icon

Manželstvo v kríze: Ako rozdeliť majetok spravodlivo?

20. nov 2024

4roky sme manželia išli sme obaja do vzťahu z dvomi deťmi..moje deti maju 19 a 13 jeho 10 a 7 plus máme spolo dcéru.. kupili sme dom na hypotéku a zrazu ma všetko patriť celý majetok čo má iba jeho detom a našej spoločnej dcére .. mňa to zabolelo ako matku ved všetkým deťom rovnako to sa mu nepáči.. ja budem splácať ,starať sa, manžel robí na týždňovke a moje deti nedostanú nič. Bývame zatiaľ v mojom obecnom byte ale všetko sa vo mne zmenilo odkedy to povedal. 4 roky sa tváril hral na otca že všetkým detom rovnako a zrazu je pravda inde. Moja 19 ročná dcéra je šikovná býva s priateľom 2 mesiac samozrejme ze potrebuje pomoc na začiatok ale tiež sklamanie od manžela za hovädzie mäso...kupili sme mäso viac a on ze keď ľúbi jesť nech si kúpi ... úplne som ostala v šoku.. čakala som keď príde ze povie daj im 2 kilá keď ľúbi...strašný zmätok vo mne nastal až odpor. A viem ze , taky chlap sa nenarodil aby som odsunula vlastné deti. Až mam nechuť ďalej v manželstve pokračovať..

biba_18
20. nov 2024

@zic @asdfka myslím že nie je na lv, preto sa s tým neprizná ...

asdfka
20. nov 2024

@biba_18 to si myslim tiez, inak by uz davno na to odpovedala.

zic
20. nov 2024

@biba_18 tak bezne su tu na mk prve prispevky s nedostatocnymi informaciami a potom kadeco vyplava na povrch... ale aj keby nebola na lv napisana z nejakeho dovodu (stava sa) a byt by bol normalne kupou nadobudnuty po uzavreti manzelstva, autorka je v klidku... 🙂... len ci to kupili (vid jej poznamka, ze dom zdedil... aj s dlhom...)

maciatkolulu
20. nov 2024

Autorka,pokiaľ je dom na čas a všetko ste dali rovnako,nie že muž dal akontaciu 100000 zo svojho a ty nič,iba ideš splácať. Tak je dom na vás a automaticky dedia deti rovnako. Po tebe tvoje a po ňom jeho. Lenže si myslím,že muž dal asi oveľa viac a v tom prípade by bola dobrá nejaká dohoda. Ale pozor,nečudujem sa,ak dal zo svojho ,že chce,aby dedili jeho deti. Tvoje deti s ex nebudú dediť po ex? Asi by si neskakala od nadšenia,kebyže ma ex novú ženu s deťmi a im by mal ísť majetok tvojho ex.... Píšeš dosť zmätočne.
Ani deti môjho ex nebudú dediť nič po svojom otcovi,máme to ošetrené a dôvody.

kitycat
20. nov 2024

@0silvia0 ale stale nepise ci je na LV, vieme o hypoteke a o dlhoch po svokre

michelle567
20. nov 2024

Nikto nevieme ako to majú. Manžel mohol do hypotéky založiť ten zdedený dom napr a na LV je len on. Preto si môže aj myslieť že dediť budú len jeho deti. Autorkine deti zas po svojom otcovi. Všetko sú ale len domnienky lebo nevieme. Poznáme len autorkin pocit krivdy

oceanahory
20. nov 2024

Autorka tu obchadza kazdu jednu odpoved, ci je na LV...jednoznacne na nej nie je. Podla mna bral hypoteku iba manzel, ale splacaju ju samozrejme obidvaja 🤦. Takze zial, platis na dom, ktory nie je tvoj a tym padom nebude ani tvojich deti. Je pekne, ze ti to sluboval, ale pravdepodobne velmi dobre vedel, co robi...len ty si bola zial naivna 😮‍💨.

liv1
20. nov 2024

Ze vy aj ten dom splacate po jeho mame ci? Neviem preco tu tajnostkaris, kopirujem tvoj komentar.

“AUTOR

Dnes o 11:59

@asdfka tie majetky áno sú jeho zdedil ich po mame ale my splacame pôžičku čo ostala po nej .. “

Neviem preco tu pises, ked si poradit nenechas. Asi to teda bude “len” ten problem, ze ako sa zachoval. No tak mu to daj najavo, povedz mu kolko ty si casu stravila venovanim sa vychovavanim upratovanim a varenim po jeho detoch, a uprimne ta chapem, ze sa ti zhnusil, aj mne by sa. Poradit v tomto neviem. Velakrat byva problem ze muz zaraba a plati, zena sa venuje viac domacnosti a detom a zaraba menej a potom jej to vyhodi na oci. Ale keby si u toho chlapa mala uctovat zena to, co robila a museli by si na to niekoho najat, tak by sa nedoplatil. Tak drzim palce, nech to nejako dobre dopadne.

0silvia0
20. nov 2024

autorka, veď pokojne napíš, či si na LV, si tu anonymne, nikto ťa tu nespozná. Ak nie si, samozrejme situácia je v tomto prípade zložitejšia a tvoj muž sa ukázal vo svetle, v akom si ho doteraz nepoznala.

lienka.7
20. nov 2024

@autorka on nech svoje majetky necha svojim deťom, ty nechaj svoje majetky svojim deťom... kde vidis problém?

lenkasarka
20. nov 2024

Ty máš nejaké majetky ktoré si nadobudla pred svadbou?

doriiis
20. nov 2024

Nuž.Co dodať.Mas nahovno manžela.🤷🏻‍♀️

mk1111111111
20. nov 2024

Tak vyzera to tak, ze na LV nie je a preto manzel tvrdi, ze zdedi len ona a ich spolocna dcera a jeho deti.

lienka.7
20. nov 2024

A ešte podstatná vec, pokial bývajú v sociálnom/obecnom byte, tak nemôžu vlastniť inú nehnuteľnosť.
Cize dom bude pravdepodobne iba "na manzela" , aby neprišli o ten byt, kde bývajú no a ten "rozhodol" , ze dom zdedí ich spoločná dcéra, jeho deti dostanú majetok po ňom a jej deti sa môžu ísť pásť... preto je z toho tak mimo teraz.

alickapusinka
20. nov 2024

Ak bude váš dom na hypotéku spoločný nedajbože ak by sa TI niečo stalo tak dedia aj tvoje deti po matke po tebe.Ja by som ostala v byte za takých podmienok by som sa nesťahovala a ani s nim nebola.Ide o to ak opustiš obecný byt už ho viac nemusiš dostať môže byť obsadení a ak pôjdeš nahodou preč z domu tak kam pôjdeš do draheho podnájmu.

doriiis
20. nov 2024

@lienka.7 ..dobrý postreh
Autorka nemôže byť písaná na LV domu,lebo inak by jej obecný byt nepridelili.
A ja ešte nechápem jednu vec autorka.
Vy platíte hypo za dom v ktorom nebývate? Máte dom a bývate v obecnom?
A potom,že Slováci sú chudobni

maciatkolulu
20. nov 2024

@doriiis tak asi ho prerábajú ...

alickapusinka
20. nov 2024

ak ste na LV 50/50 ako môže dostať iba vaša spoločna dcéra v prípade že by sa niečo stalo tvoju čiastku si delia všetky tvoje deti to znamena spoločne aj tvoje dve deti ak je dom na polovicu to by mali čiastku po tebe.Ak by im mohol nevyplatiť.ON môže hovoriť čo chce ak ej to raz 50/50 tak dedia aj deti s predchadzajuceho manželstva.

slavka1988
20. nov 2024

Si skvela mamina,taká na správnom mieste ❤️Tiež som toho názoru ,že treba dieťaťu pomôcť keď to potrebuje bez ohľadu na dospelosť ,v tomto ti žiaľ nikto neporadí ,musíš sa porozprávať s mužom a ak to nepojde jedine bokom šetriť pre ,,svoje,,deti

tiezjedna
20. nov 2024

@autorka ja ti vôbec nerozumiem - píšeš, že ste kúpili doma na hypotéku? Tak áno alebo nie? Pretože v ďalšom komentári píšeš, že ho zdedil on aj s pôžičkou naň... To mám byť akože čo? Ty figuruješ v nejaké pôžičke? Si zapísaná na LV alebo nie? O tom hovädzom mäse je to taký guláš, že to som vôbec nepochopila, ale to je asi jedno

simca06022011
20. nov 2024

Autorka, tak on je na tyzdnovke a ty si doma s jeho detmi (tymi iba jeho dvoma), alebo ziju s mamou a chodia na navstevu? alebo ako?
a s tym lv.. treba to ozrejmit, to meni kopu veci

grof_monte_christo
20. nov 2024

@maciatkolulu A ty poznáš situáciu v tejto rodine? Prečo porovnáváš seba s autorkou? Vy na to možno mate peniaze nazvyš, aby ste pomáhali aj dospelým deťom. Ja som sa na to pozrela z pohľadu muža, ktorý je asi zivitelom rodiny, v ktorej sú 4 malé deti a nepríde mu nevyhnutné pomáhat už dospelej dcere.

simca06022011
20. nov 2024

@doriiis
@lienka.7 ved tak asi mala obecny byt a teraz kupili dom, tak zatial su este v byte a pojdu do domu (mozno este prerabaju a kadeco, kto vie) a uz sa vadia... :DDD Tak by som to ja pochopila. Obecny byt moze mat prideleny davno.

oblecenie99
20. nov 2024

Autorka, len odpovedz prosím na jednu jedinú otázku: SI alebo NIE SI na liste vlastníctva? Presnejšie: SI spolu s manželom na nejakom liste vlastníctva? Bez toho ti nevieme poradiť normálne a možno by sme ti vedeli poradiť. Ideš tu veci okolo charakteru a spol., toto teaz daj bokom, a jednoznačne napíš, či vlastníš nejakú nehnuteľnosť s partnerom, alebo nie. Absolútne sa to nedá zistiť z toho, čo píšeš.

janickacrazy
20. nov 2024

@lienka.7 no ale keď sú 4 roky manželia, tak ako môžu bývať v obecnom byte? Veď to ani on by nemohol mať inú nehnuteľnosť, nie? Niečo tu nesedí.

lienka.7
20. nov 2024

@janickacrazy dom mohli kúpiť iba teraz, a nenahlasili zmenu? Napr.? Ja poznám aj takých.
Tiež to môže byť ten dom po jeho matke... ani boh nevie, keďže autorka tu furt splieta iba niečo o mäse a nespravodlivosti a nie je 4 strany schopná zodpovedať na základnú otázku.

stvura
20. nov 2024

@liv1 no pozor, co by sa deti vydedit nedali? Zavetom v ktorom uvedies dovody a svoje zelanie pri plnom vedomi sa daju. Moja babka ked zomrela jej jedno dieta (moja krstna) bola vydedena. Babka uviedla ze sa s nou nekontaktovala, nejavila o nu zaujem (netusim aka dlha doba nekontaktovania sa bola uvedena), nezije usporiadanym zivotom a hotovo.

lienka.7
20. nov 2024

@grof_monte_christo ja s tebou súhlasím, podľa mňa je za tým viac ako nejake 2 kg mäsa. Tiez nemám problém pomáhať, ale pokiaľ sa mlada hra s priateľom na samostatnú jednotku, tak potom nech je to ale so všetkým, čo k tomu patrí.

darmasiswa
20. nov 2024

autorka neodpoveda, ci je na LV, ak je, tak ci je v bezpodielovom, alebo podielovom vlastnictve, ak ma podielove spoluvlastnictvo, je mozna zavet, deti su neopomenutelni dedici - do 18 rokov v celom zakonnom podiele, po 18 minimalne v polovici, manzel nie je neopomenutelny dedic, ak autorka nie je na LV, tak otazka znie, ci je autorka na uverovej zmluve, alebo nie je, ak nie je, ako sa da zapocitat cela splatka, ak vsetko ide do cudzieho majetku, ak autorka je na uverovej zmluve, tak ako sazapocita v polovica splatok

betulinka1
20. nov 2024

My sme zmiešaná rodina a spolocne dieta nemame. Co podedi moj muz, tak bude patriť jemu a pokial to da svojmu synovi, je to za mna v poriadku. Co podedim ja, a je toho výrazne viac, tiez dam mojmu synovi. Ani by ma nenapadlo, to davat muzovmu synovi, kedze on ma svoju mamu a tam je tiez majetok. Co sa tyka domu spoločného s muzom, to zdedí po mne muz a moj syn a a ak sa nieco stane muzovi, tak ja a jeho syn. Ale my sme na LV zapisany obaja s muzom. Neviem co je u teba problem. Akoze dom je písaný iba na tvojho muza? Ved on nevie spolocny majetok dat iba svojim detom a tvojim nie, ked je majetok spolocny s tebou. Co sa tyka nákupov a dávanie detom, preco vobec vznikla diskusia o mäse? Ved zoberiem dve kila a dam dcere. Ani by ma nenapadlo sa pytat muza, ci mozem dat zo zásob svojmu dietatu. A podla mna by ani muza nenapadlo pytat sa mna. To bola uplne zbytocna diskusia, ktora vyvolala reakciu. Ale iba ty vies preco, mozno tomu nieco predchádzalo.