Manžel ignoruje naše dieťa

barbibednarikova
12. jún 2015

Ahojte mamicky! Dlho ma trapi tento problem, preto som sa rozhodla on podelit s Vami. Ide o to, ze odkedy sa nam narodila dcerka, manzel je ako vymeneny. Je pravda, ze bola dost nervozne babo, vela plakala, no on akoby sa jej zlakol. Odmieta ju zobrat na ruky, postrazit, pomoct mi pri kupani. Povedala som si, ok, je urevana, boji sa jej. No teraz ma uz 9 mesiacov, je z nej usmievave, utarane dietatko, no jeho pristup k nej sa nezmenil. Vzdy musi robit nieco dolezitejsie ako byt s malou. Nasa bytova situacia je taka, ze byvame so svokrovcami,no momentalne nadstavujeme krov. Rozumiem aj tomu, ze muz je unaveny, vynervovany zo stavby, z prace a ma toho dost. Ale aj tak mi pride nefer, ze nechce s nami travit volny cas, malu si nepopestuje s vyhovorkou, ze on je unaveny. A ak ma volno, ide radsej na ryby. Chapem to, chce vynut od vsetkeho. Tak som navrhla, aby sme cez leto isli na nejaky predlzeny vikend, no odmietol, lebo setrime na stavbu. To ma trosku sklamalo, ved ani nevie, ako ta mala vyzera...Je mi to strasne luto, pretoze som na nu sama, musim stale otravovat rodicov alebo svokru, a pritom prave manzel ma vyslovene nutil, aby sme mali dieta, ja som este nechcela....
Zienky, najde sa taka, ktora si podobnou situaciou presla? Prosim len o seriozny nazor, radu....doposial som trpezliva, ale neviem, dokedy to vydrzim.
Dakujem!

moni244
12. jún 2015

@barbibednarikova jaj moja, ja som mala tiez toto, len my byvame daleko od rodiny, cize ja som chodievala na 2 tyzdne domov k mojim rodicom raz za cas. Nrpomohlo. Tak som sa prestala prosit, doprosovat a robila som si program s malou sama. Sice trvalo dlho, ale potom mi zacal vycitat, ze som ho odstrihla od malej, ze nikam spolu nechodime a podobne (typicky chlap, zvalit vinu na druhych) a zacal sa viac zapajat, chodime viac spolu na vylety, von a podobne.

katarinamarkova
12. jún 2015

@barbibednarikova on si jednoducho s malou nevybudoval vztah.......viem ze uz je neskoro, ale....
hned od malinka si mu ju mala supnut na par minut na ruky - nie s otazkou, mozes? ale s vetou, podrz ju prosim na chvilu, idem do sprchy o 15 min. som spat. alebo - dnes ma priserne boli chrbat, budes malu musiet okupat ty, ja ti budem radit a asistovat ak budes chciet. alebo - dnes som uplne KO, spala som uz 5 noci po sebe len 3 hodiny...musim si na hodinku lahnut....postraz malu prosim......mala si v nom ten strach z maleho vrestadla premenit na vztah otec- dieta.
my sa matkami stavame postupne - od pocatia......otcovia su hodeni do vody - ta nova osobka je teraz tvoje dieta.
- tak na toto je uz neskoro....nemozes teraz cakat len tak ze po takom dlhom case, zrazu zo dna na den otoci svoj pristup k nej.

ale mozes prakticky to iste praktizovat aj teraz, len s tym rozdielom, ze musis predpokladat, ze tvojho manzela si si uz naucila na totalne odlisne fungovanie a budes ho musiet naucit, ze aj on je rodic, ze aj on moze malu popestovat, postrazit, venovat jej svoj cas - moze? - musi je lepsie slovo.
ver tomu, ze ked s nou bude travit viac casu sam, vytvori si s nou casom neskutocny vztah.
( samozrejme to vsetko za predpokladu ze sa jedna o normalneho chlapa, co predpokladam asi hej : ) )

rakywanda
12. jún 2015

@barbibednarikova nemám priamu skúsenosť, ale mám takého švagra a tam to trvá už 10 rokov. ak ju má varovať čo i len dve hodiny, radšej naštartuje auto a odvezie ju k babke, nevidí ju celý deň, povie jej ahoj a nič viac, že ako si sa mala, čo v škole, nič. a celkovo mám dojem, že uteká od rodiny ako takej, cez týždeň je síce doma, ale behá po fuškách, a cez víkendy robí, pripadá mi to tak, že chce byť s nimi čo najmenej.

ukulela
12. jún 2015

@barbibednarikova aky vztah mas so svokrou? nemohla by ona mierne synkovi naznacit, ze sa jej zda, ze je malo s dietatom - mozno od nej mu to viac dopne.

janickacrazy
12. jún 2015

@barbibednarikova Proste prestan otravovať rodičov a svokrovcov a daj malú postrážiť jemu, či sa mu to páči alebo nie, je to predsa vaše dieťa, nielen tvoje. Ty máš tiež právo byť unavená a oddýchnuť si. Ak je normálny, pochopí to a zvykne si. Alebo mu ju nachystaj do kočíka a šup von, to hádam zvládne preboha.

barbibednarikova
autor
12. jún 2015

@katarinamarkova ano... snazila som sa robit tieto opatrenia, no vzdy ma odbil, nech ju dam mame (svokre) lebo on vstava skoro do prace, je ustaty atd...a ked som bola neodbitna, tak sa spustila hadka. On s mamou nema bohvieaky vztah, no ta ho obranuje, ze ked bude vacsia, tak s nou urcite bude travit viac casu. ...Viete, muz sa stale obranuje tym, ze musim to sama zvladat, ved co budem robit, ked budeme byvat sami. (Byvame so svokrovcami momentalne).

jana_eyre
12. jún 2015

osobne som taketo nieco nezazila, lebo muz je jediny clovek, ktoremu uplne plne doverujem, ze ma dokaze v starostlivosti zastupit a aj zastupi.. byva tiez velmi unaveny, pretoze ma velmi vela prace, riadi vela ludi, okolo domu ma tiez toho dost /tiez sme stavali a stale to nie je dokoncene vsetko/ ale detom sa maximalne venuje..

len chcem povedat, ze akykolvek problem s muzom treba vydiskutovat, odkomunikovat.. nie cez hadky, vycitky /aj ked samozrejme sa hadky vyskytnu, potom treba vychladnut a rozhovor opakovat/ polopatisticky vsetko vysvetlit a vracat sa k tomu aj 50x kym nepochopi, co je zle a kam jeho konanie moze smerovat..

my sme mavali iny druh problemov a jedine co ich vyriesilo boli rozhovory do "nemlatom".. stalo to vela nervov a ovladania, ale stalo to za to.. muz pochopi vsetko, ak sa mu to vhodne a polopatisticky vysvetli..

/samozrejme pisem o takomto rieseni, ak partner je normalny chlap s ktorym sa da a nie o nejakom blbcovi/

pribinak
12. jún 2015

@barbibednarikova ved sa ho narovinu opytaj aky ma problem byt otcom? Otcovia normalne travia cas so svojimi detmi a to napriek tomu, ze pracuju a chodia na fusky, robia nocne ci 24rky ci maju svoje zdravotne problemi
Normalne sa ho opytaj ci sa jej boji alebo co? Ze ty si takto rodinu rozhodne nepredstavovala!

Toto musis riesit kym je dcerka mala, lebo ked si s nim nevytvori vztah tak to bude komplikovane aj do buducnosti

janickacrazy
12. jún 2015

@barbibednarikova No má teda peknú výhovorku a to ked budete bývať sami, tak ked príde z roboty, tak ti nebude vobec pomáhať či ako si to predstavuje? Načo teda chcel to dieťa? On bude ležať na gauči a ty s malou kmitať okolo neho? No ja by som mu povedala svoje teda! A nech je aj hádka, ved sa musí nejako prebrať a uvedomiť.

katarinamarkova
12. jún 2015

@barbibednarikova sama??? vysvetli manzelovi ze rodicia ste obaja - nie len ty. to ze si matkou neznamena ze mas povinnost 24/7 byt v pohotovosti len ty, tak ako vsetko ostatne aj starostlivost o dieta si mate delit....ok teraz ked on pracuje a ty si doma by mala byt ta vacsia cast na tebe, ale to neznamena ze z manzelovej strany by mala byt nulova.
vies.....
o rok ci dva pojdes do prace......co budes robit potom??? 8 hodin v praci driet, potom driet doma? myslis, ze sa potom zo dna na den tvoj manzel spamata, ze zrazu treba pomahat? alebo ti povie, ze to musis zvladat sama.....?
neusi si na seba budu......postupne ho doma zapajaj.....lebo potom sa neskor spamatas, ze si naozaj na vsetko sama - a manzel ,,unaveny,, z prace lahne na gauc s pivom v ruke, zatial co ty budes po prichode z prace riesit, co by si tak asi dal na veceru a zaroven kupat maleho a zehlit........

katarinamarkova
12. jún 2015

@janickacrazy 🙂)) pozeram ze s tym gaucom sme sa zhodli 🙂

barbibednarikova
autor
12. jún 2015

@jana_eyre krasne ste to napisali, aj Vam takeho muza zavidim. Samozrejme, ze som sa s manzelom snazila o tom diskutovat, ale je to tvrdohlavec a radsej odide spat do obyvacky. Od zaciatku, ako sa mala narodila sme mali problemy. Miestami je to fakt neznesitelne, parkrat som aj odisla k rodicom. Bojim sa, ze aj to bude takto pokracovat, tak s nim skoncim

sumikk
12. jún 2015

@barbibednarikova Ahoj, ja som mala podobný problém, len nie s mojím chlapom, ten je perfektný, ale s bráchom. Najskôr bol ešte pred narodením malej celý žeravý, že bude krstný otec a čo s ňou on všetko bude robiť. Ale keď sa narodila, tiež bola vrešťadlo, na ruky ju skoro vôbec nechcel, stále výhovorky, zlostná ignorácia, úplne ako Tvoj muž. Čokoľvek, len aby sa jej nemusel dotknúť. Dokonca povedal, že keď vidí, koľko je okolo malej roboty, tak už nebude chcieť vlastné deti. Dosť ma to mrzelo. Ale približne po roku sa to otočilo a stále sa to zlepšuje. Ona začala byť rozumná, hrať sa s ňou je zrazu preňho zaujímavé, normálne sa jej venuje, nosí ju na rukách, rozpráva sa s ňou, všeličo jej ukazuje a prestal sa jej vyhýbať. Nedávno zaspala v aute, vyniesol ju do postele na rukách, povyzúval a ešte ju cestou bozkával na hlavičku, videla som. 😉 Ja si myslím, že niektorí chlapi proste nevedia, čo s miminom, ale väčšie dieťa je už pre nich zaujímavé, s tým sa už vedia zahrať.
Daj tomu čas, rozhodne v malej pestuj pozitívne pocity k tatíkovi, vždy ho vítajte z práce, odprevádzajte, dávajte pusinky, kývajte, uč ju povedať tata, až už bude vedieť chodiť posielaj mu po nej veci, ... Ak je čo len trochu normálny, tak podľa mňa neodolá vlastnému nadšenému potomkovi pištiacemu "tata". 🙂 Držím palce.

jana_eyre
12. jún 2015

@barbibednarikova
aj to si mu povedala, ze ak to bude takto pokracovat, tak vztah povedie ku krachu? ze ak sa nieco nezmeni, ze sa vasa rodina rozpadne?

ja osobne sa nerada vyhrazam, ale ak moj muz nechcel pochopit nieco co mi velmi prekazalo /a bolo to tiez nieco zasadne, takze nie je co zavidiet 😉 / tak som mu povedala ako to vsetko skonci z mojej strany, ze ci mu to naozaj za to vsetko stoji.. pomohlo, ked som to parkrat zopakovala..

babulina
12. jún 2015

porozpravaj sa s nim uplne otvorene, chlapi maju ine zmyslanie a vela veci ich nenapadne, mozno ma inu predstavu kedy sa chce zapojit do starostlivosti, u nas podobne vznikol problem ked sme mali druhe dieta, muz bol tolko zahleteny starostlivostou o prvorodenu ze druhemu sa nedostavalo skoro ziadnej pozornosti z jeho strany, on mal pocit ze mne pomaha a akosi zabudol ze takto si nici vztah so synom, ked som mu to naozaj polopatisticky vysvetlila ako to vnimam tak mu vela veci doplo a zacal sa spravat inak, inak k debate prislo ked mal maly 8mesiacov

jana_eyre
12. jún 2015

@barbibednarikova inak aj celkom suhlasim so @sumikk, ze mozno to chce aj cas ked mala este troska povyrastie jeho vztah sa zmeni.. ale tym samozrejme nechcem povedat, ze by si mala ticho akceptovat jeho nezaujem..

barbibednarikova
autor
12. jún 2015

Zeny, dakujem za kazdy jeden prispevok. Teda nie som vadna, netolerantna alebo netrpezliva...Viete, napriek tomu, ze zijem so svokrovcami kazdy druhy den varim, upratujem, nakupy...a mame este hojne hospodarstvo. Tak rychlo som schudla po porode, co sa mi ani nesnivalo. Este raz dakujem!

sense
12. jún 2015

@barbibednarikova normalne by som sa muza priamo opytala na to co ta trapi...bez vycitiek....my sme sice namli az taky problem ...resp mali jeden maly...muz sa dokonale postara o malu aj sa s nou doma zabavi ale nikdy ju nevzal von, ked som bola aj v praci tak mala bola cely cas vnutri hocci s nou chodim von doobeda poobede....tak som mu povedala ze je super ze sa postara a tak ale ze dieta potrebuje ist aj na vzduch a pod a ze jemu to tiez pomoze ...najprv nic ale potom zacal stylom ze malu vzal do auta a sli sa povozit, potom isiel s nou na navstevu a teraz uz chodi aj na ihrisko....takze ja som za priamu komunikaciu bez vycitiek...

janinah
12. jún 2015

nečítala som,takže možno sa budem opakovať....chlap nevie čo má robiť s 9mes dieťaťom,ťuťulimuťuli mu pripadá trápne a ked je unavený,tak duplom.....nehádž flintu do žita,musíš na to ísť pomaly-najprv mu nenápadne podsuň nejakú jednu činnosť s malou napr. kúpanie večer,čítanie večernej rozprávky a ty vtedy zmizni z dosahu,jednoducho toto musí byť každodenná chvíľka ich dvoch..zlepší sa to,ked začne chodiť a budeš môcť ich dvoch vyslať na prechádzku /teba musí vtedy diplomaticky rozbolieť hlava a nemôžeš ísť s nimi/,na preliezky,časom aj na tie ryby..ale všetko to naplánuj tak normálne,s úsmevom,nie s krikom....asamozrejme ak je príliš unavený,tak mu daj pokoj

kuceravasue12
12. jún 2015

@barbibednarikova ahoj aj môj priateľ chcel strašne dieťa nakoniec som aj neplánovane otehotnela neviem či to urobil schválne či nie...mal veľké reči o tom ako sa na ňu teší, ked som ho videla s deťmi bol úžasný, vedel sa s nimi hrať lepšie než ja. Naša malá je úžasná, od narodenia málo plače, ona je taký smejo a aj tak nič, pri kupaní bol len ked sa narodila, ledva ju zoberie na ruky, a to isté...on je unavený, hej ale ísť do krčmy pozerať tv do rána, ísť na poľovačku ...na to nie je unavený! AK niekam ideme alebo niekto príde k nám okamžite mi ju berie a hrá sa na super otecka ..je mi z toho na grcanie. No poradiť ti vôbec neviem. Moja malá k nemu už ani nechce ísť, keď mu ju podávam bráni sa, správa sa k nemu akoby ho nepoznala, no veď ani nepozná. Hovorím mu, že o chvíľu to už nebude malé dieťa, bude si uvedomovať, že na ňu kašle a podľa toho sa k nemu bude aj správať, ale jemu je to jedno...Mňa už tiež nebaví sústavne ho naháňať aby ju aspoň na 5min postrážil...nikdy pred malou na jej otca nadávať nebudem, veď ona si urobí názor sama.

sardinka333
12. jún 2015

@barbibednarikova Viete, muz sa stale obranuje tym, ze musim to sama zvladat, ved co budem robit, ked budeme byvat sami. (Byvame so svokrovcami momentalne).

to je čo za argument??? zvladať sama? tak si nemal decko robiť ked ho nezvlada! Dieťa je snad oboch, a obaja sa maju ,,rovnakým,, podielom zučastnovat na jeho vychove a starostlivosti. Je mi jasne že muži pracuju viac -počas MD dajme tomu ale pomoc s dieťaťom, pohrať sa, zobrať von, okupat ,nakrmiť naozaj niesu prace pri ktorých sa zoderu...Tvoj muž je svojim sposobom sebec a ignorant. Viac detí by som s takýmto chlapom nechcela - ty budeš robiť domacnost, neskor plus praca, dcera - starostlivost o nu, starostlivost o hospodarstvo a tvoj život bude jedna velka ROBOTA....časom ti to začne vadiť, že si len ,,nosnica,, a ,,robotnica,, a to sa len začnu problemy. Ja by som si iste s mužom sadla a povedala mu aj svoje predstavy - dieťa je aj jeho a venovať mu sustredenu pozornost napr. hodinku denne nie je na škodu, ale kto sa chce v dnešnej dobe ,,premahať,, a obetovať svoje pohodlie. Stavbu ,,riadiť,, musí aj chodiť do roboty, tak hádze za hlavu všetko čo robiť nemusí a nechce sa mu ...žial.

enya00
12. jún 2015

@barbibednarikova uprimne?ja by som s takym muzom do svadby asi nesla ☹ moj muz tiez vela robi,pride po nocnej a aj tak je z detmi....nieje nic krajsie ako vidiet na detoch,ako ho miluju a cakaju v okne kedy uz pride...mna osobne by to tiez velmi trapilo,keby sa moj muz sprava ako ten tvoj,ved ta mala ho nebude ani lubit,to mu nevadi?Je otec,musi sa vediet postarat o dieta a najma mu dat pocitit,ze ho miluje.Dufam,ze sa ti nejako podari mu prehovorit do duse,lebo malu to urcite bude trapit cim dalej tym viac ☹

sestricka52
12. jún 2015

Podobnym som presla ajja. Manzel mal ruky prec od malej. Kupat 0 bodov, prebalovat 0 bodov, kocikovanie, krmenie proste nic nic nic. On bol unaveny a hotovo. A to, ze ja som padala dole hubou , to nikoho nezaujimalo. A ako je to teraz? Mala ma vyse 2 roky. Raz za cas nakrmi malu, obcas ju posadi na wc. Domace prace 0b. Som tehotna, uvidim co bude zase pri druhom. Ryby som mu zatrhla a aj brigady. Nejde o prachy, ale o cas straveny s rodinou

linj
12. jún 2015

Ja ta uplne chapem, mam doma to iste. Kvoli tomu sa uz od narodenia maleho hadame. Bol totiz tiez velmi narocne dieta a manzel to nezvladal. Doteraz je na neho velmi kriticky. Myslela som si, ze sa to spravi, ked bude vacsi, ze len nevie, co s babom. Ale nespravilo. Maly ma 2,5 roka a stale je s nim zabava, ale stale je to o tom istom. Pride z prace, ledva odvrkne a ani nejde k malemu. Nema potrebu sa s nim pohrat alebo nieco. Ide s nami sice vecer von, ale iba ak idem aj ja. Sam nie. A ak sa stane, ze musi byt s malym doma, je nervozny, kedy uz pridem. Ak meskam, zuri. Skratka s nim nevydrzi sam. A nemyslim, ze u takychto ludi sa to zlepsi. Ak by mali v sebe nejaky cit, nedokazali by byt taki ignoranti k vlastnemu dietatu. Taki chlapi asi deti mat nemali. Tiez som chcela mat dalsie dieta, ale teraz skor uvazujem, ci s nim este zostat. Vsetko je na mne, ja dokonca aj pracujem, takze to nie je iba o tom, ci si na rodicovskej. On pride fakt na ten gauc a zena staraj sa. Naopak je este nastvany, ak pracujem dlhsie, lebo ved mam byt s rodinou.
Fakt si to skuste vyjasnit, lebo toto neprejde samo len tak vekom dietata. Naopak, dieta si za par rokov vytvori nazor, ale aky bude mat k nemu vztah? A aky bude mat celkovo vzor fungujuceho vztahu?

linj
12. jún 2015

@enya00 Inak o ideni do svadby s takym muzom, to je tazke sa vyjadrovatc ked ho nepoznas. Moj bol k detom vzdy super, s neterami a synovcami uzasne vychadzal, dokonca robieval instruktora v taboroch. Kto vedel ako sa zmeni po narodeni vlastneho???

sardinka333
13. jún 2015

@linj tak ale nie je za tým niečo? nejaka jeho frustrácia, vnutorný problém? Mi ,,hlava nebere,, že niekto sa roky javý ako fajn človek a zrazu sa otočí o X stupnov pri vlastnom dieťati?

sopkape
13. jún 2015

Neboj sa, neries...mam 4 deti, chlapci 7 a 9 r a dvojky dievcata 3 r. no a vztah? Ku chalanom uzasnyyyyyy, ale zhruba od 4 r. kedy prestali pre vsetko vrieskat, dvojky si vystiska ked pride z práce, ale žeby sa s nimi hral? Nie...a ked je dva dni doma tak mu vysloveně lezie na nervy ich krik..., na druhej strane sa o nas prikladne stará, ma dvě roboty aby nám nic nechybalo, ale nie je taki ,,mamickovsky,, tip..., hladaj na muzovi pozitiva a vies ako zmakne ked malinká bude za ním utekat, alebo sa tesit ked pride z práce? Svokra ma pravdu, pockaj, ak sa to nezmeni budes riesit potom,

petra7777
13. jún 2015

@sestricka52 Určite sa nezmení.....chlapi sa predsa nemenia 🙂

petra7777
13. jún 2015

Máloktorý chlap sa hodiny, nebodaj dni venuje deťom.....vždy si hľadajú tisíc výhovoriek.....vadí im hluk a otravovanie.....a čím viac detí, tým horšie to zvládajú.....je to tak vo všeobecnosti 🙂 A ak si niektoré mamičky namýšľajú, že ak bude dieťa väčšie....alebo ak ich bude zo päť....bude to iné.....NO NEBUDE 😀

snazilka1983
13. jún 2015

Moja nie si sama. Mám doma presne to isté akoby si opisovala moju situáciu. Len s tým rozdielom.že.Moja svokra s ktorou bývame je neschopná a jej by som malu nedala tak otravujem svoju mamu no na nešťastie ona býva pár km od nás tak ťažko sa za ňou sama dostanem. Tiež ma tlačil do dieťaťa a v pôrodnici bol ako najlepší tatko a doma akoby mu preplo keď malá plakavala. Malá má 8 mes a nula bodov.