Manžel nepomáha doma: Rozvod je riešením?
Predchvilou sa tu objavila diskusia, o tom,ze muz nic nerobi. Nechcem sa tam pridavat pod svojim.menom tak pisem tu. Moj je taky isty. Este ked nebolo dieta,tak nieco robil ( obcas povysaval, ci vypral)Ale odkedy som na rodicaku nerobi vobec nic. Ak mu dam moznost ,ze ci sa povenuje doetatu alebo umyje riad,povie,ze nic z toho,ze je unaceny z roboty. Potom este zo mna urobi neschopnu,ze zeny maji aj 3 deti a zvaladaju aj deti a domacnost. Dieta ide od januara do skolky ja do prace. Som zvedava, ako to ppjde dalej. Ak takto,tak sa rozvediem,uz mam toho dost. Ako prsvedcit dospeleho chlapa,ked nechce? Svokra mi po svadbe povedala,ze to budeem mat tazke s nim,ze on doma nebol vedeny k tomu aby pratal,vysaval. Ze jeho otec je taky isty, ze s tym mam nieco robit. Na isty cas sa snazil aspon trpchu,myslela som si,ze som ho zmenila. Ha ha... Rozviedli by ste sa kvoli tomu? Ja nebudem niekomu rovit sluzku a full servis, na to ma rodocia nevychovali.
@lenkakravcova vsak ani teraz jej viac ako to "vyzivne" nedava. A este doma robi bordel. Co robi panko s ostanymi peniazmi?
@viestta no však hej. 😀 Vravím takmer polka sveta. Nikde som nešpecifikovala ktorá. 🙂 iba to, že je to aj v dnešnej dobe úplne normálny, bežný spôsob života.
Pre mňa to vhodné je. Radšej som doma s deťmi. Nechce sa mi cestovať do práce ani sa tam stresovať. Muž zarobí dosť na to aby nás uživil.
@lenkakravcova to ze tak ziju je jedna vec, otazne je ci tie zeny maju aj na vyber a ci im to vyhovuje. Vo vela krajinach by zeny radsej studovali a pracovali a delili si starostlivost o deti a domacnoct s partnerom. Zial ale nemaju moznost sa vyjadrit k tomu akym smerom sa bude uberat ich zivot. A ano deje sa to zial aj v zapadnom svete v nemecku v uk atd.
@viestta a neviem čo on robí s peniazmi. To si tiež mali vyjasniť pred svadbou. Panko nepanko.. keď muž chce tradičné nastavenie domácnosti, mal by sa správať ako tradičný muž - a teda pekne všetko platiť. Tak aby žena nemala žiadne starosti s financiami. Potom je to pre oboch veľmi výhodné.
@selest ktovie.. ale čo poznám tunajšie muslimky, tak viac než 90% z nich sa do práce nehrnie. Nechcú. Muž živí rodinu. Je to jeho povinnosť. Študujú si, majú hobby, majú deti, ale do práce sa vráti (alebo s nou aj začne) máloktorá. Viac menej pracujú len tie, čo sa nevydali, alebo tie čo sa rozviedli a nevydali opäť.
Záleží od toho čo si ty ochotná tolerovať nie my niekto napíše Ano niekto nie 🙂 mne osobne by to veľmi prekážalo pretože on nemá pomahat ale rovnako tam býva
Pretože si doma! Aj keď asi sa to nezmení, ani ked pôjdeš do roboty. Jedine ak by si ho o všetko poprosila a všetko povedať narovinu.Žiadne príkazy.A dať mu nato čas. Muži neznášajú "teraz hned " a v sekunde. Alebo si podeliť. Ty domácnosť on ine niečo. Napríklad vybavovanie,platenie účtov (myslím len na starosti)a tieto veci mať pod palcom. Čokoľvek.
@lenkakravcova v mojom prípade by som nepocítila rozdiel. Zarábam dosť. Možno by som jeden botox či kyselinu musela oželieť, ale dieťaťu by nič nechýbalo ako teraz. Len by som nemala kotvu na nohe. Ty to berieš len zo svojho hľadiska, že si sa podvolila manželovi a dobrovoľne kvasíš doma. My ženy na Slovensku sa snažíme byť samostatné, sebestačné a nestačí nám financovanie od manžela. Už by si to konečne v týchto diskusiách mohla pochopiť.
@lenkakravcova ty nedokazes pochopit, ze niektori ludia to maju inac? Ty nedokazes pochopit, ze to co je spravne pre teba je spravne iba a len pre teba? Hadam raz pochopis, ze ludia maju aj iny sposob zivota ako je ten tvoj a mozu si v tom svojom hladat stastie, aj ked nie vzdy sa im to dari. Ale najst stastie sa urcite nedari ani kazdej, ktora zije tvoj sposob.
@malasandrika
A ty by si mohla pochopiť, že nie každá žena túži po jednom dieťati, rozvedenom živote a stresmi v práci kvôli napichaniu sa kyselinami. 😀 Ine ženy môžu mať iné priority. Aj tu na Slovensku niektorým záleží viac na rodine.
@viestta dokážem. Preto som písala, že keď im to nevyhovuje, tak je to preto, že sa názorovo nestretli. Evidentne on a ona majú na toto rozdelenie iný názor.
Skús si ešte raz prečítať môj prvý príspevok v tejto téme.
@lenkakravcova “ Muž zarobí dosť na to aby nás uživil.”
Hm zaujimave, v inej teme si pisala, ze si z rodicaku platis odvody na svoj dochodok, takze asi ta muz az tak stopercentne nezivi 🙂
A tvoj komentar z 21:36 je odveci uz uplne 🙄 Aj pracujucim zenam zalezi na rodine, predstav si….
@stanzi platím si odvody, pretože mám otvorenú živnosť 🙂 (ktorá mi dá tak na tie odvody)
Moje peniaze sú moje peniaze. Môžem si s nimi robiť čo chcem. Mužove peniaze sú naše peniaze - on platí všetko do domácnosti, energie, jedlo,..
@lenkakravcova ja som za svojich 33 rokov makala tak, že si dovolím na Slovensku živiť domácnosť bez toho, aby som riešila infláciu atď… sama dokážem živiť celú domácnosť aj keby ma manžel opustil alebo sa niečo stalo.
Takže ešte raz pre Teba - Ty nevieš na túto tému relevantne prispieť, nakoľko nežiješ na Slovensku.
A špeciálne pre Teba - rozvedená nie som a tváričku mám tip top 😉
@malasandrika super, gratulujem! 😀 Mne toto ale nechýba.
a žijem na Slovensku. 😀 Celý svoj život. Tu @viestta vie. Teda možno nevie. Poznám ju z videnia z Košíc.
@lenkakravcova na rodine moze zalezat aj zene, ktora je zamestnana, dokonca aj takej, ktora robi karieru, dokonca aj takej, co cast rodinnych penazi investuje do svojho skraslovania. Na rodine by malo zalezat aj muzovi a mal by sa podielat na fungovani rodiny, teda aj umyt ried, aj prebalit dieta aj postrazit to dieta kym zena ide na kozmetiku alebo vybrat OCR ak je dieta chore a manzelka ma v praci dolezite zalezitosti. Ak muzovi zalezi na rodine ostane s dietatom aj na materskej. Pretoze nielen zeny v nasej spolocnosti sa zmenili, meni sa aj zmyslanie muzov, aspon niektorych. Meni sa to zmyslanie k lepsiemu a k tomu, ze o domacnost a deti sa staraju spolocne.
@viestta prečo väčšine žien, ktoré niečo také napíšu záležalo na rodine na toľko, že majú AŽ jedno dieťa? Alebo sú rozvedené, prípadne nežijú ani v manželstve?
Zatiaľ vyššie, ktoré sa k tomu vyjadrujete máte jednodieťaťovú rodinu. Prečo? Ako to vyjadruje to, že žene záleží na budovaní rodiny?
Lebo ja skôr vídam ženy, ktoré majú 2-3-4-5 deti a tie, keď povedia, že im na rodine záleží, tak tam to vnímam reálne takto. U tých jednodetnych, ak nemali zdravotné problémy, to znie skôr len tak ako keby mali jedno dieťa aby si splnili akúsi povinnosť, ale reálne ak by nemuseli, možno by ani to jedno dieťa nemali.
@lenkakravcova snáď ja uvážim, koľko moja maternica vyprodukuje detí, či na to je tiež norma?!
Otrasne. Nie je to prvy takyto pripad, co citam. Niektori chlapi sa po narodeni dietata akoby zmenia na svojho otca, ktory sa im mozno aj predtym nemusel uplne pozdavat. Ale je to ich jediny otcovsky vzor a teda zacnu konat ako on.
Mozno by som este skusila hrat tuto kartu - ci sa mu pacilo v detstve, ako sa otec sprava k mame, ako to u nich funguje. Ci mu nevadi, ze robi teraz to iste. Ale teda s kludom by som sa ho to opytala, nie s krikom.
Ale sanca je asi aj tak mala, ale za pokus to mozno stoji, ak si to este neskusala.
@lenkakravcova Jedno dieťa?Niekto má našťastie aspoň jedno. Zdravie nepustí, financie. To je úplne trápna poznámka, ktorá môže zabolieť, lebo nepoznáš príbeh za tým. A rozviesť sa?Asi na to mala pádny dôvod. A odkedy je manželstvo zárukou šťastnej a spokojnej rodiny?
@malasandrika rozpísala som vyššie. Rozhodnúť sa môžeš kľudne. Ale ukazuje to tie preferencie. Či je preferencia rodina alebo nieco iné (kariéra).
@enmery zdravie je výnimka. O Tom som nepísala, ešte som to tam zdôraznila. Mám na myslí zdravé ženy, ktoré sa rozhodnú pre jedno dieťa (a tvária sa že majú rodinu pred kariérou).
Manželstvo nie je zárukou štátnej a spokojnej rodiny, ale je sľubom - vyjadrením znovu priorít v živote.
Aspoň ja to tak vnímam. Ženy, ktoré nechcú sa sobášiť, nechcú viac detí - sú väčšinou zamerané viac na seba než na nejakú rodinu (tam si splnia tzv povinnosť jedného dieťaťa, aby ich nikto s deťmi už neotravoval a tam to končí ich rodinné nastavenie).
@lenkakravcova tento nazor o jednodetnych zenach je tak otrasny,ze nemam slov.
@lenkakravcova V živote by som si nedovolila hodnotiť ženu bez detí, s dieťaťom alebo 10stimi. A nepýtala sa prečo ich nemá, má.
Tá však viem, že sa ti to zle číta. Aj iným jednodetnym, ktoré viac detí neplánujú 😀 (a platí to rovnako na mužov).
@lenkakravcova rodina je aj taka, ktora ma len jedno dieta. Ci sa mame teraz ist zakopat, ze sme sa rozhodli ostat pri jednom z mnohych zavaznych dovodov?
A ano, rodina je aj matka s dietatom, detmi bez muza, pretoze ak je muz nepouzitelny na rodinny zivot, tak zena ma zodpovednost za deti a pre tie deti je lepsie s mamou ako ked vyrastaju v toxickom vztahu.
A ked sa vratime k podstate tejto debaty, aky prinos pre dieta autorky ma jej manzel? Akym prikladom je? Ako bude dieta vyrastat pri cloveku, ktory sa vrsi na matke, zahrna ju vycitkami a stara sa len o sovoje pohodlie? Co je toto za muzsky vzor do zivota? Kde je ucta k zene, ktora porodila jeho dieta? Kde je ucta k zene, ktora utvara teplo domova, do ktoreho sa moze vracat. Kde je vdaka za to, co pre neho a jeho dieta robi? Zasluzi si taka zena vycitky a pohrdanie? Zasluzi si pocuvat "Ine to zvladnu"? V tomto ma dieta vyrastat?
@viestta "aky prinos pre dieta autorky ma jej manzel?"
To sa treba opýtať jeho.
Hlavne ono je možné, že ho on dostane do striedavej starostlivosti ak bude chcieť (alebo aj do iba jeho starostlivosti - ak si ona nenájde prácu a on si najme pestúnku..). Lebo financie na to mať bude. Čiže to si musí autorka zodpovedať sama. 😀
@lenkakravcova ze mne sa to zle cita?? Ja viac deti kvoli zdravotnemu stavu mat nemozem... Tak,ryp aj ty. Mozes si s Jankou ruky podat
@lenkakravcova viem, že máte iný názor ale ste v diskusii, kde je autorka vyslovene za to, aby chlap neležal ako nemohúci ale aktívne sa podieľal na rodinnom živote. Žijeme v modernej krajine, kde väčšina žien, žije tradične :D a teda chodí do práce, rovnako ako muž a spolu sa podieľajú rodinnom živote. Naozaj nepoznám ani jednu ženu z môjho okolia, ktorá je naplno doma. Klobúk dole pred tým, ako to zvládate. Je to vaša cesta, rozhodnutie. Ale naučte sa rešpektovať aj ten fakt, že ľudia majú aj iné ciele ako rodinný život. A počet detí? To naozaj? Jedno dieťa nie je rodina? Z toho vyjadrenia ide taká škaredosť ducha, až ma mrazí.

@lenkakravcova vymenuvas moslimske komunity. Teda okrem Japonska). Nemoslimske komunity ziju inac. A pre nich je to spravne. To co je spravne pre vas, nemusi byt spravne pre zvysok sveta.