icon

Manželstvo v kríze: Ako rozdeliť majetok spravodlivo?

20. nov 2024

4roky sme manželia išli sme obaja do vzťahu z dvomi deťmi..moje deti maju 19 a 13 jeho 10 a 7 plus máme spolo dcéru.. kupili sme dom na hypotéku a zrazu ma všetko patriť celý majetok čo má iba jeho detom a našej spoločnej dcére .. mňa to zabolelo ako matku ved všetkým deťom rovnako to sa mu nepáči.. ja budem splácať ,starať sa, manžel robí na týždňovke a moje deti nedostanú nič. Bývame zatiaľ v mojom obecnom byte ale všetko sa vo mne zmenilo odkedy to povedal. 4 roky sa tváril hral na otca že všetkým detom rovnako a zrazu je pravda inde. Moja 19 ročná dcéra je šikovná býva s priateľom 2 mesiac samozrejme ze potrebuje pomoc na začiatok ale tiež sklamanie od manžela za hovädzie mäso...kupili sme mäso viac a on ze keď ľúbi jesť nech si kúpi ... úplne som ostala v šoku.. čakala som keď príde ze povie daj im 2 kilá keď ľúbi...strašný zmätok vo mne nastal až odpor. A viem ze , taky chlap sa nenarodil aby som odsunula vlastné deti. Až mam nechuť ďalej v manželstve pokračovať..

stvura
20. nov 2024

Toto nie je dobra diskusia, lebo si v zlozitej situacii a my matky co mame deti len s jednym manzelom toto nechapeme - aj pri hocijakej predstavivosti 🙂 a nevieme ti napisat nazor k veci.
Ja osobne by som do takeho kolotoca "moje, tvoje a nase" ani nenastupila lebo to chce dve skutocne komplexne bytosti a to po cely cas trvania manzelstva a ferove jednanie/zmyslanie.
Ale presne ako ti pisali baby. Ak si na LV tak mas polovicu a on polovicu. Co ty spravis s tvojou je tvoja vec a co on zo svojou jeho vec. Takze nemas pravo mu prikazovat aby svoju polovicu delil na "cudzie deti".
Co sa tyka jedla v druhej polovici tvojho problemu - no to stoji za diskusiu, mozno dieta uz berie ako sebestacne a tym padom sa ma o seba postarat dalej. Ja chapem ze pre teba ako matku je toto tazke pochopit, ale on by to zrejme spravil i svojmu.

kavasmliekom
20. nov 2024

Tak zase co je jeho, je jeho. A nemáš nárok ani ty, nie už tvoje deti. Tvoja je len polovica platenej časti úveru. Jedine, ze napísal polku na teba.

autor
20. nov 2024

@grof_monte_christo určite nemáš dieťa.. to nebolo že idem kúpim pre ňu iba...

mk1111111111
20. nov 2024

Z jeho zdedeneho majetetku Tebe a Tvojim detom nic nepatri. Patri Ti polovica splatok za jeho matku, co ste po nej platili tie 4 roky, co ste manzelia. Dom, ktory ste kupili teraz je vas oboch a deti ho budu dedit rovnakym podielom, vsetky. Samozrejme aj ten, co po smrti jedneho z partnerov zostane.

marca12
20. nov 2024

@tanyan Co s tym ma samostatnost? Ja davam maso,vajicka aj zeleninu zo zahrady aj surodencom,aj rodicom. A tiez kazdy zije samostatne. V rodine je to uplne normalne,ze si posuniete

maciatkolulu
20. nov 2024

@grof_monte_christo ty už máš dospele deti? Nechodila si od babky/matky s naplnenými taškami?
Ja neviem,ale ja v úplnom kľude kúpim dospelej dcére,jej mužovi niečo dobré,či viem,že majú radi,nehovorím o vnučke a skúsil by môj muž niečo povedať. Oni keď majú,tiež nám dajú,ako dostatočne dospelým ľuďom. Je to absolútne normálne. Ja donesiem máme a tak. Nejako nevidím dôvod,prečo by sa to malo skončiť na hranici dospelosti/samostatnosti. Ale vidím,že každý to má inak. 🤷

lucylaw
20. nov 2024

No ono to nie je úplne také jednoduché,ako si to ty predstavuješ..Ak je ten dom iba jeho,že ho buď zdedil alebo nadobudol ešte pred vaším manželstvom,tak nevidím absolútne žiadny dôvod na to,aby mali mať nárok na ten dom aj tvoje deti z predošlého manželstva..To,že ty s ním splácaš hypotéku na JEHO nehnuteľnosť alebo nejakú pôžičku po jeho mame,je čisto tvoja hlúposť,nehnevaj sa na mňa..Ok,prispievať mu na domácnosť,energie a podobne,ale určite neplatiť jeho hypo alebo pôžičku po jeho mame..Akože predstav si tú situáciu opačne,ty máš napríklad byt,ktorý si nadobudla pred manželstvom,roky si ho splácala,teraz sa ti tam prisťahuje nový muž s jeho deťmi z predošlého vzťahu,no ja nevidím absolútne žiadny dôvod na to,aby tie deti mali nejaký nárok na TVOJ byt nadobudnutý predtým..Ale keby si zdedila tvoj rodičovský dom,prečo by na neho mali mať nárok deti tvojho manžela z predošlého vzťahu?

marca12
20. nov 2024

Ale toto sa mi zda fer. Preco by mal svoje majetky davat tvojim detom? Tvoje deti maju otca,tak nech im majetky prepisuje ich otec. Z toho by som dramu nerobila. Horsie,ze sa nechce ani a beznymi vecami podelit s tvojimi detmi.

autor
20. nov 2024

@michelle567 Ja som chcela iba počuť názory nech sa zadrhne čo má... ja nepotrebujem nič len tu ide o princíp.. všade hovorí ze ma 5 detí a zrazu je to inak

mk1111111111
20. nov 2024

Este mozes zdedit cast jeho dedicstva, ak zomrie skor a neprepise ho pre tym na svoje deti. Poviem pravdu, ja by som to tak urobila. Dedicstvo je jednoducho jeho, nepatri Tvojim detom, ani Tebe.

autor
20. nov 2024

@letfenixa nie iba spolu čo sme nadobudli

grof_monte_christo
20. nov 2024

@maciatkolulu Nie, nikto ma od mojej dospelosti nemusel dotovať. Od 18 rokov som úplne samostatná. A už končím v tejto diskusii.

autor
20. nov 2024

@summer23456 Všetko super pokiaľ býval u mňa. Normálne konflikty ale vždy sa dalo urobiť kompromis..tu nejde vôbec o ten majetok len skôr ako mi tým ublížil

ssimusska
20. nov 2024

@grof_monte_christo a prečo nie? Ja mám 21, už s rodičmi nebývam a vždy keď ideme k nim na návštevu mi nabalí tašku hocičoho, aj toho mäsa, zeleniny

janage
20. nov 2024

Aká je hodnota domu, aké výška dlhu co splácate. Aký majetok pred manželstvom mal on, aký ty?
Co bude s bytom kde bývate po presťahovaní do domu?
Kebyvto nebol obecný byť ale tvoj vlastný tak tiež by si ho delila medzi 5 deti?
Lebo zas si to obrat ty by si mala dom, a tvoj partner nič, a on by chcel aby do dedičstva o tvoj dom boli zahrnuté aj jeho deti. Prečo by mali byť? Zvlášť ak jedno už je dospelé.
Keby si manžela nestretla ďalej by si bývalá v obecnom byte a tv9je deti by nededili nič. Či sa mýlim?
Máš nárok na polovicu splátok hypotéky.
Nerozumiem celkom či ste ten dom kúpili spoločne ako manželia. Či dom je po manželovej rodine a spolu splácate dlh po tej rodine.
Takže
1. Či je dom?
2. Kto je na LV?
3. Aká je jeho hodnota domu?
4. Aká je výška dlhu?

michelle567
20. nov 2024

Tvoje deti majú aj svojho otca? Oni budú dediť zasa po ňom

grof_monte_christo
20. nov 2024

@ssimusska A aj ty máš 2 nevlastných a 2 vlastných súrodencov, ktorých rodičia ešte musia živit? Ak nevedia co s peniazmi tak prečo nie.

zic
20. nov 2024

Ale autorka, ako ti ublizil? Ty si uplne zcestne predstavujes, ze tvoje 2 deti z predosleho manzelstva by mali mat narok na dom... a ako by za mali citit jeho deti z prveho manzelstva, ze im otec rozhadzuje majetok pre "cudzich"... pri potencialnom rozvode dostanes polovicu splatok.

lukbe
20. nov 2024

Nechápem, preco nenapíšeš, kto je na liste vlastníctva. Píšeš, že deti nič nedostanú, potom,ze ti nejde o majetok. Tak už bud konkrétna konečne. Alebo je toto zase výmysel.

janage
20. nov 2024

A tiež nechápem, ak dom je spoločný tak budú deti dediť po vás, v čom ti to nevyhovuje? A áno jeho majetky pred manželstvom majú ísť jeho deťom, tvoje majetky tvojim.

liv1
20. nov 2024

Kedy odpovies babam na otazky? To je podstatne.
Jeho majetky co mal pred manzelstvom ktore netreba splacat, to nech ide len jeho detom, tak je to ok.
Ak ste spolu kupili dom, alebo ak ty splacas ak je to jeho dom tiez splatky, mala by cast patrit aj tvojim detom.
Zasadne je, koho ten dom je. Ci si na liste vlastnictva. Ak si, budu dedit vsetky deti.
Ak nie si, ale to splacas, prestan to splacat a nech ti tie peniaze vrati, tie odloz bokom pre deti.
Tvoje deti nemaju mat narok na nic, co nie je vase spolocne. Na to sa neurazaj.

janickacrazy
20. nov 2024

Ak máte dom spoločne na hypotéku, tak budú dediť všetky deti, takže týmto sa vôbec netráp, že dom zdedí len vaša spoločná dcéra. Tvoje prvé 2 deti budú predsa dediť po svojom otcovi. Takže nechápem, prečo by mali dediť ešte aj po tvojom súčasnom mužovi majetok, ktorý on zdedil, to je jeho, či sa ti to páči alebo nie. Ja napríklad mám byt, ktorý zdedim po rodičoch a môj muž z neho tiež nič nebude mať, len deti. To mäso je zase úplne iná káva, to by ste si mali vydiskutovať naozaj. Keby ste nemali to spoločne dieťa a dom, asi by som radila rozchod, ale takto veru neviem, čo je lepšie pre teba.

0silvia0
20. nov 2024

ja som to pochopila tak, že spoločný dom, na ktorý je hypotéka chce muž nejakým spôsobom zabezpečiť pre jedinú spoločnú dcéru. Autorka nechce aby manželov majetok dedili jej deti, iba aby tento spoločný dom, v ktorom spoločne bývajú a spoločne splácajú, zdedili všetky deti. Neviem prečo každý píše, že ona chce jeho majetky pre svoje deti, ktoré má on zdedené.

autor
20. nov 2024

@0silvia0 presne tak ako píšete

ssimusska
20. nov 2024

@grof_monte_christo nie nemám, mám sestru ktorá má 2 malé deti. ☺️ No moja mama by sa cítila trápne, keby nám nejako nepomôže, aj keď to nepotrebujeme.

janickacrazy
20. nov 2024

@0silvia0 asi preto, že to napísala trochu divne a každý to pochopil inak

zic
20. nov 2024

@0silvia0 lebo stale autorka nenapise ako to presne je. Zatial tu "pracujeme" s tezou, ze muz zdedil dom po rodicoch (teda je zakonite iba jeho, nie v bsm), akurat splacaju aj nejake zdedene dlhy... tak preto

liv1
20. nov 2024

A navyse, tiez asi maju tvoje deti svojho otca. Co sa tyka toho masa, to je od neho dost trapne, ale tiez treba popremyslat, ci z neho nerobite dojnu kravu.
Za dalsie su ine podstatne veci, staras sa aj ty o jeho deti? Varis im? Venujes sa im? Nakupujes? Ucis sa s nimi? Atd…

Ak pise
@0silvia0 spravne, tak dom je spolocny a nemusis nic riesit. Deti sa vydedit nedaju. Su na to len specialne pripady, ktore sa vas netykaju.

liv1
20. nov 2024

Autorka ten dom ste kupili spolu? Nie ci ho splacate spolu, ci ste ho kupili spolu.

grof_monte_christo
20. nov 2024

@ssimusska No mně by zas bolo trapne ako dospelej osamostnanenej osobe brat mäso od rodiny, kde sú další 4 súrodenci a možno nemajú peňazí nazvyš. Preto v tomto chápem postoj jej muža. A hlavne ak sa o príjem stará on.