icon

Máte problémy so svokrami po narodení deti?

12. máj 2020

Ahojte,ani neviem ako zacat..chcela by som vediet ako to mate so svojimi svokrami vy po narodeni deti? Problem je,ze moja si velmi narokuje na nasu dceru a akonahle jej poviem,ze sa mi nepaci ked nieco s nou robi tak sa hned urazi. Vobec ma nerespektuje a ani sa o mna nezaujima,nepomahala mi ani pred porodom ani po porode. Odkedy som doma z porodnice si pride na kavicku a akoby sa pohrat s vnuckou. Som z nej psychicky unavena a som stastna,ked odide a najblizsie dni mam od nej pokoj.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
mogaa
12. máj 2020

Tak skôr myslím že chyba je v tebe....Očakávať od svokry že ti prinesie navarený obed....no dievča v dobrom -mala by si sa zobudiť.....a uvedom si že dieťa nie je tvoj majetok a ak ho niekto ľúbi neznamená to že ti ho chce ukradnúť.....a dobré rady - no tých sa ešte napočúvaš stovky a nielen od svokry ale od celého okolia, každý má potrebu ti poradiť - tak to jednoducho pri bábätkách je.....svokra to nemyslí zle, chce len poradiť(rovnako ako tvoja mama alebo sestra či kamarátka), ty ich rady buď ber alebo jedným uchom dnu a druhým von....

janinah
12. máj 2020

Preháňaš...porozmýšľaj,či v tom chceš pokračovať....zobrala si si nielen muža,ale aj jeho rodinu a prispôsobiť sa treba.A anoi sa nepriznávaj,že nemáš čas navariť,babetko je ešte maličké,veľa spí,čo budeš robiť až začne chodiť,loziť,zuby pôjdu a možno už budeš tehotná s druhým? lepšie si zmenežuj svoj čas a režim dňa.

aylinn
12. máj 2020

@daganov no tak ja u mojej robim otroka vkuse aj keby som bola bez hlavy a na nositkach tak musim robit😂 lebo nechape ani to ze som 2 tyzdne pred porodom😂 a tiez vsetko kritizuje 🙄😂 a stara sa. Ale samozrejme verim ze su aj super svokry 🙂 moja neni zla nemysli to zle, len trosku nechapava niekedy

daganov
12. máj 2020

@aylinn prečo musíš? Stojí nad tebou s bičom? Dva týždne pred pôrodom nevstanem zo sedačky a široký úsmev. Odnesie ma tam?

jaond19
12. máj 2020

Treba sa trosku skludnit. Ked ti vadi jej pritomnost,nemas ju rada, alebo proste ju nechces mat doma, nachystaj dieta do kocika a vystroj ju na hodinku prec, povedz ze sa ides zrelaxovat do vane,vyupratovat byt alebo hocico.... nemusi vysedavat pri kavicke. Vyuzi to, ze ma zaujem travit aspon nejaky cas s vasim dietatom.... su babky ktore sa nezaujimaju absolutne.... a neboj sa, pride cas, kedy jej mozno sama zavolas aby k vam k dietatu prisla..... ale to uvidis az ked bude dieta napr. skolkar, usoplene chorlave, manzel dlho v praci a budes potrebovat si ist aspon nakupit nevyhnutne veci....

janinah
12. máj 2020

@daganov 2 t pred porodom som makala v byte,kam sme sa nasťahovali,tapety odlepovala,umývala všetko /okná nie/ ,kúpelnu šúchala.....asi aj vďaka tomu pohybu som porodila za 3 hodiny ako prvorodička😉

daganov
12. máj 2020

@janinah ja som to nemyslela na seba, ja som fungovala do konca, nemala som veľké brucho, ale vo vlastnej domácnosti. Nikto na svete by ma nedonútil makať u svokry, ale ani mi, teda nám nikto s novorodencom nepomáhal, dvaja sme boli pri jeho splodení, dvaja aj na starostlivosť.

janinah
12. máj 2020

@daganov tak záleží o akú prácu by išlo,tehotenstvo nie je choroba...ja som sa u svokry namakala dosť, ako teh. napr. zemiakova brigáda na megapoli...zlatá stredná cesta a bude to ok

daganov
12. máj 2020

@janinah ak si bola OK, ja som bola v ôsmom mesiaci v nemocnici, ale tak vo vlastnej domácnosti som zvládala do konca, jasné, že s manželovou pomocou, okná umýval pred
Vianocami on, ale sme mimo tému

marca12
12. máj 2020

Dalsia babka,ktora sa zblaznila z vnucata. Na jednej strane je dobre,ze sa zaujima aspon o vnuca. Ako casto chodi?

marca12
12. máj 2020

@mogaa su aj take svokry,ktore obcas donesu navarene a veru to dobre padne. Ale su aj nevesty,ktorym by aj toto vadilo. Moja svokra je vseliaka,zakerna,ale obcas nam posle kolac alebo rezne a podobne a som rada,padne to vhod. Takisto moja mama a naopak aj my im nosime. Je to pekne,ak rodina drzi spolu,nech sme uz akykolvek.

kocurikpupcek
12. máj 2020

Tak je taka. Zas nemozes cakat, ze s dietatom ti musi pomahat. Vobec nemusi. Je to iba jej rozhodnutie ci bude u teba muklovat, alebo doma lakovat nechty a dojde sem tam na kavicku ako host.
Bud rada, kym ta nekritizuje, napr.ako to ze nemas vyzehlenu kopu pradla. Lebo jej (superzene) sa to nikdy nestalo. A ako to ze jej synovi si momentalne prestala zehlit tricka. A to ze dieta place, je tvoja vina, lebo si zas nieco nevhodne zjedla (jednu broskynu bez supky). A ked ma take koliky, mas mu dat radsej umele mlieko! Alebo, ze urcite si psychicky labilna, lebo si sa stihla rozplakat (hormony...ved normalka)
Alebo perla,ze si lahnes s babatkom, lebo ved si vycerpana po prebdetych nociach a ona ta na drzovku zobudi. Ze co bude jest jej syn, ked sa vrati z prace??? To urobila ta moja. Som si vtedy pomyslela, tak si natrie chleba, ked je taka situacia, ze mame prebdete noci a svokra nenavari. No boze!
Presne ti rozumiem, ze nemas cas si vylozit ani nohy. Si zo vsetkeho zamotana. Ale neboj, najdes si system. A budes sama so sebou spokojna, ze si to dala, bez jej "akoze" pomoci.
Trochu ta viem pochopit, i mne to bolo luto ze sesternica ma mamu a svokru za zadkom a vsetci jej so vsetkym pomahaju. A ja pri tom mojom nespavom dietati som padala doslova na hubu od vycerpania.
Pomysli na takych, ktori maju starych rodicov na druhom konci republiky a na vsetko su sami? Bud rada, ze dojde teda ako host na kavu a venuje sa drobcovi. A ty mozes aspon si ist oddychnut aj ked budes savom suchat kupelku, alebo len tak skocit na nakup.

lussy37
Autor odpoveď zmazal
kocurikpupcek
12. máj 2020

@lussy37 och veru a tie vysetrovacie telefonaty....len take nevinne, ze co sme jedli (rozumej ci mal jej syn a vnuk navarene, ci som uplne neschopna, lebo zas musel varit jej syn), kam pojdeme, co som robila (no pozerala som asi do stropu cely den)....tssss kontrola najvyssieho rangu...a tie skajpy - povinne jazdy. By som poradila kazdej svokre toto trochu hamovat.

simca06022011
12. máj 2020

@lussy37
@kocurikpupcek mate problémy, ja som nedvíhala telefón a mohli sa s vyšetrovacími telefonátmi strcit 😂 Nech volajú synovi do práce.... Ved ja som musela doma makať 😎 sem tam neohlasena prepadovka síce bola, ale to ich prešlo, keďže ma vymakli väčšinou v "najlepšom"upratovani.a malú nevideli, keďže spala a ja ju zobudiť nenechám😂 Inak aj syna to prestalo baviť a dennodenne hovory už sú redukované na 1x za 2t....

potocik
Autor odpoveď zmazal
daganov
13. máj 2020

@lussy37
@kocurikpupcek hranice by som nadstavila veľmi rýchlo, nie krikom, ale bolo na nad slnko jasnejšie, kto rozhoduje o dieťati. A telefonáty? Môže volať a môžem a nemusím zdvihnúť, pokiaľ sú otravné. Pýta sa? Môžem a nemusím odpovedať. Nechám s ňou komunikovať synáčika. Milo, s úsmevom, ale nepohla by som mnou, potom už len s úsmevom, na čo sa opakovať dookola. A zásada - nebývať s ňou, potom - môj dom, alebo byt, moje pravidlá.

daganov
13. máj 2020

@potocik toto je už diagnóza, manžel mal jednoznačne stáť na tvojej strane.

autor
13. máj 2020

A aby som vysvetlila tym,co ste sa pustili do mna,ze som neschopna. Je to moje prve dieta,v noci aj cez den je kojena kazde dve hodiny a niekedy aj castejsie. Cez den spi max 30minut sama a dlhsie len v kociku,ktory musi stale jazdit a samozrejme taka mala sa mi este neprehra,tak to je ten dovod preco nemam cas ani varit a nie to este si oddychnut. Verte mi,ze ked je clovek dlhodobo vycerpany,tak je citlivejsi na vsetko a urcite si casom najdem system a zvladnem vsetko sama. Chcela som len vediet ako fungujete so svojimi svokrami vy ostatne a nie to ze sa mam prebrat, bohuzial kazda sme mali iny porod a ine dieta.

lujza123
13. máj 2020

Po narodení dieťaťa s tebou plieskaju hormóny, podráždenosť z nevyspatia ale hlavne pre teba doposiaľ úplne neznáma vec - materinský pud.
To je hlboko a silno zakorenené v matkach už milióny rokov, derie sa to von niekde z tvojho podvedomia, je to strašne silné a nemá to žiadnu logiku....
Samozrejme ze máš strach keď ma tvoje dieťatko niekto na rukách, kým manžela ci vlastnú mamu vnútorne berieš ináč (takže ten strach tam síce je ale nie silný) pri svokre, tebe v podstate cudzej žene sa ti rozblikaju všetky kontrolky.
Samozrejme ze nedokážeš nechať svoje dieťatko plakať. To proste nejde. Je síce pravda ze prvorodicky veľa vecí okolo babetka prehanaju, ale je to ich prvé dieťatko, majú na to najväčšie právo.

Všetko čo cítiš je úplne v poriadku. Ale skus samu seba, svoje pocity pochopiť v nejakom sirsom kontexte, nielen obviňovať svokru. Ona by ti bola ako čerstvej mamičke nepríjemná nech by bola akakolvek.

Vymedz si hranice co ešte znesies a co ti už nieje príjemné (z hľadiska dotýka ia sa, nosenia tvojho babetka cudzími ľuďmi). Neboj sa o svojich pocitoch nahlas hovoriť, tým nikoho neurazís. Keď nechceš aby niekto budil dieťa povedz to.

A k tým radám s ktorými nesuhlasis. Skus ich ignorovať. Nepocuvat. Nekomentovat. Môžeš sa nad nimy zamyslieť, no nikto ti nekaze ich počúvať. Ako som písala, prvorodicky z pohľadu viacnásobnej mamky možno veľa vecí prehanaju, ale je to úplne v poriadku, je to ich prvé dieťa.

evittam
Autor odpoveď zmazal
lujza123
13. máj 2020

A nie kočík nemusí stále jazdiť aby dieťa spalo, vola sa to spankove asociácie (to znamená ze babetko sa dlho drží toho co je zvyknuté, toho co si ho naučila) keď ho naučíš uspať hompalanim tak to bude vyžadovať aj počas spánku, keď ho naučíš späť v absolútnom tichu bude to vyžadovať atd
Ale vidíš, toto sú tie nevyžiadane rady 😁😂😂

kocurikpupcek
13. máj 2020

@daganov nebyvam s ňou.len opisujem, čo si matka pluku vedela dovoliť. A ze ja blba v dobrej viere som bola k nej uctiva a ona zatial takto podlo. Taaak i ja som prestala zdvíhať telefón, sa "spovedat". Vymedzila čo so synom moze a čo už nie. No Madam aj tak pritvrdila. A zákerne. Začala ma okydavat. Ze som neviemco povedala na jej dceru, neter, ze som nepochvalila dom jej sestry vnucky a ze ich očiernujem. Kukala som jak puk. Že to čo ma byť. Ved naposledy som jej ctenu familiu videla asi rok dozadu. So svagrinou prehovorim pár formálnych viet. Začala rýpať do varenia, do zahrady, do odplienkovania...a za vsetko som mohla jedine ja. Dokonca i ked moj muz povedal sarkasticku poznamku na svoju sestru.To za tym som bola urcite ja.Ale inac keby nieco, tak to mala byt akoze sranda. Len ja som to akoze nepochopila,lebo vraj nie som podla nej psychicky v poriadku.Pomaly by som odišla od muža. Taký kybel špiny vyliala na mňa, že som sa odstrihla.Už je to vyse 2 rokov. A mozem dlabat jej rodinne oslavy.ma čo chcela. Najnovšie ide na mňa cez deti. Citovo vydiera. Dojdu nešťastné,ze babka je smutná,ze k nej nechodis. Trd makovy. Jej vadi,ze susedia vidia, ze nevesta prestala chodit. A to ju mega štve.Len čo je zvláštne, tam hore asi niekto nado mnou drží ochrannú ruku. Lebo keď mi "hrozila " účasť typu "idem aby sa nepovedalo" , tak dieťa náhle ochorelo, alebo som ochorela ja.😁 Skvelé.co viac dodať.a to už 4x za sebou. A to ako vážne, žiadna simulacia.
Nuž len smutné je tom to, že toto som nikdy nechcela,aby to došlo až takto. Ale zametat si so sebou nedam. Tíško, v dobrom závidím svojej sesterke. Jej rodičia s jej svokrovcami trávia spolu dovolenky. Veľmi si rozumejú. U nás utópia toto.😁

autor
13. máj 2020

@lujza123 dakujem,pekne si to napisala a aj vystihla podstatu

mogaa
13. máj 2020

Prepáč , ale píšeš akoby si bola jediná čo na svete rodila....Zjavne máš náročné dieťa, ale za to nečakaj že okolie ťa bude obskakovať.....Ano ak máš náročné dieťa je to ťažké - ale spolahnúť sa musíš len sama na seba a svojho muža- to vy dvaja ste rodičia toho drobca, je to vaše dieťa.....Stačí svokre nachystať dieťa v kočíku a poprosiť ju nech s ním ide na prechádzku alebo nech dieťa povaruje a ty si zatiaľ urob nákup, navar alebo uprac......domácnosť je tvoja, bývate sami - od svokry by bolo skôr divné keby ti nosila jedlo alebo upratovala byt, to môžeš naozaj čakať od svojej mamy alebo sestry(tvojich blízkych ľudí) - pre svokru si ty cudzí človek, jej dieťa je síce tvoj muž a vaše dieťa je jej vnúča ale ty si len nevesta(stále cudzí človek, nie jej krv)...A nemusíte byť ani kamarátky, ale snaž sa s ňou dobre vychádzať, naozaj budeš rada ak pomôže s dieťaťom keď ty nebudeš môcť....A o pomoc treba požiadať, nik nevie čítať myšlienky že to jednoducho nezvládaš....svokra s vami nebýva, takže pekne ak malý v noci nespí a ty potrebuješ navariš, zober telefón a pekne ju popros že malý nespal a ty potrebuješ navariť, či upratať či ho nemôže ísť pokočíkovať.....

mogaa
13. máj 2020

A neboj, dieťa to prežije, veď svokra vychovala aj tvojho muža a asi dobre keď si si ho zobrala, takže s deťmi skúsenosť má....

autor
13. máj 2020

@mogaa ona cez tyzden "nema cas",takze mi nepokocika dieta a cez vikend pride v case,ked by som si konecne mohla ist lahnut ja,lebo mala je s otcom,ale nemozem,lebo mam navstevu. A som zvyknuta aj navstevu pohostit,tak namiesto oddychu peciem a potom sedim s nimi vyflusnuta a este je zle,ze nemam naladu a uz som pocula aj poznamku,ze mi mlieko udiera na mozog. A ak nahodou mala place a idem ju nakojit,tak jej ju akoze trham z ruk a ked nahodou zaspi,tak to je tiez naschval. Nechcem od nej aby mi upratala byt,to by som si neodpustila,to su veci,ktore zvladnem sama a aj nakup si urobim sama cez vikend ked je muz doma. Chyba mi od nej take to zenske pochopenie,ale ano nie som jej dcera.

lavinis
13. máj 2020

Nie, nemam.problem a to sme 4 roky byvali blizko.

nairia
13. máj 2020

a preco k vam svokra furt chodi? byvate nejako spolu alebo co? toto sa asi musis porozpravat aj s manzelom, nech si ju trochu ukoriguje, ja som nervozna, ked len k nam maju prist svokrovci prespat a to nemame deti este... skus to manzelovi vysvetlit... ak ma svokra kluce, tak nechat zastrcene, aby si neotvorila, odpojit na cas oddychu zvonceky, vypnut telefony a tak no... ocividne si vycerpana a (neber ma v zlom) udiera ti mlieko na mozog... NO A CO? chapem to tak, ze s dietatkom to je relativne "cerstve", mas narok na "laktacne udery"... a ak ti to niekto vykrici, tak povedz: "hej, udiera!" svokra mozno to nemala take na zaciatku alebo uz aj zabudla... to su take typy neempaticke... jedine co moze pomoct je fakt rozhovor s manzelom... drzim palce 🙂