icon

Máte problémy so svokrami po narodení deti?

12. máj 2020

Ahojte,ani neviem ako zacat..chcela by som vediet ako to mate so svojimi svokrami vy po narodeni deti? Problem je,ze moja si velmi narokuje na nasu dceru a akonahle jej poviem,ze sa mi nepaci ked nieco s nou robi tak sa hned urazi. Vobec ma nerespektuje a ani sa o mna nezaujima,nepomahala mi ani pred porodom ani po porode. Odkedy som doma z porodnice si pride na kavicku a akoby sa pohrat s vnuckou. Som z nej psychicky unavena a som stastna,ked odide a najblizsie dni mam od nej pokoj.

kocurikpupcek
13. máj 2020

A preco tam teda s nou sedíš. Vidis, este ma z teba srandu,ze ti vcely uleteli a mlieko udiera.Tak skús neupiect a nečakať ju. Zavri sa do izby, lebo veď potrebuješ dospat.A oddychuj. Bez vycitiek.A keď sa dovali, tak nech sa je venuje jej syn. Ty s kludom Anglicana, jej povedz...sory baby, ale som vyflusnuta potrebovala som dospat.Neboj, časom jej to dôjde.Pripadne sa opyta sama,ze kedy cez víkend ma dôjsť. Teda mozno

lussy37
Autor odpoveď zmazal
mogaa
13. máj 2020

No si pre ňu v podstate cudzí človek , len nevesta jej syna - nič viac nič menej....Na druhej strane chápem aj ju že príde keď je doma aj jej syn , hlavne keď si nemáte čo povedať a nemáte sa v láske....Nuž žiadne vypekanie, ponúknuť kávu a muž ak chce nech kúpi 3-4zákusky ku káve a hotovo.....prípadne muža vystrojiť s dieťaťom na 2hodinky ku svokre a ty si pospi - jednoduché, len treba povedať som unavená, potrebujem si oddýchnuť - stačí keď to povieš mužovi - môže zobrať dieťa a ísť s ní na 2hodinky k svokre alebo zavolať svokre nech dnes nechodí...ale nikto nie je v tvojej koži aby vedel ako sa cítiš a ako veľmi si unavená....svokra keď príde vidí len zdutú nevestu bez nálady, ty sa cítiš ako unavený zbitý pes čo pri nej musí ešte vysedávať miesto aby si si pospala a muž ten je niekde v strede....treba povedať mužovi som unavená zober dieťa k mame alebo aspom kúp 3-4zkusky a nech príde neskôr keď si pospím.....nie je na vine svokra že chodí v nevhodnom čase, treba jej povedať že ak chce prísť nech príde doobeda alebo navečer a vybavené.....ona je pre teba tiež cudzí človek a preto ti jej chovanie tak prekáža, lebo mame môžeš povedať dnes nechoď potrebuje si pospať a prídem k tebe na kávu ja niekedy cez týždeň....

autor
13. máj 2020

@mogaa mas pravdu v tom,ze sa s nou neviem otvorene porozpravat a tam to asi cele prameni a moj muz to nevie tiez,tak preto je to v takom stave ako to je. S tym terminom navstev sme to uz skusali,chceli sme aby chodila doobeda,vtedy som aj ja aj dieta este ako tak v pohode,ale urazila sa,ze jej diktujeme kedy ma chodit.

nairia
13. máj 2020

@mogaa prepac, s vacsinou prispevku suhlasim a vystihla si to... ale neda mi - to, ze su pre seba cudzi ludia v podstate, to znamena, ze sa nakvartirujem bez rozmyslu? alebo ze chodim ako to mne vyhovuje bez ohladu na to, ze je tu zena, ktora tot nedavno porodila a asi potrebuju trosku casu, kym sa utrasu s dietatom? toto je podla mna absolutne argument mimo a ako zena a matka by mala mat ona pochopenie tiez, ale zaroven aj respektovat, ze je to ich domacnost, ich sukromie a ich zivot... a v tomto pripade cudzi-necudzi, toto sa nerobi... svojim nie a cudzim uz duplom nie...
chyba je v komunikacii oboch stran, ale keby su ludia, ktori maju zasady slusneho spravania v sebe, tak by sa taketo podla mna uplne banalne veci absolutne nemuseli riesit...

kocurikpupcek
13. máj 2020

Praveze robis vsetko najlepsie ako vies. A na reci,ze nemas navarene, pozehlene, dlazka sa neleskne...ti poviem zabudol vol,ze telatom bol.
Všetko bude časom. Na systém postupne prídeš.Len si nedaj nahovoriť,ze si neschopna. Ja som tým rečiam od svokry veru pomaly aj uverila. Teraz keď čakáme tretie, ja jednoducho viem,ze to zvládnem aj bez nej.Sice bez ligotavej dlazky ale aspoň kľud od jej zakerností.

nairia
13. máj 2020

a skusali ste jej snahu o navstevu ignorovat? napr. - "pridte v doobednajsich hodinach, vtedy nam to naj vyhovuje..." ona pride inokedy - neotvaram, nedviham telefon/ slusne ju (manzel) vypoklonkuje od dveri s vetou "mami sorry, ale teraz nie je vhodny cas, hovoril som ti, prid doobeda, ahoj"

danielita18
13. máj 2020

Ja ta uplne chapem a tie kravy čo tu mudruju si nevšímaj,ja som bola po cisarskom,bolesti,unavená bola som rada ked malý spal a nevrieskal od bolesti ked mal koliky deň noc a svokra sa dovalila bez ohlasenia cakala ze budem lietat okolo nej,maly si kludne lezal ja som dovarala a chcela som aby sme sa najedli a ona si ho zoberie na ruky a rozrušila ho a ked sme mali ist jest tak ho položila a ona sa v klude najedla a jasne ze maly zacal hulakat lebo sa chcel nosit takze ja som musela maleho zobrat a utisit ho a ja vyhladovana vycerpana ale svokra spokijna s plnym bruchom,tak som jej to vtedy vysvetlila a co si myslim,jasne ze odvtedy urazena ale jej vec a mne tiez nikdy nepomohla,nikdy ju nenapadlo zobrat maleho von povozit v kociku,ze mam je ho doviest 35km k nej nechat jej ho a potom sa vratit no krava a takych pribehov so svokrou je vela a urobila som si o nej obraz hlavne po porode

maminuska
13. máj 2020

tak ale problémy si robíš sama a zbytočné . Cez týždeň teda k vám nechodí lebo nemá čas, a cez víkend príde na chvíľu , kúp niečo na stol a nepeč. Choď si ľahnút, jednoducho povedz že si strašne unavená a je.
na druhej strane očakávať od svokry že ti donesie občas navarené nie je v poriadku . Nemať očakávania je tá najlepšia cesta. Kde je v tom tvoja mama a tvoj manžel ? Od nich pomoc neočakávaš ?
Mnohé z vás si tu zbytočne komplikujú život riešením somarín , čo svokra povedala akoto povedala, čo urobila a prečo to urobila , by ma šľahlo keby som toto ja mala riešiť pri počte mojich detí . Popravde ja som porodila 5 krát a nikto mi nedoniesol domov ani len polievku , ani svokra a ani mama . Nikdy ma to nenapadlo riešiť , alebo sa nejak nad tým pozastavovať. A keď prišlo pozrieť malé , čím dlhšie ho mali na rukách alebo sa hrali s ostatnými deťmi tak tým som bola radšej. ONo postavenie svokier je nesmierne ťažké , chceš pomôcť zle je lebo tým dávaš najavo že je nevesta neschopná ,chodíš minimálne aby mali mladí súkromie = nezaujímaš sa , dlhšie má dieťa na rukách .. už ho kradne , mnohé si zbytočne komplikujete život aj vzťahy v rodine a ten kto najviac v tomto trojuholníku trpí je muž.

daganov
13. máj 2020

@maminuska napísala si to úplne dokonale!!!!!👍

dkethe
13. máj 2020

Svokram drbne po narodeni vnucat. My sme mali super vztahy do onoho okamihu. U nas pomohlo jedine nastavit mantinely v intenzite stretavania. Oni by sice chceli kazdy den, ja zase ich som schopna zniest max raz za tyzden. Mas 6nedelie, je karantena, vobec ziadne navstevy ani prijimat nemas. Takze ich stopni a mas na isty cas po probleme

daganov
13. máj 2020

nevšimla som si, že by ťa niekto označil ako neschopnú, len nám chýba v tvojich príspevkoch pomoc najmä od tvojho manžela a potom možno od mamy, ak teda nebýva ďaleko. Každá z nás tým prešla, aj keď jedna mala dieťatko pokojnejšie, iná nie. Ja som ti písala, že variť, keď príde manžel, nech nech sa zatiaľ venuje dieťaťu on. A zase pri takom drobcovi by som sa nehrala s náročnými jedlami.

autor
13. máj 2020

@daganov mama je daleko,zostali sme byvat blizko svokrovcov,lebo moj muz tvrdil,ze nam budu pomahat. Ako teraz zistujem,ze to si myslel len on,ale oni maju iny nazor. Chyba podla mna nastala medzi mojim muzom a jeho rodinou. A varim po veceroch,moj muz byva dlho v praci. Pre nas ako rodinu je jediny cas kedy mozeme byt spolu vikend. A suhlasim s @maminuska ze najhorsie v tomto bolo mat ocakavania a tiez som chcela byt dobra na vsetkych a sama som si uskodila. Uz nebudem nic ocakavat a budem robit tak,aby mne bolo dobre.

autor
13. máj 2020

@nairia uf moj muz by v prvom rade toto nedokazal urobit a povedat a v druhom rade by sa urazila tak ze by nas ohovorila po celom okoli a uz nikdy by s nami neprehovorila.

kocurikpupcek
13. máj 2020

@maminuska hmmm, chces povedat ze by si neriesila keby,ze s tebou svokra zameta,nerespektuje ta, kyda na teba? Nechat to tak a byt stastna, ze k tebe chodi, lebo pohojda dieta? Keby že ju máš 1-2 týždne za zadkom lebo je cezpolna....riesila by si.Ver mi.

nairia
13. máj 2020

je to smutne, ja viem, ze co som napisala je drze, ale ked niektori ludia su v tomto ozaj zadubeni a inak ako im splechnut do tvare krutu realitu, to nejde... no zle je, ze byvate prilis blizko, nerozmyslala si nad tym, zeby si nacas isla k svojim rodicom? neviem, ci uz s babatkom mozes cestovat, ale teraz mozno len to nejako pretrpiet, povedat muzovi, a ked sa bude dat, tak na par tyzdnov ist k svojim...

maminuska
13. máj 2020

@kocurikpupcek neriešila, pretože so mnou by svokra nezametala, existuje také niečo ako asertivita a pokojné povedanie NIE. A o akom rešpektovaní hovoríš ? Čo má tá svokra rešpektovať? Čo ešte majú tie svokry urobiť aby bolo dobre ?A čo sa týka kydania, však nech si kydá . A svokru mám cezpoľnu až Čiech a každý druhý - tretí mesiac ju mám u seba na jeden - dva týždne.

daganov
13. máj 2020

neviem prečo by vám mali svokrovci pomáhať, neviem sa ani predstaviť, že v čom. Ste dvaja dospelí ľudia a máte len jedno dieťatko. Na systém postupne nabehneš, naučíš sa niečo porobiť aj s dieťatkom v šatke a pod. Neštve sa skôr to, že si pripadáš nemožná pri svokre? Ale na to by som sa vykašlala, nikto sa mamou nenarodil, všetky sme sa to učili za pochodu. Keď ste cez víkend spolu, navar v nedeľu aj na pondelok, cez týždeň už len rýchlovky, aj keď sem tam objednáš jedlo a vybavené.

daganov
13. máj 2020

@kocurikpupcek ani som mnou by svokra nezametala. Či by na mňa kydala, by mi bolo srdečne jedno, svokru za zadkom som pár mesiacov mala, ale mám na jednej strane šťastie na úžasnú svokru a na druhej by som jej nedovolila, aby sa mi montovala do výchovy, domácnosti a pod.

mogaa
13. máj 2020

@nairia ja netvrdím že svokra je v tom nevinne, ale podiel viny za danú situáciu je na oboch stranách ....ja by som to nechala na mužovi nech si s ňou pohovorí - od neho lepšie znesie aj kritiku alebo vysvetlenie ako od nevesty....ak chodieva v sobotu poobede alebo v nedeľu poobede, normálne poviem mužovi nech ide s dieťaťom k svokre alebo nech jej zavolá či nemôže poobede zobrať malého von - že si potrebujeme oddýchnuť...hotovo, normálna vec...od syna to zoberie normálne, stačí že povie že malý bol celú noc hore a sú nevyspatý, potrebujú si oddýchnuť....a určite by som každý víkend nevypekala len kvôli svokre lebo má prísť na návštevu a aj kávu môže urobiť muž.....

nairia
13. máj 2020

@mogaa to urcite ano, s tym suhlasim... skor som reagovala na to, ze svokra si tam chodi ako jej to vyhovuje... inak som nikde nezachytila (mozno som to prehliadla), zeby sa autorka stazovala, ze niekto od nej caka vypekanie a vyvaranie a upratovanie atd... trapi ju, ze pocas tehotenstva ju mala na salame a teraz je tam pecena-varena a nerespektuje ziadost, aby chodila v case, ked to vyhovuje rodicom a este sa aj urazi, ak jej to nesedi do planu... rozhodne som za, ze tu musi nastupit manzel a vyriesit to...

kocurikpupcek
13. máj 2020

@maminuska ze ja o taky vztah s nou potom nestojim. Rešpektovanie myslím, aby prestala sa navažať, povyšenecky sa správať, a sedieť v kresle týždeň u nás ako odutá Maria Terezia. Asertivne jej viem povedat, dokonca s humorom jej povedat,nie drzo, napriek tomu do mna skoci. Ponizi ma. Ako halo kde sme.Co je veľa to je veľa aj na koňa. Sorry ale toto nie. A to som jej s kludom povedala. Berie mi to energiu. A pchat sa jej nebudem. Pochopila som,ze ja budem stale pre nu cudzia.Zjavne potrebuje ma porovnávať so svojou dcérou. Tak nech. Ma asi nejaký problém. Čo už.🤷‍♀️

daganov
13. máj 2020

problém nenastal medzi mužom a svokrovcami, možno ty to vidíš tak, že sľúbili, že vám pomôžu a teraz sa to nedeje, problém je možno len v tom, že muž nedokáže svojej mame povedať to, čo ty jej povedať nechceš, zo strachu, aby sa neurazila. Písala si, že v tej nemocnici, iba pozeral a nič, tam mal zasiahnuť. Tak isto, keď k vám svokra príde cez víkend a ty si potrebuješ oddýchnuť, kľudne oddychuj, nechaj ju so synom. Privítaj ju a normálne jej povedz, že si vyčerpaná, lebo si celú noc nespala a ideš si oddýchnuť. Bodka. Nepeč, nakúp sladké slané somariny do zásoby a vybavené. Vypekať budeš, keď bude dieťa väčšie. A nech ťa ani nenapadne tváriť sa za to previnilo. Na prvom mieste musíš byť v pohode ty, lebo tvoje dieťatko to vycíti, všetko ostatné je vedľajšie.

stelahalasova
13. máj 2020

Teraz je babo male, tak je to cele este divne, kazdy si potrebuje zvyknut, nabehnut na svoj system. To vytrhnutie z ruk nechapem. Ak k nam niekto dosiel(domov alb do porodnice), tak moje deti si tiez vzali popestovat na ruky a ja som im v tom nebranila. Ale skuste sa vzit aj do situacie babicky, ktorej sa narodilo vnuca. Ona si uz nepamata tie prebdene noci atd...No ja verim, ze ked bude mat male napr. 2 roky a ty budes potrebovat vybavit pre seba lekara, nieco na urade a pod. babka urcite pomoze, postrazi. Ja svokrovcov nemam, ani otca, vnucat sa nedozili, a druha babka pracuje, plus jedno dietatko ma aj zdrav problemy. A manzelovi je strasne luto, ze jeho rodicia nikdy neuvidia svoje deti. Tak aj z tejto stranky sa na to pozrite. A ak su navstevy pravidelne, nepiekla by som, nieco by som kupila v potravinach. A ak su dlhe, pomedzi to by som zahlasila napr: doprala mi pracka, idem vyvesat, postrážili by ste male? Nech si aj babka zvyka, ze nema byt na pritaz ale aj pomoct trochu. No a ty by si mala prestat brat svokru ako navstevu ale skor ako clena rodiny.... varenie atd, to sa naucis casom rychle jedla, s malym na rukach, v nosici, v kociku, kresielku... prajem pevne nervy, nepokazit si vztahy ale mozno nieco naznacit a pod. A hlavne nerobit dramu tam, kde nie je...toto nie su skutočne problemy.

autor
13. máj 2020

@daganov mas pravdu,on ani nepipne a to preto,ze cokolvek a akokolvek jej povie tak ona sa urazi a potom sa tazko nieco riesi. Samozrejme nakoniec som ja chyba,lebo on a jeho mamicka su pohnevani.

alchemilkazltozelena
13. máj 2020

Po precitani komentarov "mi neda" nazapojit sa...
No tak vacsina z vas su tu same hrdinky, ktorym v zivote svokra nedoniesla nic navarene, ani ste to nikdy necakali, ani to nepotrebujete, a ak by aj k tomu doslo, tak dotycnu vyhodite von oknom 🤣
Odveci.. takze k veci.. jasne ze dobre padne akakolvek pomoc ci uz od svokry alebo mamy, aj v podobe jedla, nevidim na tom nic zle, prave naopak.. prisla som z porodnice a cakal nas obed pre vsetkych, stacilo len zohriat.... urcite je toto lepsia a vacsia pomoc ako sadnut si do obyvacky a ocumovat novorodenca 3 hodiny a hikat nad nim, zatial co zena po porode by asi podla niektorych mala byt z toho happy 🤦‍♀️

maminuska
13. máj 2020

@kocurikpupcek problém je že si takéto veci pripúštaš, ako sedí , ako pozerá ..však nech sedí , nech je odutá . A poníži ťa len to čo si pripustíš . Ty o vzťah nestojíš , svokra o vzťah nestojí ..tam len konverzácia o počasí a je .
@alchemilkazltozelena nikto nenapísal že by sme svokru vyhodili oknom , ale čakať že niekto príde s navareným jedlom a riešiť to ako jej prehrešok je mimo . Žena po pôrode je možno citlivejšia ale nie je žiadny chránený druh, teda aspoň ja som sa tak necítila.

kocurikpupcek
13. máj 2020

@maminuska presne tak, iba formálny vzťah, otázky o počasí, prípadne sa spýtať na jej zdravie.Nerobit z nej druhu mamu či kamošku. Asi je to o tých očakávaniach. Bola chyba aj vo mne,ze som ich vôbec mala...ma to mrzi, že som hneď si neurobila odstup. A takto sa popalila.

mogaa
13. máj 2020

@nairia nie autorka písala že svokra by jej občas mohla priniesť navarený obed a nie sa nechať obskakovať keď príde na návštevu....ja si stále myslím že návšteva je návšteva a urobiť kávu zase nie je také náročné, to že autorka pre svokru vypeká - to si robí robotu len sama a za to viniť svokru nemôže....veď svokra jej nekáže vypekať , potom jasne že je unavená, vyflusnutá a ešte namrzená že musí sedieť pri svokre....

daganov
13. máj 2020

@alchemilkazltozelena vôbec sa za hrdinku nepovažujem, navarené mi svokra asi nepriniesla v živote nič, aspoň si nepamätám, napečené určite áno, tak isto ja jej. Pred rokmi sme to mali tak, že pred Vianocami napiekla ona 5-6 druhov, ja 5-6 druhov, ona dala polovicu mne, ja polovicu jej. To je o dohode, ale nie o očakávaní. Nikde som ani nepísala, že by som ju vyhodila von oknom, ja ju zbožňujem a veľmi si ju vážim. Sú svokry, ktoré fakt len držať čo najďalej od seba, ale tie sú skutočne v menšine. S ostatnými sa dá podľa mňa koľko toľko dohodnúť. Ak by som mala svokru, ktorá sa uráža, mňa by to netrápilo. Nech je urazená, to je jej rozhodnutie. Vždy by som sa k nej chovala slušne, zdvorilo, ale nenechala by som sa ňou buzerovať, ani si od nej diktovať život. A že by sa napriek tomu urazila, by mi bolo srdečne jedno, lebo by to bolo len preto, že si nepresadila svoje.