje pravda nechce sa mi veriť že predtym než si idemu urobiť dieťa a nemam nič tak aj tak to dieťa porodim ked vedela ake su podmienky niečo mi tu zrejme nesedi ale čo to vie iba ona sama každa normalna žena ked nema podmienky si nenecha urobiť dieťa najprv idem pracovať trebars do zahraničia lebo tu ani na slanu vodu by nemali tak sa vratim zabezpečena domov a potom mam rodinu deti a ostatok pozname ju iba čo piše ale či je to naozaj pravda to nevie nik.
@dilino ved prave, zasa viem, ze stat sa moze a mozno na to prisla neskoro, mozno nad tym nerozmyslali, co vsetko to stoji, mozno je veriaca a mozno babo naozaj chceli ... ono je to jedno, dietatko je tu a teraz hold, musia sa postarat. a jasne, ze chapem, ze sa chce paradit, no musi si najst sposob, ako mat pre nu nove (aj ked napr. nie nove) veci ale samozrejme v prvom rade si musia od pusy odtrhnut oni ... mozno je to naozaj vsetko inak, no myslim si, ze ked uz mam dieta, tak ma to zenie dopredu, aby som sa on postarala, kym je take male, tak neostava ine, ako aby si jej partner nasiel fusku, kde co-to zarobi...
no to maš pravdu ale za taku cenu ktovie by sme ju museli vydieť a vydieť aj do jej problemu a možno to nieje až take ako piše a jasne ak by chcel tak zaroby hoci kde ked nieje nič ine musi zobrať to čoje
@evajanotkova
@seraa
@briketa kočky, ja sa jej nechcem zastávať, ale prečítajte si všetkých 6 strán,.že čo sa tu popísalo. Dievčina je zjavne veľmi naivná a trochu jednoduchšia, ale nie zlá ani lenivá a podobne. Neviete z akych pomerov je (ani ja) a kto ju vychoval. Keď si prečitate zistíte, že ide urobiť ďalšiu blbovinu a síce prepísať materskú na priateľa, aby mohla ísť ona do práce od malinkého bábätka a ten jej lenivec je zjavne po tatkovi špekulant a chce zostať doma s bábätkom. Mne je to skôr lúto, že nemá rodinu alebo kámošku, ktorá by jej ukázala "kde je sever", a nenechala ju robiť dalšie hlúposti. A vraj nie je z BA, že to napísala, aby " zmiatla " známe, to hovorí o nej asi veľa 🙂
@sabrina987 ani nejdem čítať čo baby píšu, ale prepáč okrem toho že si sa do toho dostala sama, ako to idete riešiť? Vo vašom veku vám predsa musí byť jasné, ako vzniká život. Mi nehovor,je nieje žiadna brigáda, nič.......nie nadarmo sa vraví, že dieťa je luxus. Najprv treba robiť a potom rodiť 🙂
@dilino žasnem nad niektorými príspevkami, píšu sem o problémoch a dajte názor, dáte názor a ...
vo 20 tich je to dospelý človek zodpovedný za svoje správanie a jeho následky a hlavne za život, ktorý dali na svet
za 1/ nemáš tušenie čo som si všetko zažila a písala som z vlastnej skúsenosti, nechodíš v mojich topánkach, neprežila si moje trápenia nemáš právo na nikoho útočiť slovne
za 2/ slobodná vôľa vyjadrovania je jedna vec ale písala sem lebo potrebovala pomôcť v danej téme a hlavne si treba určiť priority v živote tie sú často mimo snov ktoré máme, a hlavne v dnešných časoch skôr myslieť ako konať.
nič nie je ani biele ani čierne, ak jej niekto čokolvek pošle nech pošle, ale to nerieši problém len následky dočasne, život ma naučil jediné ruky na ktoré sa môžem vždy spoľahnúť že z nich niečo dostanem sú moje vlastné a moje rozhodnutia a konania dnes ovplyvnia môj život a život mojej rodine zajtra, a ďalšie dni.
voľakedy sa bežne chodilo od pol ročného dieťaťa do práce a nemali popritom podporu rodičovského či preplatené jasle z časti - ak boli podnikové bola tam zľava.
dnes bežne v rodinách kde treba sa ženy vracajú do práce od ročného dieťaťa aj menej ako ročného lebo financie nepustia, ja pri svojej dcére som tiež išla po roku do práce a prvý rok som ešte pracovala z domu musela som kvôli podnájmu.a jasle boli riadne vysoká suma.
dnes je rodičovský prispevok cca 200 eur aj keby im dieťa strážila babka alebo teta alebo ktokolvek, a ak má dieťa v zariadení jasle alebo u niektoho kto má na to živnosť dostane tuším do 240 eur preplatené náklady .
nech sa nespolieha už na otca dieťaťa len na seba a začne čím skôr konať
ja som to nemyslela v zlom aj ja mam chore postihnute dieťa s ktorym sa trapime deň noc ty si nezažila čo su to skutočne problemy ked vydiš vlaste dieta ktore zomiera pomaly v krutych bolestiach tak čo mi vypisuješ že som to nezažila zažila som toľko koľko nezažije ani žena ktora ma 50 rokov mne je jedno čo si kto mysli mne to môže byť ukradnute je slobodna voľba tak je to diskusia to že si to pochopila a vyložila si si zle to je tvoja vec a aj moja sestra mala dcerku ked ešte chodila na gymnazium muža hajzla na pohľadanie a tu je tak len traba zobrať rozum do hrsti a riešiť situaciu to je cele nepoznaš ma ja teba tiež nie tak nepiš že som nič take nezažila lebo ja mam doma ešte horšie čo može byť horšie ked mi dieta zomiera a ja sa mam na to pozerať že mam plne skrine, milion topanok, plne učty penazi nie nie moja zlata najväčšia hodnota je zdravie to si nekupiš bud spokojna že ste zdravy a to je najdôležitejši ostatne su len hluposti a že ste chudobny a nemaš kamaratky to niesu kamaratky ale falošnice a hlupane lebo ja ked mam rada svoju kamaratku premna zamna aj keby byvaly v šope ju budem navštevovať chudoba nieje hamba.
Ahoj,prečítala som si aj tie komentáre,nie každy bol pozitívny,ale hlavu hore,mas krásnu rodinu,začni pozitívne mysliet,nesmieš sa lutovat,to je jedna velká chyba,a kamarádky si kludne zavolaj domov,ved nemusíš mat doma drahé veci,hlavne že máš čisto a určite sa okolo teba najdu ludia čo ti pomôžu,len sa nevzdávaj,maš pre koho žit,a zapametaj si všetko zlé je na niečo dobré,podla vlastnej skúsenosti,držte sa .
co keby chodil na tyzdnovky? urcite ho niekam zoberu. alebo na brigadu zbierat ovocie, napr. do talianska. je velmi zle, ked mate take velke stresy z mala penazi. odrazi sa to aj na pohode a povahe babatka. nech sa tvoj partner skusi viac posnazit. ved nemusi byt s vami doma cely tyzden. alebo chodte do anglicka na skusy. ono sa da, len tie zaciatky su tazke. drzim moc palce.
@sabrina987 a prečo ho nezamestná teda jeho otec, alebo nech zruší apinkovi živnosť a zoberie hociakú prácu... aj keď vám pomáhajú netreba sa nechať zneužívať. Dúfam, že si platí aspoň odvody, teda že mu ich platí otec inak sa zadľžite ešte viac... ☹
Ahoj, bud rada, ze ste dvaja. Ze ta otec dietata nenechal, ze mas kamaratov... Prave v nudzi spoznas kamaratov. Ak sa hanbis, asi si bola zvyknuta na iny standart. Nevadi, vsetko sa da vyriesit. Na ukor svokrovcov sa nevyjadrujem. Nepises ako vychadzas s manzelom, ci sa hadate... Ako je to so svokrovcami, ci vam pomahaju...s babatkom...
Myslela, som, ze vela bab ti navrhne pomoc. Neviem este tak chodit po tom modromkonikovi, no ak nemas problem s dopouzivanim kozmetiky, alebo s oblecenim po niekom...mozno pre babatko.
Ja by som urcite pomohla, mozno niekto by vedel aj zohnat pracu pre priatela, len treba napisat aspon mesto, co ma ukoncene. Ake mate vzdelanie...
Tes sa z kazdeho dna s dietatom, neodvrhuj kamaratov ani ich pomoc, to ze nemas teraz neznamena, ze nebudes mat potom. Mozno vies nieco robit naco mas talent a by si to vedela cez net predavat. Alebo tvoj mabzel, co vie robit.
@anatalia77 v automobilke 700 € v čistom? ty kde žiješ prosím ťa?
@sabrina987
Ahoj.
1. Ak ta bude niekto posudzovat podla toho, aky mas nabytok alebo oblecenie, tak to nie je skutocny priatel. Dobri priatelia a kamarati ti pomozu bezohladu na to ci si za to mozes sama alebo nie.
2. Teraz uz je neskoro riesit, co by bolo keby a co ste mali spravit. To odkazujem vsetkym co tu na teba utocia. Treba brat to co je a hladat moznosti, aby to mohlo byt lepsie.
3. Co sa tyka zivnosti, ste v dost neprijemnej situacii. Svokor sice plati ucty ale pozor aby tvojmu drahemu nenarobil dlhy a aby ste nepadli este hlbsie. Tazko povedat, ci ho odstrihnut od uctu alebo nie, lebo vam potom asi prestane platit ucty. Treba si to dobre zvazit. Hlavne to riesit pohladom do dalekej buducnosti a nie do blizkej, kedy by ste to mali chvilu este "zle" ale potom este "horsie"
4. Matersku si nechaj, a nech si priatel hlada robotu, neverim, ze to ma tazsie ako ty. Drzim vam palce.
5. Moja mama vychovala 5 deti, prve tri sa narodili ked zili este v starom dome, kde ani studnu nemali, a musela si po vodu chodit k susedom. O teplej vode ci sprche ani nehovoriac. Prala rucne. Prezila, aj my sme prezili, vyrastli a sme tu.
6. Drzim palce, hlavne nestracaj nadej, a to ze je teraz zle, neznamena ze bude aj potom, len treba sa snazit a hladat moznosti, ktore prichadzaju. A tych co ta kritizuju si nevsimaj.
@daisynka_ 😀 v sucasnosti cca 3 km od automobilky 🙂
Apropo,info mam z inzeratu...
ja som od nej cca 2 km a môj drahý odtiaľ zutekal pred 3 mesiacmi 😀 no asi si pozerala inú pozíciu ako operátor výroby, však?
@anatalia77 a nebolo to v hrubom?
@daisynka_
@jaron preboha ludia,ved si otvorte profesiu,a tam mate inzerat na automobilku v trnave,ponukaju tusim 800/ano v hrubom/. Ano je to najskor operator vyroby.
A celkovo nechapem,co sa pytate mna,ja tam nabor nerobim,ja ten plat neponukam. Len som to zrejme v tejto diskusii spomenula.
Chyba. Mala by som kolektivne fnukat,ze sa neda zamestnat.
@anatalia77 ale veď ja nič 🙂, vôbec neriešim, to, či sa môže alebo nemôže zamestnať, len sa pýtam, keď sa to @daisynka_ nezdalo, nič viac ani menej 🙂
Neboj sa, treba len vydržať. Presne si mi pripomenula moju mamičku, ktorá sa obetovala pre svojich sedem detí, nikdy si na seba nič nekúpila, mala len to, čo jej dali iní. Nevie, čo je to ísť ku kozmetičke, mať nové veci a tešiť sa z nového účesu!!! A čo je najlepšie, tak nikdy sa nikomu nesťažovala, nikdy!!!!
Všetko ale všetko dala nám, svojim deťom, celá sa nám odovzdala. Otec síce pracoval, ale aj si dosť dovolil pre seba, teda krčma a fajčenie. Žili sme veľmi skromne, aj čo sa týka jedenia. Aj u nás doma sme nežili v luxuse, nábytok bol starý, aj to sme ho dostali od niekoho no des. Myslím si, že sa treba len vzchopiť! A vzchopiť by sa mal tvoj partner. Nech sa popýta svojich známych na prácu, nech ide aj do zahraničia nech si uvedomí, že sa musí o vás postarať! Neboj sa, verím, že toto je len prechodné obdobie a svitne na lepšie časy! Vidím to na mojej mame a vždy ju budem za to čo dokázala obdivovať. Nevešaj hlavu, lebo to je najľahšie a zároveň najhoršie. Ak by si potrebovala dačo pre dieťatko, tak sa nehanbi a napíš na podobné fóra ako napríklad toto. Mamičky ti istotne pomôžu, len nehádž flintu do žita. Držím palce!
Neboj sa a vydrz vsetko sa zmeni ja mam tiez dvadsat rokov a mesacne babatko a zijem v krasnom prerobenom byte a na ucet mi chodi takmer 600 eurova materska ale vies preco? Lebo som si na to drela doslova makala ja aj moj muz robila som tehotna aj 12 hodin denne a moj muz ani nehovorim...snazili sme sa pred rokom sme byvali v starom podnajme a jedavali sme niekedy len rozky suche s cajom ale nevzdali sme sa nasli robotu a proste dreli...muz drie doteraz 😀 takze len pekne hladat , makat a nevzdat sa pecene holuby do huby nepadajuuuuuu
a si si istá, že to je jeho otec 😖 lebo otcovia toto nerobia 😠
@sabrina987 Ahoj, vasa situacia nie je najlepsia ale da sa riesit..Na zvysenie mesacneho prijmu je viacero sposobov..Napis mi do spravy z akeho mesta si a ja ti skusim napisat par typov, a to ze nie je praca a podobne taketo veci radsej bokom,ked zijete z 200E netreba pozerat to co povie on alebo ona, ale na svoje dietatko.. Lebo nedostane kazdy nastupny plat 500 Eur ale nejak sa zacat musi,.najme ked ste mlady..cawko ozvi sa

Moja pekná, to že sa partner snaží vám stravu nezabezpečí. Môj manžel zobral prácu, ktorá bola len, aby sme mali ako zvládať deti, lebo nám nemá kto pomôcť. To bolo pred 3. rokmi. Ozvala sa mu bývala kolegyňa a ponúkla inú prácu. V nej manžel začínal od nuly. Teraz pracuje ako vedúci. Tvoj priateľ si myslí, že hneď dostane dobre platenú prácu? Omyl, snaha nestačí, treba brat čo je.