Manžel má "schýzu"
Ahojte vsetky nestranne citatelky....ak sa chce to niekomu docitat( prepacte neda sa vsetko v skratke 🙂 )
Hladam tu niekoho kto ma mozno pochopi, mozno poradi,mozno odsudi...Kazdopadne, potrebujem to hlavne zo seba dostat von lebo sa asi zadusim...
Zhrniem- s muzom sme spolu 7 rokov manzelia (rok chodenia),mame dve zdrave deti,vlastne byvanie,manzel pracuje, ja som na matersekej....zda sa to idealne ale mojmu muzovi poslednou dobou preskakuje ma asi schyzofreniu alebo co, netusim...ak ma niekto doma nieco podobne rada by som vedela aspon ako to zvladate...K problemu:
Snazim sa s nim v pokoji rozpravat, chcem vediet co ho trapi, preco je poslednou dobou odmerany vo vsetkom, preco sa ma nikdy nezastane to je jedno v akej situacii, jeho rodina mu je prednejsia, mozem mu aj neustale opakovat ze my by sme mali byt na prvom mieste,my sme jeho rodina....uz minimalne rok omiela dookola ze pojde do zahranicia pracovat ako fajn neberiem mu to nech ide je to sice na ukor rodiny ale ked ma pocit ze malo zaraba alebo ho uz 10 rokov v tej istej robote nebavi beriem...aj som sa s tym nejako zmierila,ved par eur navyse bude super, treba nam splacat hypoteku atd....ale naposledy ma vytocila jeho matka hlaskou, ze nas pozyva na obed (moj muz mal meniny) ale ze nech donesieme potom nieco este na jedenie ze ci ma zasa vsetko kupovat ona....no mne viac netrebalo...ale jasne on sa jej zastal, miesto toho aby jej narovinu povedal ze to bolo od nej maximalne neslusne,nepochopitelne,arogantne atd...nasi by mi v zivote nieco take nesplechli do tvare....ale ja som zostala ta najväcsia P...a najhorsia nevesta a este mala tu odvahu prist za mnou a opytat sa ma ci som sa urazila za to co mi povedala...Dalsia vec: svagrina (jeho brata zena) sa ma opytala ci nepojdeme na vikend niekam aj s detmi my a oni spolocne...spytala som sa muza a vybehol na mna ze ona trepne kravinu a hned jej na to odpisujem, nech jej napisem ze nikam nejdeme, ze nemame peniaze, a ze maly je este velmi maly na take vyletiky. Dost na mna vybehol...a dnes volal s bratom a cista schyza prisiel s tym ze ci pojdeme s nimi...COO???....mam alzhaimera?..ze sme na ziadnom vylete neboli ako rodina a ze zasa ja nikam nechcem chodit,ze on ma nieco odlozene z fusky co robil...a ked som povedala ze ved setrime na novu postel a ze prave on povedal ze nemame peniaze tak smaril ovladacku o gauc a urazeny odkracal spat...je mi do placu z toho vsetkeho uz...neviem sa pohnut dalej..neviem ako na to vsetko :( 7 rokov ho chcem vytiahnut niekam na kazde nase vyrocie aby sme sa my dvaja odreagovali a uzili si jeden druheho...nie...on radsej pojde s nimi ako so mnou... sami dvaja :(...a probemy tohoto typu je stale viac a viac :(
Podla mna to neni schyza. Precitaj si hlavne priznaky. https://www.zdravie.sk/choroba/35918/schizofren...
Schyzofrenia je o pocuti hlasov, navadzani na nieco...
@keena dala slovo schiza do uvodzoviek tak predpokladam ze jej je jasne ze to schiza nieje.
@livia293 Mne to tak pripadá, že tvoj manžel je nespokojný v práci, málo zarobí, teda aspon podľa neho, všetko ho štve, no pred rodinou nechce vyzerať ako držgroš, tak ked mu brat volal, tak sa nechal prehovoriť, že teda pôjdete na ten výlet, aj ked predtým tebe povedal, že nikam nepôjdete. Možno povodne ani ísť nechcel, ale tak može predsa zmeniť názor. Čo sa týka toho jedla, ja na tom nevidím nič zlé, ak teda svokra nie je na tom nejak finančne super, tak je to podľa mna úplne normálna požiadavka, ja by som sa za to neurážala. Napr. naši by mi to tiež nikdy nepovedali, ale svokra možno aj áno, ale teda ja viem, že moja na tom nie je finančne dobre, tak kludne by som jej to jedlo doniesla. To, že uprednostnuje svoju rodinu pred tebou a deťmi to by mi vadilo, ale tým, že mu to budeš vyčítať, tak to asi nespravíš.
Podľa mna ste obaja unavení a vyčerpaní. Fakt by ste potrebovali si sadnúť a porozprávať sa co ťaží toho druheho.
Odstrihnúť sa od rodín a chvilu byt sami a fakt sami. Aby ste si ujasnili veci.
Vies co, neporovnavaj rodiny. To este nikdy ziadny problem nevyriešilo ani nepomohlo k pohode.
Proste každá rodina ma nieco “svoje”
Chodte aspon na vikend niekam a snaž sa s nim komunikovať, lebo z tvojho prispevku mi pride, ze akosi vam obom zlyháva komunikácia
Podľa mna je unavený z prace veď keď sú ti tak vezmeš tak je len v robote a trosku doma...možno to čo zarobí nestačí, má depresie pretože ty si doma a on to musí všetko utiahnuť
@livia293 tak teda u vás je to tuším celé zle... pripomína mi to trochu moje bývalé manželstvo. Nespokojný chlap sám zo sebou. Nič neni dosť dobre. Tiež somnou a deckami nikam, lebo šetríme. Ale keď nejaký kamoš chcel, tak sme išli. Furt len robotu naháňal , lebo nič iné nevedel, len peniaze zarábať, tiež sme mali všetko to najpotrebnejsie, som auto, obaja sme pracovali, ale nestačilo, stále malo bolo. Nevedel sa doma uvoľniť, nestaral sa o deti, o domácnosť, iba robota a kamaráti ako relax. A čo sa svokry tvojej týka? Tak načo vás pozýva, keď na to nemá, aby ti to mohla potom vyčítať???? Porieste si to čím skôr, lebo neskôr môže byt už neskoro. Ale niektorý chlapi si nedajú povedať, ani keby si im to ako pekne hovorila. Držím palce. A nedaj si nahovoriť, že je to normálne, alebo že sú to drobne nepodstatne malichernosti. Nie.
@janickacrazy ako naco ich pozve na obed,ked to chce potom zaplatit.
Mi ked ideme k svokre tak tiez pre istotu nakupime a donesieme aby nepovedali nahodou ze len vyjedame a to tam ideme cca 3_4krat rocne.
A tiez som naxoru,ze je nespomojnt v praci.nic mu nebrani hladat si novu a zmenit.
1. schizofrénia to nie je
2. na svokrin obed by som sa vykašľala....
3. my nechodíme ani ku svokre na obed, ale vždy keď tam prídeme tak aj niečo donesieme - nikdy nejdeme s prázdnou rukou....
4. vaše manželstvo prechádza krízou...z času na čas sa to vyskytne všade. Treba sa ukľudniť, spomaliť a hlavne sa porozprávať....isto sa nájde východisko....
co sa tyka svokry- uplne zbytocne si vystartovana a precitlivena, ocividne ju nemas rada, co je skoda, kedze je to predsa len matka Tvojho partnera a babka vasich deti.
mna osobne by v zivote nenapadlo riesit, keby mi svokra alebo nasi povedali, nech nieco prinesieme, bola by som rada, ze sa im mozem oplatit za pohostinnost.
takze uplne chapem Tvojho muza, ze sa Ta nezastal, vsak si vystupovala ako malicherna stihacka, asi sa za Teba hanbil.
a este pises, ze svokra sa Ta prisla opytat, ci nie si urazena, cize to ocividne nemyslela v zlom.
co sa tyka vyletu, suhlasim s nazorom, ze Tvoj muz nechcel ist, ale brata odmietnut nechcel,a potom si svoju frustraciu vybil na Tebe. ale to je medzi vami, to Ti tazko niekto poradi nieco, hlavne, ked tu prezentujes len svoj pohlad.
Vdaka za vas pohlad na vec 😉....ano "schyza" je v uvodzovkach cize som narazala na to ze mne tvrdi jedno a ostatnym druhe....svokra je jedna velka furia to som zhrnula len jeden z xy problemov co mam s nou islo o to ze moj muz sa na nezastal...pricom doma mi dal za pravdu ze to prehnala....stale nieco donesieme bez, opytania,nikdy sme neprisli na prazdno a ona je na tom financne dost dobre,takze v tomto pripade kazda by mala asi taku reakciu...Ale asi teraz bude nasledovat ticha domacnost mam ten pocit ked on sa k tomu nechce vyjadrovat a na sa mozem aj na hlavu postavit
Rodina je vždy prekliatie, starajú a motajú do vzťahov skrátka až príliš. A narozdiel od kamarátov, si ich nevyberieš. Neviem čo poradiť, ale prajem Ti, aby ste ich zo svojich tém rozhovorov a akcií čo najviac vynechávali. Aby sa nezvrtol Váš život na témy peniaze a rodina. Radšej sa bavte o Vašich detičkách a Ty sa snaž čo najviac dať do kludu a nekomentovať jeho matku, brata a pod. Držím palce.
@livia293 ak svokra nema dostatok penazi tak nech nepozyva a je to fakt riadne trapne pozvat na obed a potom zahlasit ze si mate nieco doniest aj vy. Mohla to potom tak povedat,ze ci neurobite spolocny obed,lebo je to na nu vela. Vsetko je to o komunikacii. Tvoj muz musel byt takyto aj predtym, teda aspon vo vztahu k svojej rodine. To co robi a zrobil aj s tym vyletom,to robi vacsina chlapov,aj ten moj. Oni su totiz posr... povedat niekomu do oci,ze nieco nechcu,niekam nepojdu tak to hodia na zeny, aby to vyriesili oni. Ked nam niekto zavola ci niekam nejdeme a dvihne moj muz, povie ze sa dohodneme,zlozi a mne povie ze on nikam nejde a nech zavolam ze nepojdem??!!! Podla toho by bol schyzofrenik skoro kazdy. Nam odkedy sa narodili deti nikde sme sami neboli, moj muz ma vzdy milion vyhovoriek a nechce absolutne budovat dalej nas vztah a hlavne kvoli tomu mame teraz opat doma strasne dusno. A co sa tyka jeho odchodu, odcudzi vas to este viac a ver mi,ze ziadne peniaze za to nestoja, ja to poznam.
Čo sa týka toho, že svokra chcela aby ste i vy niečo doniesli, tak to je normálne. Ide o meniny tvojho muža, nie jej narodeniny. Sprav chlebíčky, alebo obloženú misu, alebo dones aspoň nápoje, pochutiny na stôl. U nás to takto fungovalo stále, keď mamka robila oslavu, stále sme sa dohodli, čo kto donesie. Kto vody, kto chipsy...... Úplne bežná vec. Aj ku mne keď ide svokra moja na návštevu, keď robím obed, stále donesie aj ona niečo... napr. koláče, slané pochutiny, pitie. Nemusela by, ale nechce ísť na prázdno. Takže mne to príde normálne a nič tragické sa nestalo. To čo spravil tvoj muž s výletom, to aj môj muž je občas taký. Keď plánujem ja so svokrou, tak je rozčúlený, potom zase naopak :D Má toho dosť v práci aj kolo domu, tak toto nie je tiež nič také, čo by bolo na diagnózu. Zrejme potrebuje čas na uloženie si to všetko v hlave, popremýšľanie nad situáciou a potom sa rozhodne inak. Už to tiež neriešim. Ak chce ísť tvoj do zahraničia, je to dobré rozhodnutie. Zvyknete si. Môj je takto už 4 roky v zahranicí a doma budem čoskoro s troma deťmi. Ale keď príde venuje sa nám naplno a máme financie na wellness, výlet, dovolenku..........................
@zuzanapjat a ten wellness a vylety ti vynahradi veceri kedy si sama, to nato si sa vydavala, aby tvoj muz bol mimo rodiny? Lebo ja tak zijem 12 rokov a nikdy nic nenahradi ani detom ani mne nepritomnost mojho muza. Ale niektore su zjavne stastne kym je muz co najdalej. Nebol pri mnohych dolezitych veciach ktore sa stali u nas doma a viem ze ho to casto mrzelo. Nebol doma ked mal syn vazny uraz a ja som musela aj s babatkom utekat do nemocnice sama, a netusila som co bude. Na akykolvek wellness som sa v tej chvili mohla vy....
@pininka môj manžel predtým pracoval na SVK a musel ťahať aj soboty aby mal aspoň 650€ a to ho v práci povýšili. Domov chodil podvečer, nestihol nič okolo domu a keď stihol zaspával asi tak, že odpadol a chrápal. Ani hypo sme preto nedostali v dostatočnej výške a musel kombinovať so spotrebným úverom. To, že čakám ďaľšie dieťa by dnes bolo nereálne, keby ostal na SVK a zrejme by sme si nemohli dovoliť ani moje druhé chlapča, nieto ešte tretie, ktoré čakám. Padal by na nás komín a miesto 5 izbáku (domu) by sme mali stále dvojizbák. Hypotéku splatí miesto za 30 rokov - momentálne za 15rokov. Má oveľa viac voľna, ako predtým, keď sme pre seba mali ledva nedeľu. Že ty nie si spokojná 12 rokov je tvoja kapusta. Ja som spokojná veľmi. 10 dní bez neho mi zbehne ako voda a za tie 4 stihneme sa sebe vzájomne venovať na 110%...... sme spolu plnohodnotne oveľa viac, ako bežné rodiny, kde obaja makajú trebars sa striedajú na smenách, alebo majú spoločný ledva víkend. Stále si chýbame, stále sa milujeme a stále sa na seba tešíme. A keď je malý chorý, tak je so mnou doma....... lebo má na rozdiel od slovenských šéfov ústretovejšie vedenie vo firme kde pracuje.
@alenie_ nechodime tam sami dvaja, on nechce aby sme deti kdekolvek nechavali. Mrzi ho,ze nebol doma ked mal syn vystupenie a pod. Ale to ze nebol doma ked sme mali vyrocie svadby ho netrapi a kedze v ten den nebol doma,neskor to ani nijako neoslavujeme. Financne sa nemame zle, chodime na dovolenky a pod,ale nas vztah je tym ze zijeme takto dost naruseny a darmo tu bude niekto pisat ako skvelo funguju. Zo roboty mojho manzela vsetci ktori sa neprestahovali za manzelovov pracou a ostali zit tak ako my su rozvedeni. Proste je to po rokoch na kazdeho vela a jasne ze dva tri roky sa to da vydrzat. My sme jedini ktori sme sa nerozviedli a dodnes sa ma kazdy pyta ako to zvladame. Urcite niesom typ ktory hned vsetko uzavrie a vzda, ale nebudem tu tahat autorke temy motuzy popod nos ze ake je to fasa ked muz bude robit v zahranici a ona bude sama doma s detmi.
@zuzanapjat ano aj moj muz to hovori ze sa moze venovat detom viac ako ini,ktori chodia do roboty od rana do poobedia, aj sa im venuje. A aj ja ho stale milujem, ale po mnohych rokoch nezastavis to,ze sa musis v mnozstve veci spolahnut len sama na seba,co je sice super,len u nas a u mnohych ktorych poznam zrazu zena zisti ze vlastne jej toho chlapa uz ani netreba, resp muz zisti,ze zena vsetko zvlada sama a on uz sa jej ani nemusi opyatat ci jej ma s niecim pomoct. Ono to prichadza velmi pomaly a pozvolne a zistis to az neskoro. Nevravim ze konkretne vy musite byt taky pripad a ani ti to neprajem.
@pininka to závisí od povahy muža a partnerov. Je to individuálne. Môj muž keď príde domov, tak mi pomáha, nemusí sa ani pýtať, či mi má s niečim pomôcť. Svoje veci automaticky dá prať aj ich povešia, automaticky naloží umývačku riadu, keď vidí že ja robím niečo iné. Pomáhal mi vždy. Keď je chlap taký, že nepomáha, lebo však "to je práca ženy" alebo "však ona to zvládne sama" tak jasne že aj tá žena časom uvažuje nad tým, že jej takého chlapa vlastne ani netreba... a vôbec to nesúvisí s tým, či robí na SVK, alebo v zahraničí. U mňa sa nestane nikdy, žeby mi ho netrebalo, pretože v dome je chlapská ruka vždy potrebná a sú práce (i budú práce) ktoré zmákne len on.... ako chlap.
@horalka1986 ok 😁😁😁 ja len ze teda to neni o tom ze niekomu tvrdi jedno a inemu druhe. Ale ze tato diagnoza je uplne o niecom inom
.... boze s y som to napisala... a rovno 2x... no co uz vela hodin na mna bolo 🙈🙈
@pininka a čo sa týka rozvodovosti, mám dojem, že manželstvá sa rozpadajú aj keď sú obaja manželia na SVK. Aj mňa sa pýtajú, ako to zvládame...... a mne to je smiešne. Kopec rodín kde chlap dôjde z práce, vyvalí gule a žena staraj sa, ani pomoc s deťmi, ani spoločné aktivity a ešte nervný, lebo z výplaty do výplaty. Neviem, čo konkrétne by mi malo chýbať v našom vzťahu. Keď mám chlapa, s ktorým mám spoločné koníčky, ktorý sa na 110% venuje rodine keď sme spolu a ktorý nás chce zabezpečiť i finančne. Po prvom našom dieťati bol doma po narodení so mnou 2 mesiace..... ktorý Slovák na SVK si to môže dovoliť? Teraz pri ďaľšom cca mesiac môže ostať. Toľko je vzťahov, čo troskotajú, lebo je chlap moták..... nepomôže, nevenuje sa, nezarobí. Koľkí sú takí v zahraničí, čo výplatu predrbú na svoje radovánky a doma prídu tak akurát chrápať. To ale je o tom, že nie sú rodinne založení.... nie o tom že robia vonku.
@zuzanapjat ano,suhlasim s tebou. Podststa je aby sa snazili obaja, nie len jeden. U nas zial to taham co sa tyka manzelstva uz iba ja. Aj moj bol pri prvom so mnou doma mesiac, pri druhom dva tyzdne a pri tretej mi dva dni pred porodom povedal ze bude musiet ist do roboty lebo mu nikto nechce zobrat sluzbu a nechcu mu uznat paragraf cez statny sviatok.
No snad sa nebudeme hned rozvadzat 🙂chceme to aspon vyskusat ze ako to pojde a nejako sa vyhrabat z tych financii lebo od januara je to trosku zle....ja viem ze to nebude lahke to ani netvrdim ale skusime to a uvidime....a ohladom svokry uz som pisala ze je na tom financne dobre netreba jej platit obedy...a vzdy sme nieco doniesli brala som to tiez automaticky ze ked tam ideme neprideme s prazdnymi rukami....a ona ked prisla k nam nikdy nic nedoniesla...NIKDY ...a neriesila som to ani som to nevyhadzovala nikomu na oci nie som ten typ...ak niekto pride k nam tiez mi pride automaticky ze ho pohostim preboha ved sme rodina...ale za dobortu na zobrotu....ale ak by som si len kusala do jazyka a nepovedala muzovi co ma trapi a ze ktore veci su podla mna cez kedze on ich nevidi lebo je zaujaty voci jeho rodine tak by to bolo este horsie lebo by si myslel ze sa nic nedeje a to by oni boli fakt na 1.mieste ..niektori chlapi totiz tu pupocnu snuru nielen ze namaju prestrihnutu ale ju maju este omotanu aj okolo krku
@pininka vieš ono to je tak, tým, že sa chce venovať deťom, máš určite pocit, že o to menej sa venuje tebe. A cítiš sa byť sama, aj keď je doma. Ja som taký pocit mala prvý krát nedávno, ale hneď som mu o tom i povedala a on patrí k chlapom, ktorý sa fakt snaží, aby som spokojná bola i ja. Naozaj to nemusí súvisieť s tým, že je v zahraničí. Je možné že si to ani neuvedomuje, že to takto vnímaš. Deti zase prídu do veku, kedy teba ani jeho tak potrebovať nebudú, budú mať vlastné záujmy a opäť môžete fungovať tak, že sa budete venovať sebe vzájomne.
@zuzanapjat on o tom dobre vie,ja som clovek ktory si vzdy chce veci vykomunikovat a nenechavam si to pre seba a by som potom vybuchla. Ale zial hoc mu to poviem on len pocuva a zivot ide dalej. Minule sme boli na svadbe muzovho kolegu a sedeli sme s ostatnymi jeho kolegami a ich manzelkami. Az som ostala zaskocena ked zacali hovorit a vadilo im presne to iste ako mne. Videla som ich prvykrat v zivote,ale bola som.rada,ze niesom sama a ani niesom divna ze to takto vnimam. No ale dost bolo lutovania sa, kazdy spi tak ako si ustelie.
@livia293 každému je nepríjemné, keď je stavaný partnerom voči svojej rodine, aj keď vie, že partner má pravdu. Nechaj to tak. Keď chce svokra aby ste niečo priniesli, tak prines. Meniny má tvoj muž, nie ona. Každý je nejaký....
@pininka každému časom ide manželstvo krkom, nech je akékoľvek. Ženy sa cítia byť samé dosť často, aj keď majú chlapa doma na gauči každý deň. Neviem koľko majú tvoje deti rokov, ale nebudú deťmi večne. Takže otázne bude ako bude váš vzťah pokračovať, keď povyrastú a nebudú vás tak potrebovať. Či si vtedy budete mať čo s mužom povedať, či vtedy bude chcieť ísť s tebou do wellnessu, alebo si spraví vlastný program bez teba. A ešte otázny je sex. Či o sex bude mať záujem. Zvyšok je furt o tom, že človek je vždy nespokojný s tým čo nemá, miesto aby bol spokojný s tým čo má.
@zuzanapjat ved to mu stale hovorim,deti odidu a my dvaja co, ked uz teraz kazdy vecer ked je doma, je ticho, nic ani tuk nepovie. Sex sme vzdy mali dost casto, ale to je vlastne to jedine co spolu robime,mimo toho ziadna intimita. Ja som stale toho nazoru, ze manzelia ked zacinali svoj zivot, boli dvaja a az z toho vznikli deti. A ked nefunguje ta dvojica,nemozu fungovat ani ostatne veci.

@livia293 mam pocit ze pises o mojom manzelstve z pred dvoch rokov. Ale moj ex ma naozaj diagnostikovanu schizofreniu. 🤔