Máme mať 2 deti v mini byte?
Ahojte, máme maličký byt a jeho výmena momentálne nepripadá do úvahy z viacerých dôvodov. Uvažujeme však, že by sme chceli ešte jedno dieťatko.
Znamenalo by to pre nás spávať v obývačko-kuchyni na gauči a deti by mali izbu (13m2 ale podľa mňa nešťastne riešené umiestnenie okno-dvere-skriňa) s 2 poschodovou posteľou.
Išli by ste do toho alebo by boli deti takto v skromnom prostredí nešťastné? Plánovaný vekový rozdiel medzi deťmi by bol cca 5 rokov, možno trochu viac.
Zatiaľ len hypoteticky uvažujeme. Tak ďakujem za názory 😇
Nie
Ja som tak vyrástla a to bol síce 2 izbový ale 74 m2 veľký byt. Presne aj tento vekový rozdiel sme mali so sestrou - 6 rokov.
Kym sme boli malé nikomu ten 2 izbak nevadil, jedine co si spomínam že som sa jedovala ako prvacka že som nemohla ísť do izby sa hrať keď sestra spala.
Ako sme boli staršie začalo to extrémne prekážať všetkým. Paradoxne najviac všetkým chýbala samostatná obývačka, cez víkend si naši nemohli pospať lebo už sme boli hore my deti, tak isto keď niekto chcel pozerať TV večer druhý nemohol zaspať.
Rodicov po rokoch spania v obývačke na všelijakých rozkladacích posteliach bolel chrbát.
Spoločná izba pri takom veľkom vekovom rozdiele nič moc, hlavne v tej puberte keď ja už som bola velka ale sestra ešte take malé deco, ale našťastie bola naozaj velka, každá sme mali svoju polku - s posteľou, skriňou, stolíkom.... Na 13 m2 si to moc prestaviť neviem
Ja si myslím ze vôbec nejde ani tak o m2 ako o rozmiestnenie - rozloženie toho bytu. Hlavne tu zvlášť spálnu s normálnou posteľou pre rodičov treba
Ďakujem, samozrejme zvažujeme a ďakujem za každý argument aj za aj proti. Budeme s manželom diskutovať.
Pre doplnenie, tie čo ste reagovali… byt má 50m2, izba 13m2, obývačko-kuchyňa 25m2 a zvyšok je väčšia kúpeľňa, chodba, wc… obývačka sa od kuchyne nedá dispozične oddeliť stenou.
Momentálne tiež ťaháme všetko z jedného platu, keby predáme tento byt, môžme si dovoliť zafinancovať väčší. Ale radi by sme si nechali aj tento byt a nepredávali ho. Čiže čakáme kým dosplácame hypo. No samozrejme uvažujeme aj nad alternatívou s predajom aktuálneho bytu. Okrem toho momentálne máme aj iné osobné dôvody, prečo teraz okamžite proste odist nemôžme.
Fakt neviem či čakať či čo, s mužom debatíme a prevraciame túto temú hore nohami každý večer. Preberáme aj vek, nemyslím si, že sme starí, ale zas ja som nikdy nechcela mať deti vo vyššom veku, videla som v rodine, že taký vekový rozdiel proste nie je nič pre mňa. Mám po 30ke a určite nechcem začať riešiť druhé dieťa vo veku 36 a pod.
Ľutujem, že sme deti nemali hneď po sebe. Ale čo už teraz? Už to bude rozdiel len 5+. Preto uvažujeme ako ďalej…
My máme rozdiel 5 rokov medzi druhým s tretím synom a je to úplne v pohode. Malý spával v spálni s nami do 4 rokov. Poznám kopu ľudí, čo majú 2 deti v 2-izbaku a úplne v pohode si žijú. Pokiaľ máte v pláne neskôr kúpiť väčší byt, tak by som do toho išla.
Ja by som predala ten byt a kupila vacsi.
Naco si ho nechavat? Ste milionari?
Vy potrebujete riesit aktualnu situaciu
@zmrzlinka2021 nepotrebujeme to akútne, nie som tehotná… byt sme rozmýšľali dať do nájmu, mať z neho nejaký pasívny príjem, a neskôr by bol pre deti.
Ja tam nevidím nejaké extra výhody predaja okrem toho, že by sme mali peniaze hneď. Za pár rokov ho predsa dosplácame a môžme začať nanovo, novou hypo, novým bývaním… či zle rozmýšľame?
Prosim ta, nezadlzujte sa zbytocne, ked nemusite. Deti si kupia vlastne byty, vy nie ste povinny im zanechavat akykolvek majetok, hlavne ked ste uz teraz v dlhoch, ked nemate adekvatne byvanie.
Cim mensi uver, tym vyssia miera slobody
Veru zle rozmýšľate, na koľko rokov máte hypo? Može sa vám potom stať, že vám už dalšiu nedajú kvoli veku. Deti nech si kúpia potom svoje, ked vyrastú. Vy byt predajte a kúpte vačší, navýšte súčasnú hypo a máte to úplne v klude vyriešené. Moja známa kupili veľlý dom, aby bolo pre deti a hádaj čo? Všetky 3 deti odišli do zahraničia a vo veľkom dome sú oni dvaja s manželom a kopu prázdnych izieb, tak to zvyčajne býva.
No veru to je tiež pravda, čo obe píšete. A čo sa týka pasívneho príjmu myslíte, že sa to tiež neoplatí nechávať? Hypo je na necelých 6 rokov ešte.
Co sa tyka pasivneho prijmu, velmi zalezi, o aky byt a v akej lokalite ide.
Ak vlasnis byt v starom meste v BA, nejaka kludna ulicka, kde su celkove naklady 120 EUR (aj s parkovacim miestom) a pytas si najom za dvojizbak (co mas) 820 EUR, mas 700 EUR, z toho dane...atd... Ale ak mas cisty prijem nizsi ako 400 EUR, uz to nie je take vynosne, pretoze ty musis neustale do bytu investovat (peniaze, cas, energiu), riesit veci...
Kebyze mate zbytocne peniaze a tym padom druhy byt bez hyp, ci s hypo 20 tis. EUR, OK, ale treba zit teraz.
A hlavne, ak mate tuzbu po babatku 🙂
V momentalnej situacii na trhu by som byt predala,hypo navysila a sla do vacsieho...momentalne su uroky este naozaj nizke a daju sa fixnut na 10rokov. O chvilu pojdu uroky hore a kazde % dost spravi....z toho co pises financie navyse nemate, takze sa drzat toho,ze si byt necham nie je rozumne. Byt zadovazite ked budete zarabat obaja a budete moct investovat. Teraz zijete z jedneho prijmu, ty nepracujes hoci mas 5r dieta,ak teraz otehotnies budete zit z 1 prijmu dalsich 5-6r. V tejto dobe navyse dieta nie je lacny spas a este ked mas chlapca a dievca.....my sme byvali v malom byte ked sa brat narodil a to bolo na nervy,ako sa pisalo,vecene prisposobovanie sa,brat mal koliky,cele noci reval ja nevyspata do skoly🙄 atd....2p postel pri takych malych detoch ani nepripada do uvahy. Nevravim,se sa to stane aj vam ale moj brat ked mal 2 spadol z hornej postele a do teraz to mam pred ocami a to je uz vyse 20 rokov ten strach ci bude v poriadku. A ako sa spominalo,kazde dieta ine hracky,pribudnu skolske potreby atd...akoze vsetko sa da samozrejme ked clovek chce ale za aku cenu.....ja by som do toho nesla kym by sa nezlepsila financna situacia a aj otazka byvania
Ešte pre inšpiráciu 🙂 https://www.instagram.com/p/CZbobIDBb_v/?utm_me...
Nie. Deti potrebujú priestor, v puberte súkromie. Nebudú si môcť doniesť kamarátov domov....
@mimikarol môj starší syn chcel pozvať na narodky spolužiakov k nám.... Ale sa hanbil ze mame jednoizbový byť.... Pozval ich prišli a neskutočne dobre sa tu zabavili....aj v jednej izbe 🙂👍 a potom mi povedal, že vôbec to nevadí, že bolo super a zavolá ich aj nabudúce.
Ja si myslím ze tie deti to budú vráť normálne, lebo tam budu od narodenia....to len dospelý im môžu potom natlačiť do hlavy tieto vzorce... Pre nich to bude úplne normálne

Necitat a plnit si sny. To je moja rada. Pretoze kym su deti male, tak preferuju mensie priestory, moje sa napriklad vo velkom byte dokonca aj boja. A ked uz budu vacsie, tak dovtedy si vhodnejsie byvanie mozete zohnať.