Máte stále upratané, keď muž príde domov z práce??
Zaujíma ma ako to máte vy. Muz mi pomáha so všetkým, vie mozno ešte lepšie upratať ako ja. Obaja mame radi poriadok a čistotu. Problem je ten, ze ja som na materskej a mnohé to poznáte. Za deň aj 5x poskladam kocky , rozhádzané knihy, farbičky (mala.ma rok, takže upratať po sebe ešte nevie aj keď už sa ucime) ked ju nakrmim, je uz taka unavená ze utekám.ju dat spat, alebo von do kocika. Prídeme z vonku, rýchlo poskladať oblečenie z von...skratka chcem povedať, ze si nesadne na rit a nonstop nieco za nou upratujem. Vysavam okrusiny po desiate ci olovrant, alebo sa s niu hrám. Ked spi, hodinu sa chystám ja- vlasy, makeup , upratať kúpeľňu (ktorá je po spánku zas rozhádzané...) navarím, samozrejme upratujem, ale nie vzdy to stihnem. Snažím sa aspon zhruba veci dat na poriadok. Muz ma neustále za to drbe. Nie priamo, ale.chodi nasraný a komentuje aku je tu zas bordel. Niekedy ma aj poucuje, buzeruje za to. Úprimne, cítim sa ako by som žila u rodičoch a on je moja mama co mi stále stojí za chrbtom a čakám,,co zas" 🙄
Mam sto chuti ist.preto bývať s malou sama a vydýchnuť si. Ide mi to uz na nervy. On vôbec netusi , aký je to kolotoč počas dna. Mam to ja zle zorganizované, alebo on je nechapavy a nema predstavu ako to s malým dieťaťom chodi?!
Dakujem za odpovede
(On si predstavuje vyutieranu linku, vycisteny drez, čistý vypraseny obrus,... takto si to panko predstavuje. )
My máme umývačku a robotický vysávač s mopom.
Obed- nevarím každý deň. Niekedy navarim na dva dni, niekedy navarí manžel, niekedy si objednáme.
Väčšie upratovanie robím cez víkendy, keď manžel stráži.
Muž je denne s malým cca 0.5-2 h ( bolí ma z dieťaťa chrbát tak min polhodinku potrebujem na jógu). Zvyšný čas venujem domácnosti/ seminarkam, keďže externe študujem.
Inak sa to nedá, môj 4 mesačný spáva cez deň iba na rukách, kaká iba tak že prekaka dupačky. Našťastie muž má home office a vidí, že sa nezastavim.
@sono2 venujem sa jej. Nestrcim ju do ohrádky, nepustím jej tv. Skladáme kocky, kreslíme vkladáme tvary, čítame knihy, recitujeme, tancujeme, chodíme 2-3x von, krmim pomaly hodinu 4x denne, uspavam minimálne pol hodiny a spi max 2h... navarím, upratam. Mame 6i barak, 2 kupelne a nestíham dat všetko do takého stavu, akoby tu dieta nezilo. Takže klobúk dole ak ty by si to všetko zvládla. Ja popri aktivitách s mojou dcérou nemám čas na zvys. A aj keď sa pohra sama, robím jej dozor. Nenechám ju smu lebo vie vyliezť na gauč, robi akrobatické kúsky na odrazadle,atd.
Aj ja mam rada poriadok.
boze zeny, mna fascinuje, ako sa tu mnohe dobrovolne pasujete do ulohy sluzticiek 😳 nie ste si vedome vlastnej hodnoty a rovnosti s partnerom ... by ma zaujimalo, ked by ste nacenili trhovou cenou upratovaciek, kucharok, vychovavateliek vasu pracu, ci by sa ti vasi muzickovia aj neposrali, keby to mali platit. Len chudak, alebo chory clovek si honi vlastne ego na druhom. Partnerstvo a rodina je o niecom inom.
Kojis? Ak nie, nechala by som ho sameho doma s malou aj s vasim harmonogramom (hranie, prechadzky, jedenie, spanie a popri tom to varenie a upratovanie) a nech sa stara, hrdina 😁🤦♀️🤦♀️ a ked sa ani po tom tyzdni neuvedomi tak by som zacala premyslat co dalej...
Ja teda rozhodne nemam doma ani zdaleka tak upratane ako ty 👍 ja totiz nevladzem stale behat za malou a 10x denne ulratovat tu istu vec. Upratujem 2x. Na obed ked zaspi (ak stihnem, ale to skor varim a oddychujem - aj muz ma v praci obedne prestavky tak preco nie aj ty) a potom vecer ked uspim ja alebo muz tak upratujem ja alebo spolu. A niekedy ani navarene nie je, binec v celom byte, ja s nervami v koncoch a to muz uz len pozrie na mna, skonstatuje ze bol asi narocny den a zatial co si ja konecne vude vypijem caj, on uprace a v prilade nudze aj navari 😁❤️ milujem ho za to uplne najviac ❤️... 3 mesiace dozadu sme covidovali a ako sme tak boli pomaly mesiac v karantene zavreti doma, sam uznal ze to nie je len tak byt s tou nasou malou jastericou cely den sam... Takze opakujem, ak nekojis, nechaj mu malu na tyzden a nech sa stara hrdina ked si mysli ze to zvladne lepsie 😉💪
myslim, ze by mal prist na 1-2 tyzdne k nam 🙂 a to ani dieta nemame ale pracujeme s partnerom v rovnakej praci a od rana do vecera na home office visim na telefone, vecer zaklapnem laptop a mam fakt dost (ano ja viem nie je to manualna praca ale vycerpava to), v byte vybuch vacsinu tyzdna, varit cez tyzden nehrozi a som rada, ked jeden z nas behne do obchodu a partner nepovie ani pol slova, lebo vidi, ze mam toho niektore dni viac ako on 🙂 a male dieta je praca viac nez na plny uvazok, tak by to mohol pochopit, ze obcas proste sa nebude dat u vas jest zo zeme
Som velmi rada, ze som Isla v 1 roku dietata do roboty, a to som mala este najdlhsiu matersku, aku tu mame.
Mam fixne dni, kedy robim. Som sestricka, taham 12 a nemusim ti hovorit, aky je to zahul posledny rok. Syn ma 2,5 Roma.
Takze , so zaciatku som robila pondelok, streda a 1 den cez vikend, niekedy dva. Muz bol doma s drobcom, aj navaril, aj upratal.
Teraz robim pon, streda , piatok, sem tam vikend.
Takze: vecer dam prat a zapnem umyvacku. Muz vylozi umyvacku, ja pracku. Toto je ci idem do roboty, alebo man volno. Bez diskusie.
Bielizen zehlim, skladam, ked je muz doma, aby videl, ze mu to do skrine neprislo same.
Upratujem kupelne raz za 2 tyzdne, led je spinave castejsie, ale bud je muz doma, aby videl, alebo mu to potom hovorim.
Vsetky cinnosti robim so synom, aby sa od mala naucil.
Cez vikend, ak neviem, co mam varit, oznamim muzovi, pokial nerobi, ze bude varit on.
Varim na 2 dni. V ziadnom pripade nie 2 x do dna. Ked sa zje na obed vsetko, na veceru je chleba s niecim, alebo kto si co najde.
Ked muz vidi, ze nieco treba umyt, tak to urobi. Raz mo povedal, ze nieco treba umyt, ja jemu, ze hentam je handra.
Ale ja si vazim samu seba a keby mal nejake kecy, hned by dostal spravnu odpoved, este by sa AJ zacervenal.
@elizabet173 varit je Ok, ale jeho slušnosť je aby si to vážil, aby bol šťastný za tie chvíle doma. Nech sa ON pozrie do zrkadla. Kokos aký kráľ.
Stíhaš toho veľa a poriadok máš. Len mas blba za muza- teda min v tomto. Chcem ti len povedať že kolegyňa- a to top manželstvo uzasne žiadny taký problém ako u vás. Láska velika medzi manželmi, mali prvého syna - kľudne dieta, druhého tornádo ( a to už 2 deti doma )- ona veľmi ma rada poriadok maju poschodový dom. Vari dokonalo. Čiže v láske sa starala o rodinu Domácnosť no trvala na top poriadku, no druhý syn bol v noci hore aj 15x. Nie nepolavila v upratovaní... az sa telo tak vyčerpalo, že ma od vtedy tetaniu a istý druh epilepsie ( dr jej vzala vodicak ). Sama seba uhnala do zlých zdravotných problémov a tie už ma navzdy. Teraz maju synov školákov a malú dcérku. Ty máš teraz 1 kľudne dievčatko. Teba ten muž vyžmýka do nitky a doženie do zdravotných problémov no potom bude už neskoro. ( to už teraz ... nie to keď budete mat 2 deti Resp keď sa po nich vrátiš do prace. Ver, že povinnosti len pribudne a zena tým že začne selektovst dôležité veci stiha viac. Len tebe problém robí manžel. Lúčim sa vstávam... práca čaká 🙂 pekny den
K úvodnej otázke, áno mám stále dom upratany a navarené jedlo keď sa muž vráti z práce, som na RD s 9mes synom a k tomu pracujem na 1/2uvazokz domu. Tak isto keď ja idem do práce a muž je doma čaká ma upratany dom a navarené. Vytreta linka, čistý drez sú pre mňa základ domácej hygieny a trvá to koľko, 5minut zobrať handru a utrieť?
K zvyšku príspevku - tvoj muž je somár 🙄 ale aj ty to máš asi trochu zle zorganizované
Mimochodom hodinu si robiť make Up na doma? Ja som za 15 minut umyta, nakremovana,učesaná aj namaľovaná . Dieťa mám pri všetkých aktivitách pri sebe, pozerá na mňa čo robím. Keď spí ja pracujem.
Máš to zle dohodnuté s mužom. Ja som teraz 4 mesiace doma. Deti nemáme. Väčšinou máme upratané, navarene, poprate. Keď sa mi nechce, neupratujem nič. Manžel keď vidí, že mám lenivý deň, po príchode z prace nemá problém poupratovať alebo urobiť čokoľvek, o čo ho požiadam. Ty si na materskej a tvojou úlohou je starostlivosť o dieťa, domáce práce a upratovanie mate s mužom robiť spoločne. Mne ak by muž za toto chcel nadávať, veľmi rýchlo by som ho uzemnila. Navyše, pri deťoch nemusíte mať doma vždy všetko tip top. Ak to tak on chce mať, nech sa páči, môže priložiť ruku k dielu. Kľudne ti môže kúpiť dobrý robotický vysávač a ďalších pomocníkov do domácnosti, keď je tak zameraný na poriadok. Čo si upratovačka? Casto krát mu dávam robiť veci, ktoré zvyčajne robím ja. Vždy keď povysava a pomôže s upratovaním celého domu, zahlási, že to je drina a musíme to riešiť, že ci si nenájdeme niekoho na upratovanie a pod.
Vieš čo ja ta chápem. Ja som pri synovi mala tiež vlasy dupkom sedela som pri ňom, venovala sa mu, a manžel mi raz za čas liezol na nervy tým vycitanim neporiadku.
Teraz ako mam druhé, tak som si uvedomila ze som veľa vecí robila zle. Proste urob si režim. Nie režim pre dieťa, ale pre vás oboch.
Ja to robím tak ze ráno vstanem, vyriadim deti (nakrmim, uspim ak chce spat, alebo dam hrať), medzitým sa najem aj ja. Následne dam malú ležať na sedačku (lebo spať keď chce - keď sa zlosti tak na 100% chce spať, tajze ju uspim na cicke po leziacky a nechám ju spat na posteli/postieľke). Popri tom co leží a hra sa/ alebo spi, všetko popracem, dam prať. Potom mam 30minvolno (teraz). Potom keď sa zobudí, zase dieťa a potom znovu sa hrá alebo spi. Tak nejako celý deň, s tým ze ešte poobede robím tak 3hod na eshope, a pomedzi to zabávam 3,5roc syna kadecim. 😁
Dcéra sa dojci každé tri hodiny, cez deň I v noci, takže je to makacka.
Ked som doma ja pratam ja, ked je doma manzel prata manzel (ked sa striedame pri dcerke ked je skolka zavreta), cez vikend pratame spolu. Od vysavania cez zmyvanie, umyvanie okien (len manzel umyva ja nie) pracka, susicka, riady varenie vsetko. Obaja ovladame vsetko. Ked chodim tyzden do roboty ja ked je s dcerkou manzel, byt vyzera rovnako ako ked som doma ja.
Ked som bola na rizikovom robil vsetko on. Ani mycku mi nedovolil vyvbrat. Spoluzitie je o spolupraci 🙂 teda aspon ja to tak vnimam 🙂
Ja ti poviem len jedno moj muz je z toho bordelu tiez uz na nervy mam dve male deticky 2 roky po sebe a ja proste man v pazi spravim kolko vladzem ale on mi na to uz nic nehovori príde z roboty a on okamžite zacne nakladat mycku ani nic nepovie aj ked vidim ze ho to serie 😂🙈 ale ja mam zdravotne problémy a mam v pazi radsej si oddychnem spravim kazdy den len to najnutnejšie a teda navarim detom-jemu nestíham to by sim musela 3 jedlá varit, ma proste suchu veceru alebo pizzu hambac... Alebo donasku. Usteliem postele vyhodim smeti na balkon a dam prat a susit pradlo sem tam handry a hracky pozberam ked vladzem inak ak je toho uz vela mam v pazi a zbierame to spolu ked pride z roboty. Lebo niekedy sa tu ani chodiť uz neda. A ked mam cas a naladu a mycku nahodou prazdnu nahadzem to tam inak nič viac! Žiadne podlahy umyt vysavat cosi to všetko cez vikend len a ked je uz plny kos pradla na žehlenie cez víkend zehli on ja to nenavidim. Chod jeden cely den ku vasim pozriet a nechaj ho cely jeden den s detmi samého chcem vidiet ako bude mat on vyluxovane a vylestene všetko ked teraz v zime treba ist s detmi von a to ich minimálne hodinu obliekam do overalov mikin prebalujem ciapky sale rukavice cizmy .... A vypratat ich von a ešte aj kociar plus navarit im nakrmit dat ich poobede spat sebe navarit umyt sa obliecť.... Ved nie si preboha niekde v praci kde je on sef a cepuje ta kto spravi hento tamto a kto spravi viac obaja zijete v tej domacnosti deti su vas oboch tak by ste sa mali o to starar spolu to ze ty si s detmi na materskej neznamená ze to je tvoje zamestnanie je to tvoja dobrá vola aby mali deti teplo pohodlie domova bezpecia lasky od svojej nami alebo mu povedz ze ides do roboty a deti das do jasly nech sa o ne staraju cudzie ženské bez zaujmu
@elizabet173 varim samozrejme sme štyria muž ma dva metre polievku mam vždy a večeria takže je jedno kedy varim ale varím nie ale každý deň nové čo si reštaurácia? Veď navar minimálne na dva dni
@oslo1 tiež to mám takto nastavené. Aby sa aj videlo, že samé sa doma neurobí NIČ! a keď náhodou nie je všimnuté, že som upratala kúpeľne príp. niečo iné, tak to VŽDy oznámim. Keď treba manžel operie, vyvešie, poskladá, umávačka, kúpeľne, podlahy. Na domácnosti sa podielajú aj synova - 9r a 4r - vedia prať, umývačku vybrať, vyvešať, zrkadlá ak oprskajú tak si to vyleštia. Nechcem ich poslať do sveta ako nemehlá čo čakajú, že ich bude nejaká chudinka obskakovať.
Keď sa mi nechce variť, objednám. Keď sa mi nechce upratovať, neupratujem. Blabú poznámku vrátim hneď a 3x tak silno.
Tak pozatvaraj dvere. Hádam ti nechodí dieťa po všetkých izbách. Ani ja nemám ohradku mne by tam neboli deti ani minútu my sme tiež vonku doobeda poobede.
No tak to povedz tvojmu takto. Tu sa vieš pekne obhájiť, všetko vysvetliť a keď ti niekto napíše že stíha tak zrazu sa ti to nechce veriť.
Neviem, ale mne vôbec nepríde, že máte problém v upratovaní ale že si ta muž neváži a hľadá za čo by ta zdrbal a vyvolal hádku. 6 rokov vydrziava svoju "strigu" ex a tebe vyčíta kvapku na linke??? Šla by som si kúpiť nové topánky s ocelovou spickou a kopla by som ho do zadku, že by za tou ex doletel.
Nech si muž vezme týždeň dovolenku a ukáže ti ako sa to robí. Pripadne sobota, nedeľa bude jeho, ale nie že veci malá ma nachystané, bude navarene a upratané. Všetko si bude robiť on sám. A potom môže zhodnotiť ako to je s dieťaťom.
Za mňa sú dôležitejšie hodnoty v živote ako mať upratané, ale to už si každý sám musi ujasniť čo je a nie je dôležité v živote. Ako nevravím ani ja nemám blato v obývačke ale často sa stane ze na linku neni kde niečo položiť lebo neupratane, hračky všade...len my sme s muzom rovnaký, takéto veci neriešime, radšej sa budem s dieťaťom hrať, pripadne do upratovania ho zapojím. Vyložiť myčku, prádlo do práčky, handru do ruky a utrieť stôl zvláda moja 2 ročná úplne v pohode.
Ináč aj my mavame binec aby to teda nevyzeralo že mám nonstop upratane
Ale upratujem a čistim dvakrát do týždňa máme 4 izbový byt balkón
Takže stačí málo a mam opäť čisto. Nerobím narazové upratovanie všetko ma svoje miesto takže rýchlo to ide a kuchyňa je tiež raz dva čistá dres oblejem savom raz do mesiaca a je ako nový. Vysávam aj každý deň keď treba. Mam podlahy a proste mám rada čisto tiež žehlim. Nezazlievam nikomu ale spomedzi známych a kamarátok mam najviac čisto ale keď sa opýtam čo tie baby robia tak nič proste a ja vtedy makam. Nikto z môjho okolia nežehlí.
Ja sa teda s deťmi nehrám. Absolútne minimálne. Ale všetko obstarávam sama s deťmi v aute či čistota auta stk mechanik nákupy muž prichádza veľmi neskoro a cez víkendy som nikdy nečistila aj keď sme nemali deti.
nooo ale to nie je ani zly napad, chlapi si myslia, ze materska dovolenka je fakt dovolenka a matka doma nema nic na praci. kazdemu chlapovi by som dopriala par dni v nasej roli a som zvedava, ci by mal zakazdym vsetko tip top nachystane
Hm neviem. Mám tri deti z toho dve 5 a 6rocne. Huberta aj manžel sa odjakživa stravujú na obed doma. 5rocny chlapec ma ger a hit intoleranciu on musí mať každý deň navarene čerstvé jedlo. Ja milujem poriadok plus sa venujem deťom keďže nechodia do škôlky . Na druhej strane muž by mi nikdy nevycital neporiadok či nenavarene k tomu každý deň peciem pečivo- nekupujeme.
Najskôr si treba sadnúť a porozprávať sa. Ty nie si stroj a on ma zrejme prehnane vysoke nároky.
Mam 3 deti, poriadok relativny, dve strarsie maju online o 9-11:30 ja za ten cas som s polrocnym, ktory je rovnaky nespac ako boli dvaja starší. Pocas toho ako som s nim, tak varim obed nam a jemu, upratujem a hram sa s nim, ak treba operiem a skladam pradlo. Odbieham k deťom ked nieco potrebuju. Manžel mi ani raz nespomenul, ze mam bordel, to skor ja sa hadam s nim, nech kukne aky bordel mame tu 😅😂😂😂
Ešte k tomu makeupu
Ja si nemôžem dovoliť byť hodinu v kúpeľni sama so sebou to by som nestihla nič
@elizabet173 to ze prestanem upratovať mi nepríde rozumný napad. Skor to, ze ho nechám samého. To by som uz naozaj nič nerobila. Keby bol taky ze nepohne prstom tak ano. Ked dcera spi, tak mam sedieť pred tv a pozerať sa ako umýva kúpeľňu, a upratuje? Toto by nebolo riešenie. Skor by som ho utvrdila v tom ze nerobím nič. Dnes si od rána zapisujem a fotím co robím a vecer mu to dám k čítaniu pri večeri. A na víkend uz som dohodnutá s kamoškou. Pojdemw sa prejst, obe bez deti
Myslím na cely den. Od 10 a prídeme niekedy o 4 -5. Ak nám bude zima, pojdemw k nej domov
No, máte iba jedno dieťa ? Urobte si ďalšie a toto potom prestane riešiť 😂
Ale k veci ... nechaj ho jeden cely deň samého s drobcatkom ako to zvládne . Rieši blbosti. Treba sa o tom porozprávať , ako o všetkom . Vysvetli mu to tak ako si to sem napísala, ak to nepochopí nechaj mu dieťa a na víkend chod k vašim sama . (Teraz sa blbo zdrha z domu keď je lockdown ale skús niečo vymyslieť )
Nie, nemám upratané takmer nikdy a je mi to úplne fuk. Ak sa mužovi nepáči, môže upratať on. A keď bude mindzovat, ja budem viacej. A vybavene. Už len by som pulirovala linku každé dve hodiny... Zotriem ju, keď sa mi zdá špinavá, ale nejakú kvapku vôbec neriešim. Ak by riešil muž, zotriem jeho. 🤣

Mala ma rok? No nechcem Ta strašiť, ale bude to horšie. Teda ak ju nepriviazes k radiátoru...muz je zlý na Teba, akože fakt...nech skúsi vstávať v noci k dieťaťu...