Mame prekáža, že môj priateľ je neveriaci
Moj priateľ je nepokrstený a ateista, nebol vedený k viere a rešpektujem to, nemá problem isť so mnou do kostola ale mojej mame to prekáža, vždy mi vyčita tieto veci,.. niesom taký “silny krestan” že je mojou podmienkou byť pokrstený ano bolo by to super ale keď toho človeka milujem a je naozaj správny tak nechapem prečo sa s tym nevie mama zmieriť, vždy sa pomaly pohadame keď je reč o tom
@terezka1947 poznam veeelmi vela tzv. veriacich (vlastne vsetkych,co poznam), co sa biju do prs aki su veriaci, ale nepoznam ani jedneho, co podla toho zije, co by mohol byt vzorom. Vsetci moralizuju, len ked sa to tyka druhych, maju potrebu sa vyvysovat, moralizovat a montovat sa. Ale na seba sa nepozru. Vsimni si tu mamicky, co sa krizikuju, same posolstvo v hube, Jeziss a same nenavistne statusu o Ukrajincoch, zavist a podobne. Na vracanie. A potreba vsetkych naokolo presviedcat, ze ich viera je najspravnejsia. Naco??? Pritom poznam ateistov, ktori maju ovela vyssie moralne hodnoty a su lepsi ludia.
Tiež nesuhlasim s tým, že do budúcna v Tom bude problém. Som veriaca, manzel ateista a nikdy to nebolo prekážkou, ani pre mamu, ktorá je silné veriaca. Viac nám záleží na tom aký je človek a aké hodnoty vyznáva, nie v aku vieru a či vôbec verí.
A človek, ktorý vyznáva vieru v boha a súdi a odsudzuje toho kto tak nerobí, nie je kresťan, ale pokrytec.
@stanulienkat všetko je o ľuďoch,nie o Tom,či sú veriaci.
Sme dospelí ľudia,hádam neveríme,že všetci veriaci sú dobrí a všetci neveriaci zlí a naopak😉
@terezka1947 ano,je to o ludoch. Tak potom preco maju potrebu sa starat, do coho ich nic nie je? Ateista aspon nie je pokrytec.
@terezka1947 v určitých veciach máš pravdu, nedajú sa ľudia na zlých a dobrých deliť podľa toho, či sú veriaci alebo nie. Celý život sa však stretávam s tým, že mnohí veriaci majú tendenciu práve tých neveriacich považovať za niečo menejcenné, čo je však v príkrom rozpore s tým, čo viera káže. A aj na základe toho potom vznikajú tieto nepochopiteľné delenia na "dobrých veriacich" a "zlých neveriacich", čo nás neveriacich, pochopiteľne, štve. Keď bola dcéra na 1. stupni ZŠ a riešila sa etika a náboženstvo, bola veriacimi deťmi pravidelne osočovaná a urážaná, kdežto moja "etikárka" nemala potrebu riešiť, kto sa kam nahlásil.
@terezka1947 ale prečo potom ti najviac zapálení pre vieru majú potrebu súdiť tých neveriacich hlavne pre ich ateizmus? Co je cieľom? Obrátiť na vieru alebo dokázať samým sebe, že oni sú iná, lepšia kategória?
@marseillefan Len zo zvedavosti sa opýtam, ak ti to nevadí mizes odpovedať. Prestal si veriť v existenciu niečoho vyššieho, vyššieho princípu, energie, niečoho viac alebo v existenciu "Boha podľa kresťanstva"?
Pripadne exaktne vylučuješ alebo skôr neriešiš (ak existuje - neveríš si to, ak nie - nie) otázku existencie niečoho vyššieho?
@terezka1947 tak ako si napísala, že neveriaci neznamená zlý človek, tak sa nedá povedať ani to, že veriaci je automaticky dobrý. Áno, kresťania by mali vyznávať určité hodnoty, ale je veeeľmi veľa takých, ktoré tie hodnoty radi ohýbajú. Cez politikov, farárov aj obyčajných ľudí z dediny. ☹
Problém to môže byť, ak je on zarytý ateista = taky, ktorý ťa bude presviedčať o tom, že nič viac neexistuje, alebo sa ti bude vysmievať. Poznám takého a teda ak v niečo viac veríš, to by nebol dobrý vzťah. Vždy by si bola za blázna, čo verí v niečo pre neho nepredstaviteľne imaginárne.
Mali by ste sa o tomto poriadne porozprávať. Ak sa viete navzájom tolerovať, tak tam problém byť nemusí. V opačnom prípade to bude ťažké.
@viestta ich dôvodom je "dobrý úmysel". Každý, kto v niečo verí, verí, že ten jeho koncept je správny. Obava sa toho, že by niekto, kto mu nie je ľahostajný, mal skončiť podľa toho konceptu zle, tak sa snaží ho priviesť k viere.
Sú na to dobre spôsoby - príklad vlastného života + slobodná vôľa a zle sposoby: nútenie. To ma nakoniec väčšinou opačný efekt.
@viestta zovseobecnujes. Nie všetci sú takí.
Presne ako ateisti. Nie všetci sa majú potrebu vysmievať z rozprávok,kt.veria veriaci a ponižovať ich prežívanie viery.
@stanulienkat tiez zovseobecnujes. ano, mnohi veriaci sa citia viac ako neveriaci a zas mnohi neveriaci opakuju donekonecna argument, ze poznaju samych zlych veriacich a mnohych vybornych neveriacich. pritom ide len o bezvyznamne zovseobecnovanie, ktore prinasa medzi ludi rozkol. je to len o ludoch (jednotlivcoch) a o tom, ze mame potrebu sa stale rozdelovat na lepsich a horsich a robia to rovnako obe strany.
@terezka1947 áno, nie všetci. Ale ti, čo to robia ma stvu. Keď len s konštatujú, že som horší človek lebo neverím, to by bolo v pohode, na toto som si už zvykla. Ale prečo ma posielajú hľadať TU cestu? Preco mi nanucujú TU cestu ako jedinú možnú? Prečo ma jednoducho nenechajú ísť po tej mojej, ktorú som si ja sama vybrala?
@janetinka27 ano, zovseobecnujem, ale na zaklade vlastnych skusenosti. Vacsinou ma veriaci maju potrebu presviedcat, ze verit je spravne, lebo bububu...ohen pekelny. Nepamatam si, kedy som ja povedala veriacemu, ze prestan verit. Povedala som svoj nazor, ale netlacila som kaleraby ako veriaci. A pritom viera je na zaklade abstraktna a vymyslov. Nicim nepodlozene a ruzumu sa vymykajuce.
@viestta mňa ako veriacu by potom mali štvať ľudia,kt.ma majú za hlúpu ovcu.
A nestvu má. Je to ich názor,pozerajú na mňa ako na niečo menejcenné,bigotne,či nemoderné.
S tým neurobím nič a ani s tým nič robiť nechcem.
Nebavte sa o tom 🤷. Ak mama začne, jednoducho nereaguj a nenechaj sa vytočiť. Alebo na rovinu jej povedz, že v tomto sa mami nezhodneme, môžeme sa prosím baviť o niečom inom? Proste absolútne nerozvádzaj tú tému ďalej, nereaguj, ani na otázky by som neodpovedala, len by som povedala, že nechcem sa o tom baviť.
@terezka1947 je rozdiel "pozerať" a priamo hovoriť. Keby ťa niekto priamo "napadol", vedela by si sa nad to povzniesť? Narážam napríklad na to, keď bola moja dcéra v škole ponižovaná pre voľbu etiky.
Áno, viem, sú to deti, ale deti často prezentujú názory rodičov a kopírujú ich správanie.
@stanulienka tak je to potom tvoje rozhodnutie, ze zovseobecnujes. potom robis ale to iste, co ti vadi na druhych.
ja som veriaca, neviem, ci niekoho presviedcam, ale sama sa stretavam skor s vysmechom a hlavne tu - fanatici, panbickari, katolibanci... a co. mam preto zovseobecnovat? zovseobecnovanie je zle.
@terezka1947 vidíš a ja veriacich síce nechápem, ale tolerujem ich presvedčenie. Aspoň tu väčšinu, ktorá nijakým spôsobom nezasahuje do mojej konfortnej zóny. Tak ako tebe väčšina ateistov nezasahuje do tvojej. A ti co do nej zasahujú sú presne takí istí, ako ti tvoji, len stoja na opačnej strane.
ak to tebe nevadi, tak ta to nemusi trapit. proste su ludia aj taki aj taki a tvoja mama si bohuzial bude musiet na to zvyknut. to ze nie je veriaci vobec neznamena, ze to musi byt proste zly clovek
@mandzula ahoj, my sme boli v triede iba dvaja na nabozenstve a ostatni etika. a hadaj, co sa dialo, presne to iste. vacsina proti mensine. neslo o veriacich a neveriacich, ale o silu skupiny
@janetinka27 možné to je, opísala som skúsenosť svojej famílie. A ešte napíšem jednu svoju. Bola som na druhom stupni ZŠ, na schodoch ma odchytil farár, pritlačil ma k zábradliu, držal ma za zadok a pri tom mi hovoril, že prečo nechodím na náboženstvo a že mám byť jeho ovečkou, na čo som sa mu vyšmykla, bežala po schodoch a hovorila mu, že mňa do svojho košiara nedostane. Áno, možno zlyhanie jednotlivca, pre mňa však jasné utvrdenie v tom, že do tohto košiara nikdy patriť nebudem.
@majkabambulik môj manžel je ateista, nemáme prežitých 50rokov ako iné manzelstva, ale klape nám to. Teraz to bude 18rokov od chodenia, z toho 10rokov manželia. Ja som vždy akceptovala jeho a on mňa. Nikdy sme ani raz jeden druhého netlačili a neprehovarali, že jediné naše názory sú pravdivé. Zit s ním bude ona, nie jej mamina, ani nikto z okolia. Ak si vyhovujú po ľudskej a citovej stránke, ja osobne nevidím dôvod na žiadne váhania, prípadne rozchody ako to bolo spomenuté v iných diskusiách. Viera je v živote dôležitá, no ak si vybrat život s človekom, ktorý je veriaci, ale nesprava sa pekne k partnerovi a deťom verzus neveriaci, milujúci, starajuci sa, tak si vyberám druhú možnosť.
@mandzula ale napadol aj mňa.
Myslíš,že veriaci nie sú šikanovani v práci?že nepočúvam smiech a poznámky?
Jasne,že počúvam.
A ešte preto,že niekto je hlúpy a nedokáže tolerovať iného,kto.ide v nedeľu do kostola a počúva cestou výsmech,mám teraz vidieť vo všetkých ľuďoch tých zlých?
Veď sa trošku zamyslime.
Ozaj iba veriaci vrtaju a moralizuju?
Asi nie,či?
Rešpekt je potrebný z oboch strán.

@stanulienkat ideš do krajnosti.
A nie je to fér voči veriacim.
Muž,kto.bije ženu a v nedeľu suchá nohami v kostole asi až takým veriacim nebude.
Bude rovnakým veriacim ako autorka,že mu je jeho viera ukradnutá.
Veriaci človek nie je lepší,ani horší ako neveriaci.
A neveriaci neznamená zlý človek.
Sú vsak v živote určite hodnoty,kto.vyznavame a cez kt.nepojdeme-kazdy z nás ich ma a aj náboženstvo,jeho úprimne prežívanie je jednou z nich.