icon

Manžel je bez práce a mne hrozí výpoveď

dila
23. feb 2014

Ahojte rozhodla som sa napisat pod novym nickom pretoze som tu uz dlho a nechcem aby o tom vedelo vela ludi v rodine.Manzel je bez prace uz druhy rok aj ked ma skoncenu VS ☹ a mne hrozi vypoved pretoze sa kolegyna na porade" preriekla" ze chceme dieta a tak si ma sef zavolal o opytal ci je to pravda,potvrdila som to som v tej firme 7.rokov tak som si myslela ze mam nejake zazemie 😠 no jeho reakcia ma uplne zaskocila,povedal ze ak je to tak tak to bude musiet riesit vypovedou ☹ Poradte co teraz?Dakujem

henikav
24. feb 2014

@dila no nema, lebo prisiel za nami do zahranicia a este sa len uci jazyk, s anglictinou sa tu u nas velmi nechyta no a uz je aj starsi, tu uz ludi okolo a po 50 velmi nechcu zamestnavat, kazdy chce len mladych a perspektivnych. Ja som spociatku este aj tehotenstvo zatlkala, lebo sa mi akurat menila zmluva 😉

tykat
24. feb 2014

@dila ...nie je také ľahké zbaviť sa v dnešnej dobe zamestnanca. Dokonca ani flákača a absentéra.
S našou firmou sa súdil človek, ktorý mesiac nechodil do práce a vyhrali sme to po 3 rokoch ale teda len tak-tak.
Nič nepodpisuj, žiadna dohoda. Čudujem sa, že si potvrdila, že chcete dieťa keď je chlap dva roky bez práce.
Ak by som mala byť hnusná tak si zaobstarám papier od dr., že som tehotná 😠 ten predložím a budem sa snažiť otehotnieť. Na hrubých len hrubo, držím palce.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
blienka
24. feb 2014

@dila Veď áno, ty to vieš najlepšie, neboj, určite si ju skoro nájde a všetko dobre dopadne, ani prepustiť ťa ešte nemusia, nevyznám sa veľmi v zákonoch, ale určite by som robila všetko pre to, aby mi tú výpoveď jednoducho dať nemohli a o svojom plánovanom dieťatku radšej už nikomu nehovor.🙂

piacere
24. feb 2014

@bonnie1 naopak, tehotenstvo treba písomne oznámiť zamestnávateľovi čo najskôr... si zákonom krytá potom a nemôže ti dať výpoveď. Ak to budeš tajiť a on sa rozhodne dať ti výpoveď z iného dôvodu, nič ti už nepomôže 🙂

haslerka27
24. feb 2014

@dila manzel ma VS technickeho smeru a 2 roky nema pracu?nonsens.ved len v KE a v PO su IT firmy ......ktore beru studentov uz priamo z TUKE.my s muzom mame VS,ja som z vychodu,zijeme ale v BA....POHODLNOST- tvoj manzel.a y nemozes dostat vypoved len tak,je o pozitivna diskrimacia.to by dostala kazda zena ktora planuje ma v zivote dieta

piacere
24. feb 2014

@haslerka27 nie je to nonsens. Vysoká škola je málo. Stačí, že neovládaš napr. program, ktorý vyžaduje väčšina firiem alebo jazyk na danej úrovni a si nevítaný hosť 🙂 Môj muž napr. počas toho, ako bol nezamestnaný začal aj na angličtinu chodiť, aby sa zdokonalil a to bol nonsens ... za tie peniaze minimálny prínos... a program, kt. nevedel (a do ktorého ho zaškolila až terajšia firma) nie je na nete voľne dostupný, nemal šancu sa k nemu dostať a učiť sa v ňom robiť... ale akonáhle ho nemal v životopise napísaný, nebol dostatočne kvalifikovaný na danú pozíciu.

haslerka27
24. feb 2014

@piacere NONSENS.nebudem sa viackrat opakovat.pekny den

piacere
24. feb 2014

@haslerka27 detto 😝 😀

janickacrazy
24. feb 2014

No veru situácia nič moc, ale fakt by som na tvojom mieste sa porozprávala bud s odbormi, ak vo firme nejaké máte alebo so šéfom a upozornila ho na to, že ak ťa prepustí budeš o tom informovať svojho právnika (aj ked žiadneho nemáš, ale nevadí). Máš nevýhodu, že už máš dosť rokov, škoda, že ste nemali bábo skor, no ale teraz už tým nič nenariešiš. Jedine počkať ako sa to vo firme vyvinie a prípadne by mohol íst manžel na materskú a ty šup do práce, ak sa to nejako utrasie a neprepustia ťa. No tiež si myslím, že 2 roky je veľa nato, aby si nenašiel muž stálu prácu. Moj muž bol tiež niekolkokrát bez práce, ale vždy si našiel prácu do 2-3mesiacov, lebo jednoducho musel, vedel, že inak by sme neprežili. Aj ked bral podporu popri tom robil taxikára alebo niečo na dohodu. A treba chodit po firmách aj osobne, moj s tým má celkom dobré skúsenosti, lepšie ako len životopis posielat.

dai
24. feb 2014

@haslerka27 technicka skola moze byt aj stavbarina a pod.... nemusi to byt nevyhnutne technika, IT a podobne kde nemas problem sa zamestnat... mna skor prekvapuje ze este existuje vysokoskolak ktory neovlada aspon 1 cudzi jazyk... moja skusenost je ze pomaly uz aj v poziadavkach na predavacku chcu aspon 1 cudzi jazyk na urovni dohovorenia - ved to musi kazdy vediet a robit vsetko preto aby aspon ten 1 jazyk okrem slovenciny tak bol...
neviem co my pomoze ze vystudujem informatiku napr. ked ani zaklady anglictiny nemam - a bez toho ma nezamestna ziadna IT firma☹ ( uviedla som teda skoro nemozny priklad, ale chcela som tym len ukazat ze bez toho cudzieho jazyka to vyzera hlavne na poli firiem s vyssou pridanou hodnotou a platmy europskymi velmi blede...)
a jasne - aj na vychode su technicke firmy, banky etc. ... kde najdu kvalifikovani ludia uplatnenie...

haslerka27
24. feb 2014

@piacere Ak si pracu nenajde It odbornik,potom my ostatni co nemame It zameranie mozme povracat diplomy rovno.kazda takato spolocnost ma xy oddeleni.od support,po HR az ku customer service.Firmy ako AT-T,IBM a pod.tam sa s IT smerom uplatnis....

haslerka27
24. feb 2014

@dai vid prispevok hore.idem ja baby.paaa
ps>jeden cudzi jazyk je minimum.ja viem len jeden a je o o chlp.

piacere
24. feb 2014

@haslerka27 ale technika nie je len IT, tam nejako nepochybujem o uplatnení 😉 Môj manžel má techniku - strojarinu. 😝 Na východe bol "prd", poskok v mini firmičke za smiešne prachy... na západe je vážený pán konštruktér, inovačný inžinier... Pa

dai
24. feb 2014

@haslerka27 tak ja mam 2 a tiez niekedy narazam na fakt ze je to malo... ale aj tu na stranke vidis kopu ludi co nevedia ani zaklady v anglictine - co je jednoduchy jazyk...

zaza218
24. feb 2014

@sunshineka da sa ist do zahranicia,ale naco tam ma ist clovek ktory nema ani zaklad nemciny ci anglictiny

luslus
24. feb 2014

@sunshineka a skusala si si hladat pracu v zahranici? ja ano a dostala som len dva typy odpovedi - ste prekvalifikovana alebo nie ste vhodny kandidat..a to som poslala milion ziadosti. cize hladat si pracu v zahranici nie je tiez tak ruzove

dila
autor
24. feb 2014

@haslerka27 nebudem rozoberat nieco co som tu uz pisala XY krat lebo zjavne si viacere diskutujuce neprecitali moj prvotny prispevok ALE ak by si si klikla na technicku univerzitu v kosiciach prides na to ze takto skola ma 9 fakult a to hutnicku,strojarsku,stavebnu ,ekonomicku,fakultu umeni,letecku,ekologie a vyrobnych technologii a tebou spominanu IT fakultu .teda ano napisala som ze skoncil techniku v kosiciach ale nespomenula som co teda neviem odkial mas IT zameranie ,ak by skoncil IT tak samozrejme tu je ponuk a mimichodom jedine IT ponuky su na vychode kde sa naozaj da zamestnat za tyzden od hladania prace.Tak pre upresnenie ma odbor - Ochrana životného prostredia a ekotechnológie surovín a manzel ovlada aktivne anglicky aj nemecky jazyk

sunshineka
24. feb 2014

@zaza218 ach jaj a zas sme doma,naco a preco a zaco 😀 svagor nevedel ani ceknut a dnes sprechuje ako dabel.kamoska taktiez vedela najviac pozdravit a postupne sa uci,dnes tam chodi do jazykovky.treba ist,kym nie su deti.a mam aj kamosku,ktorej isiel muz do nemecka a po roku sa prestahovala aj s dietatom za nim.vsetko sa da,ale iba ludom,ktori chcu zmenit svoj zivot a maju dost zivorenia na slovensku.

sunshineka
24. feb 2014

@dila moja skusenost s pracou je taka,ze vsade od teba chcu jazyk a co si vystudovala je uz pase.ja mam specificky odbor,jednym smerom zamerany a navyse neviem jazyk.keby som vedela jazyk,nemam problem si najst nieco.ozvali sa mi z viacerych firiem,ale tym,ze pohovory su v anglictine alebo nemcine,nemam sancu.koho by niekedy napadlo,ze budem potrebovat jazyk ☹ uz si vymyslela ako pojdes na zamestnavatela?on ti aj uviedol k akemu datumu ta prepusta a dovod prepustenia?

sunshineka
24. feb 2014

@luslus tak ja zase nemam velke ambicie a tym,ze neviem jazyk,viem len slaby zaklad ani nemozem pomyslat na vyssiu funkciu alebo pracovat v tom,co robim tu.ak by som isla,tak mame tam vela znamych a aj mi bola ponuknuta praca.a poviem ti narovinu,radsej budem v rakusku umyvat riadny za 2nasobok platu,co mam tu ako sediet doma na podpore.a casom,ked sa zdokonalym v jazyku,verim,ze sa odvazim zamestnat v mojom odbore.

svetluska82
24. feb 2014

@dila no ja som kvoli tomu, že som si nemohla najst zamestnanie odisla z východu na stredne Slovensko. Ale moj manžel tiež prisiel o pracu a isiel opatrovat do Nemecka. Aj ked je invalid a nejako nemal ziadne skusenosti s opatrovanim, isiel to skusit, nastastie nemecky vedel celkom dobre. 😉 mesiace je prec a mesiac bude s nami doma, uz som naplanovala 3 romanticke vikendy na ten cas. Uvidime, ci si ho tam nechaju, ale aspon to vyskusal a som celkom na neho hrda. Horsie to uz prezivaju svokrovci. 😀

luslus
24. feb 2014

@sunshineka ved ale ja som reagovala aj na take pozicie, umyvacka riadu, upratovacka a neviem co a odvsadial odpoved ste prekvalifikovana...a uplne vsade, aj na umyvacku chcu nemcinu. a uz som aj poznamosti bola a nic z toho. a najhorsie tam je to, ze pracu nedostanes bez toho aby si tam mala byvanie a byvanie bez toho aby si tam mala pracu. ja by som tam tiez rada sla ale momentalne na to nie je situacia

anatalia77
24. feb 2014

@dila nezakryvaj si oci pred vecami,na ktore tu poukazali dievcata.Zamestnanie,peniaze...to vsetko su spojene nadoby.Tvoj dotaz by bol iny,ak by muz pracoval.Maximalne by ta zaujimalo,ci ti tvoj sef vypovedou moze urobit skrt cez rozpocet.
Takto si jediny pevny pilier,a ak padnes ty,tak zacnete odznova.Teraz sa mozes len triast ako drahy pes,aby sa nic nestalo.

anatalia77
24. feb 2014

@svetluska82 ja som zo stredneho slovenska isla na zapadne. 🙂

dai
24. feb 2014

@dila ale ked aktivne hovori anglicky a nemecky tak si predsa nieco najst musi... mas kopu it firiem ktore potrebuju riesit suportne funkcie, ekonomicke pozicie - co ja viem tak berieme absolventov ktori ovladaju jazyk aj u nas v ba - kde si naozaj mozes vyberat - proste na ten zaciatok staci ten jazyk a zvysok ta firma nauci ( neviem o tom zeby nejaka VS naucila tieto prakticke veci...) - cize mozno by muz musel ist od zaciatku ale pracu by si podla mna mal najst ( a to uz nehovorim keby ste sa realne prestahovali - my sme tiez s muzom sami v ba, sme tu kvoli praci... a teda uz sme tu doma kedze sa tu narodili nase deti... ale keby zostaneme doma tak si asi tiez moc vyskakovat nemozme - u nas je nezamestnanost cez 20 % )

dila
autor
24. feb 2014

Dievcata akurat som prisla domov, poobede som bola za sefom porozpravat sa vysvetlila som mu aka je situacia v kocke ze sice dieta chceme ale nie hned tak sa tvaril chapavo a rozhovor sme ukoncili tym ze teda ak je to tak ako je zatial sa nic menit nebude ,dufam len ze slovo dodrzi

anatalia77
24. feb 2014

@dila to je dobre a nezaspi na vavrinoch.Tato osemetna situacia bola dobra na to,aby si troska "preskladala"svoj zivot.

mima4
24. feb 2014

@dila
nerada pouzivam hrube slova, ale na takych ludi ako je tvoj sef mam pat pismenok 😠 Tvoj kolegyna by tiez u mna ako clvoek skoncila...a povedala by som jej to rovno do oci...ze skoro zapricinila tvoje vyhodenie z prace...

Dalej, uprimne, nechapem ludi, ktori su v takej situacii ako vy s manzelom (on bez prace, ty to mas nahnute), ze chcete hned dieta. Ta situacia sa totiz vobec nemusi zlepsit a zit ako totalna socka.. to si odskace aj to dieta.

Co sa tyka odchodu z vychodu, no vacsina sikovnych ludi z vychodneho slvoenska je uz daaaaavno za hranicami alebo na zapadnom slovensku.... zvysok (vacsina) su ti menej sikovni ludia, ktorych caka zivot v chudobe, v nezamestnanosti (hovorim o vekovej kategorii ludi 20-45 rokov, ktori maju ako taky potencial). Na vasom mieste by som sa vybodla na celu hypo a aj byt (co ja som panom bytu, alebo on mojim?), predala ho a isla bud do sveta alebo na zapadne slovensko. Tot moj nazor.

Tiez nie som za to, aby vysokoskolsky vzdelani ludia robili robotnikov, aspon tych sikovnych je na to skoda.

bialica
24. feb 2014

@dila výpoveď je obojstranná dohoda, ktorá musí byť písomná a ty ju nemusíš podpísať, ak tam nebudú normálne dôvody a ak si robíš svoju robotu dobre a tak ako máš, tak dôvod nemá 🙂.... hlavu hore a veľa šťastia 😉