icon

Manželov brat nemôže mať deti. Nám sa narodilo bábo a svokrovci sa obrátili chrbtom

lucy4321
19. máj 2020

Dobrý deň, mám manžela s ktorým mame 10 mesačnú dcérku. Manžel má brata, je taktiež ženatý ale s manželkou nemôžu mat deti. Od svokrovcov sme celé roky počúvali ako by už strašne chceli vnucatko a ako sa veľmi tešia keď budú starí rodičia, ale keď som ostala tehotná ich postoj sa razantne zmenil... ich reakcia na to, keď sme im povedali že budeme mat bábätko bola taká že preboha čo budú ti naši druhí mladi robiť ( manželov brat) veď oni budú z toho strašne nešťastní ... to bol prvý krok. Pokračovalo to tým že keď mi vybehlo brusko vraj nemám na internet dávať žiadne take obrázky aby to náhodou švagor a švagriná nevideli lebo budú z toho zlomení, keďže oni nemôžu mat dieťa a tak isto by bolo lepšie vyhýbať sa návštevám nech má nemajú na očiach. Keď sa mala narodila tak nám švagor a švagriná ani nezagratulovali - áno chápem a rešpektujem, dokonca odstrihli všetky kontakty, lenže keď aj svokrovci volali tak miesto toho aby sa opýtali ako mala tak len nariekali nad druhým synom a jeho ženou že aké to neni fér že oni dieťa nemajú, adopcia trvá dlho a my mame a ako by chcela druhé vnucatko ( pritom ani o to jedno sa Nezaujíma, neopyta sa ani ako sa má nechce ju vidieť nekúpi darček ... ). Keď som povedala manželovi že mi neni moc prijemne počúvať takéto reči, či by to nemohol mame vysvetlit, že ja sebou milé rada pokecám vždy keď zavolá ale táto téma a štýl akým mi to doslova vyčíta, že my to dieťa mame a ti druhí nie, ako ona veľmi chcela aby ho mal druhý syn a nonstop nad tým lamentujú a akí sú oni z toho neštátni nie je práve príjemná pre mna ako matku jej jediného vnúčatá počúvať. Keď jej to manžel slušne povedal A vysvetlil neskutočne sa urazila, vraj sa so mnou nedá rozprávať a teraz sa neozva malej vôbec a zavolá max raz za 5-6 týždňov a malú nechce ani vidieť (Podotýkam zijeme na druhej strane Slovenska ako oni takze sa nestretávame až tak veľmi často ) len sa opýta čo robí a to je všetko .... neviem čo urobiť nechcem žiť v takejto dusnej atmosfére, chcem aby mala mala pekný vzťah so starymi rodičmi aby jej dávali lásku a taktiež s ňou chcem vychádzať aj ja koli dobrým rodinným vzťahom ale toto mi vážne neni prijemne

simca06022011
19. máj 2020

@lucy4321 to by normalne chcelo konfrontaciu surodencov... my sme vdaka "bezepcnostnym" postupom nasej mamy, neboli v kontakte dlho so surodencami, nakoniec sme si to vykacali. Neexistuje, aby bolo kvoli dietatku takto dusno v rodine a ak bude, tak nech si to povedia bratia a budete vediet na com ste. Nie je preco to dusit v sebe. A potom bude klud. Rodicov vynechat... a osobne by som ja mame povedala, ze ma jej pristup sklamal, a keby videla, ze v pohode vychadzate, zacal by ju jej postoj mrziet. Ja si vobec si pred svojou rodinou nedavam servitku pred usta (a teraz som docitala, ze ste jej aj povedali a ona je zduta.. no nechala by som ju tak nech sa dusi doma ale s bratom by som si dala vztahy do poriadku a ak naozaj je to problem, ze vy mate dieta skor, tak by som sa na to vykaslala :D ) . Co sa maju ludia tesit, dopriat si, tak sa budu pred sebou skryvat? Praj a bude ti dopriate 🙂 Mozno by sa svagrine skor "prilepilo" :D u nas zazracne "tehotnela" generacia naraz, vyzeralo to fakt ako virus :DDDD

cervenaruza123
19. máj 2020

@lucy4321 Och, tak ked vas nepozvali ani na rodinne oslavy, to uz je sila... To je uz az trapne. Ani sa nad tym netrap, nestoji to za to

lucy4321
autor
19. máj 2020

@cervenaruza123
Ja to úplne chápem a súcitim s nimi preto ako som spomínala nedávam schválne ani fotky na internet aby ju to neranilo náhodou keby to vidí alebo aby to nebrali ako nejakú provokáciu ..... manžel sa dokonca bál poslať bratovi fotku keď sa mala narodila aby si to nevysvetlili tak že ich len provokuje ... človek sa vôbec boji spomenúť vlastne dieťa pred starymi rodičmi nie to ešte pred bratom .... mala má 10 mesiacov a videli ju 2 krát, nikdy jej nič nedali nekúpili ( fajn nie sme odkázaní na to ) ale peoste mna ako rodiča takýto prístup zabolí a zvlášť aj manžela ktorí vidí že moji rodičia by malej dali prvé posledné

kiki68
19. máj 2020

Kaslala by som na nich . Nie si vinna za to, ze mozete mat deti . A toto mi pride ako take obvinovanie z ich strany a zbytocna sebalutost. Tak niekto mat moze a niekto nie. To je priroda zial. Ja by som aj v telefone uplne tvrdo povedala, ze na teme deti sa odmietas bavit. Ked chcu nech sa spytaju ako sa ma vnuca, ale inak nie . Pocuvat lamentovanie nikomu nepomoze. Sa mi vidi, ze sa namotali na tu lutost nad tymi druhymi a nevidia to , ze maju zdrave vnucatko. Mne by vadilo keby nadomnou niekto jojkal, ze som neplodna napriklad. No co tomu ta lutost pomoze, ze zrazu sa zadari? Iba vytvaraju sprosty tlak na obidve strany.

simca06022011
19. máj 2020

@lucy4321 inak ja sa cudujem, ze na tu 50tku ste nesli.. moj chlap by prisiel na just, neveim si predstavit, ze by ho matka nepozvala na svoju oslavu. Vies, ak su taki zavistlivi a neprajni naozaj, tak asi je dovod preco sa im nedari... len aby to nebolo tak,ze svokra to riesi a ochranuje ich pred niecim o co nestoja. Ci sa nepostarala svokra ja o tu oslavu narodenin svagrinej... "pre istotu". Lebo to je divne, ze hned zacala lamentovat, ako to druhi mladi vezmu, ze cakate babo...

lucy4321
autor
19. máj 2020

@simca06022011 manžel nad tým aj rozmýšľal ale ja som povedala že v mojom stave tehotenskom je posledné po čom túžim aby na mna niekto zazeral ako na niekoho kto neni vítaný a nedajbože potom v budúcnosti počúvať výčitky typu že sme sebeckí Myslíme len na seba a prišli sme tam robiť naprieky a provokovať svagrovcov .... zas za toľko mi nestoja

mata1001
19. máj 2020

Prepáč, ale ta tvoja svokra nie je normálna...a mužovi by som vyslovene zakázala posielať fotky a rozpravať o dcere niečo...oni nie su na vás a vašu dcéru zvedaví, manžel by to už mal pochopiť

moonlight1210
19. máj 2020

@lucy4321 vies co? cim viac sa snazis ist podla pravidiel, ktore nastavili oni, tym viac si frustrovana. lebo hras podla nich, a predsa sa ti za to ziadnej odmeny nedostava. ani uznania, ani pochopenia. dokonca cim viac sa snazite, tym viac vas tisnu k muru.
to sa nesmie, tamto sa nesmie.
za chvilu budu ziadat, aby ste si pytali od svagrovcov denny harmonogram, aby ste nahodou nevycestovali do rovnakeho mesta, kde vtedy budu aj svagrovci, aby vas nahodou nestretli s kociarom. alebo sa s nimi nestretli na rovnakej dovolenke.
alebo naliehat na to, aby ste spolocnych znamych upozornili, ze ked pozvu svagrovcov na nejaku oslavu, nesmu zaroven pozvat aj vas.
nakonec to skonci tym, ze vas svagrovci nebodaj zacnu nenavidiet, lebo vy mate zdrave sikovne deti.
postavene na hlavu.

hod svokrine pravidla za hlavu a zacni konat podla seba. pekne postupne.
oni si nakoniec zvyknu. neboj sa.
a zacni trebars tym, ze daj fotky dietata na FB. je to tvoje dieta, tvoje sukromie a tvoj FB. a tvoja radost, s ktorou sa chces podelit so znamymi. s fotkami z narodenin, z vychadzky, s vtipnymi okamihmi, s paradnymi satockami, s cimkolvek.
ak to svagrovci nebudu vediet rozdychat, prestanu vas proste sledovat a vyradia si vas z priatelov.
takze to zistis rychlo.
a mozno nakoniec zistis, ze to vedia aj rozdychat, aj vam nieco pekne napisu a jediny, kto okolo toho robil uzkostlivy krik bola svokra. ktora mozno je nakoniec jedina, ktorej to skutocne vadi (trebars preto, ze mala ocakavanie, ze jej preferovane dieta bude mat zo vsetkeho ten najlepsi kusok a super zivot a ona sa bude slnit v jeho odleskoch a uzivat si to ako stara mama z reklamy na babovku).

rovnako to vysvetli manzelovi, ak by to nechapal.
potrebujete normalne zit ako normalna rodina s dietatom. a tesit sa z toho. nie sa za to hanbit, ci sa citit vinni, ze sa vobec narodilo. zdrave a sikovne.
a stale kalkulovat, co mozete a nemozete kvoli dietatu. akoby ste mali byt za to vlastne potrestani.
ohladuplnost je jedna vec, ale ma svoje medze.
a svokrovci by za to mali byt naopak vdacni, ze sa dozili vnucata. nie sa tvarit, ze ani neexistuje.
nemozete predsa dieta drzat mimo ich sveta do konca ich zivota a stale sa obzerat, ci nahodou svagrovci nie su nablizku, aby ste dieta rychlo niekam ukryli.
a tiez mu vysvetli, ze svagrovci by sa mozno boli byvali rychlejsie zmierili so situaciou, keby ich svokra tak uzkostlivo nedrzala bokom. iba im to zhorsuje a zvysuje v nich pocit, ze su naozaj nespravodlivo potrestani, ked oni nemozu. co tiez nijak neprospieva ich psychickemu nastaveniu a aj to je vcelku dolezite pri snahe o dieta.

tripetta
19. máj 2020

Podľa mňa ona musí byť psychopatka, alebo sociopatka. Kebyže sa takto chová ku mne, odstrihla by som ju úplne zo života, lebo toto neveští nič dobré. Takto sa normálny človek nechová.

lucy4321
autor
19. máj 2020

@mata1001 už som sa ho na to pýtala načo to robí načo im vnucuje malú a posiela fotky keď oni o to nestoja ani si nedajú námahu odpísať na to .... povedal že sú to jeho rodičia a starí rodičia malej majú právo ju vidieť ako som písala on je z toho nešťastný snaží sa za každú cenu nahovoriť si že oni sa vlastne tešia a majú záujem len svojským spôsobom .... nuž myslím že má sám čo robiť aby sa s tým nejako vysporiadal tak si takto nahovára ... nwzakazem mu to aj keď by som chcela

tykat
19. máj 2020

@lucy4321 ...no mne to cele pripada akoby nemali radi teba a vyhovarali sa na tehotenstvo...ze su aj radi ze vas nevidia. Tak zbytocne neminaj energiu na nieco co nevies zmenit. Tes sa z malej so svojou rodinou a zbytkom muzovej a nevnucuj sa svokre a svagrovcom.

lucy4321
autor
19. máj 2020

@tykat aj to je možné len potom si neviem vysvetlit že kým som nebola tehotná tak k nám svokrovci chodili na návštevy to iste aj svagrovci normálne sme sa stretávali a nikdy nebol žiaden väčší problem

moonlight1210
19. máj 2020

@lucy4321 on si mozno chce vykompenzovat pocit, ze brat bol vzdy kusok viac. take veci deti citia, ked s tym rastu. a v dospelosti su potom bud k rodicovi, ktory to robil, chladne, alebo naopak stale maju pocit, ze si musia jeho pozornost nejak zasluzit, kupit. chcu mat pocit, ze ich konecne miluje rovnako.

rosabel
Autor odpoveď zmazal
ckatka
19. máj 2020

Nuž....sú takí zadubenci na svete.
Priznám sa...ja som najstaršia z detí aj manžel je najstarší. Dlho dlho sme nemohli mať deti. Jeho mladšia sestra porodila...môj mladší brat už stihol dve....A my nič. Ale v živote by mi nenapadlo sa z nich netešit a im nedopriat.
Priznám sa...naozaj mi bolo smutno..keď svagrina oznámila tehotenstvo v deň keď nám nevyšlo IVF...ale to je prirodzené a zo všetkých detí v rodine sa tešíme.
Odvtedy už máme za sebou jednu adopciu a boli sme spokojní a šťastní...A teraz som otehotnela 😂😂😂 takže hlavy hore...je to naozaj v hlave....dopraj a bude ti dopriate. Tvoji švagrovci zjavne nie sú vyrovnaní sami so sebou...nenechaj sa zahltit ich smútkom. Musia sa s ním vyrovnať a potom možno bude dopriate aj im.
Ja som úplne iná povaha...keď sa mi niečo nepáči...svokrovcom poviem tak ako to cítim...A teda...musím povedať že máme dobrý vzťah.

tncka
19. máj 2020

@lucy4321 kasli na nich. Su daleko,aj tak nebudu mat neviem aky vztah spolu kedze sa nestretavaju casto a mala ich teda nezaujima. Ich problem,ja viem ze ta to mrzi,aj malu bude, ze nemoze.ist k starkej na prazdniny,ale vyrastie a pochopi :-/ Ja by som svokru rychlo zotrela,nech sa uraza kolko chce ale vyfnukavat mi nebude. Ma jedno vnuca ani o to nema zaujem naco by jej bolo druhe?? A ty tiez nemozes za to ze im sa nedari. Presne tento styl rozhovoru by som zvolila a asi by som nasrala.vsetkych,ale ja som taka,vzdy poviem co si myslim,ja to inak ozaj neviem 🙂

ledgerka
19. máj 2020

Moja trpezlivost by uz davno pretiekla, nepchala by som sa im osobne do zadku ale dieta by som neskryvala. Dala by som aj fotky na net hocikedy by som chcela a aj na oslavy by som prisla v pripade pozvania. O dcere by som sa bavila uplne normalne a keby sa niekto tvaril ze ma problem alebo by boli blbe reci tak by som sa priamo spytala ako hlupa kde je problem. Proste sa tvar ze problem neexistuje, ved ty vlastne ani ziadny nemas.

tykat
20. máj 2020

@lucy4321 ked ono to je v konecnom dosledku uplne jedno aky maju teraz dovod, mozno si o tom tehotenstve nejako vela rozpravala, mozno si velmi davala najavo ze sucitis so svagrovcami, mozno sa nieco stalo pocas tehotenstva co zapricinilo tento stav...ludi nezmenis, uzivaj si co mas. 4 ludia vas nechcu vidiet, ostatni ano, aj sa zaujimaju o malu. Tak sa tes z toho. Muz si to musi vyriesit sam tak mu to nepripominaj, ak sa stane nieco pekne zo strany jeho rodicov ci svagrovcov tak to vyzdvihni, a dalej sa v tom nevrtaj.
Ber to tak ze to sa proste stava ze si nejaki ludia nesadnu, dovod nie je dolezity, podstatne je ze nemaju zaujem vas vidiet. Tak nemaju, svet preto nespadne.

eva112014
20. máj 2020

@lucy4321 Inak aj u nás bol tento problém, ak nie horší. Ja som zostala tehotná cca o 2 týždne neskôr ako švagriná. Tretia švagriná, tej sa nedarilo otehotnieť cca 15 rokov. My dve sme si spolu aj pred tehotenstvom vychádzali veľmi dobre a aj bratia navzájom. Moja drahá polovička, že ich zavoláme za krstných rodičov, veď rozumieme si veľmi dobre. Súhlasila som, ale s tým, nech oznámia ako prvý, že koho si vybrali. Tak aj bolo. Povedali, že druhú švagrinú. Je im ľúto, že nemajú deti. Oni boli finančné veľmi slušne na tom. Porodila som ako prvá. Švagriná žiarlila. Svokruša bola vždy na ich strane a hýčkala si iba to vnúča. Ďalšia bezdetná švagriná chodila väčšinou iba k nim. Nosili tam dary ako trampolínu, šmýkaľku a tak.
Medzitým chodili po lekároch. Podarilo sa jej otehotnieť v Rakúsku. Má dvojičky. Hovorím švagrinej, že budeš krstná mama. Ona nahnevane, že to nie je isté, že oni budú. Vraj, možno budeme my. 😂 Stali sa krstnými rodičmi jednému dieťaťu a druhému dieťaťu opäť si vybrali iný pár, kde boli tiež krstnými rodičmi.
A ozaj teraz mamička týchto dvojičiek, že ona dávala dary vždy rovnako. Lebo od nás 300 € dostala naspäť a druhá švagriná nedala naspäť peniaze pri narodení dvojičiek. Vraj oni nemajú tooooľko. Na dovolenky šli v pohode inak.
A táto s dvojičkami chodí do roboty. (od ich 3 mesiacov). Má upratovačku, opatrovateľku detí a jedlo si kupujú z reštiky, čiže nevarí.
Svokrou sa pohádala, lebo by mohla jej pomáhať, je doma. Nemusela by opatrovateľku si platiť.
Čiže aj "vypočítavci" si prišli na svoje. Totiž svokra žije s nimi.
Užívaj si svoje dieťa a nekaz si radosť.

lucy4321
autor
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
20. máj 2020

@lucy4321 ani tvoj manžel nemá na vec dobrý pohľad. Na oslavu mohol ísť aj sam. Plus fotky rodičom.. Keby o ňu stali, môžu ju prísť pozrieť, fotka by si vypýtali.ja by som na jeho mieste začala normálne fungovať, prestať brat ohlasy na nich.. a kontaktovala by som brata dokedy vás chcú obchádzať, či im to stojí za to. Ak áno, tak kašľať na nich. A nemusíte sa stresovať potom, budete vedieť na com ste. Ja by som si k ní. Asi dosť ťažko budovala po takýchto zážitkoch dobre vzťahy. Ale pre kľud u vás doma by ste to mali vyjasniť.

lucy4321
autor
20. máj 2020

@simca06022011 on by na oslavu bezomna nešiel povedal že buď pôjdeme dvaja ako rodina alebo vôbec nepáči sa mu myšlienka že má doma ženu a on ide na rodinnu udalosť bez nej to pei ňom neprichádza do úvahy .. s bratom sa snažil skontaktovať nuž bezvýsledne odpovedať mu odpovedal ale vždy výhovorky nemôžem teraz niečo mám vtedy niečo mám nedá sa a takto to bolo vždy proste a z reči ostatných členov rodiny bolo očividne že brat je urazený na zo že sme si “dovolili” mat dieťa keď vieme aká je ich situácia ... totálne alibistické .... do sme spravili veľmi sme obmedzili Aj návštevy ku svokrovcom .. odkedy je mala svete boli sme tam len raz, však nás nikto nepozýva nebola nebudeme sa pchať niekam kde nie sme vítaní a taktiež svagrovci sa na ni neprišli vôbec pozrieť ani ju nevideli a to má už 10 mesiacov

jana_eyre_2
20. máj 2020

Mala vpohode vyrastie aj bez starých rodičov, má vás a mozno aj tvojich rodičov?
Jedine mi je ľúto tvojho muža, musí byť ťažké si uvedomiť aká vlastná matka dokáže byť nespravodlivá a necitliva..

ale netrápte sa tým, len to obťažuje život., je veľké šťastie že sa máte radi, ste zdraví..

za komplexy druhých nikto nemôže a ak chcú obviňovať celý svet za to, že im sa niečo nepodarí - tak nech.. niektorí jednoduchi ľudia majú takú sprostu optiku a nikdy nepochopia ako vedia ublížiť..
Držím vám palce 😊

lucy4321
autor
20. máj 2020

@tykat ja som nejako tehotenstvo zbytočne nerozoberala kým sa má naň niekto neopýtal ani som nedávala na internet žiadne fotky nič .. áno sucitila som leno ešte keď boli naše vzťahy ok a ja som nebola tehotná švagriná sa mi často sťažovala že sa nedarí že to nejde a podobne tak som sa ju snažila povzbudzovať, že je veľa možnosti nech sa nevzdáva že sa to raz určite podarí .. ja viem že svet sa nezrúti už som sa s tým naučila aj ako tak existovať a zmierila sa že mala nebude mat jedných starých rodičov aj keď je to smutne že koli takýmto nepochopiteľný dôvodom ... keď sa majú tešiť tak oni miesto toho smútia peitom vnúča si vždy priali len asi bohužiaľ nie od nás

zuzka1117
20. máj 2020

Je to veľmi smutné toto čítať. Ešte svagrinu sa dá ako tak pochopiť ale svokru? To je úplne nepochopiteľné. Má zdravé krasne vnúča a ona narieka nad predstavou neexistujúceho vnúčata.
Aj moja svagrina prišla o dve deti, bohužiaľ už to boli potraty vo vyššom štádiu tehotenstva, v podstate to boli uz pôrody, veľmi ťažko to niesla, ale nikdy som sa pri nej necítila že ja teraz nemám právo mať deti. Ona si kúpila aj krásne tehotenské šaty, ktoré mi potom darovala keď som bola ja tehotná. Na deti sa pýta, aj si ich postiskala keď boli malé bábätká. Na sviatky vždy píše čo by potrebovali.
Je to smutné keď jeden bráni v šťastí tomu druhému.

ktochytavzite
20. máj 2020

@lucy4321 ja si myslimze svoka uz ju ani neprijme,skor prijme adoptivane dieta brata.Neries to ,mala predsa ma aj druhych,starych rodiciv,na svojru a jej komplexy sa vykasli.

lucy4321
autor
20. máj 2020

@ktochytavzite to mi je úplne jasne veď k malej nemá aboslutne žiadny vzťah nezaujima ju nechce s ňou tráviť čas takze presne toto očakávam aj keď je to na hanbu totálnu, že o nich vie presne každý detail kolkati sú v poradovníku kedy idu na sedenia a podobne ale to kedy má jej vnučka meniny si nespomenie

ktochytavzite
20. máj 2020

@lucy4321 je to ozaj nepochopitelne aletuvskor riesi svoje komprxy,ze jej milovany a uprednostnovany syn ostane mozno bez dietata.

pieksamaki
20. máj 2020

@lucy4321
Podla mna musis brat do uvahy aj fakt..ze ludia alebo clovek davaju pozitiva do uzadia a riesia to v com sa nedari. Cize uz ta staraia generacia preziva horsie viac tie veci co nie su podla toho akoby chceli....a este ked priratam k tomu ze tvoja svokra je generacia,ktora nebola konfrontovana s tym ze nie je vsetko tak ako chceme..napr.si mysli ze vsetko je tak ako si predstavuje.....tak napatie je na streche a na tebe si to vybija....ze akoby ty ....neviem co.....neviem.....aspon ja to tak vidim....
Lebo inak si neviem predstavit ze az do takej miery ze vas neposlali na oslavu.....co je velmi ponizujuce ked nepozvali oboch synov s manzelkami.
Tiez by som sa tesila z vlastnej rodiny a riesila seba....netrap sa nad pribuznymi....maju svoj uhol pohladu..ty uz mas novu rodinu.

lujza123
20. máj 2020

@lucy4321 ani neviem co k tomu napísať, je mi hrozne ľúto co sa vám deje, závisť je hnusná vlastnosť. Neviem si predstaviť ten pocit keď zistíš ze babka, dedko majú vystavené všetky fotky deti v rodine okrem ich jedinej vnučky. Ja dom hrozne citlivá na takéto nespravodlivosti a asi by som k nim viac nešla.
Chudák tvoj manžel toto zažívať od vlastných rodičov.

Byt tebou ešte dnes mam na facebooku fotku dcérky s tvojimi rodičmi a nápisom JEDINY STARÝ RODICIA.