icon

Manželstvo v kríze: Ako rozdeliť majetok spravodlivo?

20. nov 2024

4roky sme manželia išli sme obaja do vzťahu z dvomi deťmi..moje deti maju 19 a 13 jeho 10 a 7 plus máme spolo dcéru.. kupili sme dom na hypotéku a zrazu ma všetko patriť celý majetok čo má iba jeho detom a našej spoločnej dcére .. mňa to zabolelo ako matku ved všetkým deťom rovnako to sa mu nepáči.. ja budem splácať ,starať sa, manžel robí na týždňovke a moje deti nedostanú nič. Bývame zatiaľ v mojom obecnom byte ale všetko sa vo mne zmenilo odkedy to povedal. 4 roky sa tváril hral na otca že všetkým detom rovnako a zrazu je pravda inde. Moja 19 ročná dcéra je šikovná býva s priateľom 2 mesiac samozrejme ze potrebuje pomoc na začiatok ale tiež sklamanie od manžela za hovädzie mäso...kupili sme mäso viac a on ze keď ľúbi jesť nech si kúpi ... úplne som ostala v šoku.. čakala som keď príde ze povie daj im 2 kilá keď ľúbi...strašný zmätok vo mne nastal až odpor. A viem ze , taky chlap sa nenarodil aby som odsunula vlastné deti. Až mam nechuť ďalej v manželstve pokračovať..

liv1
20. nov 2024

@stvura vydedit deti sa daju len velmi tazko. Musia byt na to dokazy, ze 1. Dieta dlhe obdobie nejavilo zaujem, neposkytovalo ziadnu pomoc, alebo naopak ublizovalo atd. Alebo 2. Viedlo velmi neusporiadany zivot, alkohol, drogy a pod.
Vydedit sa daju len dospele deti. Nie nezaopatrene deti. Zavet sa da navyse lahko napadnut. Pokial sa najdu dokazy, ze dieta o rodica zaujem malo, potom sa ho vydedit neda. A kedze autorka ak by bola spoluvlastnikom, musela by s vydednim suhlasit a spisat zavet, kedze su to jej deti a to ona neurobi. A s detmi kontakt maju.

darmasiswa
20. nov 2024

@liv1 zavetom nemusi vydedit, staci odkazat a nesmie vynechat neopomenutelnych dedicov

h2
20. nov 2024

Autorka neodpovedala na otázku, či je na LV, hoci ju tu dostala opakovane. Myslím, že je to tým pádom jasné: autorka na LV nie je. Dôvod toho nám už asi tiež neprezradí. 🤷‍♀️

lucylaw
20. nov 2024

Keďže autorka ani po opakovaných otázkach či je napísaná na LV na túto otázku neodpovedala,beriem to tak,že na ňom nie je,inak by nemala problém na tú otázku odpovedať. Potom je celá táto téma úplne bezpredmetná,lebo čakať,že moje deti z predošlého vzťahu budú raz niečo mať z majetku môjho manžela,ktorý nie je ich otcom,je proste postavené na hlavu..

lindusss2016
20. nov 2024

Spolocny dom by mali dedit vsetky deti a podla mna jeho deti 1/6 podiel kazde, tvoje deti 1/6 podiel kazde a spolocna dcera 2/6. Nech je to teda spravodlive. Jeho deti nech dedia majetok pred manzelstvom po nom a tvoje po tebe.

liv1
20. nov 2024

@darmasiswa ved to je prakticky to iste

h2
20. nov 2024

@lindusss2016 Presne tak by to malo byť. Ak by bol ten dom spoločný, čo nie je.

letfenixa
20. nov 2024

Ešte sa opýtam, viackrát tu odznelo, že nech @autorka neplatí splátky za muzove dlhy. Ale v manželstve sú peniaze spoločné, tak aj keď bude platiť muž 'sám ', tak platí vlastne zo spoločných, nie?

lindusss2016
20. nov 2024

@h2 aha ok, to som prehliadla. Myslela som, ze pisala, ze dom kupili spolocne na hypo

liv1
20. nov 2024

@lindusss2016 ale ona pisala, ze ho kupili na hypo, ale zaroven inokedy napisala ze muz zdedil a hypo splacaju spolu

h2
20. nov 2024

@lindusss2016 Áno, to písala. Ale na tom LV nie je a na otázky neodpovedá...

earlgrey
20. nov 2024

Počkaj autorka, kde odchádzaš? neodpovedala si na jednu podstatnú otázku, či si na spoločnom dome zapísaná ako vlastník aj ty....ak áno, tak po tebe budú dediť aj tvoje deti z predošlého vzťahu! a on sa môze aj na vajcia postaviť a nespraví s tým nič...ak nie si vlastník nehnuteľnosti, tak áno, dedia len jeho deti...čiže jeho 2 a vaše spoločné. Ináč to proste nemôže byť. A čo sa týka mäsa...mala si dcére dať...a nech sa ofučí, veď to išlo aj z tvojích peňazí...a tie, čo píšu, že dotuješ dospelú dcéru? a čo?...ja žijem s dcérou a mám pri sebe maminu, ja financujem skoro všetko, mamina sa podieľa malým množstvom (financiami) na chode domácnosti, keďže z jej biedného dôchodku ináč nevychádza...a keď prídu súrodenci (ktorí majú mimochodom nad 50 rokov) tak ich mamina vždy nabalí a na prázdno neodchádzajú...proste je tak zvyknutá, vždy všetko dávala svojim deťom, aj keby jej nič neostalo...a aj keď to je prevažne z mojích peňazí, mne to osobne nevadí...keď mám, rada dám, pomôžem....a nech si každý myslí, čo chce.

grof_monte_christo
20. nov 2024

@earlgrey Keď mám nazvyš, tak dám. Tento muž je zrejme robotník, keď chodí na týždňovky do práce. Má to všetko odmakane a zivi veľkú rodinu, maju hypotéku. Autorka neodpísala, akým podielom sa na tom podieľa ona. Mne to teda nepríde fér, ak prispieva do rozpočtu oveľa menším dielom a chce podporovat dospelú dcéru.

earlgrey
20. nov 2024

@grof_monte_christo Tak každý sa na to pozeráme ináč, to dieťa má 19 rokov a nie 30, 40, 50...keby neodišla z domu? tak by ju museli živiť tak či tak...ale tu nejde o neviem čo, ale preboha trocha mäsa čo má cenu 20€? možno menej...mne to príde smiešne a zároveň smutné...

grof_monte_christo
20. nov 2024

@earlgrey Pre niekoho kto na peniaze ťažko robí a počítajú každé euro, je 20 eur dost.

earlgrey
20. nov 2024

@grof_monte_christo Tak niekto, kto počíta každé euro si nedovolí splodiť 3 deti, ktore musí živiť...napr. muž autorky...a taktiež si nedovolí naraz kúpiť niekoľko kíl mäsa...lebo počíta každé euro.

grof_monte_christo
20. nov 2024

@earlgrey Tak možno počíta každé euro a nakupujú väčšie množstvá v akcii. Ved sú veľká rodina.

earlgrey
20. nov 2024

@grof_monte_christo Áno sú a do tej rodiny patrí aj najstaršie dieťa, ktoré má len 19 a pred 2 mesiacami sa osamostatnilo....a určite aj autorka pracuje, prispieva, tak nevidím dôvod prečo by vlastná matka nemohla dať svojmu dieťaťu, aj keď dospelému niečo zadarmo...k čomu určite prispela aj ona...

grof_monte_christo
20. nov 2024

@earlgrey Ja ta chápem, ale co je na druhej strane tak hrozne na tom, keď povedal, nech si už kupi maso sama. Ved je mladá, zdravá a keď sa osamostatnila, tak zrejme už pracuje. Ako aj on musí pracovat a starat sa o rodinu. Keby este bývala s nimi, bolo by to niečo iné. Mňa rodičia vychovali k samostatnosti, často som počúvala, keď si zarobíš, tak si kúp. Fakt nevidím na tom nic hrozne, co by vo mne vyvolalo odpor k mužovi po takýchto slovách.

kavasmliekom
20. nov 2024

Na margo toho mäsa 😄 chcela by som vidieť, že poviete vlastnej dcére, synovi, nech si kúpi, lebo nebudem mať ja. 🙄
Keby mi muž povedal, že nedá... Tak nedám, pôjdem a kúpim dcére druhé a odnesiem jej. Nevedela by som spať. Ja stále verím na to, že sa mi to raz v starobe vráti. Kto iný sa postará, dá vám najesť, keď nie deti...

earlgrey
20. nov 2024

@grof_monte_christo No ty na tom nič hrozné nevidíš, lebo si tak bola vychovávaná a autorke je to ľúto, že sa takto zachoval. A mne by to bolo ľúto tiež. Lenže ja by som to mäso dcére dala, keď by som ho platila aj ja a radžej by som ja jedla suché rožky. A to som zase ja.

earlgrey
20. nov 2024

@grof_monte_christo *radšej 🤦‍♀️

grof_monte_christo
20. nov 2024

@earlgrey A načo je dobra takáto výchova? Dat dospelým deťom aj to posledné a jesť pri tom suché rožky? Komu to pomôže?

0silvia0
20. nov 2024

@grof_monte_christo to nie je vychova, to je materska laska. Jednoducho to niektore matky inak nevedia.

ema22270
20. nov 2024

Fuha neviem, majetok ok zdedil je jeho, ty nesplacaj jeho hypoteku logicky a nemozes logicky ani dedit resp tvoje deti. Toto mi pride cez.

grof_monte_christo
20. nov 2024

@0silvia0 Ale co je na tom také zvrátené, keď muž autorky trval na tom, ze dospelá dcéra si môže mäso kúpiť sama? Je toto dovod na odpor?

earlgrey
20. nov 2024

@grof_monte_christo To je jedno, k čomu to je dobre, matky sú proste také, ok, nie všetky...ale väčšina áno...moja mama sa trápi aj keď som chorá, lebo ma ľúbi, moja mama mi dá posledné, lebo ma ľúbi, a ja budem rovnaká mama ako je tá moja a dám svojmu dieťatu aj posledné a áno, aj keď bude dospelá. Ale samozrejme to dcéru nenaučím, aby si nevzala do budúcnosti to, že sa jej všetko dá a rovno popod nos...ale dám...a myslím, že dcéra autorky bola vychovávana k samostatnosti, keď sa už v 19tich dokázala osamostatniť....takže nečaká veľa od svojej mamy

0silvia0
20. nov 2024

@grof_monte_christo myslim, ze ak by to bolo jeho vlastne dospele dieta, tak mu to maso rad pribali. Jednoducho autorku nasralo, ze tvrdi ze ma 5 deti, ale robi medzi nimi rozdiely.

Ja tiez mam dospeleho syna, zarabajuceho, ale ked ideme s muzom k nemu na navstevu, tiez prideme nabaleni jedlom. A preco? Lebo sme to videli u svojich rodicov, u starych rodicov. Jednoducho milujuci rodicia toto robia.

ema22270
20. nov 2024

A to s tym masom ak doma chovate a mate svoje hovadzie ok, dajte... ak kupujete, neviem asi by som nerozdavala zas po 2-3kila hovadzieho. Samozrejme ze dcere pomahaj, v ramci moznosti samozrejme. Mozno toto bol len taky zly priklad

grof_monte_christo
20. nov 2024

@0silvia0 Tak moja mama tiez dava vajicka bratovi a len ja mam so sliepkami robotu, ale toto mi nevadi. Je to nieco, co sa doma vychova a ked je nazvys, sa rozda. Nikdy nerozdavala nic, co by bolo treba predtym nakupit, na to ma kazdy svoju vlastnu domacnost, v ktorej si musi hospodarit. Ani sme to nikdy ako deti necakali.