icon

Mamina nám ešte nevrátila dlh

27. mar 2021

Ahojte, mojom rodičom sme požičali väčší obnos peňazí, 10.000 eur. Medzičasom zomrel otec, už je tomu skoro 2 roky, uhradili sme pohreb. Nevrátili nám rodičia ani cent. Teraz potrebujeme súrne peniaze aj my, mama sa vyjadrila vráti ak bude vedieť, nevie kedy.
Manžel sa naštval, tak jej povedal, že má nato 5 dní, aby predala dom a vrátila nám peniaze. Je mi mami kus aj ľúto, ale zase ona peniaze vrátiť nechce. Pýtam sa nestranne, ako by ste riešili vy? K notárovi nechce ísť, povedala, že nechce exekútora.
Dnes mi vykričala, že načo mi je taká súra, či moje decko nemá ešte dosť hračiek a handier.

bnov
27. mar 2021

Ja som iba zvedavá, koľké z vás by aj reálne dali rodičom tie peniaze, za úsmev?! Tu je každá ukážková dcéra, ale keby k tomu došlo, čo by bolo?!
Nesplietajte dedičstvo a dlžoby. Ak bude mať pani dlžoby vyše hlavy, tak dcéra nezdedí nič, akurát pochová aj matku.
Ja som tiež sama, bez súrodencov, ale odo mňa by rodičia nevzali ani cent.
Moji rodičia skôr kúpia vnúčatám, akoby mi vykričali, že má dosť hračiek a handier.
Akože budiš, postarať sa, ale zase, nevedieť sa uživiť vo veku pani, to je sila. Predpokladám, že aj pán mal príjem a predsa na pohreb sa myslí vopred.

autor
27. mar 2021

@hermanoval ako?! Nato som sa pýtala. Kebyže, nehľadám možnosti, tak sa nepýtam.

zuzap33
27. mar 2021

@hermanoval len aby autorka vobec nieco zdedila okrem dlhov. A do Adeli centra potrebuje ist teraz, nie o nejakych 10- 20 rokov, ked ma akoze dedit. Dcera v dobrej viere pozicala, matka potrebovala, to je ok. A teraz ked dcera potrebuje, ma to ona na haku??? Lutujem ta autorka podla mna neuvidis z toho ani cent

mogaa
27. mar 2021

A ty si sa ako k tomu postavila? Lebo je to tvoja mama....vieme len stanovisko tvojho muža, inak 5dní na predaj domu🙈vážne chceš kvôli 10 000 eur vyhodiť mamu na ulicu? Predá dom, tebe vráti peniaze a čo? Ostane jej na kúpu bytu? či je to to jedno?

oli18
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
27. mar 2021

@mogaa preco vyhodit na ulicu? Naco take silne slova? Pani byva sama v dome a ma dlhy. Vymenit dom za dvoj pripadne jednoizbovy byt, vyplatit dlhy a este jej mozno ostane

mandarinka555
27. mar 2021

@janinah Pýtate sa baby, že načo tak súrne tie prachy potrebuje....sú to jej prachy, tak asi ich chce späť....ja sa jej mužovi ani nečudujem, že je naštvaný, lebo vlastne ich zarobil on, keďže autorka nepracuje. Mňa skôr zaujíma, načo potrebovala toľko peňazí jej matka, keďže evidentne míňa peniaze hala....bala....a vrátiť ich nechce .

zuzap33
27. mar 2021

@mandarinka555 ved pisala, na dlhy z podnikania

kiks_1
27. mar 2021

Niekedy veru doplácajú na rodičov deti. Mať postihnuté dieťaťko, zostať bez peňazí s čím človek počíta, je viac než nepríjemné.
Matka by skôr mala dcére pomôcť s dieťaťom, ako od nej brať. Je smutné, že nemala peniaze ani na pohreb manžela. Nebol otcom jej dcéry a pochovať ho musela ona.

sasa1310
27. mar 2021

@andrbeata a kedy to až napísala. Tak čítaj a zistíš, že predtým písala, že otec zomrel.

makova333
27. mar 2021

Matka by sa mala hanbit, nie dcera...

mandarinka555
27. mar 2021

@zuzap33 Sorry....to som prehliadla. Ale aj tak....Ja by som napríklad bola naštvaná, keby môj muž požičal peniaze svojej matke, mimochodom, ktoré som zarobila ja a stará by ich nechcela vrátiť. Dívam sa na to aj z opačnej strany...z tej jeho. A ruku na srdce... ktorá z vás by naštvaná nebola ?

mogaa
27. mar 2021

@zuzap33 tak záleží v akom dome žije, predpokladám že to bude starší dom, kde žila celý život čiže ani cena za predaj nebude závratná...ak následne vyplatí dlhy tak naozaj nemusí mať ani na ten 1-2 izbový byt....

kleopatra114
27. mar 2021

@janinah koľkože to postihnutých deti máš , keď vies, že ona peniaze nepotrebuje ? Rozum sa mi zastavuje... moja mama aj keby žila v ubytovni tak by odo mna nepýtala ani cent , keby vedela , že mám postihnuté dieťa. Si si vedomá , koľko stoja terapie a ako veľmi dietatumozu pomôcť? Ja to bohužiaľ viem .....

luccija
27. mar 2021

@hermanoval vôbec nie je isté, že zdedí dom.Mama žije dosť nezodpovedne a ľahkovážne podľa toho čo píše autorka tu dlh tam dlh.A vôbec nerozumiem, keď si požičiavala peniaze už asi vedela, že to nebude mať z čoho splatiť či mal to splatiť otčim?Iné ženy matky by nevedeli spávať, ak by si voči dcére taký dlh spravili a tu hneď taká ustipacny útok či majú málo hračiek.Porad sa tu na MK v právnickej skupine ako postupovať.To, že raz budeš dediť o 5 r, 20 tvoju situáciu teraz nevyriesi

sasa1310
27. mar 2021

@mandarinka555 ale naštvaná by bola každá. Ale úprimne. Vám príde normálne, že do 5 dní nech predá dom a vráti peniaze? Veď takto sa nechová človek ani k cudziemu a nie ešte k vlastnej mame. Aj exekútori sú isto vlúdnejší

sasa1310
27. mar 2021

autorka:

keď ste požičiavali ste postihnuté dieťa nemali? Matka sa vtedy správala zodpovedne? Vyplatila dlhy z tých vašich požičaných peňazí. Už vtedy ste museli vedieť, že bude problém ich vrátiť. A že ich váš syn bude potrebovať. Lebo ja keby som mala postihnuté dieťa, matku nezodpovednú (lebo zrazu je nezodpovedná), tak jej nepožičiam 10 000 eur.
A tie ultimáta tvojho manžela sú naozaj na zváženie. Mňa osobne by viac sklamalo správanie manžela ako nevracanie peňazí matkou, ktorej ste už mohli predvídať, že ich vrátenie nebude ľahké.

mimuska125
27. mar 2021

Ahoj riešila by som to s pravnikom.Su to vaše peniaze. Vy nieste zlý keď chcete späť vlastne peniaze. Nejde o malu sumu peňazí takže skuste s právnikom. Pomôcť si treba ale mam pocit že ona Vás len využila a ked treba vrátiť tak zrazu nič.

sasa1310
27. mar 2021

alebo ešte jedna možnosť, keď nemá z čoho vrátiť. Predajte dom, mamu si nasťahuj k sebe a z predaja domu si odrátaj 10 000 eur. A budete bývať tak ako niekoľko mladých na Slovensku, že s rodičom. Akurát rodič bude u vás. A budeš mať mamu pod kontrolou a môže ti aj pomáhať so synom

elizabet173
27. mar 2021

@sasa1310 súhlasím s každým slovom

benit
27. mar 2021

@zuvelyn ale ona nepozicala 5eur. Ona pozicala 10 000 v dobrej viere, ze budu vratene. Pre teba je to mozno ako 5e, ver, ze vela ludi tolko nenasetri za cely zivot. Autorka ich nezarobi, nakolko sa stara o postihnute dieta. Celu rodinu zivi manzel. Asi ked ich zarobil, nemieni ich ozeliet na svokru, ktora len mina a robi dlhy.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
zuvelyn
27. mar 2021

@benit nie je to pre mna 5eur, tiez musim na takúto sumu šetriť nie rok a ani nie dva. Napriek tomu si stojím za tým co som napísala. Mojim rodičom, ak by to potrebovali, alebo svokrovcom, by som bez mihnutia oka takúto a kludne aj vyššiu sumu ochotne dala aj za cenu ze ja by som si musela zobrať úver. Rodicia ma vychovali, 20rokov sa o mna starali, "vrazili" do mna niekoľkonásobne viac peňazí. Od hanby by som sa isla prepadnúť ak by som od nich niekedy ziadala naspäť pôžičku...vidno aj v tejto diskusii ze som jedna velka výnimka, žiaľ....

kleopatra114
27. mar 2021

@zuvelyn aj ja by som svojim rodičom dala všetko, aj svokrovcom- aj oni nám . Ale raz mám postihnuté dieťa , ktoré potrebuje rehabky, terapie, tak doprcic myslím aj na to - snáď je to pre mna viac ako to, že mama míňa jedna radosť a odmieta vraciat

andreatytler
27. mar 2021

2 roky je dlha doba... riesili ste splacanie dlhu aj skor ako len teraz? Preco vam za 2 roky nedali ani cent? Este k tomu ste financovali aj pohreb... to urcite nebola mala suma...
Toto musis riesit ty. Lebo inac bude na teba nahnevany manzel. Musis stat na jeho strane a ziadat peniaze spat, ale nie jeho stylom.
Treba sa s mamou vazne porozpravat ze co bude dalej. Ak viete ze nema dostatocny prijem na to aby to splatila, nesnazte sa ti peniaze od nej dostat. Nutit ju predat dom, je trochu tvrde riesenie. Aj keby boli splatky len velmi male, bolo by to pekne gesto od mamy ze ma snahu.
Porad sa urcite s pravnikom, ake kroky mozete urobit.

nominativ
27. mar 2021

@zuvelyn lenže ty si vynimka - teoretik. Takých je plný modrý koník. Všetky tie ženy, čo by sa rozviedli, všetky tie ženy, čo majú odpoveď na závažné otázky a v realite by reagovali úplne inak.

Tá pani ich nechcela na liečbu rakoviny, ktorú jej poisťovňa nepreplatila, ale na svoje dlhy. Ja nikomu také vysoké dlhy platiť nebudem, ani svojim rodičom. Sú dospelí, majú mať mozog.

Keby sa stane, že mama nemá na zaplatenie elektriny, pretože je PN alebo čo, tak to je iná reč... Ale toto? Pardon, čo to je za matku, že zoberie od asi priemernej dcéry (myslím, že sa nekúpu v €)peniaze na svoje dlhy?

benit
27. mar 2021

@zuvelyn nie si vynimka, je velaludi, ktori si to dovolit mozu a nemali by problem. Ale su ludia, ktori maju akurat pre seba. Mama je cista bezkozacka ked vie, ze maju postihnute dieta a takto sa chova. Evidentne dlhy robi aj inde. A to je sakra rozdiel mat normalneho rodica. Nevies ake mali vztahy, ake bolo detstvo. Aj mne mama povedala, ze ma zivit nebude ked som chcela ist na vysku a to podnikali. Ok, zariadila som sa. Nikdy som nic nedostala len tak zadarmo. Keby sa teraz takto zachovala, velmi by ma to mrzelo.

hindakus
27. mar 2021

Ak nie je žiadny papier ani nestranný svedok, že išlo o pôžičku, môže sa manžel naparovať ako chce, vaše výdaje budete musieť riešiť inak - pôžička, nadácia, portály ako ľudialudom.

betulinka1
27. mar 2021

Ak si poslala10 tis eur na účet, tak nemusis mať papier. Pôžička nemusí byť napísaná na papieri. Len pozor na premlčanie. Pošli mame výzvu doporučeným listom, nápis tam že na peniaze vrátiť do 10 dní a ak nezaplatí, daj ju na súd. Čím skôr. Žiaľ iná možnosť nie je. Mama evidentne nevie hospodáriť a ani nevieš koľko má reálne dlhov. Argument budeš po nej dedit, ha ha ha, mozno iba dlhy. Mame proste vysvetlí, že ak nepôjde k notárovi a nenapíše tam zápisnicu, ktorá je aj exekučným titulom, kde sa aj predĺži lehota premlčania, tak inú možnosť nemáš, lebo sa ti dlh premlci a potom môžeš na peniaze zabudnúť. Keby to bolo 1000€ kaslat na to ale 10 tis by som svojmu dietatu nezobrala. Skoč za pravnikom vysvetli ti to.

autor
27. mar 2021

Pred 2 rokmi som bola tehotná, potom sa mi narodil syn. Pýtali sme viackrát, za posledný rok, ale nič.