Máme 9 ročné dieťa a manžel už ďalšie nechce
😔 maminky ,zacinam mat vycitky k samej k sebe ..mam jedno dieta ,ma 9rokov a stale mam myslienky preco som mu nedopriala skor surodenca..neskoro neni nikdy ,tak sa vravi..no s muzom mame uzavretu temu druhe babo😢on uz nechce a tvrdi ze mu nechyba surodenec a ze ma vsetko..ano ,ma vsetko a zbytocne ..ja mam pracu a neviem co dalej,ci trvat na svojom ,ze chcem babo ,alebo uzivat si zivot so synom a manzelom 😎
partneri by sa mali rešpektovať navzájom a v takejto dôležitej veci by sa určite mali zhodnúť. Čo sa týka jedináčik - nejedináčik, každý to má inak. Niekomu súrodenci chýbajú, niekomu nie. Každý človek je iný a nemožno paušalizovať. Okrem toho, môžeš mať súrodencov kopec, ale nemusíte si rozumieť. A ak niekto nechce ďalšie dieťa z hocijakého dôvodu, je to iba jeho vec. Nazývať ho sebcom, pretože je spokojný s jedným dieťaťom a po druhom už netúži je úplne mimo. Či už je to kvôli peniazom, kľudu alebo hocičomu inému. Každý nech má toľko detí, nakoľko sa cíti.
@madana pozri nerozumiem ako mozes tak vehementne tvrdit, ze jedinacik pomaly trpi, no netrpi a je spokojny, urcite ma vyhodu aj mat surodenca ako ho aj nemat, neda sa to pausalizovat, ale jedinacik urcite netrpi. Mam okolo seba dost kamaratov a znamych s ktorymi sa stretava castejsie ako mnohi so surodencami na nejakej tej party 😉 ,pokecame, popijeme, pojeme tiez vsetko, narehoceme sa aaaaz az, tiez kazdy donesie deti a to aj jedinacikov, pogrilujeme a je nam fajn a poviem ti, ziaden surodenec mi nechyba a vobec neriesim, ci ten clovek s kt.si rozumieme je moja krv, ci len kamarat.
Nie je pravda, ze kazde dieta potrebuje mat surodenca, podla mna kazde dieta potrebuje mat HLAVNE OBOCH RODICOV a nie surodenca...
Kazdy ma svoj nazor, ja ti ako jedninacik hovorim, ze mi surodenci nechybali a nechybaju, mam svoj okruh blizkych dusi a niektori su mi blizsi ako pokrvna rodina.
@autumn11 Samozrejme nech má každý detí koľko chce ja som napísala názor za ktorým si stojím a myslím si že človek je tvor spoločenský a potrebuje spoločnosť či pomoc od iných aj ked sa navonok tvari ze nie. A myslím si že je to sebecké... pretože viem ze mojim starým rodičom ktorý mali 6 deti a teraz maju 22 vnučat a 13 pravnucat všetky susedy v dôchodkovom veku závidia ze stále niekto k nim chodi ci už deti alebo vnucata. Ked boli mladi nechapali ze si to nedali prec ze na co im je ich tolko. Teraz im závida ... lebo su na stare kolena sami a nikto o nich ani nezakopne....
@adela232 vies z pohladu toho druheho to moze byt sebecke, ze vyzaduje ona od neho dalsie dieta, to sa neda tvrdit jednoznacne kto je sebecky, nie kazdy chce velku rodinu a nemusi byt za to hned sebecky predsa. Dieta nie je vec, ze budeme ju mat a hotovo, chces nechces....To dieta sa moze narodit chore, moze mat problemy, ten muz sa moze napr bat aj toho, uz maju jedno zdrave dieta, ziju si svoj zivot...
@maciatkolulu Báť sa toho že bude choré? Ano ked na to bude mysliet a privolavat to tak bude. Vsak co vsetko sa može stat... keby sme sa mali vsetkeho bat tak nerobime nic nic si neuzivame a z nicoho sa netesime... treba sa tesit z toho co mame a nemysliet na to co by sa mohlo stat. Ja som to myslela v tom zmysle ze nechce dat surodenca svojmu dietatu uz z akeho dovodu to neviem.... ale podla mna je to trocha sebecke... netvrdim ze deti su veci praveze nie su kazde dieta je obrovsky dar a ja za seba mozem povedat ze nezazila som v zivote nic krajsie nez tie moje dva porody ten pohlad prvy nieco uzasne... ja viem ze moze mat to dieta tisic kamosiek ale kamosky odydu zabudnu no surodenec ostane a jasen mozu sa obcas pohadat ci nerozumiet si ale tych pozitiv je viac... podla mna
@janickacrazy no uplne jak cez kopirak...ako ani moj muž nejako sa netriasol na 3 dieta, vela sme o tom hovorili, ale skor tým štylom ze budeme banovat ak ešte nebudeme mat lebo chvala Bohu mame na to všetky podmienky. Muz skor koli tomu ze ,,zase od znova,, ked uz mame 2 deti relativne samostatne. Časom nejako sam od seba ,,prestal davat pozor,, ja som mu vzdy hovorila, ze ,,je ti jasne, ake je tu ,,riziko,,. No a bum dnes mame doma takeho smeja ze až. Nikdy ani slovom nepovedal, ze sme ju nemali mat alebo niečo podobne, venuje sa jej, pomaha, stara sa o nu. Ale je pravda, ze sa pohybujeme aj v ,,baby friendly,, prostredi kde 3 deti su bezne v cirkvi. Mimo poznáme skor takých ktorým je to vyslovene zaťažko, a aj ked svoje 2 deti maju radi doslova citiť z nich ze ,,gula na nohe,, a s dalším by sa im zrutil svet. 😖 Proste ludom sa nechce starat, obetovat čas, pohodlie, samozrejme nehovorim aj nejake financie, alebo niektorý hovoria ze mám 1 dieta a dam mu všetko - no...davaju mu akurat tak opičiu lasku, pripadne su šialene uzkostne tie matky to dieta nemoze ist do školy prirody, na tabor..mama hned vymysli prečo nie lebo taky ma strach o to jedno a to dieta to vyslovene blokuje, dusí ho svojou ,,láskou,,.Len ked sa jej ,,vyšmykne,, uz bude neskoro.
@sardinka335 Veľká pravda 🙂
@adela232 nikto Ti nezaručí, že keď budeš mať aj desať detí, že sa na teba nevyprdnú. A nie každý človek prahne až tak po spoločnosti druhých. Mám rada spoločnosť fajn ľudí, ale viem si úplne v pohode vychutnať aj samotu. A poznám veľa ľudí, ktorí to majú tiež tak. Čiže opäť individuálne.
@autumn11 Ok už radšej nehovorím nič... aj ja mám rada aj samotu niekedy to asi každý ale keď nechcem byť sama mám kam ísť a za kým ísť. My máme dobré vzťahy v rodine a všetci sa navštetvujeme a aj starých rodičov nevyprdli sme sa na nich ako to tu píšete... tak možno preto som za viac detičiek, lebo vidím len pozitíva a ak je niekto od mala sam mysli si ze to je to njalepsie... tazko povedat lebo nevie ake je to nebyt sam...už každá si urobte názor ja som napisala ten svoj...
Môj partner tiež nechcel druhé dieťa no otehotnela som..nebol nadšený a vsetko sa zmenilo po porode. Nedal by ju za mi na svete...
@adela232 krásne detičky máš a ty vyzeráš ako ich staršia sestra 😉
@janickacrazy No a to už som mala 29 ale necítim sa tak 😀
No kočky ...idem ja het ta moja sa uz zobudia a vrieska na cely barak!
@adela232 pozri, bola som mlada a ani som nepoznala choroby a vobec som si nemyslela, ze mne sa moze narodit chore dietatko a stalo sa tak, napriek tomu mam tri deti, pretoze som to chcela ja a moj manzel, ale kebyze sa boji mat dalsie dieta akceptujem to. Ja som jedinacik moja mama to tak chcela a aj otec a je to ok. Nemam ziadnu traumu, zijem spolocensky zivot, necitim nijaky deficit, akurat bonus, ze teda dedicstvo je iba moje a mojich deti 😀
Sama sebe sa cudujem, ze som sa nebala mat dalsie deti, ale chceli sme, mame a teraz uz stvrte by mohol muz akokolvek chciet, jednoducho nie, citim, ze uz staci. Som preto sebecka? Nie, citim to proste tak. a to bude napriklad moj syn vyrastat ako jedinacik, kedze ma o13 a 16 rokov starsie sestry a nemyslim, ze bude trpiet
@adela232 no veru nevyzeráš na 29 🙂 pri deťoch človek omladne, preto sme si urobili ešte jedno v mojej 39 a všetci mi hádajú tak 25 a že to máte prvé bábo a ja sa len usmejem, že nie, že doma mám jedného 16ročného puberťáka 😀
@maciatkolulu Ja som jedným slovom nepovedala že trpia jedináčikovia len nevedia ake je to krásne ked je tych surodencov viac. Vy ste to tým svojim dali lebo ste chceli a možno aj vy kedysi tužili po surodencovi.... nie netrpia len si myslim že je viac pozitív pre vacsie rodiny ... a to je ine ked sa narodi postihnute dieta... vtedy je strach prirodzeny ... ja postihnute dieta nemam tak toto ohodnotit neviem
@janickacrazy No super... však nikdy nie je neskoro a aj ja mám sesternicu čo teraz čaká 4 dieťa a najstaršia má 13. Ked mala tretie rodili sme spolu a vravi mi ja este potom jedno chcem ved ja nechcem mat velke deti len ja sa citim mlado ked mam male deti 🙂 teraz má 37.
@adela232 presne, nevedia ake je to ked je deti viac, rovnako ako nevedia ti so surodencami ako je to ked je iba jedno dieta v rodine 😀 Takze sa to neda sudit, rovnako ako tvrdit, ze nie je dobre ked je iba jedinacik, neber osobne, pisem vseobecne 😉
@miriam11 tak ja mám rozdiel 11 rokov a majú sa radi a sestra má rozdiel 12 a 14 rokov a tiež sa ľúbia ako kone a poznám aj decká kde je rozdiel 2 roky a nemožu sa ani vystáť, takže asi toľko k tomu
@miriam11 podla mna aj desatrocny rozdiel medzi surodencami sa postupne rokmi stratí. Ak si vezmeme napr ze jeden bude mat 30 rokov,a druhy brat 40 rokov,nie je to uzasne mat surodenca ako byt bez neho??stretnu sa so svojimi detmi na zahrade,alebo na spolocnych oslavach ich detureniec,mozu chodit spolu na vylety s detmi atd...
ci lepsie je byt sam ako prst po cely zivot,nemat nikoho,ked sa rodicia pominú?niekto povie a ved ja som jedinacik,a mam dobru kamaratku OK...to je kamaratka,ale nie SURODENEC!!! s ktorym som vyrastala v detstve,s ktorym som kazde rano vstavala do skoly,s ktorym som robila somariny cele prazdniny,s ktorym mam plno zazitkov,s ktorym som sa v detstve aj z lasky pobila...neviem mne surodenca nikdy ziadna kamaratka nenahradila a nenahradí...Viem to porovnat,mam nastastie s cim......🙂
@zuzulk ja ti to poviem z opacnej strany. Ja som po detoch nikdy nejako extra netuzila. U nas bol iniciatorom chlap. Neber to zle ja ich nadovsetko milujem no ak by sa cakalo na moju iniciativu nebude to nikdy...nakoniec som s ohladom na mnohe faktory suhlasila. Dohodli sme sa aj na surodencovi pretoze mm je jedinacik a dost tym v detstve trpel. Niekomu to nevadi. Chcel by mat 5 deti. Bez srandy. Ale ja citim ze 2 su moj strop. Akceptuje to no ak by sa prihodilo bol by nesmierne rad. Ak by na mna robil natlak nebola by som rada. No ak by sa pritrafilo interupciu by som nezvazovala. Niektori ludia sa v detoch vidia. Ja som prve dva roky po narodeni dcerky vnimala ako extra narocne. Bolo to pre mna skutocne tazke obdobie a aj ked svoje deti nadovsetko milujem a som presvedcena ze pripadne dalsie by boli rovnako uzasne za mna staci. Mnohokrat nejde o to co je clovek ochotny obetovat ako skor o to ako hlboko je schopny nacriet do svojich rezerv. Ja som realista a viem ze na mna by bolo 5 deti vela. Neviem ako je na tom tvoj muz. Nochapem ze zacat cely kolotoc odznova chce velke odhodlanie. Na druhej strane ak vie ze po dietatku tak velmi tuzis mohol by svoj postoj prehodnotit. Mozno ak by uviedol nejaky padny dovod preco nie, prehodnotila by si to ty. Je narocne hodnotit nieciu situaciu ked nepozname vsetky okolnosti. Kazdopadne ti telam aby ste sa rozhodli k spokojnosti oboch.
@madana ja nechapem preco si myslis, ze jedinacik zije sam ako prst? 😀 a preco si myslis, ze kebyze sa rodicia pominu ostane sam? 😀 To akoze podla teba nema nikoho uz v rodine, sesternice, bratrancov, stryka, tetu, krstnych atd? To je take nejake moc zaskatulkovane, ze sam ako prst. Ja realne poznam viac pripadov, ze sa surodenci nemozu vystat a to najcastejsie po smrti rodicov, ze kto kolko dostal, dostane atd. Napr.u mna nie je vobec problem so strazenim deti, pretoze mne ich moja mama moze kedykolvek a nemusi robit harmonogram, ze koho deti si berie. Ja vidim pozitiva na jednej a aj na druhej strane a nedovolujem sa tvrdit dokola, ze jedinacik je top a surodenci su smrrrrrt 😀 Pretoze to tak nie je, aj jedno ma pozitiva a aj druhe 😀
A k teme je, ze netreba nikoho do nicoho nutit a najma nie do dietata, ako som uz pisala, radsej pre jedno dieta dvaja milujuci rodicia ako surodenec a ustvana, zakomplexovana, opustena a rozvedena matka a otecko niekde v cudu.
@maciatkolulu Súhlasím s tebou. Ja som jedináčik - bohužiaľ a možno aj nie - neviem aké by to bolo keby som mala sestru-brata.....Ale nejak mi to ani nechýba - sme veľká rodina a nanešťastie musím však povedať, že u mňa platí toto: "rodinu si nevyberieš, kamarátov našťastie áno"... Moja rodina kašle na mňa - až na pár sesterníc - a to už dlhé roky, rodičov nemám. A našťastie mám teraz svoju rodinu - svojho muža a dve krásne deti......a kopec dobrých známych, ktorých by som nevymenila za nič na svete. 😉
@sardinka335 😂
@janickacrazy Heheh, tak tak - ani mne nikto neverí (čo ma nepozná), že mám už toľko rokov koľko mám. A je to super mať takéto detičky - presne tak sme to aj chceli. 🙂 😉

Podľa mňa je to od neho sebecké. Môžno sa mu do toho nechce z lenivosti... ale to najlepšie čo môže pre svoje dieťa urobiť je dať mu súrodenca. Ja pochádzam zo 4 detí a teraz mám dve a určite sme neskončili. Je nádherné mať veľkú rodinu a neviem si ani predstaviť že by nás toľko nebolo. Veľmi si pomáhame aj teraz keď už máme vlastné deti.