icon

Máme sa vzdať rodičovstva kvôli životnému štandardu?

17. feb 2025

Zdravim. Aby som trochu priblížila situáciu, s teraz už manželom sme spolu vyše 7 rokov. Zo začiatku sme plánovali že v budúcnosti by sme chceli mať aspoň jedno dieťa, keď bude vyriešené bývanie atď, neponáhľali sme sa. Bývanie už vyriešene máme, brali sme hypotéku, obaja máme stabilné práce a priemerný príjem. Začiatkom tohto roka sme sa začali viac baviť o rodičovstve, či by už nebol najvyšší čas (obaja sme okolo 30). No a ak mám byť úprimná, asi som zmenila názor. Asi to bude znieť sebecky, ale konečne máme aký taký štandard, môžeme cestovať, za tie roky sa náš vzťah upevnil, mame dobre zohratý systém, fakt nám nič nechýba. Nerada by som o toto prišla. Povedala som to mužovi a on bol s tým najskôr ok, že mám pravdu, asi bude lepšie nechať to ako to je. Čoraz častejšie sa má však v poslednom čase pýta, či by sme si to predsa len nemali rozmyslieť, že to môžeme potom ľutovať a už bude neskoro. Príde mi že on to dieťa ani nejako nechce, len to berie tak, že by ho bolo dobré mať, lebo ak nie, môžeme to oľutovať. Sčasti to chápem a súhlasím, ale je to veľmi veľký záväzok len kvôli takému dôvodu.
Ja si ani neviem predstaviť starať sa o dieťa, nikdy som po materstve netúžila, skôr sa to bralo ako taká samozrejmosť keď som vyrastala. Že jedného dňa proste budem matka. Vidíme však že doba pokročila a už to taká samozrejmosť nie je, prečo to teda nevyužiť. Hypotéku sme brali nedávno, keby sa nám znížil príjem, malo by to dopad aj na našu životnú úroveň. Pre niekoho to možno nie je adekvátny dôvod, ale z lepšieho sa na horšie prechádza ťažšie. Dovolenky by síce boli, ale to je diametrálne odlišné keď je tam aj dieťa. Domácnosť by zrazu fungovala úplne inak, ak by sa to fungovaním dalo nazvať.
Na druhej strane však nechcem, aby náš vzťah narušila muzova túžba po dieťati, ak je vôbec skutočná.

sisaka
17. feb 2025

@missvisna prečitaj si jej prispevok, ja nie som jej hovorca

7lenka11
17. feb 2025

@liusa82 cestujem s deťmi odmalička. Prvýkrát sme boli v zahraničí s dcérou, keď mala 5 mesiacov. Odvtedy sme boli za hranicami x krát. Zajtra ideme opäť do zahraničia s dvoma deťmi (2roky a druha 8 mesiacov). Vôbec to nemusí byť také zlé ako si to ty zažila s jednou rodinou. My sa neobmedzujeme, v ničom. Druhu dcéru sme brali všade so sebou už keď mala týždeň. Narodila sa na konci mája a celé leto sme cestovali. Nemáme z toho žiadnu traumu. Jasne, že keď nemáš vzťah k deťom, tak čas a dovolenku s deťmi budeš brať ako pohromu. Ale vôbec to tak nemusí byť. Kamoska ide s dvoma škôlkarmi na mesiac do Ameriky. My viacerí s deťmi sme nastavení tak, že nie my sa prispôsobujeme im, ale deti od narodenia zaclenujeme do nášho spôsobu života.
To len na margo tých dovoleniek, všetko ostatné je každého osobná vec.

klara546
17. feb 2025

To vážne je niekomu mamon,dovolenky a štandard dôležitejší ako čistá bezpodmienečná láska? Neuveriteľné.

oblecenie99
17. feb 2025

Nečítala som všetko, ale ženy už k tomu asi napísali všetko. Ja som nemala vybuchujuce "chcem deti a hneď teraz" pocity, ani pri prvom, ani pred druhým tehotenstvom. Nebola som ani dobrá prvorodička, ja som fakt netušila, čo mám s tým dieťaťom robiť (bolo pritom plánované), neprišlo to ani potom, po pôrode, žiadna eufória a radosť.

Ale minule som si spomenula na jeden starší blog, ktorý písala jedna žena postupne na dailymale. Oni ale dieťa chceli, len sa im nepofarilo. Manželstvo to napokon nevydržalo. Tu je link, najmä na konci si prečítaj to, ako zadefinovala, čo jej chýba najviac na Tom, že nemajú dieťa, a myslím si, že toto vystihuje najlepšie to, ak by som mala popísať, čo je na Tom dobre, byť rodičom:
https://www.dailymale.sk/articles/nestat-sa-rod...

Nemyslím si, že by som mala zlý život bez detí. Myslím si ale, že mám super život aj s deťmi, aj vďaka deťom (jedno je na ceste). To ťažko dáš na papier a la plusy a mínusy, to nie je ani o Tom, či budem alebo nebudem na stare kolená sama.. je to o pocite. Dobrom pocite. Je to niečo, čo ti naozaj nič iné v živote nedá. Ale to neznamená, že dieťa musíš mať. Ale dobre píšu baby, manžel si to po čase rozmyslí, už teraz na to myslí, a nemusí sa to stať do rána, kľudne aj o desať rokov. S týmto musíš počítať.

oli18
18. feb 2025

Nie vzdy budete mat 30 rokov. Rokmi sa zmenia aj vase priotity a potreby. Ja mam 2 deti a 4 vnucata. Na sviatky sa nas zide 10 a zda sa mi to malo. Tak som si uvedomila, ze som mohla mat aspon 3 deti. Aj tebe v tom DSS dojde, ked za tebou tam nepride vlastne dieta, ani vnuca.

tiezjedna
18. feb 2025

@klara546 ale prd. Iba jeho vlastné presvedčenie, že deti nechce. Nie je treba to tak teatrálne dramatizovať😉

grof_monte_christo
18. feb 2025

@klara546 Nie. Vola sa to sloboda a schopnosť robiť rozhodnutia bez tlaku spoločnosti. Žiadny mamon ani podobné hlúposti.

andrea2667
18. feb 2025

@grof_monte_christo Nie. Volá sa to strata základného inštinktu.

grof_monte_christo
18. feb 2025

@andrea2667 A vďaka tomuto pudu si ženy potom robia deti s debilmi ako tu často vidieť na MK a nešťastní sú všetci.

andrea2667
18. feb 2025

@grof_monte_christo To sa zas volá nezodpovednosť.

bonboniera
18. feb 2025

Autorka je sebecka svina ale na vašich odpovediach je krásne vidieť koľké si robili deti aby ich v starobe mal kto opatrovať, pretoze si s mužom nemali co povedať alebo potrebujú animátora - a to sebecké voooobec nie je 😂

grof_monte_christo
18. feb 2025

@andrea2667 Takže nie je to len o pudoch. Je to súhra faktorov prečo radšej nemať deti a nie strata základného instinktu. Je to věc rozhodnutia.

gabrm
18. feb 2025

@autor
To že máte všetko materiálne,neznamená že môžete mať aj dieťa keď to budete chcieť. Ono to totiž tak nejde ako si niektorí ľudia myslia. A niekedy možno aj ty dospeješ do takého štádia,že zdravé dieťa je viac,ako všetky materiálne veci na svete. 😀👍

maury
18. feb 2025

Mať, nemať dieťa nie je nutnosť ani povinnosť, je to vaša voľba. Chápem, že máte určitý životný štandard a štýl a nechce sa vám ho meniť. To, že v 30tke si dieťa neviete predstaviť je už aj bežné a nie ojedinelé. A čo potom o 10 rokov. Neviete či vám bude stačiť, to čo máte. Či vás to bude uspokojovať, stále vás baviť cestovanie. A keď budete chcieť riešiť, tak už môže byť neskoro. Poznám dvojice, ktoré fungovali presne toto isto. A prišla 40tka a možnosť ako sa vyhnúť rozvodu boli nové spoločne ciele, nové koníčky, nový zmysel života a žiadosť o adopciu.

stanulienkat
18. feb 2025

Autorka-mas este velmi dlhu dobu na zmenu rozhodnutia.

@klara546 a ty si kto, že súdíš, ci si má vybrať cestovanie, mamon, alebo dieťa?? Drviva väčšina žien to dieťa má-ako to ty voláš bez podmienečná láska. A mnohe tieto deti sú hladné, bite, týrané, nemajú lásku, nemajú starostlivosť a tie ženy vôbec nemali mať deti!! Tie zeny vôbec nemali mať tú bezpodmienečnú lásku- ako to ty tvrdíš. Komu tym vyhoveli? Moralistom ako ty?

tetapetra
18. feb 2025

@klara546 prečo hneď za takým,že niekto nechce deti, alebo zatiaľ si len myslí,že deti nechce musí byť hneď mamon? To je ako kebyze tu niekto povie prečo len jedno dieťa? To si taká lenivá a pohodlná? Ale prečo len dve,tri, štyri?

findomatej
18. feb 2025

Autorka, nerozpráva manžel o dieťati len preto, aby sa sám uistil, že ani ty nechceš, aby nemal výčitky??? Aby si mu ty TOTO nevyčítala, keď bude možno aj neskoro? Neviem..... toto mi napadlo po prečítaní príspevku.
Nečítala som úplne všetko, ale rob tak ako momentálne cítiš. Každý tu má iný príbeh, iné priority.
S manželom sa treba otvorene rozprávať, ste ,,mladí,, možno názor ešte zmeníš. Ale ak sa necítiš na dieťa, tak určite nieje vhodná doba, len preto, že sa to patrí.
Samozrejme maminky ti budú písať, ako je to úžasné, ale prečítaj si aj nejaké diskusie opačné. Ako si nevedia matky poradiť, partner iba v robote, žiadna pomoc od neho ani od rodiny. Muž sa ,,ukáže,, až po narodení dieťaťa.
Asi si tu prečítaš všeličo, že si môže manžel nájsť inú ženu, ktorá mu to dieťa dá.... Hlavne keď SA ĽÚBITE, bude ťa to asi trápiť. Buď začneš po dieťati časom túžiť, alebo tento partner nebude pre teba -partner so spoločným názorom na budúcnosť.
(Ja mám jedno dieťa, rodila som v 34, lebo predtým nebol vhodný partner. Tiež sme dlho rozmýšľali či dieťa áno alebo nie, do tejto hnusnej doby.)
Naozaj nikto a nič by ma na dieťa nahovoril, kým by som to ja nechcela.

sashulla
18. feb 2025

Nie. Nemáte mať deti pri tomto zmyslani. Majte svoj štandard. Chcela by si ako dieťa prísť do vašej rodiny?

katulienkax
18. feb 2025

@liusa82 presne malo by tu byt spomenute pre zeny co maju romanticke predstavy, kolko chlapov zdrhne od zien s detmi a este ani to vyzivne sa im chudacikom nechce platit. Minule tu bol prispevok, ze svoju zenu s dietatom vyhana prec z ich spolocneho bytu. To tu mame generaciu oteckov. Takze ano dieta je o vzdani sa komfortu a aj risk hlavne pre zenu, ze nejaky ch...j ju necha , tyra alebo vyzenie z domu s deckom. Mozno bude niekto argumentovat ze akeho si nasla, takeho ma. Lenze vacsinou vyjde najavo realita, az ked pride to dieta na svet

stanulienkat
18. feb 2025

@sashulla mozno by to dieta bolo v tejto rodine stastnejsie ako v 80% tych, kde deti planovali ako maku.

lucia13022023
18. feb 2025

Nečítam komentáre, ale nikdy by som dieta nemala keby som ho na 100% nechcela a nebola na neho pripravená.
Veľa žien má takto deti, že ved to sa tak robí, to sa odo mňa žiada, a potom to tak aj vyzerá.
Dieťa nie je niečo, čo môžeš vrátiť keď sa ti to nebude vyhovovať. Nešla by som do toho len preto, že partner druhé dieťa chce. Na rovinu by som mu povedala moje pocity a žiaľ, zmierila sa možno aj s najhorším, že sa rozidtete po čase.
Ale teda aby som ti dala iný pohľad na materstvo, materstvo nie je len chodiť do na detské ihriská, riešiť plienky, odsávanie a koliky.
Materstvo je o užívaní si tej malinkej bytosti, ktorá ti pred očami rastie, mení sa na človiečika, a všetko neberie iný spád, iný zmysel. Cestovanie s dieťaťom už nie je obyčajne cestovanie, ale tešíš sa z toho ako sa dieťa clapce v mori, ako všetko spoznáva, ako na večerných diskotékach tancuje 🤣 ja som si porodila partaka, najlepšieho kamaráta s ktorým je zážitok ísť aj von do parku kŕmiť kačky.
Ale je to len a len na tebe. Neurob si dieťa len pre to, že to chce niekto iný alebo pre to, že sa to vlastne tak robí.

matab19
18. feb 2025

V tom chaose je niekedy neskutočná krása,až sa srdcia roztápajú...akokoľvek sa rozhodneš...buď šťastná

kikappp
18. feb 2025

Musíte sa vy dvaja úprimne porozpravat ,mozno ti zatiaľ nepovedal uplne úprimne,ze veľmi chce dieta ale naznačuje ti to rečami,ze mozno bude neskoro .Určite je to vaše spoločne rozhodnutie ktoré si naozaj zväz lebo dieta je naozaj dar a je to neopísateľné krásne aj keď tazke byt mamou .Ak on naozaj tuzi po rodine raz sa ti môže stat ze si tu rodinu založí s inou aj keď ti teraz bude hovoriť, že mu to nevadí.

lucimichi
18. feb 2025

@janinah presne tak.. nevidím zmysel v materiálnych veciach, ale v rodine. V deťoch a vnúčatách. To je najviac!

margotka17
18. feb 2025

Áno, mať rodinu s deťmi nie je povinnosť. Sú manželia, čo sa dobrovoľne deti vzdajú a sú ďalší, čo ju za každých okolností chcú. Deti sú požehnaním, radosťou aj starosťou. Všetko je len na vás dvoch. Poznám rodinu, kde najskôr deti odkladali na neskôr, potom už nechceli a nakoniec kocka plakala, že jej manžel si urobil dieťa inde. Rozvod nechcela, na súde bojovala, aby ich nerozviedli, no súd sa priklonil na stranu novovznikajúcej rodiny a rozviedol ich. Ona je sama a on s novou manželkou má 2 deti a šťastnú fungujúcu rodinku. Nikto ti nezaručí, že časom si nebude chcieť založiť chlap rodinu, ale už bez teba.

sashulla
18. feb 2025

@stanulienkat myslíš dieťa po ktorom nikto netúži? Neviem, chcela by si byt takýmto dieťaťom ? To je presne tak, keď ženy čo nechcú deti ich majú, lebo veď tak to predsa v živote je. A potom tie decká ako dospeli chodia k psychológom, aby sa dostali z depresii a z traumy.

stanulienkat
18. feb 2025

@sashulla k psychologovi chodi gro deti, ktore rodicia "chceli". Kludne moze byt 100x lepsia matka ako ta, co si "chcela" narobit vela deti. Myslim, ze je uplne v poriadku, ak niekto nechce deti. Neviem preco jej tu zeny vnucuju nazor, ze zene sa patri rodit, alebo sa nebude mat o nu kto postarat, alebo bude lutovat, alebo...alebo.

ewellina
18. feb 2025

@stanulienkat Ja si mysím, že toto je obyčajná diskusia a nikto tu nikomu svoje názory nevnucuje. Lebo potom aj toto, čo si práve napísala, môžeme nazvať vnucovaním názoru.

sasa1310
18. feb 2025

no ja si myslím, že časom budete mať vážny problém vo vzťahu a to dieťa. Keby ho tvoj manžel nechcel ako ty, tak ti to nenavrhuje každú chvíľu a nevyťahuje tému dieťa. Takže buď ho mužovi porodíš alebo nie.

krisbar
18. feb 2025

Urob ako cítiš. Len to majte s mužom vyjasnene.
Možno by som si dala spraviť AMH, že či máš dosť vajíčok a ak áno, tak rodiť môžeš aj v 40tke, keď to už budeš cítiť a keď budete mat pocit ze mate naplnený pohár cestovania a životnej úrovne. Ja ta úplne chápem.
Tu veľa žien považuje dieťa za zmysel života, no zmyslom života ma byt život samotný a preto by si ho mala mat naplnený tým co ta baví a dáva ti zmysel. Ak to dieťa nie je - tak načo sa tlačiť.