icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

zuzanockamt
9. júl 2013

@mima4 ja mam tych rockov trosku viac a stale uvazujem rovnako, sobas bol len z praktickych dovodov a vzdy to tak u mna ostane 🙂

sense
9. júl 2013

@mima4 s tymto nazorom tak celkovo nesuhlasim, ze zena sa chce vydat len sa boji priznat ze ju chlap nechce, mna moj poziadal dvakrat o ruku a dvakrat som odmietla ze papier nepotrebujem na to povedal len tolko ze tretikrat ma ziadat nebude, ze budem musiet poziadat ja jeho ak my zasnubenie stacit nebude....

adri266
9. júl 2013

@klincek ak si celebrita, tak sa da vybavit aj *iny* sobas...ale suhlasim s tym, co napisala @horana

som vydata, o svadbe som snivala od detstva, mali sme ju v kostole, lebo ja som veriaca, manzel nie /a nebol problem, ja som brala sviatost, on nie/...keby som mala noveho partnera, neviem, ci by som sa vydavala znova, zavisi od okolnosti...dcerka uz bude naveky mojho terajsieho manzela, ale ak by som mozno mala dieta s novym partnerom, mozno by sme sa vzali...predsa len, ako sa tu pise, je to urcita istota a zabezpeka, veci sa lepsie vybavuju, ak ste spolu...a chapem aj, preco homosexuali bojuju za legalizaciu manzelstiev.Oni vedia preco...

zitaje
9. júl 2013

@mima4 tak konecne sme sa na niecom zhodli 🙂 . S tymto uplne suhlasim: deti moze mat s x zenami, ale ZENU ma len jednu a s nou tvori rodinu.

mima4
9. júl 2013

@sense napisala som ze "vacsina zien" 🙂

A k tomu "papieru", chcela by som vidiet tie "fejsy" tu vydatych zien, co beru to ako "papier", keby im manzel oznamil, ze sa rozvadza s nimi, ale ze budu zit spolu nadalej ale nadivoko..a velmi ich lubi... Nič v zlom, nechcem byť škodoradostna, ale som toho nazoru, že 98 % z nich by "chytili farbu"...

Alebo ak je to len papier, tak pre slobodne zeny, co tu maju priatelov, keby im priatel oznamil, ze sa zeni s ich kamoskou, ale budu mat len papier, ale ostava pri nich, ich miluje, s kamoskou vlastne nic nema... ale ze z nejakych dovodov si ona chce s nim vybavit ten "papier"...

Viem, totalne magorske situacie 😀 berem.. ale myslim si, ze minimalne 90 % vztahov by po tychto krokoch skoncila a to len pre obycajny zdrap papiera, ktory nehovori o vztahu...o nicom...

mima4
9. júl 2013

@sense
Taktiez zo svojho okolia poznam velmi vela prpadov, pariky - zijuce na divoko aj 7-8 rokov, o svadbe - nepotrebujemeeee papieeeeeeeeer... po 8 rokoch sa rozisli a do 2 rokov obaja v manzelstve s inym clovekom 🙂 Velmi casty ukaz v sucasnosti...

zuzanockamt
9. júl 2013

@mima4 ja som to, co pises navrhla mojmu muzovi a veru nesuhlasil, len si tukal po cele 😀 ... nuz som ina, nevadi, nehambim sa za to 😀

sense
9. júl 2013

@mima4 mne keby povie chlap ze si ide brat kamosku tak by som mu popriala vela stastia, nakolko by mi taky chlap za to nestal , takisto ako len partnerstvo aj manzelstvo moze skoncit rozchodom /rozvodom, ide len o jedno v oboch pripadoch ak je laska a vzajomna dovera a vsetko okolo vztahu perfektne tak je jedno ci je sobas al. len partnerstvo, nielen vo vztahu odchadza napr. chlap za mladsou ale aj v manzelstve....a rozchodovost al. rozvodovost je myslim si umerne rovnaka, kdezto v partnerstve sa lahsie vysporiadava z majetkom ako pri rozvode kde zrazu nastavaju boje o majetok....

mima4
9. júl 2013

@zuzanockamt nie si ina, ides s dobou, to ja som ta nemoderna 😉

@sense ale preco by si mu popriala vela stastia, vsak by lubil teba, s tebou by zil v jednej domacnosti, o teba sa staral... s kamoskou by mal len "papier"??
Rozchodovost je diametralne vyssia. Bezne najdes pariky, co su bez manzelstva a maju male deticky, ale najst taketo pary, ktore su spolu 20 rokov, a maju deti aspon vo veku min. 10 rokov je velmi ojedinele. Minule sme to preberali s kolegynami, a max nieco v tom zmysle "mne kamoska hovorila, ze u nich je nejaky taky par...", cize neraz iba sprostredkovane informacie

zuzanockamt
9. júl 2013

@mima4 nejdem s dobou, idem podla seba - dost rozdiel 🙂

sense
9. júl 2013

@mima4 jednoducho, ked jeden clovek lubi druheho nechce mat ani len ten papier s niekym....a zrejme by to kamoska len ako papier nebrala a tam by uz asi problem bol....vidis ja zas poznam osobne vela parov kt. ziju bez sobasa a maju aj starsie deti, lenze myslim ze Slovensko v takychto veciach este stlae zmysla puritansky, len manzelia musia tvorit rodinu....

...mozno je rozchodovost vyssia, ale len preto ze kolko zien ostava v manzelstve len kvoli detom, kvoli majetkom, kvoli tomu aby ich susedia neohovorili, atd atd....a takisto x% zien sa vydava, len aby nahodou neostali same a lebo sa to patri, a x zien sa vydava tehotnych lebo hups nehoda a musime sa rychlo sobasit lebo co povie nato rodina a okolie.... a este kolko manzeliek trpi doma muza alkoholika, alebo dokonca tyrana, len preto ze pred bohom si slubili velku lasku, v dobrom aj vzlom a neviem ani ako to este pokracuje....

evelynba
9. júl 2013

jeeeezis, to sa ani neda citat co za riesenice tu niektore popisali. Nestaci sa vyjadrit kazda preco som vydata, nevydata a bodka? to treba hned posudzovat tie "druhe" lebo ony to maju urcite nafigu len o tom chuderky nevedia?
OMG, zeny, ved budme tolerantne obe strany, kazdy nech si hladi svojho, dolezite je zit v spokojnom vstahu a nie posudzovat niekoho ineho vstah zato ze oni ziju nadivoko a tym padom su nieco menej, alebo ze tamti su zobrati lebo su asi staromodni alebo co. 🙂
sak klud, nestaci vam byt spokojne same zo svojim zivotom a sposobom ktory ste si verim dobrovolne zvolili? 🙂
Aspon ja som si tak a som stastna s partnetrom a to je podstatne. Okolnosti sa menia cely zivot, neznamena to, ze tie, co su teraz slobodne sa neskor nevydaju z roznych popudov, pripadne tie vydate nemaju nikde vyryte do kamena, ze sa nerozvedu... tak na to hladte aj z tejto strany, nie sme proti sebe 🙂

mima4
9. júl 2013

@sense v urcitych veciach s tebou suhlasim. Ja ked som sa vydavala vsetci sa cudovali, preco tak skoro (mala som 25), mysleli si ze som tehotna (urcite... vydavala som sa ako panna 😉 ), alebo cakali ze do polroka otehotniem (vsak naco ine by som sa vydavala)... a my sme smanzelom im tvrdili, nebereme sa, ze sa musime, ale preto ze sa lubime a rozhodli sme sa spolu prezit cely zivot.
Ale pravdaze, akceptovala by som, kebyze sa moj drahy rozhodne pre zivot na divoko a popriala mu vela stastia do takeho zivota, ale nie so mnou... ale my sme s manzelom v tomto boli jednotni, este predtym ako sme zacali chodit, vedeli sme, ake mame predstavy o zivote, a ze nechceme mat volny vztah, ale chceme ist do manzelstva.

sense
9. júl 2013

@mima4 ale to tvoje presvedcenie o manzelstve ti nikto neberie, ty si chcela byt vydata tak si sa vydala, ja nevydata tak som sa nevydala a tak isto aj velmi vela inych paroch, vzdy zalezi na konkretnom pare a nie co si mysli okolie, teda pokial dotycny par nezije ako ovce a len to je dobre co robi stado,,,, 😉

marionetta
9. júl 2013

No ja som vydatá 11 rokov.Brali sme sa v dosť skorom veku,ja som mala 20 a 2 mesiace a muž mal 23.Mali sme úplne jasno v tom,že nechceme žiť len tak "na divoko" ako sa hovorí 🙂
Sme kresťania a to bol dôvod.Viem,že ani manželstvo ani kresťanstvo nie je zárukou šťastného života s niekým iným,ale nám je spolu dobre a pred týždňom sme oslavovali 17. výročie,čo sme spolu začali chodiť.
Len na doplnenie,syn sa nám narodil 9 mesiacov a 11 dní po svadbe,takže sme nemuseli,ale chceli 🙂

hajajanka
9. júl 2013

Manzelstvo z lasky 🙂
A mam ine priezvisko ako moj manzel a deti 🙂

dai
9. júl 2013

@evelynba ale ved sa nikto nehada ani neodsudzuje - normal diskusia - kazdy pise podla seba svoj nazor, pripadne co vidi v svojom okoli, co neznamena ze na 100% to tak musi byt...
ja osobne som za seba uz napisala ze myslim ze to partnerstvo, manzelstvo vyjde kde je vola ho udrzat - ta vola vaecsinou prameni z nejakeho zavaezku ( hlavne teda ked odznie zamilovanost a manzelstvo/partnerstvo preziva nejaku hlboku krizu - ktora navstivi podla mna kazdy , aj ten naj naj idealnejsi, zamilovanejsi par ) - ci su ten zavaezok deti, spolocny majetok alebo manzelstvo je asi u ludi ine... ja za seba som pisala ze u nas je to institut manzelstva ktory jednoducho nevnimame len ako papier a tym padom ma pre nas aj iny, hlbsi zmysel ako len papier a potom samozrejme deti... majetok ako dovod odmietam... v nasom pripade😉
tiez si myslim ze zeny ktore vnimaju manzelstvo ako garanciu zivota do smrti su trosku naivnu - ja tu garanciu vidim skor v nasom vnutornom presvedceni a moralnom zavaezku ktory sme si dali... samozrejme ze veci sa menia a zmenit sa mozu - tazko povedat co bude zajtra, nieto co bude o 10 rokov... fakt ale je ze vidim to co tu napisala @mima4 - moj brat sa rozisiel po 8mych rokoch vztahu nadivoko - cely cas tvrdili ze im to vyhovuje obom - potom zrazu rozchod lebo asi to jednej strane nevyhovovalo... detto nasi prvy spolubyvajuci po vyske - par ktory bol spolu 12 rokov - muz sa nechcel viazat, ona tvrdila ze je to ok - rozisla sa s nim nakoniec ona lebo uz chcela svadbu - on nie... ozenil sa o pol roka s inou s ktorou cakal dieta - ziju velmi skarede manzelstvo ale v nom zotrvavaju kvoli malej - je to dobre? zle? tazko posudit, v kazdom pripade viem ze keby neboli vzaty tak uz spolu nie su...
a takychto pripadov mam viac - parik - nas ideal zo strednej - 15 rokov spolu nadivoko - vysmiato, papier nepotrebuju - potom sa rozisli - vsetci sme si mysleli ze ona chcela slobodu ( vzdy bola taka slobodna duchom ) - nakoniec pri flaske vina vyplynulo ze ona chcela viac a rozisiel sa s nou kvoli tomu on
fakt je ze v tychto vztahoch nastastie neboli deti - mozno keby boli tak su este vsetci spolu - to neviem...

padla tu aj otazka ci je lepsie zit v nefunkcnom manzelstve alebo funkcnom partnerstve - ja som za funkcne partnerstvo pokial ide naozaj o patologicke manzelstvo - ked muz zenu bije, ci deti, je nasilny - tam je moja hranica... ale ked napr. zacne pit, treba mu asi skusit pomoct - ak to nefunguje potom to treba asi uz riesit inak... ale stale si myslim ze obycajne krizy sa zvladaju lepsie v manzelstve ako v partnerstve - pokial ted manzelstvo vzniklo na zaklade vnutorneho zavaezku partnerov a nielen ako papier kvoli majetku a spolocnemu priezvisku - takyto papier nema ani pre mna ziaden vyznam:_(

lujza123
9. júl 2013

jaaaaj sa to tu riesi stale..
Myslim si ze partnerstvo/manzelstvo zrejme v tej vztahovej hladine moze byt rovnako silne a trvale...tam ten papier je /nieje dolezity (ani u jednych ani u druhych ked su s tym stotozneny)....tu je to vyrovnane

Ine je to ohladom pravnej stranky, tam maju manzelia jednoznacne navrch, pretoze su chraneny zakonom. Tie zakony su pre nich a maju im pomahat. Partner je z pohladu zakona cudzi clovek, manzel ten najblizsi...
Mnohy ludia zijuci nadivoko ako to tu pisete si fakt neuvedomuju tie komplikacie napriklad pri rozchode alebo smrti. Ja som sa vzdy z manzelstiev vysmievala ze naco ale teraz nahovaram vsetky kamosky co maju deti ale len partnerov aby sa vzali...budu tym chranit nielen seba ale aj deti..

evelynba
9. júl 2013

@lujza123 mas dobry point, len treba brat aj v uvahu, ze taky rozvod je tiez poriadna komplikacia a u niektorych zien, ktore maju povedzme svoj byt a partner byva teoreticky u nich a nezaraba viac- co je podla mna a v mojich kruhoch celkom bezne, tak ani tento argument nie je validny, hoci uznavam, ze je to v mensine. Just saying ze aj take partnerstva su. 🙂 a to neznamena, ze ten chlap je chudacik co nevie zarobit (ved to predsa rovnopravne nehovorime ani o zenach) len skratka zena robi v segmente ktory vynasa viac- nesuvisi to nijak s odbornostou ani vzdelanim 🙂 Su to len peniaze 🙂

ninalondon
9. júl 2013

Nepotrebujem mat papier alebo pred niekym dokazovat ked s niekym chcem zit.Brali sme sa pred 2 mesiacmi len koli malemu co je na ceste kedze som chcela aby dieta malo len otcovo priezvysko.Viem ze je moderna doba ale v porodnici a na matrike ta beru inak ked ste manzelia a inak ako "len" par.Potvrdilo mi to viacero ludi. Takze svadba len koli detom.🙂

alchemilkazltozelena
9. júl 2013

my sme spolu 3 roky z toho rok spolu byvame...nie sme este manzelia, ale urcite nimi budeme a to myslim ze na bud.rok...tesim sa na to, myslim na svadbu, a som rada ze sme si spoluzitie vyskusali este pred manzelstvom...tych ktori sa vezmu bez toho aby spolu byvali "obdivujem a cudujem sa im" nevedia totiz do coho idu...a este su aj taki co sa vezmu a byvaju s rodicmi....proste uzas...nikdy by som takto nezila...verim ze coskoro k nam pribudne nasa mala laska, ktora bude mat take priezvisko ako my dvaja 🙂 takze tolko z mojej strany nazor na tuto temu...a este tolko ze urcite by som sa nevydavala s velkym bruchom a este dokonca k tomu aj zavoj....to je na smiech...ked uz tak by vyslo ze by som otehotnela pred svadbou tak by sme sa vzali napr. o rok, a male by nam bolo na svadbe 🙂 ale urcite sa narychlo brat len preto ze som tehotna je blud...

tatko_bebe
9. júl 2013

zijeme na divoko uz 11rokov a no problem

mima4
9. júl 2013

@alchemilkazltozelena my sme sa vzali bez toho aby sme spolu byvali 🙂 .. po dvoch rokov chodenia...

jabadaba
9. júl 2013

@dai ..."padla tu aj otazka ci je lepsie zit v nefunkcnom manzelstve alebo funkcnom partnerstve..."

tato otazka je mimo lebo zivot a ani vztahy nie su cierno biele a ziadne alebo neexistuje. Tak ako moze byt nefunkcne manzelstvo, tak rovnako nefunkcny moze byt zvazok na volno. A ak v takom niekto zije, jeho problem ci hlupost. Povacsine ludia zotrvavaju v nefungujucich zvazkoch zo zvyku a stereotypu. Uz su jednoducho lenivi a neschopni dat si namahu a hladat vhodnejsi vztah. Casto preslapuju na mieste kym nepridu deti a uz to nie je take jednoduche.

Rovnako nemozem suhlasit s tymi otrepanymi vyhlaseniami, ze kazda zena od detsva sniva o svadbe. Nie, nie je to tak. A ak je, potom je to sen velmi naivny a prevazne o satach ako o pochopeni o com vobec svadba a s nou spojene manzelstvo su.

Ja som vydata a nemenila by som. Manzelstvo bol pre mna dalsi krok vo vztahu. A nesnivala som o nej odmalicka ani som nebrala kazdu prilezitost na svadbu co prisla. A prisla nejedna. 😉 Musel prist ten spravny okamih a ten spravny partner. A o tom to je. O partnerovi, na ktorom stoji a pada vsetko. Potom clovek nama ziaden mindrak zo zavazku manzelstva ani z aktu, ktory k nemu vedie.

Este k tej tuzbe zien vydavat sa - stretla som sa viackrat s vyjadrenim druziek, ze by rady mali svadbu a manzelstvo. Ale priatel nechce tak zotrvavaju vo vztahu aj tak. Napriek svojim predstavam. To je co za pokrytectvo? Najma teda voci sebe samej? Konam v rozpore s tym co chcem a cakam od zivota? Nie je to divne? A tu sme zas pri tom zvyku, z ktoreho niekto zostane vo vztahu, hoci mu nevyhovuje. A mat vztah len zo zvyku a rutiny je asi to najhorsie co moze byt. 😝

jabadaba
9. júl 2013

@mima4 detto. Tiez sme spolu nebyvali. Ak neratam dva mesiace spolocneho byvania, ked uz sme organizovali svadbu. Ja by som ani spolocne s priatelom nebyvala. Ee...kazdy do svojho.

jabadaba
9. júl 2013

@ninalondon no vidis, opat divny postoj. Manzelstvo je o dokazovani inym??? Brali ste sa len kvoli dietatu? No Ty nasa hrdinka. Ale ste sa obetovali....

dai
9. júl 2013

@jabadaba jasne ze ciernobiele veci neexistuju - ale v tom komente som si dovolila porovnavat ciernobielo🙂 proste funkcny vztah s detmi alebo patologicke manzelstvo - vtedy jednoznacne by som brala ten vztah...vyhlasujem to ako clovek co svoju vlastnu babku prinutil v starobe sa rozviest s clovekom ktory ju cely zivot bil - proste toto nie - rozvod jej schvalil aj biskup - inak by to asi nedala...
tiez som o svadbe nesnivala - celkovo som bola velmi chlapcensky typ a o svadbe som ja uvazovala len pri jednom jedinom muzovi - pri svojom manzelovi... a ako ty pises - ja som svadbu tiez videla ako logicke pokracovanie nasho vztahu, akysi upgrade pred ludmi aj pred bohom, prehlbenie, potvrdenie, ze ten clovek je moj pred celym svetom... neviem ako to viac popisat - isla som v satach ktore mi prve sadli, takze o satach to urcite nebolo🙂
my sme spolu napriklad zili ale hlavne preto lebo to bolo ekonomicky vyhodne, kedze sme zostali v cudzom meste obaja sami tak by bolo divne aby sme si drahy podnajom kazdy hladali zvlast... Keby si ma moj muz odmietol vziat, pripadne by to nebral tak ako ja tak by som s nim urcite nemala deti a vo vztahu popri detom nezostavala ( k detom by bez sobasa u nas urcite nedoslo😉 )
na druhej strane beriem vsetkych ktori sa rozhodli zit len v partnerstve - nemyslim tym len nejake ponizovanie toho vztahu alebo tak - jednoducho pre mna by to bolo LEN, pre inych nemusi... na tuto vec sa zial dokazem pozerat len subjektivne - asi ako kazdy...

albao
9. júl 2013

ZIjem v partnerstve, mame 2 deti ... a preco? Lebo v mojom veku je uz polovica kamosiek aj rozvedenych ... v mojich ociach je status "vydata/zenaty" totalne degradovane, takze obaja v tom nevidime zmysel. Mozno sa raz vezmeme, ale teraz mame ine starosti ako sa zapodievat niecim, co v nasich ociach nema hodnotu. Skor naopak, mame v okoli mnozstvo stabilnch dlhotrvajucich partnerstiev, takze by som to zhrnula, ze kvoli zivotnej skusenosti?

reklamka
9. júl 2013

Ja mam len pripomienku k slovam druh/druzka. Podla mna su to hnusne slova. 😀 Uz len kvoli tomu som si chcela toho svojho zobrat.

maznacik007
9. júl 2013

ako sa potom riesi v partnerstve majetok .... kedze nemate BSM ... dajme tomu ze je byt len partnerov ale vy tam zijete aj s detmi ... a co ked sa rozidete ... a naja ak sa o deti stara viac zena ... a muz robi karieru ... ako sa to potom riesi .. netaha ta zena za kratsi povraz ... ked je len partnerka ...