Manžel chce, aby som podpísala vzdanie sa nehnuteľnosti
Ahojte. Chcela by som sa s Vami podelit o svoj, pre mna velmi vazny problem, a najma spoznat nazor nezainteresovanych ludi. S manzelom sme spolu 5 rokov, doteraz bezproblemovy vztah, momentalne cakame babo - onedlho vstupujem do osmeho mesiaca. Ked sme sa brali, manzel mal uz svoj dvojizbovy byt (ktory nadobudol davno pred tym, nez ma spoznal). Po svadbe sme v tom byte zili. Lenze zacali sme planovat babo a tak sme sa potrebovali prestahovat do vacsieho. Stary byt sme predali a kupili novy - o izbu vacsi, krajsi, uplne novucicky - samozrejme, bol aj drahsi - trebalo cosi doplatit (doplatili sme to z penazi, ktore manzel zarobil najma vdaka mne a mojim kontaktom). Aby som nezabudla - aby sme nemuseli predavat stary byt narychlo a mali pocas prerabky noveho kde byvat, zohnala som od znameho peniaze na ten novy byt, ktore sme mu vratili po predani stareho, islo o bezurocnu pozicku od dobreho znameho, ktory mi na dobre slovo pozical fakt kopec penazi. Teraz spekulujeme, ze aj tento byt predame, kupime mensi pozemok a postavime si dom. Samozrejme, financie by som mala opat sprostredkovat od toho svojho znameho, kym sa dom nepostavi, nech si nemusime predavat strechu nad hlavou a ostatne peniaze sa dolozia z penazi, ktore zarobil aj vdaka mne. Ked sme to preberali, opytala som sa manzela, ci nejaku cast buduceho domu napise aj na mna. Nenarokujem si na polovicu majetku (aj ked pravne by som mohla), nakolko viem, ze on do vztahu vstupil s majetkom, ja s holym zadkom a vlastne do majetku som fizycky ziadne prostriedky nevlozila. Vystevtlila som mu to tak, ze jednoducho spolu za chvilu budeme mat dieta a ze by som teda chcela mat aku taku istotu, ze keby sa nieco s nasim manzelstvom stalo, neskoncim aj s malou u rodicov - ze som sa aj ja podielala na tom, aby sme mali to, co mame a ze by som skratka chcela, ak by sa raz nedajboze nieco stalo, mat istotu, ze nam kupi aspon nejaky jednoizbak. Manzel sa vsak velmi nahneval, povedal mi ze v ziadnom pripade nenapise na mna ani prd, ze to bude len a len jeho a ze on sa so mnou neplanuje rozviest, tak co teraz riesim. Ze on do manzelstva isiel s nehnutelnostou, ja s nicim. Ako to podla Vas je? Naozaj z etickeho hladiska som nenazrana svina ja? Lebo sa citim dost ukrivdene, ze vlastne u neho som len na navsteve, dokym so mnou bude chciet byt. Ja len chcem istotu, ze keby sa nieco medzi nami stalo, postara sa o nas. Ale on chce, aby som mu podpisala, ze sa nehnutelnosti vzdavam, Je to fer? Som z toho psychicky mimo, dost sa v mojich ociach zmenil teraz a kade chodim, tade placem...poradte
@cassandra123 tiež so nečitala diskusiu............podľa zákona máš právo na polovicu všetkého nadobudnutého majetku.......... svoje peniaze pred svadbou - môže to zdokladovať napr. ten byt ..........nepoteším ťa no aspoň vieš čo ťa čaká....kvoli tomu by som neplakala.....nenechaj si kaziť zatiaľ fungujúci vzťah.........užívaj si život máte dieťa.........a keby vám nedajbože zhorel dom potom čo? hlavu hore............. 😉
@katarinnak ...zakladatelka temy tiez pisala, ze nepracuje, lebo sa stara o muzove dieta, ktore nie je jej... tak by jej teda mal za to platit rovnako, ako by platil opatrovatelke a domacej, nie??? Lahko sa vravi niekomu, kto zije v uplne inych podmienkach ako su tu na Slovensku... 😒
@cassandra123 boze a takeho cloveka milujes..fuuu ,rychlo by som ho poslala niekam
@janulienkazv prečo veď sa nerozvádzajú........nik nevie dopredu ako dopadne pri prípadnom rozvode čo komu pripadne.........zatiaľ sa možte ľúbiť.........a myslieť si že vám sa to nestane.............človek nikdy nevie.........ja by som nemohla žiť s mojím mužom a báť sa o to o čo ma oberie v budúcnosti..........ak mám pochybnosti .....tak si to vydiskutujem...... vysvetlím.....ako prispievajú do domácnosti teraz? mám ísť do práce? budem si robiť tajné rezervy? nad tým by som pouvažovala........
@cassandra123 ahoj,ja by som ti poradila,skús v kľude dotehulkovať,do porodu nič stavať nebudete,ide aj tak zima,potom sa ešte skuste porozprávať..........ja na tvojom mieste by som nešla stavať dom s takýmto postojom manžela 😒
@cassandra123 všetko čo nadobudneme ako manželia patrí do bezpodielového vlastníctva.. takže aj ten byt v ktorom bývate teraz a ak si kúpite dom tak aj polovica domu... ak nemáte predmanželskú zmluvu, ktorá by to vylučovala... určite sa žiadneho podielu nevzdávaj, už len preto, že čakáte dieťatko... nikdy nevieš čo bude za pár rokov...
V prvom rade by som prehodnotila nas vztah, ci fakt chcem zit s clovekom, ktory by bol schopny ma s dietatom vyhodit na ulicu, ak by sme sa nedajboze rozviedli a v druhom rade by som okrem toho ze nic nepodpisem, si zalozila vlastny ucet o ktorom moj milovany nebude nic vediet, ak sa dieta narodi, prehodit ho na meno dietata s tym ze budes jedina mozna disponujuca s uctom. Suma sumarum, zacni mysliet na svoju buducnost a buducnost tvojho dietata a skus sa nejak zabezpecit, kym nebudes dostavat tu almuznu zvanu rodicovska..., pretoze vtedy sa vela chlapov citi "na koni"
ved fajn, mal byt, z jeho predaja peniaze. Ale sotva to pokryje vystavbu domu aj s pozemkom. Zvysok dofinancujete z coho? Predpokladam z penazi zarobenych pocas trvania manzelstva a to uz su aj tvoje peniaze. Ma manzel smolu. Narok si moze cinit na cast domu, ktora zodpoveda hodnote bytu, zvysok je vase spolocne. To nejde, ze sa vzdas uplne celeho baraku. Pravne mas na jeho cast narok. Vies co, porad sa s pravnikom. Zajdi si za nejakym dobrym rozvodovym a preber toto s nim. On uz Ti jasne vysvetli kde zacinaju a koncia manzelove naroky a kde tie tvoje. A daj si to na papier, ktory nasledne mozes svacnut manzelovi do ksichtu ku kavicke. Smutne pocinanie tvojho manzela. Nedovera uz teraz. Ak on tebe neveri tak ako mozes doverovat Ty jemu?
@fidka79 no ved by pri predaji domu v pripade rozvodu manzel dostal vacsi podiel, kedze zainvestoval aj svojou nehnutelnostou. Autorku by vsak bol povinny vyplatit. To zas nejde nechat ju uplne svorc, ved zaraba pocas trvania manzelstva, to su peniaze,ktore su spolocne. A teda ziram, ze k nim autorka nema pristup. 😕
ani náhodou.po tom popise čo si písala máš určite morálne právo na pol domu, a je teda riadny sebec ked neche napisat nič na teba, tak nech to ošetrí že to napíše aspon na dieta..to ako nechápe že sa niečo stane a z teba ostane bezdomovkyna..nech si uvedomí že bez teba by nemal to čo má
@cassandra123 no to v ziadnom pripade nepodpisuj! Akym pravom? ste manzelia a hotovo...
@cassandra123 ahojcek, ked osm si precitala tvoj prispevok tak mi napadlo, ze ten domcek bude sucastou bezpodeiloveho majetku, takze ak by sa s manzelom nieco stalo, tak dedia jeho najblizsi - cize ty ako manzelka, popr. keby ste sa rozviedli, tak na domcek mate rovnake pravo, cize by ta urcite nenechal v stichu tym, keby na teba nechcel prepisat cast domceku. 😉
@sailes prekvapil ma tvoj prispevok, zijeme velmi podobne ako @katarinnak , mame oddelene peniaze, moj mm myslim ze nasmu synovi kupil uplne minimum veci, toto je skor moj vydavok, nikdy ma nezaujimalo kde mina svoje peniaze a jeho kde ja minam svoje... Obaja mame svoj prijem a svoje vlastne "zasoby". Mm mi nikdy vyplatu nedaval a ja som to nikdy ani nechcela... A funguje to uplne normalne a prirodzene. Dokonca sme dostali od jeho rodicov dost pekny financny svadobny dar (pre oboch) a ja som mu povedala ze necakam z neho ani cent. ..
Zena by mala mat stale "zadne vratka" svoje uspory aby ked pride k takejto situacii nebola odkazana na manzela
Mna nariklad neprekvapuje ze mm @cassandra123 chce dom na seba, ale teda sposob akym sa s nou bavi by som ja urcite nezniesla "nedostanes ani prd" "zle si hospodarila" atd... To nie je pekne...
@lvka hm, nuz ale tie zadne vratka su potom o riadnej davke nedovery a naco zakladat rodinu s niekym komu sa verit neda? Nie vzdy je to pravidlo, ze je nutnost mat bokom peniaze mimo vedomie partnera. Uprimne, mne sa takato kalkulacia nepaci. Ale tak ako tu citam rozne pribehy, partneri su skutocne rozni, obcas je to velmi smutne citanie.
@jabadaba ja by som to vobec nenazvala nedoverou, skor normalnym sposobom zivota... Moj manzel vie ze mam svoje uspory, nerobim mu nic za chrbtom ;)
Manzelstvo by sa malo zakladat kvoli laske nie kvoli spolocnym peniazom...;)
Ale samozrejme ze je kazda rodina ina, takze u kazdeho to funguje inak, to je normalne.. Ja by som to uzavrela tak ze pokial je jeden nespokojny ako zakladatelka, nieco v poriadku nie je a treba to riesit 🙂
Nečítala som všetky príspevky, tak len môj názor a moja skúsenosť. Ja som s manželom spoznala keď som mala 18, on už mal ako tak dostavaný dom, ja samozrejme ako študentka žiadne peniaze,ani majetok, v 20 som sa k nemu/ k nám nasťahovala,bola svadba, dom sme stále spolu dorábali a dotvárali a stále to tak aj je. aj s peniazmi máme spoločnú kasu,po nasťahovaní som pracovala, potom otehotnela a teraz som na materskej. toto sme nikdy nemuseli riešiť, u nás to je so všetkým fifty-fifty,aj dom. aj bez toho aby som do vzťahu išla s majetkom. veľa peňazí sme dostali aj darom od mojich rodičov, aj bezúročnú pôžičku máme od rodiny,od jeho rodiny ani fuka. a funguje to tak u nás so všetkým,všetko je spoločné a s rovnakým podielom. jeho príjem je síce samozrejme väčší ako môj,však mám len RP,ale predsa varím,upratujem, starám sa o domácnosť, o naše spoločné dieťa, každý máme to svoje, čo je naša práca,ale je to manželstvo a všetko je spoločné.aspoň tak to funguje u nás. takže, to že máš podpísať vzdania sa majetku je podľa mňa choré ..... to je môj pohľad,ja by som to neurobila,samozrejme že treba myslieť aj na budúcnosť a človek nikdy nevie čo sa môže stať. ja predsa tiež nemám v úmysle sa rozviesť aby som vyťažila ,že mám 50%podiel na všetko, to v žiadnom prípade,ja svojho muža milujem a vždy budem, ale každý potrebuje mať istotu.
Nic mu nepodpisuj, nechce sa mi tu citat celu diskusiu, tak len v skratke:
Pocas manzelstva mas narok na vsetko, co nadobudate spolocne, tzn. aj na dom. Ze manzel sa s tebou neplanuje teraz rozviest, tak to je chaby argument. Ja mam vo svojom okoli hned 3 pripady rozvodu za posledne tyzdne a tiez to povodne neplanovali. Boli to lasky ako hrom a teraz su zeny s holym zadkom.
My mame majetok porieseny. A prislo by mi nefer, keby moj muz, ktory prerabal byt, ktory som si kupila ako slobodna, dal do neho prachy na zariadenie, aby nemal narok na byt. Ma 1/2 bytu a 1/2 uveru. Spravodlive pre vsetkych.
Takze ziadne vzdavanie sa domu alebo akehokolvek majetku. Toto nam vzdy na vyske prizvukovala jedna pravnicka, ktora vzdy na prednaske hovorila, ake velke lasky prave riesi v rozvodovom konani.
@nikuska265 mas to ale aj na papiery ze ste spolocny vlastnici nehnutelnosti?
@cassandra123 urcite by som s tym nesuhlasila. Preco ma manzdl problem napisat polku na teba ked sa nechysta fozviest? Prepac ale toto je divne... Vies my sme prvy byt kupovali ako priatelia s muzom a napriek tomu ze doteraz mame rozdelene ucty sme jasne isli do bytu na polku - normalna podielova zmluva... Muz pritom investoval omnoho viac ako ja... Keby sme nrisli na pplku tak by som s nim do toho bytu nikdy neisla...tiez sme maly byt potom predali a aj vdaka predaju sme si kupili velky novy uz do bezpodieloveho vlastnictva...
@cassandra123 citala som len tvoj uvodny prispevok... takze neplac, nesmut, usmej sa nad postojom tvojho muza... pretoze u nas plati BSM... vsetko co ktorykolvek z manzelov nadobudol pocas manzelstva, polovica patri tomu druhemu v pripade rozvodu... takze ziadna jeho nehnutelnost... je to vase spolocne, bez ohladu na to, kto na to zohnal, alebo zarobil peniaze... ty hlavne nic nepodpisuje o vzdavani sa svojej polovice, alebo darovani svojej casti jemu....
drzim palce... no najradsej by som tomu tvojmu mm nakopala prdel... že sa nehanbi...
@lvka ano, kvoli laske a nie zadnym dvierkam. Kto zaklada manzelstvo kvoli peniazom? Takych teda ja nepoznam. Zakladom vsak je dovera aj vo financnej otazke, tej sa v manzelstve nevyhnes a ak sa navzajom partneri podozrievaju zo zakulisnych umyslov, tak sorry, toto nie je manzelstvo. Jedna vec su majetky nadobudnute pred uzavretim manzelstva, na tie si narok nerobi niekto kto ma cest a charakter a nekalkuluje s nimi, druha vec su spolocne nadobudane prostriedky, ktore su naozaj vnimane ako spolocne a nikto s nimi tiez nekalkuluje. Vymedzovat toto je moje, toto tvoje, kazdy tahame solo pomimo....neviem, mne sa to zda divne. Nezazila som to doma, ani moj manzel, v oboch nasich rodinach panovala plna dovera, serioznost a vychcanost sla bokom. My to mame zariadene tak ako sme sa to naucili doma, obaja mame voci sebe navzajom doveru, pricom si necinime naroky na majetok toho druheho, ktory bol nadobudnuty mimo manzelstva. Obaja to ale citime tak, ze ka bude treba neni problem a niet dovod sa istit voci tomu druhemu. A tak nejak to samo spontanne vyplynulo z nasho vztahu. Aj preto mi su fakt niektore pocinania v partnerstvach divne a cudzie. Samozrejme, stat sa moze vselico, ale od toho je tu ferove jednanie partnerov. Nie ako predviedol manzel zakladatelky temy. Uz teraz sa ide uistovat na co si nema narokovat. Chore. Snad jeho byt nie je nafukovaci, to sa nim chce ohanat este po 50 rokoch? Ma predsa svoju limitovanu hodnotu, jeho hodnota sa neznasobuje z roka na rok, uz je davno fuc, predany za urcitu sumu, fajn, nech si ju pan manzel odrata z hodnoty domu. Zvysok ak zacvakaju zo spolocne nadobudnutych penazi tak ma smolu. Podiel tam bude mat aj zakladatelka. Pri rozvode by ju musel muz vyplatit z baraku pomerne podielu, ktory jej nalezi. Finito. Niet viac o com kalkulovat. Skor mam dojem, ze zakladanie bocnych uctov je manzelstvo zalozene na cistej kalkulacii.
@jabadaba no, zadne dvierka su chapane aj tak ze sa nedajboze moze nieco stat tomu druhemu, ale bohuzial aj tak ze ten druhy moze zo dna na den odist, nevidim v tom vypocitavost, ja si napriklad peniaze neukladam kvoli vypocitavosti, ale pretoze mi je to prirodzene... Samozrejme, u nas je to tak ze ked som bola na materskej a stalo sa hocico preco som potrebovala viac penazi (aj ked islo o nove rifle napr) tak moj manzel nemikol okom a zaplatil ich a nikdy si peniaze nepytal spat... A tak by to bolo aj opacne... Preto viem ze to funguje, proste staci ked su na to dvaja co sa vedia dohodnut.
Co sa tyka problemu tejto temy - z mojho pohladu (a uz sa budem opakovat) by bolo uplne nepripustne keby so mnou manzel jednal ako s dietatom (nedam ti, zle hospodaris, atd), to sa u nas nedeje, a ak by sa takto vyjadroval moj manzel tak by to bol prioritny problem... Proste podla mna je hlavne to plne neucty...
@lvka nechápem tvoje prekvapenie 🙂 za 24 rokov čo som vydatá som nepoznala iný "dobrý" model manželstva ako je môj, naznačuje to aj príspevok zakladatelky, že v "iných" modeloch, ako je napr. aj tvoj a katarinak , niečo zrejme nie je až tak suprové. U mna to nie je dôveryhodné partnerstvo, ak niekto musí mat zvlášt účet. Máme aj my samostatné účty, ale kvôli úplne inej veci ako vy. Momentálne zarábam viac ako mm a nemám potrebu si odkladat. Vydala som sa za človeka , s ktorým zdielam VSETKO a nie len čast niečoho. Pozri, ak by "váše" manžestvo a spôsob vášho spoločného nažívania bol až taký vynikajúci, neboli by ste iba 2 z X maminiek z 5tich strán v tejto diskusii, ktoré schvalujete počínanie manžela zakladatelky tejto témy. ALE ! Ja som už stará a mám hrdzavé názory na svet / výrok nášho 22 ročného syna / takže sa môžem mýlit 🙂 Vela štastia!
@dai áno, všetko, je čierne na bielom
@cassandra123 Ahojky, no tak aj ja som daco podobne zazila s mojim ex priatelom, ja som sa natvrdo po 6rokoch spoluzitia zbalila a odisla. ale ja som s nim nemala deti, zaco som tomu hore nesmierne vadacna.
1, ty si musis uvedomit, co je pre teba priorita, teda mimi
2, ked budes trpet ty pri muzovi, bude trpiet aj male
3, ked chce aby si sa vzdala, je to chamtivy nenazranec so snahou ty vyhnat z domu z holym zadkom s nezaujom, co s tebou a s malym bude!!!!!! v pripede, ze pojdete od seba!!!!!
Ja viem, je to krute, ale ja som to zazila.
Vies, moj ex mal byt a ja som sa knemu pristahovala. vtedy som mala 19 a rozum asi naozaj nikde, sice mi bolo divne, preco mi nechce ani dovolit kupit poondiaty obrus, to musel iba on platit, teda co sa tykalo takychto veci a aj vsetko do domacnosti, zacalo mi dosvitat, ze to neni v poriadku! Jedneho dna, som ho dostala, ked sme sa vadili uz ani neviem preco, tak sa v navale zurivosti preriekol, ze ked sa so mnou rozide, tak mu nic neostane, skoro som odpadla.tak ja som zacala chapat, co sa deje, tak som si zacala peniaze syslit. neskor, ked som chcela by sme si teda uz zalozili rodinu a vzali sa , tak to ze nie, ze on sa nemieni rozvadzat a prist o svoj majetok!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a ze ked budeme mat deti, tak ma zivit nebude!!!!!!!!!!!!!!!nech si na to nasetrim mi povedal, a to som uz mala fakt dost, uz som vedela, co je zac, on bol totizto genialny herec a kvality klamar. a ked som si uz nasla robotu, kde som zacala dobre zarabat, tak zrazu daj mi na okna a atd, moja odpoved bola-nedam, nechces mat ani rodinu ani svadbu a ja ti sem budem tisnut peniaze???? to isto nie!!!! a potom mi povedal, ze ked mu tam budem investovat, aj tak mi vrati iba alikvotnu ciastku z danej veci, odpocita si amortizaciu a atd, a to sa uz ten herec prejavil naplno a ja som ho zakratko opustila. bolo tam kopec veci ale toto su ceresnicky, pri ktorych sa prejavil. ze na com som. tak aj ty si prehodnot vsetko co bolo, co si pre neho spravila a co sa ti vratilo!!!! a to je dolezite, ja viem, znie to zle ale je totak, je to ako biznis. ja ked si na to vsetko spomeniem, co som prezila, tak mi je zle, tak sa nechci trapit aj ty a aj miminko
@cassandra123 veľmi ťažko radiť 😒 V tvojej situácií by som naozaj bola nerada. Nech sa dohodnete akokoľvek vždy bude niekto nespokojný čo rodinnej pohode asi nepridá. Zúženie BSM by bolo na mieste ak by tvoj manžel kúpil/postavil dom čisto z výnosu z toho bytu, čo je asi nereálne, prípadne z ďalších zdrojov mimo manželstva t.j. z daru od rodičov alebo z dedičstva. Potom by bolo podpísanie zúženia BSM v zmysle zákona a korektné. V opačnom prípade by ste si mohli dohodnúť u notára podielové vlastníctvo nehnutenosti podľa výšky jeho vkladu mimo manželstva, prípadne nechať dom v BSM a riešiť to až to bude vôbec potrebné a to pri zániku BSM. Čo možno ani nenastane. V takom prípade to ale vyrieši pravdepodobne až súd.

@cassandra123 nečítala som celú diskusiu, takže možno budem opakovať niektoré príspevky...
ste manželia, automaticky máš nárok na BSM... uričte nič nepodpisuj, a ničoho sa nevzdávaj... nie ty si vypočítavá, ale - prepáč - Tvoj manžel ... preboha, veď mu onedlho porodíš dieťa !!! aj to dieťa vydedí, lebo sa "narodí s holým zadkom" ??? chápem tvoje pocity, asi by som to prežívala rovnako ako ty... ale mysli aj na budúcnosť vašich detí... jedna vec je, že teraz ti nasľubuje hory doly... ale nikdy nevieš, čo všetko sa v živote pritrafí... prinútiť ťa za žiadnych okolností nemôže, o zrušení BSM, môže rozhodnúť len súd... veľa šťastia ! 🙂