icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

galganka
9. júl 2013

Manželstvo... už viac ako 2 roky... veľká megaspokojnosť... a prečo sme sa brali? Však z lásky 😉 😀

sense
9. júl 2013

zijem na "divoko" usporiadanym rodinnym zivotom, o svadbe sme sa bavili ale nejako sa nehrnieme, raz to mozno pride ale kedy ani srnka netusi..... , po zmene priezviska netuzim, takze aj keby sa vydam si ponecham svoje,

katie555
9. júl 2013

bez papeira....spokojnost...a rozhodli sme sa tak z financnych dovodov - prachy co by nas vysla svadba tu v UK, cca 15 tis sme sa rozhodli investovat ako depozit na pozicku na dom......a spokojnost. ...a zaital to nemienime ani menit, mozno o par rokov ked mala bude vacsia ze tomu aj bude rozumiet...Ja som nazoru ze pekne zit sa da aj bez papeira...Manzelstvo uz v sucastnej dobe ziadne 'zaruky' nedava , ked to ma fungovat bude to aj bez toho 😉

mima4
9. júl 2013

@zuzana1291
ale zas napr. ja som postrehla:
- máš priatela? bývas s ním roky? - nikto sa ta nebude pytat kedy planujete babatko... resp. je to ojedinele, lebo kazdy to bere, ze mas iba priatela, nič viac

- si vydata? no a kedy babatko? 😉

Ja mam znamu, co caka dietatko s priatelom, tak v kuse tie otazky, ja jej na to "no az potom, kedy sa ten tvoj priatel troch rozhybe"... 😀

zuzana1291
9. júl 2013

@mima4 Toto je pravda 🙂 Mozno je to prave tym, ze ked sa dvaja vezmu, ludia to beru ako dokaz ze si chcu zalozit spolu rodinu. Svadba je vlasne pre mnoho ludi gesto ktorym hovoria- toto je partner s ktorym chcem vychovat deti, zostarnut...Toto v pripade partnerskeho vztahu *bez papiera* okolie neriesi, pritom vela ludi, ktori v takych vztahoch ziju to citia rovnako ako manzelia 🙂

evelynba
9. júl 2013

my zijeme spolu nadivoko. Ja som sa nikdy vydavat nechcela, mojmu drahemu to nevadi, sme zasnubeni ale ja to dalej posuvat nemusim, jedine neskor ak to z praktickeho hladiska bude nevyhnutne koli detom tak to zvazim. Keby on na tom velmi trval mozno by som zvazovala, ale vobec nic mi to pravdupovediac nehovori, hoci aj moji rodicia maju krasne a trvale manzelstvo. Myslim, ze to rovnako dobre moze fungovat aj bez papiera 🙂

mima4
9. júl 2013

@zuzana1291 vies co si ja myslim, ze vacsina zien ani nie je stotoznena s teoriou "papiera" ale realne sa ten ich priatel k nicomu necini, alebo ani nema zaujem o manzelstvo s nimi a pre holku je ponizujuce toto verejne priznat, ze "no ano, rada by som sa vydala, ale viete, moj drahy si ma nechce vziat".

ivett1
9. júl 2013

po štyroch rokoch spoločného života "nadivoko" skoro deväť rokov v manželstve😉

sissy27
9. júl 2013

@dicinka1 žiadny papier mi šťastie a pohodu vo vzťahu nezaručí... osobne v tom vidím len praktickú stránku, napr. právo na informácie o zdravotnom stave v nemocnici, dedičstvo a podobne, ale aj tieto veci sa dajú ošetriť inak ako manželstvom... rovnako ako v manželstve sa dá vybabrať s tým druhým čo sa týka financií, majetkov a podobne...

ivett1
9. júl 2013

PS:...skrátka sa k sebe hodíme😀

tinki
9. júl 2013

A tiež sa mi zdá divné, že sa dnes manželstvo považuje za "divné"..alebo za "nemoderné"..

jaruska8
9. júl 2013

Vydatá a spokojná, fu, už to bude 5 rokov a ani sme pred manželstvom spolu nežili, len 4 roky chodili. Nuž, sme nemoderní. 😀

mima4
9. júl 2013

@tinki áno, nemoderne a divne, lebo manzelstvo je zavazok na cely zivot.

A v dnesnej dobe sa zaviazat k niecomu? a naco? užijem si "lasky", kolko sa da, a ked uvidim svoj novy "objav", odcupitam k nemu 😉 Nebudem predsa vstupovat do niecoho na cely zivot... slubovat vernost, lasku, ... ja si proste chcem uzivat vsetko co sa da, nie sa zavazovat...

evelynba
9. júl 2013

@mima4 verim, ze tomu je tak, ale dost ma to rozculuje, lebo ludia si myslia ze je to tak zakonite pre kazdu zenu co zije nadivoko. Moj chlap napriklad sa aj vyjadril, aj si ma chce zobrat, ale ja to nechcem a on zas nenalieha, predstava svadby ma uplne desi, neviem, nemam k tomu vobec vstah a nikdy som nemala a dost ma odjakziva vytacalo ako sa mi kazdy snazil tvrdit, ze to ma prejde, ze sa urcite budem chciet vydat. Som rada, ze zijeme v spolocnosti, kde je to uz brane normalne, nie ako pred 20 rokmi by som asi bola za divnu. 🙂))
A nepovazujem manzelstvo vobec za divne, alebo nemoderne, len ja ho proste nechcem, to je cele 🙂

cenculinka
9. júl 2013

ja som 11 rokov vo vztahu a 3 roky vydata 🙂 rozdiel nejaky velky v tychto zivotoch nevidim🙂 som asi konzervativna, co sa rodiny tyka a skratka od vzdy som sa chcela vydat, ani na seknudu som nerozmyslala nad tym, ze si necham svoje priezvisko ani nic podobne, skratka svadbou sa pre nas zacala nova etapa v zivote - sme nova rodina. mala som prekrasnu svadbu na urade, spoluziacky mi recitovali basnicky, sobasil nas o rok starsi kamarat, nemam mamu, tak jej kamaratky ma odprevadzali (u nas su take zvyky), bolo tam vela smiechu aj slz, bol to skratka den, na ktory sa nikdy nezabudne a znamenal pre nas oboch velmi vela. zaciatok niecoho noveho, oficialneho, od toho dna ma muz vsade predstavil uz len ako svoju manzelku janku, nie toto je janka🙂 toto nikdy nezaziju ludia zijuci "nadivoko". 😀

wolfkris
9. júl 2013

ja zijem 4 roky s priatelom, ako pisete "na divoko" ...momentalne ani jeden z nas neciti potrebu skladat sluby pred nejakym fararom alebo pani uradnickou... podstatne pre nas je, ze sme si dali sluby navzajom medzi sebou...medzi 4 ocami 😉 nehovorim, ze sa to casom nemoze zmenit, ale ako horana pisala, uprednostnila by som inu formu ako klasicka kostolna a uradova... 😀

ela2710
9. júl 2013

nie som vydata, zatial nam to takto vyhovuje, ale urcite uvazujeme aj nad svadbou, ale nie v dohladnom case 🙂 inak co sa tyka priezviska, ja sa mojho nechcem vdzat ani po svadbe, a nase deti maju moje priezvisko, nechcela by som, aby som mala ja ine, kedze mama je s detmi vlastne ovela castejsie nez otec, a taktiez vselijake vybavovacky absolvuje skor mama 🙂

lujza123
9. júl 2013

Osobne mi vzdy svadba prisla ako maskarada pre pribuznych ...nikdy som sa vydavat nechcela, ani ked som mohla ani teraz ked nemozem
Na druhu stranu je to pravna a ekonomicka ochrana, hlavne pre toho kto taha za kratsi koniec ( vacsinou je to po ekonomickej stranke zena ktora je na materskej a stara sa o deti, menej pracuje, nevenuje sa kariere)
A samozrejme spolocnost (rodina, kamosi, kolegovia..) vnima manzelov a partnerov uplne odlisne...

zuzitko74
9. júl 2013

Som vydatá .

sharmana
9. júl 2013

Každý má svoje dôvody, čo mu vyhovuje. Ja nemám nič proti žitiu "bez papiera". Ak to niekomu vyhovuje, je to len a len jeho vec. Hlavné je, aby boli ludia k sebe milí, dobrí a nerobili iným zle a vychovávali deti slušne.
Mne vyhovuje manželstvo a to som s mojim manželom pred svadbou dlho nechodila, v podstate sme vhupli po 3 mesiacoch chodenia na dialku do spoločného bývania a po roku bola svadba. My sme to tak cítili. Sme manželmi 4 roky a len si pochvalujem. Určite je to aj o šťastí, na akého partnera človek natrafí, ale ja by som nechcela zakladať rodinu štýlom slobodnej matky, pokial by to okolnosti nevyžadovali.
Určite by mi vadilo, keby prídeme s partnerom do spoločnosti a on by ma predstavil ako svoju čo "frajerku" "ženu" "priateľku" (v prípade že by sme mali už deti samozrejme)? Možno ked má človek 25, 30 tak mu je to jedno, ale neskôr, napríklad 50 ročnej žene, by to už mohlo vadiť, nehovoriac, že sú aj spoločenské udalosti, kde sa predstavujú páry, alebo úradné žáležitosti, hocičo....
Preto ja som za manželstvo, ale musia to chcieť obidvaja, popravde, keby môj manžel sa vyhýbal manželstvu alebo sa mu do toho nechcelo, neviem, či by som ho vôbec chcela, pretože by mi tým akurát vyjadril, že chce zadné dvierka a vôbec nie je presvedčený o spoločnom živote 😒

emilia25
9. júl 2013

my sme s manzelom najprv spolu chodili za par mesiacov sme spolu zacali zit a o dva roky sme chceli babo a pocas tehotenstva sme sa zobrali takto presne sme to mali naplanovane a aj sme to tak urobili.a sme spolu uz 5 rockov v stastnom manzelstve.

dai
9. júl 2013

@mima4 s tymto suhlasim - teda s tym ze vaecsina zien si boji priznat ze sa chce vydat - mam take pary aj v svojom okoli - roky na divoko, aj zena hrdo hlasila naco papier... a potom zrazu aka stastna ked ju konecne poziadal priatel o ruku... proste aby to nevyznelo pred verejnostou blbo ze vlastne ich priatel sa neodvazi sa im zaviazat na cely zivot radsej budu hlasat tu myslienku - priznalo mi to viac bab po rozchode takychto mnohorocnych vztahov bez papiera - mnohokrat na moje prekvapenie ako dovod rozchodu uviedli ze ich priatel si ich nechcel vziat🙂 a pritom ako som pisala by sa bili do krvi ze oni ten papier nepotrebuju...

ja osobne som s mojim muzom chodila pokial som nechcela deti, nejak som to neriesila - bol to moj prvy vazny vztah - vedel ako do neho vstupujem, vedel ze pre mna ma vyznam len ak bude napredovat - co u mna logicky znamenalo rodinu - cize sobas a deti ... pre neho tiez toto strasne vela znamena, preto sme asi tak dlho s tym cakali...

beriem ale ze napr. rozvedene zeny sa uz inak na tento institut pozeraju - lebo bez tej dovery s ktorou do sobasa by mali obaja vstupovat oni uz asi nikdy do neho nevstupia - a tym vlastne aj straca ten institut ten moralny rozmer o ktorom som pisala... a uz je to potom naozaj len vec pravna - papier🙂 nic viac...

iconka
9. júl 2013

@evelynba presne 😉

mima4
9. júl 2013

@dai

ja osobne som nikdy nevnimala a ani nevnimam manzelstvo ako "papier"... take vnimanie povazujem za dosledok velkych vnutornych zraneni u cloveka alebo prejav egoizmus.

mima4
9. júl 2013

inak, mile damy, co tvrdite, ze ked ste vydate, je to len papier, mna by velmi zaujimalo, ako by ste sa tvarili, kebyze vasi manzelia vam podaju rozvodove papiere s tym "ale zlatko, je to len papier, ja ta predsa lubkam" 😉

Osobne si myslim, ze 98 % z vas by chytilo krasnu modro-zelenu farbu ....

iconka
9. júl 2013

Som toho nazoru, ze je to kazdeho osobna vec. Sama zijem s priatelom "nadivoko"uz siesty rok a vyhovuje mi to (byvame spolu od zaciatku, mame svoj vlastny byt). Keby bolo po jeho, tak som uz asi 4ty rok vydata, ale ja sa vydavat nechcem, nikdy som sa nechcela a myslim, ze toto sa nezmeni. Vlastne sme aj zasnubeni uz skoro 4roky (to sa tusim uz ani nerata, ked sme sa do roka nevzali, ci? 😀 On najskor chcel svadbu, aj vsetko, ale ja som mu to vysvetlila ako to beriem cele ja a on to uz tiez berie tak, ze nejaky papier nam ku stastiu nechyba. A urcite to nie je o zadnych dvierkach a pod., ako tu niektore pisali. Je to o tom, ze kazda sme ina a nie kazda tuzi po bielych satach (osobne sa mi biele saty nepacia) 😉

mimikas
9. júl 2013

pre mna bola svadba vzdy dolezita a moj muz o tom vedel od prvej chvile a aj napriek tomu ze on v tom case nebol za svadbu, spontanne ma poziadal o ruku a mali sme velmi peknu svadbu. Pre mna osobne je manzelstvo dolezite, hlavne koli detom, chcela som mat meno take iste ako moje deti a chcela som byt legalna manzelka mojho muza. Osobne si myslim ze manzelstvo je dolezite aj co sa tyka pravnych ukonov. Ja by som nevedela s niekym len tak zit neako dlhodobo aj s detmi, mne by urcite vadilo ze si ma moj partner nechce vziat a deklarovat ma ako partnerku svojho zivota a mala by som ine meno ako napr. deti.
Ale kazdy by mal zit v takom vstahu v ako je stastny, ak ani jeden nechce sobas tak je to potom zbytocne ho robit, dolezite je aby bola rodina stastna a panovala v nej rovnovaha a harmonia.
Sobas a manzelstvo je ale aj pravna ochrana zeny hlavne v tedy ked uz su tam deti a matka je na materskej dovolenke a hlavne ak by sa nedajboze jednemu z partnerov nieco stalo, partner nema pravo na dedicstvo, poskytovanie info atd.
Zase priznajme si, ktora z nas by nechcela vidiet toho svojho klacat na kolienku a ziadat nas o ruku a sluboat nam vecnu lasku 😅 😅

makeka
9. júl 2013

aj my žijeme na divoko 😉 už desiaty rok a zatiaľ nám to vyhovuje.máme spolu dieťa a všetko funguje tak ako má.nemáme zatial problém ani s ked niečo vybavujeme na úrade alebo podobne že nie sme manželia.v spoločnosti ho uvediem -toto je môj muž a hotovo a nech si každý myslí čo chce.nebudem sa vydávať ked sa nechcem alebo pre mienku spoločnosti.ved ako všetci vieme že manželstvo je jedna pevnosť a tý ktorý sú vonku chcú ísť dovnútra a tý ktorý sú vnútry chcú ísť von.my sme v strede a tak nám to vyhovuje... 🙂

marcelatje
9. júl 2013

Zaráža ma koľko žien si myslí že manželstvo je zárukou šťastného spolužitia 😨 😨 😨 😨
Každý človek má inú predstavu o šťastí preto ma udivuje ako si niekto dovoľuje vyjadrovať sa o partneroch žijúcich "na hromádke" ako o menejcennom druhu 😕
Taktiež považujem za klišé keď čítam že ste sa brali lebo ste kresťania a predtým ste spolu žili xy rokov 🙄 🙄 🙄 🙄 česť dinosaurom 😀 😀 😀 😀 😀 😀

maca_p
9. júl 2013

@mima4 kde si nasla tie statistiky o 95% rozchodovovosti partnerskych vztahov? skor si myslim, ze sa rozvadzaju manzelstva z väcsej miery a co je pre mna nepochopitelne, ako sa mozu rozvadzat ludia, ktori su zosobaseni v kostole. takemuto paru by som povolila striktne iba cirkevny rozvod, lebo nie je tu dovod na civilny, kedze manzelstvo bolo uzatvorene v kostole.

@dai nikdy som sa vydavat nechcela a ani sa nevydam. narodila som sa slobodna, so svoji menom a tak to zostane navzdy. ak by som chcela priezvisko po muzovi a po detch, tak sa to da za kolok vybavit oficialne aj bez sobasu. pre mna sobas, manzelstvo nema absolutne ziadnu vypovednu hodnotu a zvlast ked vidim okolo seba stale viac a viac ludi, ktori sa rozvadzaju.

zvlast ma tu zarazaju niektore nazory, ze ludia by sa mali sobasit, ze je to najlepsie pre rodinu, pre deti atd.... to kde ste na to prisli? ved kazdy nech zije tak, ako jemu samemu to vyhovuje. 😉