icon

Manželov riskantný biznis plán s nehnuteľnosťou

Včera o 19:07

Už niekoľko dní ma manžel presviedča o kúpe starej budovy v centre mesta. Je v zlom stave, nemá okná, je opustená niekoľko rokov. Je treba kompletnú rekonštrukciu. Chcú za ňu 450 000. Vraj muž nájde stavebnú firmu a prerobí budovu na byty. Potom budeme prenajímať byty. Máme 4 izbový investičný byt, ktorý chce predať kvôli kúpe, zbytok zobrať hypotéku aj na prerábku. Môj muž nie je manuálne zručný, na prerábku bytu sme mali firmu, ktorá ceny stále navyšovala a dosť to odflákli. Ja zarábam do 1500. Máme 2 deti na základnej. Muž bude mať o dva roky 50. Povedala som mu, že s tým nesúhlasím v 50 sa tak veľmi zadĺžiť. Pre nás bola aj prerábka bytu horor, neviem si predstaviť prerábku statej budovy, finančne by nás to zruinovalo. Všetky úspory by išli do prerábky. Keby sa mužovi niečo stalo, nemali by sme ani na chleba. Predať rozostavanú budovu by nebolo ľahké. Vraj ho nepodporujem. Muž sa na mňa urazil a celý deň ma trestá tichom. Čo si o tom myslíte? Poprosím o slušnú debatu.

autor
Včera o 21:05
@anonym_169ea4

Ten biznis plan by nebol zly, ale ako poriadne ho ma prepracovany? Podla mna je to plan pre ludi, ktori sa trochu rozumeju jednak podnikaniu, jednak realitam, jednak stavbarine. A ak sa nerozumeju, tak jedine ze maju haldy penazi, lebo inak pekne preplatia na mnohych veciach, co spravia neuvazene/zle/zbytocne alebo ich oklamu...

@anonym_169ea4 my sa s mužom nerozumieme ani podnikaniu ani stavbarine. Muž stále nadáva, že nám nanič prerobili byt. Ale on tomu nerozumel. A stále navyšovali ceny. Miesto mesiaca nám byt prerábali 4 mesiace.

spongebob1
Včera o 21:08

@anonym_autor Povedz manzelovi nech si prizve architekta na obhliadku, ten mu rychlo otvori oci. 450k budova a dalsich minimalne 300k. Sme na 750k, ked to vydeli 6 je 125k/byt. Bez zisku! Aby sa to vyplatilo, musi mat minimalne 25k zisk jedneho.

tykat
@anonym_autor

@tykat Predá dva byty, zbytok hypotéka.

@anonym_autor preplo mu

gab1sol
@anonym_autor

@gab1sol Viem, že samotný nápad myslel dobre ale my na to nemáme

@anonym_autor aby si ty nebola úplne za zlú, tak mu povedz, nech pripraví detailný rozpočet, aj s oslovenými stavebnými firmami, aj s vybavením bytov. Keď si to zráta, príde na to sám, že na to nemáte. Možno časom si schladí hlavu a ustúpi od tohto zámeru. Teraz to podľa mňa rieši horúcou hlavou, je z nápadu nadšený. Preto je odutý.

anonym_378435
Včera o 21:13
@spongebob1

@anonym_autor Povedz manzelovi nech si prizve architekta na obhliadku, ten mu rychlo otvori oci. 450k budova a dalsich minimalne 300k. Sme na 750k, ked to vydeli 6 je 125k/byt. Bez zisku! Aby sa to vyplatilo, musi mat minimalne 25k zisk jedneho.

@spongebob1 125k za 2 izbovy byt v mensom meste je vela. Neoplati sa, autorka.

autor
Včera o 21:15
@gab1sol

@anonym_autor aby si ty nebola úplne za zlú, tak mu povedz, nech pripraví detailný rozpočet, aj s oslovenými stavebnými firmami, aj s vybavením bytov. Keď si to zráta, príde na to sám, že na to nemáte. Možno časom si schladí hlavu a ustúpi od tohto zámeru. Teraz to podľa mňa rieši horúcou hlavou, je z nápadu nadšený. Preto je odutý.

@gab1sol Stavebné firmy mu určite nasľubujú že to pôjde prerobiť, povedia cenu a potom povedia, že sa vyskytli nepredvídateľné výdavky. Rodičom to tiež tak urobili keď prerábali kúpeľňu a strechu na dome. Ale môžem mu povedať nech si pripraví rozpočet.

autor
Včera o 21:17

Potom začal hovoriť že miesto 6 bytov urobí 12 a my ostaneme v našom byte. Celé zlw

autor
Včera o 21:20
@anonym_e9ad89

Fuha toto je dosť taka situacia ze keby sa podari ste za vodou, naopak ak dojdu financie, pises ze muz nie je zrucny, nevyzna sa.. moze to skoncit katastrofalne, inak nepises viac. Napr. keby to bolo v Bratislave je to mozno este ok, mimo BA neviem neviem. Porozpravaj sa s nim stylom ze ho najskor vychval, aky je sikovny, ze sa zaujima, snazi ale daj mu aj logicke argumenty nad ktorymi sa moze zamysliet a pride na to sam, ze ist do toho je ohrozenie vas aj vasich deti.

@anonym_e9ad89 je to trenčiansky kraj

anonym_7cebf7
Včera o 21:23
@anonym_autor

@anonym_autor statika aj treba,ci to ta budova vobec vydrzi

autor
Včera o 21:23
@anonym_fe0873

Nie nesla bh som do toho a dupľom nie v takom veku. Asi sa nemáte tak zle ak 1 investičný byt mate.

@anonym_fe0873 Nemáme sa zle. Máme jeden investičný byt a tento rok chceme splatiť druhý byt. Ale peniaze máme len v nehnuteĺnostiach. Nemáme na kúpu a prerábku starej, schátranej budovy.

anonym_7cebf7
Včera o 21:24
@anonym_autor

@anonym_autor a uz za obhliadku treba platit.

anonym_ff883d
Včera o 21:25
@anonym_autor

@anonym_7cebf7 On by šiel do podnájmu kludne alebo k rodičom. Presviedča ma, že do roka to prerobí. Ja sa nejdem rozčulovať.

@anonym_autor 🤣🤣🤣🤣🤣(prepáč)

autor
Včera o 21:27

Ďakujem vsetkým za názory. Nechcem ho hneď hejtovať ale ja to vidím, že má veľké oči. Tešila som sa, že v 50 tke už budeme mať hypotéky z krku a nie brať ďalšiu vysokú hypotéku.

janickacrazy
Včera o 21:28

@anonym_autor hlavne nikde nepíšeš koľko zarába manžel alebo či podniká alebo čo vlastne robí, ale aj tak by mu asi nejakú veľkú hypo nedali v jeho veku

anonym_fe0873
Včera o 21:29
@spongebob1

@anonym_fe0873 V akom veku? Padesiatka nie je vek, bude robit minimalne este 15 rokov.

@spongebob1 no povedzme si úprimne, ze nieje najmladší... a nehovorím tym, ze je starý ale roky ubiehaju rychlo ,kým by bolo vsetko tak ako si predstavuje

autor
Včera o 21:29
@janickacrazy

@anonym_autor hlavne nikde nepíšeš koľko zarába manžel alebo či podniká alebo čo vlastne robí, ale aj tak by mu asi nejakú veľkú hypo nedali v jeho veku

@janickacrazy robí v IT, zarobí cez 3000

autor
Včera o 21:31
@anonym_fe0873

@spongebob1 no povedzme si úprimne, ze nieje najmladší... a nehovorím tym, ze je starý ale roky ubiehaju rychlo ,kým by bolo vsetko tak ako si predstavuje

@anonym_fe0873 má 48 ale ako ty hovoríš, už nemáme 28 ako keď sme brali hypotéky na byty

belllinka
Včera o 21:32
@anonym_autor

@janickacrazy robí v IT, zarobí cez 3000

@anonym_autor 😀 tak uplne bude stacit, ak skoci do banky a spyta sa, kolko mu daju hypo a hned vytriezvie 😀 Kolko ma odhad, ze za kolko predate byty a kolko este potrebuje hypo?

autor
Včera o 21:34
@belllinka

@anonym_autor 😀 tak uplne bude stacit, ak skoci do banky a spyta sa, kolko mu daju hypo a hned vytriezvie 😀 Kolko ma odhad, ze za kolko predate byty a kolko este potrebuje hypo?

@belllinka tal on tvrdí, že hypo mu dajú lebo v banke tento rok splatí už druhý byt, má dobrý príjem ale ja by som úprimne bola rada keby nie

svetlonos
Včera o 21:35
@anonym_autor

@anonym_fe0873 má 48 ale ako ty hovoríš, už nemáme 28 ako keď sme brali hypotéky na byty

@anonym_autor
tak to mas problem vyrieseny. Vo vasom pripade zarobi pekne a je vam dibre tajto. Ale neexist aby mi v jeho veku dali taku vysoku hypo.
Ale on inak nie je v matike celkom doma, ci? Je budiva niekde v centre akebo mimo?

liv1
Včera o 21:37

Nech si urobi najprv biznis plan. Nech si spocita naklady, najde aspon 3 firmy co mu nacenia prerabku, nech ide s firmami na ponuky do detailov. Nech zapocita do nakladov uroky, dane, poistky, a k tomu celemu nech minimalne pripocita 25%. Nech si vyrata pesimisticku verziu, predaja bytov za meter. A toto cele ked si vyrata, tak sa spolu o tom pobavte. Nemusi byt zrucny aby do toho siel, ale musi byt mudry a hlavne musi to mat dobre prepocitane. Napriek tomu sa moze cokolvek udiat na trhu, aj s tym treba pocitat.

gab1sol
Včera o 21:39
@anonym_autor

@gab1sol Stavebné firmy mu určite nasľubujú že to pôjde prerobiť, povedia cenu a potom povedia, že sa vyskytli nepredvídateľné výdavky. Rodičom to tiež tak urobili keď prerábali kúpeľňu a strechu na dome. Ale môžem mu povedať nech si pripraví rozpočet.

@anonym_autor samozrejme, vždy to je viac, ale ak to pôjde cez hypotéku, tak určite tam nebudú moc bachnúť sumu celej prerábky + zariadenie za 100-200 tisíc. Minimálne banka bude požadovať reálny rozpočet. Aj keby ste len urobili základné, lacné vybavenie všetkých bytov, tak prekročíte sumu. Teda, hádam nemá v pláne prenajímať holobyty. A plus pri vašich platoch? Tie sú pekné, ale nie na development.
Proste, nech si to detailne pripraví s alternatívami, čo a ako, koľko chce financovať v banke, koľko cash, ponuku nie od jednej firmy, ale aspoň 3-4, aj všetky bočné náklady - nájom, energie, deti,…

anonym_7cebf7
Včera o 21:43

Ako som pisala taketo investovanie je pre velkych podnikatelov,nie pre iteckarov.A nie s platom 3000eur ani 5000eur ale aspon 10tisic a viac.

autor
Včera o 21:43
@gab1sol

@anonym_autor samozrejme, vždy to je viac, ale ak to pôjde cez hypotéku, tak určite tam nebudú moc bachnúť sumu celej prerábky + zariadenie za 100-200 tisíc. Minimálne banka bude požadovať reálny rozpočet. Aj keby ste len urobili základné, lacné vybavenie všetkých bytov, tak prekročíte sumu. Teda, hádam nemá v pláne prenajímať holobyty. A plus pri vašich platoch? Tie sú pekné, ale nie na development.
Proste, nech si to detailne pripraví s alternatívami, čo a ako, koľko chce financovať v banke, koľko cash, ponuku nie od jednej firmy, ale aspoň 3-4, aj všetky bočné náklady - nájom, energie, deti,…

@gab1sol ďakujem za rady, snáď to dopadne dobre pre našu rodinu. Musíme si k tomu sadnúť a v kľude to prebrať, urobiť biznis plán. Ja by som radšej brala rodinný dom pre našu rodinu.

autor
Včera o 21:44
@anonym_7cebf7

Ako som pisala taketo investovanie je pre velkych podnikatelov,nie pre iteckarov.A nie s platom 3000eur ani 5000eur ale aspon 10tisic a viac.

@anonym_7cebf7 To si aj ja myslím

anonym_7cebf7
Včera o 21:46
@anonym_autor

@gab1sol ďakujem za rady, snáď to dopadne dobre pre našu rodinu. Musíme si k tomu sadnúť a v kľude to prebrať, urobiť biznis plán. Ja by som radšej brala rodinný dom pre našu rodinu.

@anonym_autor toto mu povedz radsej rod.dom ako staru budovu.

belllinka
Včera o 21:46
@anonym_autor

@anonym_7cebf7 To si aj ja myslím

@anonym_autor tak pri hypo 350000 je splatka 2000. To uz ten jeho plat asi taky postacujuci nebude.

autor
Včera o 21:48
@belllinka

@anonym_autor tak pri hypo 350000 je splatka 2000. To uz ten jeho plat asi taky postacujuci nebude.

@belllinka Chcel predať byty a požičať si menej. Ale akosi nerátal aj so zariadovaním bytov. No vyspíme sa na to. Snáď do rána mu hlava vychladne.

ibatanecnica
Včera o 21:49

@anonym_autor no ak by mal uz nejaku uspesnu skusenost nebranila by som.mu. ale pokial.nema ziadnu tak nie. Prestavuje si to ako hurvinek valkum nema ziadne predstavy a skusenosti s prerabkami nevie nic. Toto je privelke susto na cloveka bez skusenosti