Mamina nám ešte nevrátila dlh
Ahojte, mojom rodičom sme požičali väčší obnos peňazí, 10.000 eur. Medzičasom zomrel otec, už je tomu skoro 2 roky, uhradili sme pohreb. Nevrátili nám rodičia ani cent. Teraz potrebujeme súrne peniaze aj my, mama sa vyjadrila vráti ak bude vedieť, nevie kedy.
Manžel sa naštval, tak jej povedal, že má nato 5 dní, aby predala dom a vrátila nám peniaze. Je mi mami kus aj ľúto, ale zase ona peniaze vrátiť nechce. Pýtam sa nestranne, ako by ste riešili vy? K notárovi nechce ísť, povedala, že nechce exekútora.
Dnes mi vykričala, že načo mi je taká súra, či moje decko nemá ešte dosť hračiek a handier.
@loginexistuje nie, dom je iba mamin.
@sasa1310 všetko je mamine, otec nemal na sebe nič. Mimochodom bol to iba môj otčim.
@sasa1310 Tak 10 000 je dosť veľká suma, pre niekoho aj celoročný príjem. A tie peniaze rodičom nedarovala, ale požičala v dobrej viere, že sú rozumní a slušní. Čo neboli. A z takej osoby, ako je tu opísaná matka tie peniaze nedostane tak skoro ani exekútor.
A ak bude spoluvlastníkom nehnuteľnosti, má istotu, že o peniaze nepríde a zároveň svoju časť ochráni pred prípadnými exekúciami. Ľuďom, ktorí raz nevrátia svoj dlh totiž neverím. Pre mňa sú takýto ľudia spodina spoločnosti. Rodina - nerodina.
A ak toto urobí matka dcére, takto sa zachová a komunikuje, tak pardon, ale pre mňa by ako matka aj človek skončila.
tak potom by som trvala na prepise casti domu ... lebo inak tie peniaze neuvidis .... a potrebujete ich aj vy aj s tvojim chorym synom
Fuu a ze kriza a ludia nemaju a tot každý by 10 000 mihnutim ozelel. Kks ved tu sa nebavime o stovke dvoch, ale o tisicoch, co beznej rodine ak setrila a neukradla bude kdesi chybat. A clovek co pomohol je tu pranierovany ako nechutna ludska kreatura a ten, co dlh nechce vratit ako chudatko, lebo je rodic. Hrozny svet...
Autorka: Peniaze boli spolocne, spolocne s muzom to mate riesit s matkou. Treba jej dat jasny termin (fakt nie 5 dni, ale napriklad 2-3 tyzdnemax mesiac) dokedy cakate vratenie. Podiel na dome v tomto pripade tvoj problem neriesi. V tomto case sa poradila s pravnikom ako postupovat ked mas sms, ale nemas zmluvu. Po otcovi mas ako vysporiadany podiel z dedičského konania?
Pozri, keďže zrejme si Ty jediný dedič, nech prepíše na Teba dom. Stejne ho budeš Ty dediť, tak si aspoň dom ochráňte, lebo nakoniec skončí v exekúcii.
smutne ze ste v takej situacii ale treba to riesit. ze tu ozaj tak vela pise - co places, ved zarobis. tak tie zrejme tie peniaze nezarobili po troche ale ich maju ako mesacny prijem a im to urcite chybat nebude. ja kym by som nasetrila taku sumu tak by mi to trvalo aj 5 rokov a odriekanie. predavat dom je nerealna poziadavka, to viete aj vy, len ste jej chceli pohrozit ze nech sa spamata a zacne davat dohromady plan na splatky. ale ako pises tak mama si mysli ze ty si banka a peniaze si len bude brat ale nie platit aj naspat. pozrite ake mate moznosti, ak ozaj exzekutor bude jedina moznost tak nou chod.
ja mam dobru skusenost, pozicala som peniaze sestre a svagrovi a oni mi len po case povedali - tuna su peniaze naspat. ja som ich vtedy nepotrebovala a im to pomohlo.
@makova333 Presne tak. Pomôcť rodičom je jedna vec, ale nechať sa okradnúť a ešte sklopiť uši? A vo finále vsetko zhrabnú exekútori, lebo matka napožičiava a stroví... Fakt sa na tejto stránke titul matky preceňuje.
@autorka Normálne zájdite za právnikom. Dôkaz o peniazoch bude - výber z banky, bankový prevod svedkovia, správy v telefóne... A na súde sa zvyčajne hrdinovia spamätajú a priznajú. Nemáte čo prehrať a stratiť.
Prinajhoršom vysúdite svoje peniaze a matka bude mať zápis na LV. S ním už s domom len tak nepohne...
Treba si uvedomiť, že jej dali 10 000, nie 10 eur. Ja budem ešte dlhé roky splácať za mamičku, nech je jej zem ľahká. Rodič - nerodič, v tomto treba byť pragmatický, lebo sa dá skončiť aj veľmi zle.
Nemám slov....tvoja mama je vdova,sama ťahá dom,ktorý ty raz celý zdedíš,plat asi nemá 5000 a možno nepracuje z akehokolvek dôvodu.Načo tie peniaze tak súrne potrebujete?toto ma ozaj zaujíma,lebo ak nejde o život,tak ide o ....prd makový. Googluj slová ako vďačnosť,pokora,láska,rodina a ešte debil /to aby si vedela,s kým žiješ,sorry/..a niektoré diskutujúce tiež asi v živote nepočuli rozprávku O troch grošoch,hanba vám.
@janinah má postihnutého syna. Akože, tiež nie som za vypratanie matky, kvôli financiám, len ak potrebuje súrne, tak o..k..
Mne je to správanie tiež cudzie, ale ak neviem vrátiť, tak si nepožičiam. Požičať je ľahko, ale zase "vrátim ak budem mať", no neviem. Ak zato nič neurobím, aby som mala, tak z neba nespadnú a ani o ne nezakopnem.
@fkata keby nemali 10 tisíc,tak jej nepožičajú,nepredpokladám,že by to boli ich posledné peniaze..nepochopila si ma,ja by som tie peniaze mame dala,nie požičala....ale aj keby požičať,tak vymáhať toto takým spôsobom od vlastnej matky je pod úroveň človeka...keby tá mama začala počítať kolko ju tá dcéra stála od plienok cez stravu po svadbu,tak to asi len 10 tisíc nebude...
Z osobnej skusenosti viem povedat, ze debaty o peniazoch v ramci rodiny malokedy vedu k niecomu dobremu.
Je treba hladat spolocne riesenie a ochota musi byt na oboch stranach. Momentalne nie je racionalny ani tvoj muz ani tvoja mama.
Predat dom a peniaze do 5 dni? Predpodkladam, ze tvoj muz zrejme len zartoval. Len samotna administrativa ohladom zmluv, LV atd. moze v pohode trvat mesiac. Do piatich dni ti ledva realit. kancelaria urobi inzerat.
Tvojmu muzovi mozes povedat, ze peniaze do 5 dni urcite nebudu. Jedine ak ich tvoja mama susi na osobnom ucte.
Z tvojich priespevkov mi to nepride, ze na strane tvojej mami je velky zaujem peniaze vratit cize ste tak trocha v patovej situacii.
Predala auto, dcere nic nevratila, poziciava si kade tade, a nakoniec je autorka, s postihnutym dietatom, ta zla 🤭 ach 🙉
Toto ako ma kazdy idealne predstavy o mamkach. Su len dobre, obetave, co by svojim detom nikdy zle nechceli. Akokeby sa zabudlo na alkoholicky, tyranky, sebecke, radodajne, rozmarne a s kadejakymi maniami v minani penazi, za ktore casto mozno nemozu, ale detom tym vedia aj ublizovat.
Mňa by zaujímalo načo minula mama 10 000 a na čo strovila peniaze za auto...?
@janinah ak doba povolí, rada by som so synom opäť do Adeli centra do Piešťan, nestojí to 5 eur. Taktiež by som chcela aj do auta investovať.
Nemyslím, že by som jej mala vysvetliť načo potrebujem.
Žiaľ tvoja mama je asi ten typ človeka, ktorý je schopný prísť aj o dom. Ženy, ktoré majú ukazkovych rodičov toto asi nepochopia, že chces peniaze naspäť. Najmä keď máš choré dieťa. Už to že ste zaplatili otcov pohreb boli pre vás ako mladú rodinu dosť veľké výdavky. Keď predala auto mala vám aspoň z toho vrátiť nejakú časť. Určite sa poraď s právnikom. Snáď vám navrhne nejaké riešenia. Vážne by som sa obávala, že matka je časom schopná aj dom prehajdakat keď si požičiava aj od iných.
@janinah ja zase nemám slov na teba. To ti nie je čudné, že matka nemala peniaze ani na otcov pohreb? Ten ju vyšiel bez výdavkov. Minula dcerinych desať tisíc, predala auto a stále nemá. Čo nabudúce? Predá dom, peniaze prehajdaka a pôjde bývať k dcére?
@martinajurkechova áno, tiež si myslím, že pohreb manžela mala platiť matka. Kebyže jej dcéra nemá, tak čo?! Nechá manžela v márnici?!
No ked si sama bez súrodencov, tak je jasné, že po mame budeš dediť len Ty. To znamená že zdedíš dom, to Ti nebude trápne, ked si pomyslíš na to a ko sa chováš teraz? Z vlastnej mamy chceš urobiť bezdomovca? Panebože, veď sa to dá aj inak riešiť

Peniaze už asi neuvidíte, podľa toho čo píšeš, ale nech na teba prepíše podiel domu v tej hodnote. Obávam sa, že to je jediný spôsob ako sa ti časom peniaze môžu vráť.