icon

Manžel mi nechce pomáhať v domácnosti

8. jan 2021

Ja uz som zufala, nechapem naco som sa vydavala...pripadam si ako sluzka, vsetko v domacnosti robim ja. Niekedy mi to nevadi (nejakych par mesiacov) a potom ma nasere, ze vsetko musim ja. Ze ten moj len presiel od mami ku mne a ma znova mamahotel. Ked ho poprosim, aby si aspon po sebe upratal linku, ked si spravi ranajky, tak zacne do mna rypat, ze kedy si ja v garazi pozametam 😢 Vsetko robim ja, a ani tu blbu garaz nemoze pozametat. Ked uz sa rozplacem, lebo robim stale to iste dookola, tak mi slubi, ze mi bude pomahat ale hovno vzdy z toho....robime obaja z domu, deti nemame ale proste ja ani ziadne asi nechcem, vsak to by som bola uz uplny otrok. Ako mam na neho ist? Proste sme z dediny, on nebude robit zenske prace, lebo sa stara o dom, ale teraz cez zimu nic nerobi okolo domu, tak aspon v toto obdobie by mi mohol pomoct. Ono to ani nie je narocne, to mi nevadi, skor ten princip, ze vsetko musim ja 😢 zasa to na mna dolahlo. Vazim si vsetko co mame, som za to vdacna. Sorry za vylev ale ja uz neviem co mam robit. Ako to mate doma vy? tie co byvate v rodinnom dome.

zooeynka
8. jan 2021

@elizabet173 ale to uz je jej ochota(hlupost)ze mu pomahala s "tazkymi"robotami okolo domu. Nosit drevo by zvladol aj sam. Ako si chalanko zvykol, ako ho ona naucila tak ho ma.

lujza123
8. jan 2021

@zooeynka tam nejde o rozdelenie prac ale o bežne fungovanie každého člena v domacnosti.
Keby aj ten chlap celý deň betónuje tak je predsa normálne ze si po sebe sprace osraty záchod, splachne svoje pluvance zubnej pasty z umyvadla, hodí svoje ponožky do špinaveho prádla alebo utrie kuchynskú linku ked tam natrusil z chleba ktorý si natieral a špinavý riad hodí aspoň do drezu alebo do umývačky.
Je predsa človek, nie prasa. Toto sú ukony co naučíš aj 3 ročne dieťa a áno dajú sa zvládnuť aj keď más penis.

stanzi
8. jan 2021

Autorka, poradit ti neviem, ja mam doma muza ktory nema problem spravit v domacnosti hocico. A ver tomu, ze je to obrovska pomoc teraz, ked som tehotna a je mi nonstop zle, pretoze naozaj robi vsetko sam - este aj vari kazdy den. Vedz vsak, ze si to musis poriesit kym pridu deti, pretoze ked uz budete mat deti, bude to ovela horsie...

drzaopica
8. jan 2021

Ale to je tvoj obrovsky problem, ze to robis niekolko mesiacov rada a mlcky a potom, ked sa to nazbiera urobis cirkus on Ta slovne ponizi, ignoruje a zivot ide dalej.
Ja by som s takym muzom dieta nechcela, lebo uplne vsetko budes robit ty, varit, robota, ucit sa s dietatom, chodit von....
A hlavne on bude vzor pre dieta.Ja nepisem, ze chlap ma drhnut kachlicky v kupelni, ale spratat si linku po ranajkach???nezmenis ho a vyhovorky kolko robi vonku su smiesne urcite nekosi, nerube drevo a nestavia sklenik denne.Je to parazit egocentrik, ktory si neuvedomuje, ze aj ty to robis niekedy s nechutou, ale niekto to musi spravit.
Mozno si si ho tak vychovala vela zien na zaciatku vztahu poletuje okolo muza ako lastovicka, aby bol spokojny a potrebuju sa starat o muzov ako o deti.jeden vzdy robi viac, ale nie, ze jeden robi vsetko doma vsetko a druhy nic.On vie, ze teraz si pokricis a zajtra to budes znova robit zanho🙂
Pero a papier a pis veci, ktore bude robit iba on...nakup, umytie vane,....ste bezdetni to este nie su ziadne starosti a povinnosti na to mysli

hopsadobrandejsa
8. jan 2021

@zooeynka

Ty si to trocha zle vysvetlujes. Rovnopravnost neznamena ist betonovat terasu ci nosit tehly na obvodove mury. Ide o to mat tu moznost robit to co aj opacne pohlavie bez akehokolvek pocitu diskriminacie, ze existuju akesi ukony ktore su len cisto muzske zalezistosti alebo cisto zenske.

Ak je zehlenie zenska zalezitost a ja nemam doma zenu, kto ma potom zehlit? Alebo mam chodit v pokrcenom? Classic gender roles system uz neexistuje. Zato bojovali feministky.

U nas v rodine ked sa pomahalo na stavbach, veru aj zeny pomahali "betonovat" ci nosit material, ale to tiez nebola generacia z cukru.

Prosim ta, moj brat pracuje, potom este robi okolo domu, v dielni a este doma pomaha zene a venuje sa detom a nerobi ziadne rozdiely, ze toto je jej ci jeho povinnost. Su rovnocenni partneri a vsetko co robia je bud jeden pre druheho alebo pre deti z lasky. Ziadne rozdiely sa nerobia.

A preto je tu vela prispevkov preco sa zeny stazuju, ze im zmuzi doma nepomahaju. Ja by som svoju zenu nenutil betonovat ci zateplovat dom ale ak by chcela pomoct, nebranil by som jej v tom pretoze ako vravim, typical gender roles uz nejestvuje.

Ak ti sucasna dynamika v tvojom vztahu vyhovuje, to je v poriadku, ale autorke to nevyhovuje a o tom je aj tato diskusia 😉

zooeynka
8. jan 2021

@lujza123 da sa to naucit aj opicu, ale vidis ze, ako autorka ma doma leniveho, ofucaneho chujka, ktory to proste z principu neurobi lebo ved cely zivot to robila jeho mamicka a potom manzelka...a tej to "zrazu"vadi a on nie je ochotny s tym nic urobit...proste lenivy a zle nauceny.

zooeynka
8. jan 2021

@hopsadobrandejsa vies, ja by som mozno radsej stavala zahradny domcek ako lestila vanu, umyvadla, wecka a podlahy, ale fakt je ten ze tvarnicu proste neudvihnem, takze sa mozem tvarit ako feministka co moze robit hocico, ale fakty ma nepustia. Som fyzicky ovela slabsia ako moj muz, tak proste budem robit pracu v dome a muzsku(!)pracu necham na muza.

hopsadobrandejsa
8. jan 2021

V konecnom dosledku tu vobec nejde o zenske ci muzske prace. To je v sucasnej dobe absolutne irelevantne. Ano su prace pre ktore maju zeny lepsi zmysel nez muzi, ale co sa tyka prac okolo domacnosti, obe pohlavia dokazu tieto ukony vykonat bez akychkolvek problemov.

Na vysavanie nikomu netreba titul z STU-cky.......

Tu ide skor o lenivost ci pohodlnosti ludi. Ked idem vysavat tak preto lebo je treba alebo je zena v praci a ja mam prave cas alebo vylozit mycku alebo zehlit lebo kopa s pradlom rastie a uz sa okolo nej neda chodit ako Rusko s prelepenymi ocami.

Robia sa tie veci pretoze musia byt zrobene a same sa proste neurobia a ano, ak zijem s niekym, tak sme obaja zodpovedni za chod domacnosti aby sme nezili ako v chlieve a jak moja mamka furt hovori, dvom sa to v zivote taha lahsie ako jednemu.

Ja nevidim absolutne ziaden dovod robit si z partnerky ktoru lubim svoju osobnu sluzku a muzi ktori toto doma robia so svojimi zenami by sa nad sebou mali zamysliet.

Mozno ak by ste povinnosti s partnermi nerozdelovali na muzske a zenske / moje a tvoje, mozno by tu nebolo tolko prispevkov od zien ktore sa stazuju na svojich muzov ktori im v domacnosti nepomahaju.........mozno.

hopsadobrandejsa
8. jan 2021

@zooeynka Ako som vravel, rovnopravnost nie je o tom, ze ty musis ist teraz dvihat tazke betonove tvarnice na stavbe.

Rovnopravnost je o tom, ze ak chces robit na stavbe ci na zeriave, mas rovnaku moznost ist to robit bez toho aby ta niekto kritizoval, ze je to praca len pre muzov.

Cely koncept rovnopravnosti pohlavi stoji na baze zrusenia diskriminacie.

Muz ktory svoju zenu lubi ju nenecha robit tazke stavebne prace.......dajaky Ferko z hornej dolnej mozno ano, normalny muz nie.

hacula1816
8. jan 2021

no prace si treba rozdelit, skus sa s nim porozpravt a najlepsie ked napises na papier co robis doma ty a co von chlapi reaguju len na to co maju cierne na bielom inak nepochopia 🙂 vela stastia

zooeynka
8. jan 2021

@hopsadobrandejsa keby som isla na pohovor na kamionistku a hlasili by sa na tu robotu aj muzi, hadaj koho by uprednostnili. (Kedze kamiony treba aj fyzicky vykladat). Takze snivat o muzskej praci mozem, ale realita je uuuuplne inde.

hopsadobrandejsa
8. jan 2021

@zooeynka

Pozri, kazdy sa musi zariadit podla seba.

Jedna zasadna vec ktora sa zvykne opakovat co sa tyka rozdielu medzi uspesnymi a neuspesnymi ludmi je, ze tam kde neuspesny vidi neprekonatelnu prekazku, uspesny vidi len nejaku malu prekazku ktoru musi prekonat na dosiahnutie svojho ciela.

Ak mas dojem, ze je to nemozne, zrejme mas pravdu pretoze si samu seba o tom presvedcila, ale to uz odbacame pretoze to nie je sucastou tejto temy 😉

lujza123
8. jan 2021

Autorka, aj ja som mala odchovanca mama hotela
Dá sa to liečiť, len to naozaj záleží iba a iba od teba. Muselo by ti to naozaj vadiť a nesmies byť moc submisivna (aspoň v prípade ze ti na tom naozaj záleží).
Už to tu v podobných témach odznelo veľa krát, proste nerob nič za neho. On vôbec nemá poňatia aké otravné, nekonečné a nudné vedia byť tieto domáce práce, ako neuveriteľne často ich treba robiť a aké sú nakoniec úplne neviditeľné a nedocenene. Musíš mu to ukázať.

Musíš mat odvahu, vynaliezavosť a určitú dávku pomstychtivosti. Napríklad tu situáciu co si spomínala ze si ani linku nesprace po svojich raňajkách a hneď začne útočiť že ty tiež nezametas garáž. V tej sekunde by som tam išla niečo bordeloidne vyrabat - rezať polystyren, molitan, kartóny, čistiť topánky od bahna, niečo natierať a nechala mu to tam.... A odrecitovala mu presne od slova do slova to co on tebe ráno v kuchyni.

tenerifka
8. jan 2021

@hopsadobrandejsa paci sa mi ako a co pises, triezvo, s prehladom a k veci, palec hore

drzaopica
8. jan 2021

@zooeynka ak by ste byvali v panelaku ake muzske prace by muz robil?pre vela chlapov je dom len vyhovorka ako sa vyzut z povinnosti v domcnosti.V konecnom dosledku je to vsetko chyba zien matiek, ktore neucia od malicka synov robit nieco doma chlapci su vzdy viac obletovani, toto nechaj to spravim ja, dievcata sa ucia varit, piect chlapci nie.Dnesnou generaciou je to trocha lepsie vela muzov zije single, uz sa vedia aj okolo deti obracat, su na RD, ale na dedinach a v rodinach kde je silny patriarchat je to zle.Uz som aj take pocula, ze sused u nas na chalupe dedina stredne Slovensko povie synovi, ked ho videl supat zeleninu na polievku ci je buzerant?ze to je zenska uloha

zooeynka
8. jan 2021

@hopsadobrandejsa to je ako ked tu mlady chalan riesil, ze preco si ho ziadna zena nevybrala ako babysittera ku svojmu dietatu. Mal skusenosti, tusim nejaky kurz + kurz prvej pomoci atd, ale ajtak si zeny vybrali ku svojim detom radsej dievca bez skusenosti ako jeho. Citil sa dotknuty a riesil preco je to tak....no preco asi....

drzaopica
8. jan 2021

@hopsadobrandejsa tvoja mama Vas s bratom dobre vychovala🙂

lujza123
8. jan 2021

Môj ex mal tiež teórie o domácich prácach kde muži (rubu drevo a čistia auto) a zeny otrok zdarma pre všetko ostatne (varia, peru,zehlia, upratuje, nakupuju, spratavaju všetko po mužovi).
Fakt vtipné keď toto povie chlap v panelakovom byte a bez auta.

Ja som sa ale zatala a oznámila mu ze domáce práce buďto pol na pol alebo nikdo nič. Bol to vtipný boj kto z koho.
Prvý týždeň bol ofucany a stravoval sa v reštauráciách.
Druhý týždeň začal robiť to iste čo ja - sám sebe si začal varit (ale iba sám pre seba) a keď nemal v čom tak aj svoj riad umývať a vyniesol si svoje smeti. Kúpil si v tescu nových 10 párov ponoziek a dáke slipy lebo všetko mal špinavé.
Tretí týždeň znova oduty, znova fast food, restiky, jedlo len pre seba, ďalšie nové ponožky.
Štvrtý týždeň som si musela zamknúť moje ponožky do kufra lebo mi ich kradol.
Piaty týždeň sa konecne pohli lady, vytazoslavne pustil pracku a opral si veci.

K vysavaniu ho prinútilo až keď videl ze sa naozaj vazne mienim odsťahovať. Myslela som ze vydržím ako som si povodne zaumienila ale 5 týždeň v byte kde sa nevysavalo a neumylo aspon umývadlo v kúpeľni už bolo ďaleko za hranicou unosnosti.

Musím povedať že s delením domácich prác sme po tomto prvotnom incidente už naozaj nikdy nemali najmenší problem

acrobaleno
8. jan 2021

Robí to, čo videl doma. Ty nepotrebuješ decko, ty potrebuješ chlapa o ktorého sa nemusíš starať. Aby si nevedel niekto nabrať sám alebo upratať po sebe? Malé deti to vedia.

sonnenshein
8. jan 2021

Ked sme pri tom "nauceny z domu"
Mam cerstvo 14r syna, 12r dceru, manzel a ja.
Kazdy vikend upratujeme dom, kazdy tyzden ma sluzbu niekto iny (ano, aj deti). Raz tyzdenne vari syn, raz dcera, zvysne dni sa striedame s muzom.
Dcera triedi pradlo, ja ho dam prat, syn vyvesi, manzel zvesi, kazdy si posklada a odlozi svoje.
Riad po spolocnom obede umyvame na striedacku, inak kazdy po sebe.
Roboticky vysavac zbehne kazdy den prizemie.
Svoje izby si kazdy udrzuje sam.

Prosim Vas, preco sa z toho robi taka veda? Ved ked tu spolu zijeme, chceme vsetci zit v cistom, bez nervov a tichych domacnosti, tak musime aj vsetci prilozit ruku k dielu.

PS. Z deti naozaj nijako neubudlo 😉

zooeynka
8. jan 2021

@lujza123 gratulujem ze si to zvladla. Mnozstvo zien by to vzdalo a bud otrocilo alebo sa rozislo.

hopsadobrandejsa
8. jan 2021

@drzaopica heh vdaka.....

Tak brat tiez prezil roky na intraku takze sa naucil samostatnosti a ja som v podstate hned po skole odisiel do zahranicia cize mne sa naozaj nema kto starat o domacnost.

Hladom by som asi neumrel kedze donasky a fastfoody funguju, ale ked sa musis spolahnut len na sameho seba tak povysavat ci umyt riad ti pridu ako trivialne veci ak beries do uvahy co ti treba vybavovat na uradoch v cudzom jazyku.

tomyhardy
Odpoveď bola odstránená
drzaopica
8. jan 2021

@tomyhardy a tak to ma byt.Nie, aby zena nahodou ochorela, zlomila si nohu a panika v domacnosti a musi prist babka, sestra, lebo muz nic nevie a je nechopny o detoch ani nehovorim .Aj mne muz raz povedal, ze nie je kuchar, aby varil🙂aj ja som sa vela veci ucila z webu, receptov, ale chapem je to o chceni a bola som prinutena .Ked nevari aspon poupratuje ja som v tomto nekompromisna, alebo zemiaky osupe, maso nakraja.Ale tieto slovne prestrelky kto ma toho viac a co by mal a nemal trvali roky, alebo pesnicka ini chlapi po robote idu na pivo a on domov a aj aj tak sa mi nepaci...., ale stalo to za to.Po 13 r manzelstva mozem povedat, ze sa naucil, ze sme 2 a kazdy ma povinnosti, ze nie je vsetko iba ist do prace a zarobit

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
patricia
8. jan 2021

To, ze nemusi dajmetomu vysavat cely dom alebo umyvat okna a pod., je jedna vec (ked ste sa tak dohodli). Ale to, ze si neuprace po sebe?? PO SEBE ?! Ved to vie male dieta. Aku ma povahu okrem toho? Co na nom lubis? Sorry ale mne pripada ako pekny pecival, lenivec a dokonca aj manipulator podla jeho reakcii.

sonnenshein
8. jan 2021

@elizabet173 Smutne. A veruze by som sa hanbila aj ja.

drzaopica
8. jan 2021

@elizabet173 ja mam tiez takeho otca obcas sj navaril, ale hlavne bol manualne a technicky zrucny pre mna to bol sok, ze moj muz nevedel nic🙂)ale aspon bol tvarny a nechal sa viest nebol ignorant neviem nechcem vediet to je tvoja robota.Za posledneho pol roka co robi z domu sa vela naucil🙂vela zien robi automaticky vsetko az teraz som si uvedomila, ked som zistla, ze ani susicku nevedel zapnut

letfenixa
8. jan 2021

Autorka, nepísala si tu náhodou, ešte keď ste neboli manželia, aj zo 2 diskusie, ty si vtedy ešte nepracovala z domu, tvoj partner áno.

adka176
8. jan 2021

Ja si myslím, že to treba len prijať a raz a navždy sa zmieriť s tým, že tie kuchynské a domáce práce proste budeš robiť len ty.... keď sa s tým vyrovnáš už nikdy nebudeš z toho nervózna a zlá... jednoducho budeš vedieť, že je to len a len tvoja úloha a on má (aj keď nemá) nejaké tie svojej...
Takto žijem už 18 tokov + 3 deti... poviem ti dá sa to úplné v pohode...od nikoho nič nečakám... spravím si všetko sama a sme všetci šťastní, v pohode, bez rozčuľovania, ignorácie, bez hádok, bez ponižovania, bez urážania ...ale na to musíš aj vnútorne dozrieť a nie každý to dokáže...
A poznám aj opačne, že všetky domáce práce robí vyslovene len muž a so ženou nepohol celé roky....
Proste to treba prijať...