icon

Máme dostatočne zabezpečenú budúcnosť s rodinou?

Dnes o 09:53

Máme 26 rokov. 2 deti ( do 3r.).
2izbový byt (polovicu splatený), auto za 30 v hotovosti (ale používame ho vacsinou na firemne účely, ja v meste auto nepotrebujem). 15 na účte + deti cca 7tisic a stále nám každý hovori, že to je málo, že uz sme mali mat minimálne dom alebo oveľa väčší byt. Plat mame spolu 3tisic. Snažím sa šetriť, rozumne hospodáriť, ale na väčší byt jednoducho nemáme. Bud sú tie byty staré a neutiahli by sme medziobdobie prerábania alebo nám nevyjde vyššia hypo. Pozemky išli tiež rapídne hore.
Som z toho zničená a vycitam si, že sme neurobili dosť. Ale jednoducho nedá sa. S 2 malými deťmi si jednoducho neviem toľko zarobiť ako keď sme boli dvaja. A samozrejme aj výdavky išli narodením deti hore. Nemáme sa zle, trávime kvalitný čas, aj na dovolenku vyjde. Ale aj tak je to v očiach rodiny a blízkych “malo”.

Strana
z2
anonym_771225
Dnes o 10:01

@anonym_autor myslim, ze sama citis, ze tvoje okolie sa myli... 💗 bud pokojna, ste velmi zodpovedni a snazivi a mate 26🙏🙏🙏. Casom sa vam podari vacsi priestor, teraz to staci, netreba tlacit na nic, aj zdravie a pohodu v srdci si treba chranit.

anonym_a824f0
Dnes o 10:04

@anonym_autor Nepovažuj názor rodiny, blízkych a okolia za smerodajný. Nech sa do vás nestarajú, či máte málo alebo veľa. Niekto má viac, ako vy, niekto nemá ani to, čo máte vy.

Buďte radi za to, čo máte. Ak máte potrebu niečo zmeniť a máte na to, tak to zmeňte. Ak na to nemáte, tak to aj tak nezmeníte. Ak to veľmi chcete zmeniť, tak si to dajte ako cieľ a choďte za tým.

Bývali sme v bytovke 25 rokov. Vyrastal som v rodinnom dome a preto som vždy chcel mať RD. Dom sme postavili keď som mal 50, po tom, čo sme vyplatili hypotéku na byt.

Ešte ste mladí na to, aby ste rekapitulovali svoj život. Ešte si ho stále píšete.

alexanotbad
Dnes o 10:04

väčší byt alebo dom má čas. Čo by som urobila je investovala tých 7 tisíc eur, ktoré odkladáte deťom napríklad do fondov, aby nestrácali na hodnote.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
Dnes o 10:05

Toto je chyba dnesnej doby, chciet mat vsetko a hned... to sa neda dievca...ste na tom omnoho lepsie, ako vacsina mladych parov, mate dve malicke deti, bud na vas hrda... vzdy sa da mat "viac", ale tym ludom pomohli vacsinou rodicia financne na ten zaciatok, ci pozemkom, ci financovanim stavby... alebo sa zadlzili tak, ze nemaju na chlieb... ...

anonym_80c023
Dnes o 10:10

Neviem v akej spoločnosti sa pohybujete, nakoľko takmer nikto vo vašom veku nemá toľko čo vy a dobre to vieš. My máme 25, dom, nižšiu rezervu a auto bez leasingu/ spotrebáku za nižšiu sumu a každý nám vraví ako môžeme byť radi za to, čo máme v tomto veku. Kto vám vraví, že by ste mali mať viac? Prepáč, pokiaľ sa mýlim ale skor mi to príde ako vymyslená téma alebo ako téma, kde sa prišiel niekto pochváliť.

anonym_ebcf9d
Dnes o 10:12

@anonym_autor že v očiach rodiny a blízkych, hmmm úprimná rodinka hej

luccys
Dnes o 10:12

A co ostatnych do vasich finacii a do vasho zivota? Tipnem si, ze rodicia, ktorym dom postavila cela dedina, popripade kupili byt od druzstva za par korun.

any_soj
Dnes o 10:13

@anonym_autor máme 3 deti do 7 rokov, takmer splatený dvojizbák (hoci dosť veľký), staré auto a našetrené nič. Ja som učiteľka, manžel stolár, ale kvôli deťom robí už roky údržbára (flexibilný čas, žiadne cestovanie, ...). Máme zdedený byt (čiže vôbec nie naša zásluha, že ho máme), ktorý vieme v prípade núdze predať či zadĺžiť. Ale ušetrené nič, len nejaké 2000 vo fondoch. A áno, cítim sa neschopne. Že ako to, že nevieme ušetriť nič, keď fakt nežijeme nijako luxusne. Ale napríklad kultúra je pre nás dôležitá. Krúžky pre deti. A aj cestovanie, hoci low cost - s prívesom, alebo chodíme dobrovolnicit cez workaway aj s deťmi, ale tak aj tam letenka pre 5 dačo stojí - takéto skúsenosti pre deti, aj ako súper spoločný čas.
Píšem ti to pre to, že vôbec nie ste neschopní, na ten vek a rodinnú situáciu že klobúk dole. A to si určite nemyslím len ja, ktorá neviem/nechcem? šetriť, ale proste objektívne máte úplne že veľa na ten vek a fakt obdivujem, ešte k tomu popri deťoch....
Ja som v tom veku nemala nasporený ani cent - objektívne sa nedalo - v 24 som skončila 2 školy, čo som robila po gympli (fakt nebolo kedy pracovať, mala som len brigádky), následne full time dobrovoľníctvo v zahraničí, pracovať som začala až v takmer 26.

tiezjedna
Dnes o 10:18

@anonym_autor "každý nám hovorí..." to prosím ťa, kde a s kým žijete? V nejakej pošahanej komunite???😨 Lebo inak si vôbec nedokážem predstaviť, prečo by sme mali našu finančnú situáciu s niekým preberať. Ani s rodinou...

anonym_740b68
Dnes o 10:20

neber to v zlom, ale ..máš 26 rokov, byt, auto, dve detičky, krásny príjem,pekne našetrené ..uvedomuješ si, že si šťastný človek ???? fakt nechápem, o čo ti vlastne ide

autor
Dnes o 10:20
@anonym_80c023

Neviem v akej spoločnosti sa pohybujete, nakoľko takmer nikto vo vašom veku nemá toľko čo vy a dobre to vieš. My máme 25, dom, nižšiu rezervu a auto bez leasingu/ spotrebáku za nižšiu sumu a každý nám vraví ako môžeme byť radi za to, čo máme v tomto veku. Kto vám vraví, že by ste mali mať viac? Prepáč, pokiaľ sa mýlim ale skor mi to príde ako vymyslená téma alebo ako téma, kde sa prišiel niekto pochváliť.

@anonym_80c023 svokra najviac a jej strana . Typu: “chúďatká deti, čo v tom malom byte, bez dvora”…

luccys
Dnes o 10:23
@anonym_autor

@anonym_80c023 svokra najviac a jej strana . Typu: “chúďatká deti, čo v tom malom byte, bez dvora”…

@anonym_autor Presne toto som si myslela. "Domcek" musi byt🙄

tiezjedna
Dnes o 10:25
@anonym_autor

@anonym_autor keď má svokra potrebu držkovať, tak by som ju zazdila, že mali synovi dať viac peňazí na štart do životaf... 😎 ja nechápem, že môžu byť dospelí ľudia takí primitívni

sonicka19983
Dnes o 10:27
@anonym_autor

@anonym_autor Ach toto je sila, odkazujem pani svokre ze my s muzom mam 42 (dve deti do 10 rokov) a az po 20 rokoch sustavnej prace, popri tom 2 MD, sme si nasetrili na dom (!) sice mame 3i splateny ale aj tak proste vymenime 3i byt za dom az po 40tke cize svokra by mala svoje ockavania asi zrealnit a vy idealne si z nej nic nerobit...my sme boli 15 rokov s detmi v byte ale kopec kvalitneho casu sme travili aj tak vonku a na dovolenkach 🙂 drzim palce .. mate super nasliapnute 🙂 ostatni nech si myslia co chcu

anonym_3258d9
Dnes o 10:35

@anonym_autor Zi tak ako uznáš za vhodné.Nie ste marnotratni a v rámci možností ste zabezpečení.Nedaj sa ovplyvniť ľuďmi, ktorí keď majú veľa, chcú ešte viac a preto nepoznajú pocit ako je šťastie, radosť,pohoda, stále sa za niečím naháňajú

anonym_3c3331
Dnes o 10:48

za mna parada, ja mam 25 a len dokoncujem skolu -- rovnako kopec mojich rovestnikov. nemame deti, skoro nic nasetrene (max.par tisic), a vlastne byvanie? ani zdaleka.

anonym_80c023
Dnes o 10:51
@anonym_autor

@anonym_autor potom máte nenormálnu rodinu. Pozri sa na dáta, aké má priemerný slovák úspory, auto, kedy si kúpi prvé bývanie a z toho vyvoď zaver, či sa majú vaše deti zle. Ak sa chcete mať lepšie a lepšie tak na tom makajte. Nikto netvrdí, že ak má priemerný slovák mizivé úspory tak musíte mať aj vy. Len sa necíť zle z toho, ako sa v tomto veku máte, lebo sa máte nadštandardne. Nerobíte nič zle.

janka54321
Dnes o 11:18

Zatiaľ máte deti malé, tak byt úplne v pohode a dom mať pri dvoch deťoch, aby sa človek staral, niekedy dom v nejakej dedine vyššie náklady na dopravu, druhé auto a k tomu čas ...dobre je to tak, ako to mate..a keď už teraz máte hypo tak dobre splatene...tak, keď ju splatite celú...mozte riešiť neskôr dom, väčší byt ..a inak nerozprávaj rodine , že koľko máte úspor ...ľudská závisť je zlá...my sme síce starší, máme maly byt, dieťa ..a teraz ideme riešiť väčšie byvanie, ale s tým, že byt si nechávame ...ale mám kľudný život, tuj tuj a žijeme tak, ako sa nám páči a vyhovuje nam

anonym_6514c2
Dnes o 11:19

@anonym_autor nie ...

okolie nech drzi hubu, nestaraj sa co si myslia....kolki v 26 rokoch este drzia maminkinu suknu....

anonym_f28d7d
Dnes o 12:33

Pride mi to trosku ako provokacia. Mas nejake komplexy? Alebo co riesis? Akoze sorry ale 80% 26rocnych nema ani POLOVICU z toho co Vy. Nejdem Ti tu pisat lutostne spravy ani srdiecka. Prepac, daj si facku. Mate na svoj vek vlastne byvanie, nadstandardny prijem, dve deticky, drahe auto a este aj dost hotovosti. Akoze fakt mi to pride ako ked na zakladnej skole vyplakavaju najvacsie biflosky ze "chudatka nic nevedia a urcite zle napisali pisomku". Prepac za uprimnost. Ak si 26 rocna dospela zena matka a realna osoba, hadam si vies zhodnotit ci sa mate dobre? Ci co potrebujes mat, v 40tke palac?

anonym_95758e
Dnes o 12:41

Svokra si uvedomuje ze v tych panelakoch bezne ziju rodiny? Ked nie je spokojna tak sup nech vam daruje aspon nejaky pozemok. 😉 a hned bude spokojnejsia 🤣
Ty bud spokojna s tym co mas. To si moze dovolit malo kto povedat ze ma tak ako vy 💪🏻 neboj este mate kedy nasetrit. Zite tu a teraz.

luccys
Dnes o 12:44
@anonym_95758e

Svokra si uvedomuje ze v tych panelakoch bezne ziju rodiny? Ked nie je spokojna tak sup nech vam daruje aspon nejaky pozemok. 😉 a hned bude spokojnejsia 🤣
Ty bud spokojna s tym co mas. To si moze dovolit malo kto povedat ze ma tak ako vy 💪🏻 neboj este mate kedy nasetrit. Zite tu a teraz.

@anonym_95758e Podla takychto ludi, ako je jej svokra, su byty len pre socky😄 ked nemas aspon dvojposchodovy barak, tak si niemand.

autor
Dnes o 12:52
@anonym_95758e

@anonym_95758e práveže ja som to nikdy nebrala tak, žeby moje deti niečim trpeli. Len ona to pred každým prezentuje akoby sme žili ako asociali a mali doma nasrate alebo ja neviem. Mame síce maly byt, ale majú svoje postele, hraci kútik v obývačke. Nežijeme na jednej karimatke.

A koniec koncov vyjdú von a majú tu kopec deti a sociálnych interakcii. Hneď pred bytovkami mame veľké ihrisko s kurtom. U nich na dvore sa s prepáčením môžu rozprávať akurát so susedovým psom.

Len vždy keď to počujem, tak sa vo mne prebudí nejaká panika, že čo to tým deťom robíme, že ako sa majú pri nás zle, nekomfortne. Že sme s mužom malo robili, aj keď je odnevidím donevidim v práci.

autor
Dnes o 12:53

Vždy keď volá, tak nezabudne podotknúť, že sa mame prísť hrať k ním do dvora… a že sa u nás nič nedá robiť.

anonym_2e7bbd
Dnes o 12:54

Mňa skôr fascinuje, prečo vešiaš cudzím ľuďom na nos vašu finančnú situáciu.

anonym_95758e
Dnes o 12:55
@anonym_autor

@anonym_95758e práveže ja som to nikdy nebrala tak, žeby moje deti niečim trpeli. Len ona to pred každým prezentuje akoby sme žili ako asociali a mali doma nasrate alebo ja neviem. Mame síce maly byt, ale majú svoje postele, hraci kútik v obývačke. Nežijeme na jednej karimatke.

A koniec koncov vyjdú von a majú tu kopec deti a sociálnych interakcii. Hneď pred bytovkami mame veľké ihrisko s kurtom. U nich na dvore sa s prepáčením môžu rozprávať akurát so susedovým psom.

Len vždy keď to počujem, tak sa vo mne prebudí nejaká panika, že čo to tým deťom robíme, že ako sa majú pri nás zle, nekomfortne. Že sme s mužom malo robili, aj keď je odnevidím donevidim v práci.

@anonym_autor nerieš. Prave byt ma mnoho vyhod. Ze nie ste viazani iba na dvor a starostlivosti on. Mozte menit lokality. Absolutne neries 😉
Ale trosku krotit by ju mohol jej syn.

jennky13
Dnes o 13:01
@anonym_autor

@anonym_autor jooj, svokre staci povedat, ze v malom byte, ale vela lasky a to staci 🙂. Nepozeraj , co hovori svokra, uzivaj si dobre chvile s detmi, oni potrebuju len vela lasky od rodicov aj ked v malom byte.

anonym_787ce9
Dnes o 13:10
@anonym_autor

Vždy keď volá, tak nezabudne podotknúť, že sa mame prísť hrať k ním do dvora… a že sa u nás nič nedá robiť.

@anonym_autor veľa ľudí si myslí, že keď deti nebehajú po dvore nemajú dectvo🤪tak nech vám dá 300 t na dom.Ako dokážu niekedy hlúpe poznámky zničiť sebavedomie

anonym_ffbd1c
Dnes o 13:46
@anonym_f28d7d

Pride mi to trosku ako provokacia. Mas nejake komplexy? Alebo co riesis? Akoze sorry ale 80% 26rocnych nema ani POLOVICU z toho co Vy. Nejdem Ti tu pisat lutostne spravy ani srdiecka. Prepac, daj si facku. Mate na svoj vek vlastne byvanie, nadstandardny prijem, dve deticky, drahe auto a este aj dost hotovosti. Akoze fakt mi to pride ako ked na zakladnej skole vyplakavaju najvacsie biflosky ze "chudatka nic nevedia a urcite zle napisali pisomku". Prepac za uprimnost. Ak si 26 rocna dospela zena matka a realna osoba, hadam si vies zhodnotit ci sa mate dobre? Ci co potrebujes mat, v 40tke palac?

@anonym_f28d7d prišla sa pochváliť. Nepoznám nikoho v takom veku s 2 malými deťmi, kto by mal už polovicu bytu splatenú, také drahé auto a ešte toľko našetrené. No je to chúďatko, poľutovať ju treba.
Isto sa aj riadne v práci namakala, 26-3=23, takže max 4 roky odrobené, musela to byť veľmi lukratívna práca, keď sú na tom lepšie ako mnohí 30-40níci, ale zase z tých zázračne negramotných, ktorým musia anonymi na MK vysvetliť, ako dobre sa majú.
Toto nie je prvá téma, kde niekto s vysokým príjmom sem príde nariekať, že či naozaj biedne žije a mňa už začína zaujímať, v akých odvetviach títo ľudia robia, lebo vždy vyznejú, že nevedia počítať do 5, ale zázračne zarábajú nadpriemerne.

Strana
z2