Mamina nám ešte nevrátila dlh
Ahojte, mojom rodičom sme požičali väčší obnos peňazí, 10.000 eur. Medzičasom zomrel otec, už je tomu skoro 2 roky, uhradili sme pohreb. Nevrátili nám rodičia ani cent. Teraz potrebujeme súrne peniaze aj my, mama sa vyjadrila vráti ak bude vedieť, nevie kedy.
Manžel sa naštval, tak jej povedal, že má nato 5 dní, aby predala dom a vrátila nám peniaze. Je mi mami kus aj ľúto, ale zase ona peniaze vrátiť nechce. Pýtam sa nestranne, ako by ste riešili vy? K notárovi nechce ísť, povedala, že nechce exekútora.
Dnes mi vykričala, že načo mi je taká súra, či moje decko nemá ešte dosť hračiek a handier.
Ja to veru tiež nevidím ružovo. Tie čo tu píšete, žeby ste nežiadali späť? Naozaj? S výhľadom, že vaše dieťa bude potrebovať dlhodobú starostlivosť a vy budete žiť iba s manželovho príjmu a smiešneho príspevku? Pri vysoko nákladnej dlhodobej rehabilitácii? Nedaj boh muž bude dlšie PN to ako z čoho budú žiť?
Predpokladám, že všetky čo by peniaze nechceli sa ani jedna o také dieťa nestarajú!
Matka keby bola normálny zodpovedný jedinec, už dávno rieši. Vezme podnájomníka do domu a pod. Každá normálna matka by dcére v takej životnej situácii sa snažila čo najviac pomôcť.
Z mojej skúsenosti už má dlhy kade tade, dom predať a ísť do menšieho nechce lebo zrejme už dnes by to padlo na dlhy čo má. Sú bohužiaľ aj takí ľudia, čo budú slziť ako nemajú čo jesť, ale na cigarety, nepotrebné haraburdy z teleshopingu a iné veselo minú.
Za prvé, ak by som už požičiavala takú sumu, tak jedine so zmluvou. Je jedno či rodine alebo nie. Kamaráti buďme, dlhy si plaťme. V rodine narobia tieto situácie iba zlo.
Manžel má pravo chcieť peniaze späť, keďže predpokladám, že väčšiu časť zarobil práve on, ale určite nieje korektné žiadať ich týmto štýlom, emócie neemócie, sám zo seba urobil hovädo týmto jednaním.
Nezávidím vám situáciu, ku tým ktoré tu urobili z teba krkavčiu dcéru sa nebudem vyjadrovať, keďže tých 10tis asi nezarobil muž za 1-2mesiace, aby ste takú sumu vôbec nemuseli riešiť.. verím žeby sa vám zišli... ale zase... Potrebujete tie peniaze naozaj tak súrne? Veď reálne ste predsa museli vedieť, že vám nesplatí 10tis na jeden x a už vôbec nie behom 2 rokov. Vaše požičanie bolo síce mienené dobre, ale bolo veľmi hlúpe, postoj matky nieje vôbec príjemný a nemala by sa takto k veci stavať, ale situáciu vyriešiť... predať dom, kúpiť byt, čo dlží vrátiť a zvyšok si nechať a do konca života môže byť bezstarostná lebo bude mať zvyšné peniaze.. Vlastne ak by ste jej takto poradili už predtým, mohli ste sa vyhnúť tejto situácii.
@mandarinka555 myslis,ze ty budes stale mlada?Jak sa budes citit ked ti niekedy bude nevesta vraviet "stara" miesto svokra,🙏🙊
@digehe tak je to smutné, ak máte také zlé vzťahy. Ste si ale istá, že na tom nemáte svoj podiel viny? Veľakrát svokry zabúdajú, že aj ony boli mladé a aj ony robili chyby. Som si istá, že väčšina žien chce so svojimi svokrami vychádzať čo najlepšie, ale keď sa nedá, tak sa nedá.
@martinajurkechova .ja nepisem o svojich vztahoch,neviem o svojom podiely viny,nikde a nikdy som na svoju svokru nepovedala stara,od svadby som jej vravela "mama" tak to u nas chodi,takze vas prispevok sa mna vobec netyka
@digehe pardon, myslela som, že váš príspevok sa týka vás
Uprimne mi je luto co mas za matku. Tvoj muz je samozivitel rodiny, mate postihnute dieta ktore si zrejme vyzaduje tvoju celodennu starostlivost a ona ti povie strovila som? Nema absolutne ziadnu snahu vam to vratit? Ja sa tvojmu muzovi necudujem ze je nasraty. Jemh tie peniaze do huby same nepadli. Nezavidenia hodna situacia.
@leskovael treba citat celu diskusiu, v dobe ked jej pozicali bola autorka tehotna, takze ani netusila ze sa jej narodi postihnute dieta, ktore potrebuje rehabilitacie v adeli centre
Ja ta chapem a suhlasim s tebou. Bohuzial, najciac cloveka oklame vlastna rodina...
10.000€ nie je 100€, aby sa len tak odpustali... no ine su tu asi milionarky ked tak pisu... a nie, nejde o ziadnu neuctu voci rodicovi. Peniaze ti mala matka vratit. Pises ze predala auto, za kolko, kde dala peniaze? Ako je na tom ona financne?
Mas aspon nejaky dokaz, ze si jej peniaze poziciavala??? Prevod z uctu? Aby netvrdila, ze si jej ich darovala, resp.dala a budes proste nahrana.
Spisala by som s nou splatkovy kalendar. Ak nebude suhlasit, obratila by som sa na pravnika.
Lebo mne pride tvoja maminka pekne vychcana... peniaze ti pravdepodobne vratit ani neplanuje.
Je iba na tebe ako sa zachovas... ci to nejako prekusnete alebo budes peniaze ziadat naspat.
Opakujem, nejde tu o 100€, 10.000 je niekoho CELOROCNY plat, tak si tu prosim moralistky nechajte svoje nazory o nevdacnosti dcery. Nevdacna je v prvom rade matka a jej manzela uplne chapem!!!!
@0kristina0 nie každý číta aj všetky komentáre, ja prioritne vždy diskusiu...podľa mňa je jedno, či tu je postihnuté dieťa, alebo nie (na "vymáhanie" mali teda určite viac ako rok, ked bola v čase pôžičky už tehotná, behom roka mohol byť teda napr už dom matky predaný, alebo mohli mať za sebou pojednávanie a vec nejako ofic.poriešenú, keď už od začiatku vedeli, že s matkou nepohnú čo sa týka splátiek a pod). Ja som nikde nepovedala že peniaze chcú naspäť neprávom... Neviem či si porozumela môjmu komentáru, ked mi píšeš, že treba čítať celú diskusiu... Lebo nikde neobhajujem postoj matky, ani mi nepríde normálny, lebo sa zachovala otrasne..To nemení nič natom, že by som takú sumu len tak nepožičala a verila tomu, že mi ju bude schopný vrátiť na jeden krát v krátkej dobe.. Človek ktorý by mi vedel vrátiť 10tisic behom roka-dvoch, by si tak súrne nepotreboval požičať.
@leskovael ty si sa pytali autorky ci tie peniaze tak strasne potrebuju a ja som ti na to napisala, ze ma postihnute dieta ktore potrebuje rehabilitacie. Uz ti to docvaklo?
@0kristina0 presne.
Potrebuje pre dieťa tu a teraz, ked liecba môže efektivne pomôcť, nie o 10r., ked bude neskoro a stav bude zafixovany.
Babka nielenze nevie vrátiť,ani nema snahu riešiť .
Z 1 prijmu tazko nazbieraju na liečbu len tak , ked zaraba iba otec, matka s malym a chorym synom tazko pojde makat a zarabat tisice na liečbu.
Stara predr.be € a mlady rodicia maju prosikat na ludialudom a na nete a zobrat po 1 e ?!
@cacianka presne tak, mne odpalilo dekel ked tu niekto napisal, ze mozete ziadat na ludialudom... alebo ci im nie je hanba pytat od matky a nechat ju na ulici. Niekedy mi to tu pride, ze dobre mravy su tu akosi degradovane a vyzdvohovane je odrbkavanie kohokolvek aj vlastnej dcery.
Kebyže pýta na dieťa, tak by polovica z nás zase reagovala, že žobre.
Tie peniaze jednoducho potrebuje a teraz si má požičať ona, keď nemusí?! Bohužiaľ, Adeli nestojí 10 eur na deň.
@kiks_1 ano.pravda.maju uspechy, ale to aj nieco stoji. A keby tu pisala ze prosi o prispevok lebo mama, tak ju zdr.bu ako poslednu chuderu !
Ze si to ma vybavit s ňou aj keby mala dom predat a nežobrat, ved prachy tam sú....
Matka si požičala - matka má vrátiť. Bodka.
Nevyslo jej podnikanie, poplatila dlhy, bohvie čo este, a ked teraz nema z čoho alebo ani nechce/nema snahu, tak dcera je hyena. Lebo "potrebuje" na handry a hracky. Vooooooobec nie na liečbu maleho dieťaťa. Ved mohla prist a v klude vyložiť karty na stôl a povedat v style dcera moja teraz nemam,ale snazim sa vynahradit a čím skor vratit ,aspoň po castiach.alebo poraďte . ved tie € zarobil zať pre svoju rodinu, zenu a hlavne dieťa a nie na rozcapenu svokru. A este aj pohreb otcima platil on...!
Ja by som ked inak by som nevedela vratit, radsej predam dom, kupim mensi byt, hoc aj 2izbovy a pozicku vrátim. Ale tu hrdinky hraju ze ju porodila vychovala platila stravu aj oblecenie. A ini rodicia nie ? Ved ked privedu na svet deti, tak sa o ne maju dofrasa postarat.alebo detom povedat "haaaaa mas 20rokov tak mi do roka a do dna vsetko vrať ?! Veď tie deti to vracaju svojim deťom a na starobu/chorobu rodičom. O tom je rozprávka o 3 grošoch...
Keby autorka plavala v peniazoch, urcite by mavla pestovanou ručkou ovesanou zlatom a mamičke by kupila novu kabelku mk lv g a € by nepytala by par halierov naspat. A ked je dietatko s problémami tak asi tak skoro pracovat nepojde aby zarobila na liečbu.
du blejt
Ach ženy, vy ktoré tvrdíte, že by ste nikdy nič naspäť nechceli od svojej matky...asi takúto skúsenosť nemáte. A okrem toho, asi fakt nepoznáte "vychcane ženy"... akože sorry za výraz, ale už neviem ako to mám inak pomenovať.
Ja jednu taku poznám.. a k tomu sa tvári a považuje za veľmi spirituálnu a skromnu ženu.Akurat, že má dlhov vyše hlavy, už ani nieje v jej silách si pamätať, kde všade ich má a koľko.
Na deti prepísala dom zaťažený dlhmi😳 (úžasné dedičstvo).S mužom sa rozišla...lebo vsak za všetko je zodpovedný on.
Z domu sa odtahovala, ALE...stále tam má tónu veci, chodí sa tam sprchovať, prať, piecť...a to hlavne v noci, aby sa nemusela s členmi rodiny rozprávať.Ake samozrejme prečo by ich nemohla svojim buchtom a spevom budiť? Však je vo svojom🙄😳🤷?!
Mám ešte pokračovať???
Sú totižto aj takéto matky!!!
@zuvelyn sú naozaj rôzni rodičia. Vychádzaťe z toho, že ste mali dobrých rodičov a ste vďačná dcéra. Musíte si ale uvedomiť, že sú deti, ktoré pretrpeli detstvo pre nezodpovedný životný štýl rodičov. Oželeli poriadne vzdelanie, trpeli výsmechom spolužiakov aj pohŕdaním dospelých. Postavili sa na vlastné nohy a rodičia ich neváhajú ďalej využívať. Pozrite sa na to tak, že by muž po konflikte opustil ženu s postihnutým dieťaťom. Ako by bola na tom? A ruku na srdce, aj ja ako matka radšej investujem do dieťaťa ako do nezodpovednej osoby, ktorá by mala byť schopná starať sa o seba. Lebo evidentne problém je tam finančná nezodpovednosť tej, ktorá si poziciava.
@bnov ja som mame "pozicala" 15000. Z mojej strany to bol dar, ale rozpravame ako o pozicanom a nikdy nebudem cakat ze mi ich.vrati. Ona to vie, ale aj tak sa snazi po troske odkladat na bok. Z mojho pohladu, rodine treba pozicat iba tolko, kolko mi nebude vadit v pripade ze mi to mebude vratene. Hlavne ak ide o rodicov, ja osobne by som kvoli peniazom nedokazala spravit v rodine vojnu a ani prerusit kontakt.
@zuvelyn ja dúfam, že sa mi podarí vychovať deti ktoré budú mať voči mne uctu ale ja tu uctu voci ním budem mať tiež.. neviem si predstaviť, že dcére ktorá má postihnutého syna a nejaký Fín.problem nepomôžem a nevrátim peniaze ktoré mi nezištne dá a ja sa na ňu vyprdnem, lebo "strovila som".. zase sa netvarme že keď je niekto rodič, tak si môže dovoliť všetko..
@jana_eyre_2 pekne si napisala, ale autorka nedala - požičala.
@cacianka alebo tak oprava - požičala na riadne dlhý čas a bezúročne..
@zuzap33
@mandarinka555
Ja som to pochopila tak, ze dlhy z podnikania zaplatila az po predani auta.
Neviem, ale mam taky pocit, ze svoju matku nepoznas na 100%. Nemoze byt gamblerka? Osobne taku poznam a sprava sa rovnako.
@janinah tu mi neda nereagovat...tie peniaze boli jej muza -mozno to bola rezerva, a urcite ich nezarobil za 1den tak preco by mal darovat...to je co za zmyslanie..vy tiez setrite kde kade a potom darujete tisice rodicom a setrite odznova? (Ak na to mate plat ok) ..Matka je evidentne nezodpovedna a tie peniaze chcela na dlhy takze sa tu o nejakej matke roka nebavime -navyze reakcie ze ci nema syn dost???! Kazda chce dat svojmu dietatu maximum, autorka pise ze ona vnukovi nekupila nic! Navyse je chlapec zdravotne znevyhodneny ale ano dcera ma darovat matke peniaze a na
svojom dietati setrit...a ona sa na svet nepytala, mat dieta bola volba jej matky takze takato argumentacia je trapna

Ja nerozumiem preco ste vsetky take hrr ze je zla dcera. Mama si poziciala 10 000 eur uz 2 roky spat, ze to splati. A nielen ze sa nema k tomu aby splatila co len cent, ale este aj z predaja auta im nedala kompletne nic. Ked sa dcera spyta, ci jej peniaze vrati tak mama zacne kricat ci jej dieta nema dost hraciek 😀 Tak to je skvela matka. Neviem ci niektorej z vas dochadza ze jej matka vyuzila situaciu, peniaze odmieta vratit a zije si na ukor dcery ktora sa mimochodom stara o postihnuteho syna a nemoze ist do prace.