icon

Manžel mi odmieta dávať peniaze. Aké sú moje práva?

branko07
5. máj 2025

Som nezamestnaná a manžel mi nechce dávať peniaze. Ja ako jeho manželka a matka maloletých detí naozaj nemám nárok na nič? Vie mi na túto otázku niekto právne odpovedať?
Ďakujem

luccija
5. máj 2025
@viestta

@zmrzlinka2021 nie je na RD, to viem, Nepracuje, tiez viem. Ale preco nepracuje nevieme. Ono najst vhodnu robotu pre matku nie je jednoduche, obzvlast aj je na domacnost a deti sama. Ked este byvas niekde kde skolku otvaraju o siedmej a zatvaraju o pol stvrtej, tak si mozes akurat tak maslu hodit lebo jednoducho to bez pomoci nedas. Nie to este cestovat do roboty...
Ale obavam sa, ze on jej nedaval peniaze ani ked bola zamestnana, ani ked bola na rodicaku, ani nikdy. Lebo to su "jeho" peniaze. Zas dalsi pripad, co si financne zalezitosti nevyriesil vcas, najlapsie este pred svadbou.

@branko07 deti sú už v škôlke?tak si nájsť aspoň brigádu v obchode,v reštaurácii v kuchyni na pár hodín denne.Tie kvety by si kde chcela predávať?To sú zase výdavky a nevieš či ti to pôjde, živnosť atď...to sú také neisté zarobky
@viestta to sú naše domnienky áno, možno je na hovno chlap možno je pravda uprostred.

balerina2025
5. máj 2025
@branko07

Ale jemu zárobky nikto nezistí, veď podnikatelia v tom vedia chodiť ...mne zostane len polovica bytu a možno mi ho nechá aj celý ale neoplatí sa mi rozviesť, lebo by som to musela platiť sama ...

@branko07 to sa ti oplati cely zivot mat pri sebe taketo ...stvorenie?
prepac radsej sa sama postav na nohy a najdi si muza, co si ta bude aj vazit.
lebo z toho co pises, v tebe naozaj vidi len sluzku a istotu. to je cele.
ved nehc ti necha byt, zacni pracovat a budes samostatnejsia.

branko07
autor
5. máj 2025

Tie som už dávno minula...

balerina2025
5. máj 2025
@branko07

branko07
autor
5. máj 2025

Ja ani neviem kde by som si našla iného...nikam nechodim...Musím len s tou robotou asi najprv začať...no bude to ťažké

zmrzlinka2021
5. máj 2025
@viestta

@zmrzlinka2021 no tak uz vieme. Pan ma doma sluzku, upratovacku kucharku, opatrovatelku deti a nie je ochotny uhradzat jej ani rezijne naklady na tuto pracovnu silu, ktora drzi jeho domacnost v chode a stara sa o jeho pohodlie. Je to proste vol...

@viestta no žiaľ, ťahá a bude ťahať za kratší koniec

tim23
5. máj 2025

Choď do roboty, čo si za ženu že necháš ťahať muža celú domácnosť, energie a ešte aj výdavky na deti? A ešte potom si urazená že ťa nepodporil v tvojom biznise, no ani ja by som ti peniaze na takú hovadinu nedala

zmrzlinka2021
5. máj 2025
@branko07

@branko07 keď sa nechceš rozviesť, nič iné ti neostáva, iba prijať túto rolu

zmrzlinka2021
5. máj 2025
@tim23

Choď do roboty, čo si za ženu že necháš ťahať muža celú domácnosť, energie a ešte aj výdavky na deti? A ešte potom si urazená že ťa nepodporil v tvojom biznise, no ani ja by som ti peniaze na takú hovadinu nedala

@tim23 čítaš? On má u riti deti, domácnosť. Ona robí doma aj za neho

dari226
5. máj 2025

Taky nanic ani neviem ako ho nazvat by si mohol tak rovno prat, zehlit, varit sam na seba. Este ani postel by som mu neustlala a ked chce ciste pradlo tak nech najprv zaplati.

viestta
5. máj 2025
@zmrzlinka2021

@viestta no žiaľ, ťahá a bude ťahať za kratší koniec

@zmrzlinka2021 od zaciatku tahla. Panovi nevadilo, ze roky ona tahala domacnost zo svojich uspor, to boli vtedy spolocne... Ked uz ma on pustit šušne na rodinu, tak zrazu su to len jeho peniaze. A takch "pripadov" po svete beha vela

parvinka0001
5. máj 2025

Prečo nepracujes ?
Prečo chces len na polovičky úväzok?
Deti sú ake staré ?
Dohodli ste sa že ty budeš doma ?

Na nič si dokopy neodpovedala tak neviem aku čakáš právnu radu .

ivik4
5. máj 2025

Treba citat vsetko ked uz...
On len zaraba a ona sa len stara uplne o vsetko ostatne, domacnost a deti. Takze je to 50-50. Mali by byt aj financie. Nenapisala si ale ani vek deti, ake ty mas moznosti. Zjavne su mensie ked hladas len na polovicny lebo logicky ty rozmyslas co deti poobede ,kde budu keby robis a on ma u prdele lebo vsak MATKA nech sa casovo zariadi. Keby mal platit opatrovatelku tak by sa zbadal
Sebec. . Jemu sa prijem prichodom deti nijak neznizil
Mozes ziadat vyzivne na seba a deti aj pocas manzelstva

tiezjedna
5. máj 2025
@branko07

Ale jemu zárobky nikto nezistí, veď podnikatelia v tom vedia chodiť ...mne zostane len polovica bytu a možno mi ho nechá aj celý ale neoplatí sa mi rozviesť, lebo by som to musela platiť sama ...

@branko07 zárobky mu nikto nezistí? To máš všetko na čierno? Všetky platby na ruku? To robí iba také malé zakázky, že druhej strane nevadí platiť bez faktúr??? Alebo má nejakú "špeciálnu" klientelu, ktorá cáluje bez dokladov aj vysoké čiastky?? Ďalší rádoby vy*úraný SZČO, žiaden podnikateľ... 🙄

tim23
5. máj 2025
@zmrzlinka2021

@tim23 čítaš? On má u riti deti, domácnosť. Ona robí doma aj za neho

@zmrzlinka2021 dobre tak nech ide do roboty a nech sa rozvedie

lucia13022023
5. máj 2025

Nech platí opatrovateľku a ty chod do prace. Prečo? Lebo ti nič nedáva...
A inak taky muž, čo mi povie ze sa kľudne môžem rozviesť keď sa mi nepáči, by mal na stole rozvodové papiere. To fakt s týmto chceš žiť?
Ja keď čítam tieto príbehy, som neskutočne vďačná za môjho muža. Koľko debilov je na svete, to je extrem

0kristina0
5. máj 2025

Treba napisat aj B autorka, nie iba to co sa tebe hodi. Neodpovedas na zakladne otazky.

zoja1234
5. máj 2025

@autorka stále nevieme, koľko rokov majú vaše deti?
Ak už majú všetky 3+, tak hajde do roboty. Je to jednoduché. Načo si doma? Deti ráno odnes do systému a čau do prace, začni na 75% úväzok, aby si domácnosť a pánko zvykol, a keď deti podrastu tak plný úväzok.
Zo sedenia doma si dôchodok nevyrobis.
Ak ale pardon, a máš este deti mladšie ako ako 3r, tak to vydrz kým pojde aj najmladšie do skolky, a potom aplikuj všetko to, co som ti napísala vyssie.
Podľa mňa si lenivá a tvoj muž to vidí..

parvinka0001
5. máj 2025
@zoja1234

@autorka stále nevieme, koľko rokov majú vaše deti?
Ak už majú všetky 3+, tak hajde do roboty. Je to jednoduché. Načo si doma? Deti ráno odnes do systému a čau do prace, začni na 75% úväzok, aby si domácnosť a pánko zvykol, a keď deti podrastu tak plný úväzok.
Zo sedenia doma si dôchodok nevyrobis.
Ak ale pardon, a máš este deti mladšie ako ako 3r, tak to vydrz kým pojde aj najmladšie do skolky, a potom aplikuj všetko to, co som ti napísala vyssie.
Podľa mňa si lenivá a tvoj muž to vidí..

@zoja1234 keby mala mladšie ako 3 roky tak poberá rodičak .takže isto sú staršie

zoja1234
5. máj 2025
@parvinka0001

@zoja1234 keby mala mladšie ako 3 roky tak poberá rodičak .takže isto sú staršie

@parvinka0001 aha, no tak potom nech sa ženská vzchopi, a nájde si prácu poriadnu, nie vymýšľat divny biznis s kvetami ci čím, to je nanič a nestabilné. Nech sa zamestná podľa odboru alebo podľa možností v kraji, a hotovo. Aký problém..

parvinka0001
5. máj 2025
@zoja1234

@parvinka0001 aha, no tak potom nech sa ženská vzchopi, a nájde si prácu poriadnu, nie vymýšľat divny biznis s kvetami ci čím, to je nanič a nestabilné. Nech sa zamestná podľa odboru alebo podľa možností v kraji, a hotovo. Aký problém..

@zoja1234 podľa mňa je už dlhšie isto doma. Lebo keď by si nechávala rodičak pre seba stým že muž platí všetko tak ma dosť pre seba . Takze nech je vôbec rada že platí

anajka266
5. máj 2025

A teraz si zahrame pesnicku: Dnes mam ist do roboty, hlava sa mi zatočí🤣

benit
5. máj 2025

Ako stare su deti? Kolko uz nepracujes? Mozno ho uz nebavi roky ta zivit ked sa vyhybas praci.
Peniaze v manzelstve su spolocne, ale ocakava sa asi aj od teba, ze prispejes do rozpoctu. Vela zien chodi do prace, stara sa o deti, domacnost.
Preco hladas pracu na polovicny uvaxok? Ved to zasa nezarobis . Kde sa chces zamestnat?

petamich
5. máj 2025

Opat raz diskusia, v ktorej skoda drat klavesnicu. Autorka odpoveda selektivne na co sa jej hodi, absolutne si nedovolim hodnotit jej situaciu a ani jej manzela/partnera ako takeho. Informacie vytrhnute z kontextu, odpovede vytrhnute z kontextu. Takze pravda moze byt vselijaka.

cukroska
5. máj 2025
@branko07

Áno chodí mi 120€ na detí, to je všetko. A sem tam mi necha 20€..na chladnicke .Chcela som predávať kvety, že si ich pôjdem do Poľska nakúpiť a tu popredam, ale ani v tom má nepodporil, že žiadne peniaze mi nedá, mám sa zamestnať. Chcem prácu na polovičný úväzok, vsak popozeram...Ja by som sa aj rozviedla, ale však sa neuzivim.

@branko07 V prvom rade si treba nájsť prácu, alebo brigádu a zarobiť si na seba.

evka52
5. máj 2025

Všetci, čo píšete, že neodpovedá, prečo nechodí do práce, resp. by chcela len polovičný úväzok: Lebo robí doma VŠETKO okolo domácnosti a detí, a ak by šla do práce, TAKISTO by musela robiť všetko sama naďalej. Nie je to jasný dôvod? Veď by buď nestíhala a deti/domácnosť by boli zanedbané, alebo by sa zničila a zodrela úplne.

mamina7070
5. máj 2025

V roku 2020 si pisala ze deti maju 4 a 11 rokov teda dnes maju kolko 9 a 16 ? ak je to pravda muzovi sa necudujem

reela
5. máj 2025

@branko07 kebyze som nezamestnana dobrovolne ako ty, tak by som ani nepipla staznost, ze robim vacsinu domacich prac. Ved muz ta zivi a este aj spolocne deti. Pravdepodobne podla jeho reakcie, ze ti uz nedava peniaze, tak rozhadzujes a nemate financne na to, aby si bola zena v domacnosti. A vyzera tak, ze nemas ani rozum podla toho napadu resellovat kvety z Polska, tak sa mu necudujem, ze mu dosli nervy. Keby si bola na rodicovskom, alebo si mala vazne postihnute dieta, tak nic nepoviem, ze si ostala nezamestnana, ale takto si clovek pomysli, ze si len leniva.

luccija
5. máj 2025
@evka52

Všetci, čo píšete, že neodpovedá, prečo nechodí do práce, resp. by chcela len polovičný úväzok: Lebo robí doma VŠETKO okolo domácnosti a detí, a ak by šla do práce, TAKISTO by musela robiť všetko sama naďalej. Nie je to jasný dôvod? Veď by buď nestíhala a deti/domácnosť by boli zanedbané, alebo by sa zničila a zodrela úplne.

@evka52 keď bude mať peniaze moze sa pohnúť ďalej.Tu napíše, že možno by je aj nechal dom, ale čo z toho, keď by ho nemala z čoho platiť.A možno muž platí všetko roky rokúce a radšej ani domov nechodí...nemám rada také diskusie kde sa píše len čo vyhovuje.Ak by napísala neviem si nájsť prácu, nemám vzdelanie, bojím sa ísť po rokoch do roboty to je iné...robila v zahraničí tak jazyk asi vie?
A prečo muž nič nerobí no možno preto, že žena je xy rokov doma tak snáď nebude ešte dlážky umývat.A tu už príspevok kde by si koho našla veď je len doma😆treba ísť do práce aj sa socializuje, aj zarobí aj sa sebavedomie zvýši, muž si trocha vydýchne iná cesta nie je

benit
5. máj 2025
@evka52

Minuly rok si chofila autorka na nakupy do viedne, tak asi tak zle to nebude. Ked ma deti odrastene, uz by sa patrilo pracovat.

@evka52 velke deti si uz vefia po sebe popratst a sj pomoct. Neverim, ze od rana do vecera beha s handrami a stoji nad hrncami. Normalne sa da stihnut domacnost, praca. Aspon by sa aj manzel zapojil.