Manželka mi nedáva priestor
Ahojte ženy.
Som muž, bývame s manželkou v dome, kde je ako vždy veľa práce a ešte viac okolo domu. Máme dve deti.
Chcem len vedieť, či ja som ja ten mimo alebo manželka len "nedorástla" 🙂 Vojny o tom, kto má čo robiť, to už asi bolo. Ale skôr sa asi sťažovali ženy 🙂))
Len pre info, som na materskej, popri ktorej si privyrábam (home-office) a teda zabezpečujem všetky financie pre 4 osoby. Z materskej dávky by sme v tejto dobe zdražovania asi nevyšli. Manželka je doma na RD.
Náš den vyzerá asi tak, že v 80% prípadoch ráno vstávam ja s dieťaťom, ktoré prvé vstane (resp. s 2 naraz). Manželka až potom. Niekedy ona nechá pospať mňa. Občas, ked treba ráno vybavujem aj bežný nákup. Uspím malého a idem pracovať. Som rád ak doobeda pracujem spolu 2 hodiny. Manželka doobeda niečo narýchlo navarí a o 11 začíname obed. Celý obed kým donútime staršie dieťa sa najesť a kým to mladšie nakŕmim ja (manželka koji, ja v 90% davam prikrm) až kým nejdú obe spať, trvá 2 hodiny. Ja potom idem ešte niečo dorábať v práci, prípadne si nájdem prácu vonku alebo upratujem kuchyňu - čo akútne treba.
Keďže ja mám rád, keď nie sú rozhádzané riady, tak umývačku asi v 75% nakladám ja. Manželka keď má náladu (toto neriešime ako problém). Pracovnu dosku utieram výlučne len ja, keď na to 4 dni nemám čas, tak 4 dni je pracovna doska /ogrcaná/. Tiež to už neriešime.
Keď sa zobudia, tak je odlišný scenár v zime a cez leto. Cez leto sa ide väčšinou von (ja idem pracovat okolo domu, no vždy mi chce pri tom nechat na starosti dieťa, čo niekedy je problém). V zime sa chcem hrať s deťmi, no manželka vtedy ide na mobil mimo nás alebo si vraj číta. Neviem čo tam robí :D
No s deťmi je vo všeobecnosti aktívnejšia manželka, ona si s nimi číta a robí podobné intelektualne aktivity, Ja sa radšej hrávam s nejakými fyzickými hračkami.
Večer sa s deťmi kúpam tiež ja, no občas už aj manželka. Lebo že ona sa boji vody, aby na nich nepreniesla strach. S oboma som chodil aj na detske plavanie medzi mamičky.
Večer uspávam mladsie dieta, zena staršie. Každý deň. Rovnako mladsie dieta uspávam aj počas dna, každý deň. V noci dieta beriem z postielky, polozim ho na kojenie a následne dám do postielky spat. Kazdu noc min. 5-krát. Obcas aj prebalujeme, ale to ako kedy kto. Počul som, že niektori otcovia spavaju oddelenie - wtf?
Z domácich prác, keď už vidím, že je to neúnosné, tak umývam kúpeľne, záchod (moja žena len vleje domestos). Manželka pustí robotický vysávač, ja následne vytriem dlážky (no aj moju ženu začalo vraj baviť vytierať), no to moc neprehaname. Najviac umyvam kuchynu, izby občas. Rohožky kefujem vylučne ja aj akukolvek fyzicky narocnejsiu pracu.
Jaj a televizor? Ten si večer zapne manželka, ku ktoremu ma potom zavolá a niekedy pozeráme spolu.
U mna je to skôr počítač, večer ked zaspia deti a nesledujem TV, tak pracujem na PC (zarábam peniaze). Hry nehrám ani nechodím von (to by ma pustila len s rečami :D)
Aj cez vikendy manželka varí, ja skôr nejaké večere, prípadne ked ma požiada dokončím obed/prilohu, urobím palacinky.
Väčšie nákupy po meste (potraviny, drogeria, plienky) robím ja. Manželka vybavuje vacsinou veci, co sa riešia cez telefon a nejake zariadovanie domacnosti a objednavanie od nábytku po vianocny stomcek. Ja potom robim kuriera a skladám, montujem, vŕtam.
Donedávna som bol aj pri každej pediatrickej poradni s detmi alebo so ženou na gyn prehliadke. Teraz idem aj sam k lekarovi s dietatom, pripadne sama manželka. Tiež, keď ide manželka na nechty, vlasy.. tak deti idu s nami, kde sa o nich staram.
No a okrem toho by som rád robil okolo domu. Svojpomocne som zateploval dom, sám robil dlažbu okolo domu, robil trávnik. Skratka všetko sám. Aj ten trávnik kosievam zatiaľ len ja.
A toto ked chcem ísť robiť (inak často hnusná, prašná, špinavá robota), tak sa musím prosiť, aby som mohol ísť, aby som nemal na krku zavesené ani 1 dieťa. Niektoré náročné práce s vodováhou alebo hlučnou technikou, proste s deťmi neurobím 🙂.
A tu sa dostávam k problému. Nepožadujem aby mi niekto adoroval ani ma uznával.
No dostávam feedback k tomu, že ju nepočúvam (ano chlapi filtruju blabotanie žien, obzvlasť ked niečo robim - neviem robiť 2 veci naraz), tiež že sa na mna nemoze spolahnuť, lebo syn pri mne spadne či niečo si urobí. Tiež už nemam silu riešiť konflikty s detmi, ked si zoberu z komody manželkine veci a ja im musim vysvetliť že s tym sa nemoze hrať. Proste to tam nema byť ale na to mame iny nazor. Tiež keď zabudnem ihneď prebaliť, už počúvam výčitku.
Niekedy mam pocit, že mi deti len prehadzuje aby s nimi nemusela byť. Pritom s mladsim dietatom som skoro cely den ja (uspim, kočiarujem, krmim, prebalujem a odznovu 3-4x denne). Ako som spominal viac sa im venuje ona, lebo ja skratka ako chlap k tomu nemam nejak vytvorený cit, čo nevie pochopiť. Ale to ostatné, robím pre rodinu málo? 🙂
Ako vaši chlapi doma?
@petkooo89 ešte raz-máš lenivú, neschopnú a neporiadu ženu!!!
Môj muž tiež varí a kadečo robí, ale toto je moc co tu čítam..si neviem predstaviť, že on upratuje kuchyňu, na krku mu visia deti, v lepšom prípade jedno a žena si číta knihu.. Za mňa by takú nehrali.. Netrufnem si odhadnúť aké percento chlapov by takú ženu poslalo veľmi rýchlo do riti.
A ešte ani nikde nemôžeš ísť🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️. Tak toto je úplne mimo. Si neviem predstaviť kedy pracuješ.. Keď vstávas s deťmi, uspavas, varis, umyvas záchody, kuchyňu, upratujes, krmis, prebalujes, kosis, zateplujes.. Hm.. Super. A tvoja žena má leharo. Gratulujem chalan!
Sa zobuď! Si úplný podpapučník.
Vies co, ono to tak niekedy byva, ze cim viac chlap robi, tym je zena nespokojnejsia. Zvykla si, kolko toho robis, evidentne to neocenuje... a stale jej neni dost... Moj muz keby tolko pomahal, tak ho na rukach nosim. Alebo... mozno by som to zacala brat ako samozrejmost a nestacilo by mi casom. Nevies, kym nezazijes.
Vy ste chodievali spolu k pediatrovi na kontroly? Na to stačí jeden rodič. A spojte si postieľku k posteli, aby si nemusel v noci vstávať. Manželka ho nakojí a po kojení ho položí do postieľky. Bez vstávania.
V pracovni sa zamkni, alebo chod do kaviarne. Niekedy treba poľaviť vo výchove, napr. Keď chcem navariť a som s deťmi, pustím im rozprávku.
Niečo sa dá u vás vylepšiť, ale to si musíte vy dvaja odkomunikovať.
Co je otázka?
Ci to je vela/malo?
Uznanie, poľutovanie?
Mne to príde občas keď píšeš ze 50 na 50 robíte v niektorých oblastiach, občas ze robíš (starostlivosť o mladšie) výrazne viac.
Ale keď ti vadí ze robíš viac, tak jej povedz nech ona robí viac.
Koniec problému.
@petkooo89 co planujes robit ked ti skonci materska? Pojdes normalne do zamestnania alebo zostanes robit z domu? Poznam par, ktory maju jedno dieta a obaja su doma, pracuju z domu a nezvladaju to. Ledva cakaju kedy im pridu stary rodicia a budu sa venovat vnucatu. Mne sa nad tymto rozum pozastavi.
@lululilien sú rodiny kde je len jedno auto a napríklad žena nešoferuje, to vysvetľuje aj, že ju odvezie k lekárke, kaderníčke, pediatrovi atď. Ja si to neviem predstaviť lebo by to bolo veľmi náročné, ale v okolí to tak niektoré rodiny majú
@0kristina0 @kristiii deti maju 1 a 3 roky (necelé).
ked skončí MD idem samozrejme spat do zamestania, kde budem chodit aj fyzicky do kancelarie, no zrejme tam bude nejaky pomer HO. Tak ako to bolo predtým - no rovnako, keď som prišiel z práce, častokrát som sa nestihol ani prezliect a už som mal dieťa na starosti. Velakrat ma čakala aj rozbombardovana kuchyňa. Neviem ako vy, ale ja sa necitim dobre v priestore, kde si neviete ani večeru urobiť 🙂
Spolocnym cielom mojej MD bolo pomoct manzelke s vacsim náporom po prichode 2. dietata a tiež aby som mal viac času sa venovať stavebným prácam okolo domu, ktorých je teraz viac (kým sa neurobia).
Samozrejme som zabudol na to, že ona perie a následne robí celý manažment s oblečením do skríň. Môj podiel je len že si svoje oblečenie upracem do skrine (čiže asi 5%) a ked potrebujem si košelu vyžehlím sám, iné sa u nás nežehlí.
@petkooo89 fakt nechapem, o co ti ide. tie deti su aj tvoje predsa.
Ešte taká absurdita. Baby, keď sa dieťa pred vami vyciká na zem, čo urobíte?
Keď tam nie som, manželka to nechá s kľudom tak až kým to neuschne samé. Potom si predstavte ten zápach, ktorý nechápete odkiaľ ide.
@petkooo89 Aj ja mám rada poriadok, ale keď bol syn maličký, mala som iné priority než vyblyskanú kuchyňu a tiptop domácnosť. Chce to hlavne komunikovať medzi sebou. Ty si šiel na MD aj na prácu okolo domu, ona zrejme očakávala hlavne tú pomoc s deťmi. Ak si predtým chodil do práce, čo som predpokladala, znamená to, že polroka bola na dve deti doma sama (myslim ten čas čo si bol v práci) a to fakt skoro každá mama čaká len na to, kým príde chlap domov, aby sa detí aspoň na chvíľu "zbavila". Mali ste od tej MD zrejme iné očakávania. Ako to bolo s poriadkom predtým než ste mali deti? Možno máte naozaj iný cit pre poriadok, ale to by si si mal všimnúť už pred deťmi a možno len pri deťoch poľavila. Sám vidíš, že byť nonstop doma nie je také easy. A ona je už doma 3 roky narozdiel od teba a nie každá žena sa v tom až tak nájde. A možno je len lenivá, neviem, my ju nepoznáme, môžeme len špekulovať
tak ja ta obdivujem, máš moj plný rešpekt a úctu. ak je to tak ako píšeš, tak si skvelý starostlivý otec. ja som na deti sama, čo nie je med lízať. mať pri sebe takého chlapa tak mu dobrovolne 1x týždenne pripravím oblečenie, túlavé boty a nech si ide s kamošmi na pár hodín. ♥ fakt smekám klobúk.
vy čo máte doma chlapov a pomáhajú vám to neberte ako samozrejmosť. sú chlapi. ktorí to majú pekne v riti. vážte si každá takého, čo vám je opora aj s detmi aj v domácnosti aj ako partner ! ♥
Samozrejme že sa má starať hlavne manželka lebo ty ešte aj pracuješ tak pekne krásne jej to vysvetli ...veď ta využíva
Ahoj.Tie baby, co Ti napísali, ze to co robíš Ty, robia všetky mamičky na MD-asi zabudli na to, ze ich muž medzi tým chodí do práce 😉 Ty to máš iné, nakoľko ste obaja doma, píšeš ze žena na RD 🙂
Je super, ze robíš to, co robíš (schválne nepíšem, ze pomáhaš žene) je to aj Tvoj domov a Tvoje deti 🙂 Súhlasím s Tebou, ze ak potrebuješ spraviť robotu, co sa týka zárobku, mala by Ti žena vytvoriť podmienky na to, aby si si to v kľude urobil(bez deti). Zarábas peniaze navyse pre rodinu-tu nie je o com.
Mužská práca vonku-dieťa Ti dat len vtedy, ak sa vie uhrať samé alebo Ti to povaha práce dovoľuje - tu tiež nie je o com. Jedine, ze Ty budeš mat deti a Tvoja žena to spraví za Teba (nemyslím ironicky)
A ísť von, aby nefrflala... Tak jednoznačne raz Ty a raz Ona. Alebo spolu a zozente niekoho na stráženie 🙂 Treba len KOMUNIKOVAŤ 🍀
Držím palce a ľúbte sa 💕
tak ja ti napisem z vlastnej skusenosti, ze byt na HO doma s detmi a zenou na MD nie je med lizat. Pocas covidu si toto vyskusalo vela parov. Pokial nemas dom s poschodim, kde sa zavries a nevnimas okolo seba svet, pocas toho pobytu doma budes ci chces nechces viac zapojeny do tych prac okolo domacnosti/deti. Jednak zena ma nejake ocakavania a jednak to tebe neda neprilozit ruku k dielu (hlavne pri 2 detoch). Teda ja to chapem tak, ze si na MD len formalne, ale stale si chces prioritne riesit robotu.
Podla mna kluc k tomuto vsetkemu je, sa spolu o tomto vela rozpravat. Hovorit otvorene, co potrebujes, kde mozes pridat a kde ubrat..takisto ona. Vypocuj si ju, co by od teba potrebovala najviac. Vies, aj kazda zena je ina, jedna ma vrtulu v zadku a zvlada vela sama, dalsia je zas dlhodobo unavena a ubita stereotypom a aj keby chcela, proste jej tempo nie je take brutalne. Priznaj si, ze starostlivost o dve malicke deti je narocna..za par rokov vyrastu a bude to lahsie, ale nepokaz si zatial svoj vztah s nou. To, ze ide "lebedit" alebo na telefon je tiez len forma oddychu, ktory aj ona potrebuje. Ty sa trebars odreagujes aj pri tej robote v tichu (ak ta bavi). Ked zmenis uhol pohladu na toto kratkodobe obdobie, a uvedomis si to podstatne, pomoze ti to neriesit blbosti. Ocente sa navzajom, pracujete obaja dost, ale tak to proste pri detoch je a je dobre, ze ste na to dvaja. Mozete popri tom aj pokecat, dat si spolocne jedlo - byt s detmi v tych najmilsich rokoch spolu. Ved to je dar.. neznechucuj si tento cas zbytocnym upinanim sa na bordel a vymenovavain kto co robi.
U nas to je napr tak, ze robi viac ten, kto viac vladze 🙂) Ked ma jeden z nas pocit, ze potrebuje polhodinu bez deciek, spat, hocico, tak si to povieme a ten druhy ma za ten cas deti. Vyskusaj, mozno vam to pomoze na kratkodobe dobitie bateriek pocas dna.
Si na materskej, takže manželka to zjavne využíva keď má takú možnosť. Nevidím na tom nič zlé. Skončí ti materská, vrátiš sa do práce a znova bude všetko na nej.
@petkooo89 Ja ti napíšem len dve veci.
1. materská, ktorú máš, trvá len 6 mesiacov. To naozaj nevieš vydržať tých 6 mesiacov, poniektoré z nás musia robiť a obskakovať deti celé 3 roky a ty nevieš vydržať 6 mesiacov? Ked ti to vadí, tak to povedz manželke.
2. Ako si si naučil a toho, koho si so vybral, toho doma máš. My ti v tom nepomôže. Sadni si so ženou večer ku poháru vína a vydiskutujte si deľbu práce. Ste snáď dvaja dospelí ľudia.
Jeeeej, ty si zlatý chlap a asi oprávnené más pocit, ze nedoceneny... Ze tahas viac, ako ona. Toto pred svadbou neodhadnes, tieto veci, ako ju zomelie tehotenstvo, ako bude znášať pôrody, ty jej musíš uznať, ze ona preskákala tieto veci a tebe doniesla "hotové" babence. To ako to ty opisuješ by mohlo byt na takú rannodetskú domácu pohodicku.preco nieje? Nudí sa doma, teší sa do roboty, sotva čaká, kedy sa zbaví deti v škôlke? Môže ísť o obyčajnú vyčerpanosť u ženy, vyzen ju obvodakovi na krvný obraz, ci ma hgb ôk, možno by už mohla odstaviť kojenca, vyťahá ju z vápnika, pokazia sa zuby, to je tiež depkaren. Ešte sa vzmuz a ťahaj to fyzicky ty, aj náš tatko umýval WC, vanu, drez, v. (vyváral plienky) tak bol zvyknutý z vojenciný a žena robí z potravinami, tak tieto veci vzal dobrovoľne na seba. Kuch. dosku umyvaj s handrou z mopu, máš to za 2.minuty,ked to naháňas hubkou, 8.😃mozno teraz dávaš viac ty a stačí nejaký úraz - nedajboh-a zaberie zasa žena. 😃👶😂 🍀🌞🍊💝👣
@petkooo89 napisem ti to tak ako to je. Tvoja zena si ta absolutne nevazi a kus je aj leniva lebo vie, ze si tam ty a urobis to. Vase starsie dieta pojde zachvilu do skolky, ty do prace, takze tvoja manzelka to musi zvladnut lavou zadnou. Bude mat starost uz iba o jedno dieta.
@hariet píšete, že som proforma na MD. No niesom 🙂
Som predovšetkým na MD a tak som si aj zariadil čas a práci sa venujem len zopár hodín denne, ked mi to dovoluju deti (teda ked aspon jedno spí). Inak som primarne s rodinou, za čo som rád - lebo to nebude stále.
Druhou témou, ktorú stále spomínam je náročnejšia práca v dome/okolo, kde ma manželka suplovať nedokáže. A častokrát nebaví ani mňa, ale nikto ju za mňa neurobí. A je dosť demotivačné, keď sa o tento čas musím prosiť (ako keby som ja musel manželke dovoliť, aby išla umyť riad a ja budem zatiaľ s detmi).
@petkooo89 ja tomu nerozumiem, ved ked potrebujes ist robit nieco von, naco sa jej pytas ci mozes? Len jej to oznam a chod. Ked sa jej to nebude pacit, dom predajte a chodte do bytu.
Čo ja viem? Každý sme nejaký... niekto šikovnejší... niekto lenivejší....o moje tri malé deti z toho dve rok po roku som sa výlučne starala sama ... nechcem sa robiť supermatkou ale môj muž nikdy v živote nestal k dieťaťu v noci, lebo ráno musel byť oddýchnutý do roboty, môj muž ani raz nekúpal deti, nehrával sa s nimi po poobediach, nepomáhal mi variť obed, neodkladal veci do umývačky, neupravuje, nevytiera podlahy, neumyva wc, proste o celú domácnosť, dom, záhradu, obedy aj o deti som sa výlučne starala ja a zvládala som to ľavou zadnou... buď som SUPERmatka alebo niektoré sú tak neschopné, že na to potrebujú mužov....a čo je najdôležitejšie nikdy som sa na to ani nesťažovala,.... manžel prioritne chodí do práce a staval dom

@lenkakravcova @loginexistuje nie, nerobim HO. Ale pna ma fakticky dva uvazky. HO a matersku. Ked ma dva uvazky, tak musi pridat na pracovnom tempe. Tak isto ako zena na materskej a na HO.
Inac je mi jasne, ze nebude zena kopat zaklady, ale na co si pan zavesil na krk aj cistenie linky? Len preto, ze zena to nespravi podla jeho predstav? No tak ked to chce spravit nech to spravi a neplace, ze musi, lebo manzelka to nespravi dokonale. Alebo nech to necha na manzelku a je spokojny s tym ako to spravila.
Ja medzi riadkami citam, ze pan je ten, ktory vsetko spravi lepsie aako jeho zena. Ak by som pocuvala cele dni, tyzdne, mesiace, ze neviem ani tu blbu linku umyt tak ako si on predstavuje, tak by som sa na tu linku plne a celkom vysr... a nechala priestor na realizaciu tomu kto to vie lepsie.