Máte výčitky z rodinnej dovolenky?
Ahojte, mali ste niekedy vycitky z toho, ze idete s rodinou v lete na dovolenku, predlzeny vikend, prip.nejake vylety, uzivali ste si leto s detmi, vymyslali im program a ostatni z rodiny nejdu nikam?
Ja mam z toho normalne vycitky, alebo skor sa citim kvoli tomu zle. Aj ked rozumovo si to uvedomujem, ze sme s manzelom v inej situacii ako su svagrovci z oboch stran /deti uz mame skolopovinne, takze obaja pracujeme, zatial co 2rodiny pracuju iba muzi, zeny su na rodicovskej a 1rodina aktualne nepracuje nikto, prijem iba rodicak a podpora/. Obaja s manzelom mame narocnu pracu, aspon v lete chceme ten volny cas vyuzit s detmi, oddychnut si, logicky rozumiem, ze nemam dovod citit sa kvoli tomu zle, no aj tak to je. Dovolenku,vylety si platime aj vyberame sami, nikto nas financne nedotuje. Napriek tomu, ked medzi recou spomenieme, ze niekam ideme, citim tie pohlady a sem tam je k tomu aj komentar /hlavne zo strany rodicov, ci nevydrzime uz doma/. Nepovedat to sa neda, lebo aj moji aj muzovi rodicia sa pytaju, ake mame plany na tyzden, a klamat im nebudeme. Ak je vylet atraktivny aj pre deti, tiez to same spomenu, su ciste duse, myslia si, ze sa budu ostatni tesit s nimi.
Je to ich voľba. Rovnako ako vaša.
Ja som rozvedená a druhýkrát vydatá. Môj ex neberie dcéru nikam. Tvári sa, že robí za minimálku. My chodievame s deťmi do lesa, na hrady, spoznávame okolie, teraz už tretie leto ideme autom do Chorvátska na súkromie. A môj ex mi na súde vyčítal, že chodíme hore dole a míňame peniaze. A to mám byť celé leto zavretá v bytovke aj s deťmi? mám náročnú prácu, potrebujem si aspoň raz za rok oddýchnuť a robiť nič - doslova nič. To, že on nikam nechodí, je jeho voľba. Zarobím o dosť viac ako on a je na mne, kde a ako tie peniaze miniem. Zvlášť ak dovolenku platím ja (myslím dcére a nepýtam na ňu od neho ani cent navyše).
Na jednoduchšie výlety by som pozvala aj rodinu napríklad do zoo, na hrad, na jarmok. Ak nechcú tak ich vec, nemáš sa prečo cítiť zle oni môžu ísť na výlet tiež.
Nie, necitim sa blbo. Boli obdobia, kedy sme my dvaja s muzom ako bezdetni boli na dovolenke pri mori, potom tyzden lyzovat v Alpach, do toho vikend v Rime a moja sestra s 3 malymi detmi sla maximalne k rodicom na chatu. Ale necitila som z jej strany ani tien vycitky, prave naopak.
Tento rok bola s celou rodinou all inclusive v Grecku. Lebo deti uz podrastli, ona pracuje, karierne sa posunula. A my sme tento rok investovali do noveho byvania. A tak ideme "len" do Chorvatska, do apartmanu, prestravujeme sa sami. A ani ma nenapadlo na nu ziarlit pre to, ze sla na luxusnejsiu dovolenku.
Ked som bola mala, tak rodicia na tom neboli financne najlepsie. Ako dieta som si to neuvedomovala, mali sme co jest, aj na oblecenie bolo, aj ten kruzok zaplatili, ale k moru sme nechodili. A mala som super detstvo. Chodili sme na vylety vlakom, na tury, opekacky so susedmi, na chatu k starkym, na dedinu k druhym starkym, mali sme tam sesternice, kamosov. Mala som krasne detstvo plne zazitkov aj bez dovoleniek pri mori.
Vycitky nemam,len mi je luto,ze napr.surodenec si to nemoze dovolit. Velmi by som dopriala aj im,aby mohli ist s detmi a uzit si. Ale zvykneme organizovat vylety a zoberieme deti z rodiny alebo aj svagrovcov. Nie je mi luto tych penazi,ja som stastna,ked mozem niekomu nieco dopriat. No neda sa vzdy a vsetkych zobrat,tak to robime postupne.
V zivote by mi to nenapadlo riesit, ale ano, zamrzi ma, ked zavidia, mame aj takych v rodine.
Nieco v style, zavidis, ale tvrdu pracu nevidis.
Keď som bola ešte s exmanželom tak sme veľmi nechodili. Stále neboli peniaze a jeho brat chodil s priateľkou stále niekam a nenapadlo by mi, že by sa kvôli tomu mal cítiť zle. 🤷 Vôbec to nerieš, veď aj oni pôjdu keď sa im zmení situácia. Ja som napr. po rozvode zobrala deti k moru, beriem ich na výlety, občas som zobrala aj kamarátku s jej dcérou keďže ona nemá auto. A áno ex to zvykne komentovať , že asi dobre zarábam. 😂 Ja len dobre plánujem a šetrím 🙂 kde je vôľa tam je cesta. A k tomu pýtaniu sa čo koľko stálo.. Ja sa opýtam kľudne na cenu keď bol niekto na zaujímavom mieste. Nie z dôvodu, že by som závidela ale aby som si vedela poprípade našetriť 😀 takisto sa aj mňa pýtajú, koľko ma vyšlo vstupné, ubytko a pod. Nevidím na tom nič zlé.
No tak by ich prekotilo keby som napísala kde všade sme už tento rok boli...nemaj výčitky, ale že vôbec nie
bolo obdobie, keď sme viac ako 10 rokov neboli nikde, odkedy chodíme na dovolenky, trochu mám pocit, že som tie roky, ktoré som nikde nebola nežila plnohodnotne, čiže pracujem, chcem aj niečo z toho mať, jednoduche
Nie, nemam vycitky. Na vsetky vylety, dovolenky sme si s muzom zarobili, nik nam nic nedal zadarmo. Pocas roka chodime lyzovat do Alp, na predlzene vikendy na Slovensku alebo v Rakusku, cez leto na 2 tyzdne k moru. Tie kratsie vylety ale planujeme low cost - byvame na sukromi, sami si varime. Samozrejme, cast rodiny zazera, ako sme si mohli dovolit 2 tyzdne v Turecku a kolko penazi sme na dovolenku vyhodili. Mne je to jedno, kazdy moze ist na vylety alebo dovolenky. Dieta bude spokojne aj na bicykli, aj pod stanom alebo v apartmane na sukromi. Dovolenka nemusi stat tisice €.
Je krásne že chodíte ako rodina , myslím že rodina sa utužuje zážitky ostanú a ver že budú ich rozprávať deti svojim deťom či ide rodina k moru či len na opekacku,hrad spolu mám 51rokov nikdy som nebola pri mori i keď túžim finančné nevychádza,ale ideme aspoň do zoo,k jazeru dievčatá na túru ako rodina 25,20,10maju dcéry rodičia ma naučili že spolu tráviť čas sa dá aj u nás,možno raz pôjdeme niekde ,netreba závidieť a múdry ľudia nezávidia, tešia sa a doprajú,dopraj aj tebe bude dopriate
Mala som kedysi výčitky, ale skôr preto, že som v náročnom období nemala toľko peňazí, aby som mohla chodiť na dovolenky a pobyty. A tak som deťom vymýšľala program priebežne. Veľa sme chodili autobusmi, vlakmi a hoci ja som neminula veľa, moja mamina zvykla mať občas takú poznámku, že či nemozeme ísť na ihrisko, či nestačí ísť do hory a či vobec stále kdesi treba chodiť a pod. Najmúdrejšie, čo som urobila, prestala som s druhými ľudmi riešiť, kam a kedy idem. Áno, tiež sa rodičia pýtali, ake mam plány. Moja odpoved: uvidime. Veď som neklamala 😁 už keď sme to absolvovali, povedala som, poslali sme fotku, ak bolo treba. Rodičom som vysvetlila, že makam za dvoch, aby som si mohla uzit s detmi takýto čas. Že pre nás sú tie zážitky dolezite, že aj ja si z detstva najviac pamatam, kde sme spolu boli. Že ja si radsej nekupim nové saty, ale zoberiem deti na vylet. Neviem, či pomohlo alebo nie, ale už sa mi do toho nikto nemiesa. A absolútne nie je dôvod premýšľať, prečo ini chodia alebo nechodia. Každého osobna vec, osobný príbeh a dôvody. Takze žiadne výčitky, možno aj ty si tie “pohľady” vysvetlujes nespravne. Možno to vnímajú, že sa chválite alebo čo. Na toto je najlepsi rozhovor a možno niekedy naplánovať taký vylet, kde by ste sli spolu - napr opekat 🙂
Vycitky nie. Ani od inych. Skor ma udivuje, ze na to maju a sedia doma. a lutujem ich deti, lebo nepoznaju nic ine, len dvor. Snazime sa ich brat so sebou my, nase deti su s nimi rady, alebie vzdy sa to da.
Ale to nie je o peniazoch, ale ich zivotnom style
Uz par rokov nevesiame nikomu na nos, ze ideme na dovolenku a mame svaty pokoj od hlupych poznamok. Este aj samotni svokrovci si mysleli,ze doma vo volnom case lopatami prehadzujeme peniaze, hoci nam do penazenky nevideli. Zavistlivost a neprajnost nas donutili k tomu, ze o dovolenkach s rodinou nehovorime. Zijeme daleko od seba, takze je to jednoduchsie. Nikto nam nic nedal a nijak nepomohol, na vsetko sme sami, nikto z rodiny nam nepomaha s opatrovanim deti, vsetko si musime zabezpecit sami a nikoho nezaujima ako. Takze dovolenka je odmena pre nas, aj pre nase deti a nenechame si ju znechutit zavistlivymi recami zo strany niektorych peibuznych. O par dni letime po necelych 3 mesiacoch na dalsiu dovolenku. To si ani neviem tie reci predstavit pri tych nasich exotickych destinaciach. Nie sme milionari, ale nesedela som 10 rokov na materskej s dvmi detmi ako svagrina a skratka nemame potrebu rozhadzovat na hluposti, radsej si doprajeme oddych na plazi aj viackrat rocne.
Si blbo nastavená,každý žije život aký si zariadi.Ak chceme ísť na dovolenku,tak si nasporime,aby sme šli,ak nevydá,nevydá,ale aby som mala stres z toho,že sestra alebo brat nejdú by mi ani vo sne nenapadlo .Ja bývam v byte,oni v domoch,musím sa ich opýtať,či nemajú výčitky z toho voči mne😉.Prehod si to v hlave,rodina môže mať dobré vzťahy aj bez toho,aby všetci žili rovnaký život,lebo to sa ani nedá.Prajem najbližšiu dovolenku už bez zbytocnych vycitiek😉
Vycitky,ze minam svoje zarobene peniaze ako chcem? Nie! Razime s muzom teoriu, ze najviac,co mozeme detom dat,su spomienky, nie materialne veci. Lebo raz im po nas ostanu v srdci len tie. Takze sa nehrabeme stavat dom a byt priputani na jednom mieste, vystacime si s bytom. Dovolenky inych neriesim, kazdy oddychuje ako chce. Ano, uz sme poculi blbe poznamky, ze my si žijeme ( v tom obdobi muz robil 6dni v tyzdni, takmer som ho s 2 malymi detmi nevidela, cize ked mal volno,nechcel trcat doma,tak sme si planovali vylety po SR 🤦♀️).
Niekto mina na cestovanie, iny vraza do domu alebo si len spori na dôchodok. Kazdeho vec. Takze nemaj vycitky,ze travite cas spolu ako rodina
Autorka nemaj výčitky,ako píšeš výlet 1-2x do mesiaca sa dá spraviť aj low cost. Ludia čo musia mať všetko drahé a značkové (aby sa mohli chváliť koľko ich to stalo, napríklad nepôjdu na zrúcaninu čo je od nich 10 km a je zadarmo, ale budú nariekať ze vychyrena zoo kde treba ísť 3 hodiny autom je drahá) a keď sa nedá radšej sedia doma na zadnici a závidia mi idú na nervy. Ešte viac keď pridajú pseudo ekológiu a začnu vyčítať uhlíkovu stopu a trepať bludy že "tento neudržateľný blahobyt musí skončiť".
Absolútne neriešiť švagriv/iné a okolie. Žijete váš vlastný život a nemusíte sa nikomu “spovedať”, či cítiť sa nepríjemne. U nás to došlo až do takého stavu, že som išla na 3 týždne sama k moru a chlapi zostali pri “maminke”… teraz si znova užívame spoločnú pohodu.

Vôbec by som si to nevšimala a otázky koľko to stalo povedala, že o peniazoch sa nerozpravas.Niekoho to baví chodiť každý víkend niekam, druhý si chce v kľude sedieť doma je to každého priorita.Zarobite, tak chodíte.Ked rodine skončí RD, nájdu si prácu tiež možno budú chodiť, alebo investujú do niečoho iného čo ich bavi..Aj ja mám takú kamarátku, že nikdy nemáme čas, lebo bicykel, tura, kúpalisko.Raz sme ju zobrali na nenáročný výlet na Zochovu chatu a hodinovú túru prišla v šatách a slapkach skončili sme na lúke zjedli kekse, vypili kávu a išli k autu.Stretnutie v jej ponímaní je sedieť, najesť sa, poklebetit a domov.My máme psa potrebujem ho vybehať, dcéru to ešte baví chodiť s nami a pohyb potrebujeme.Vobec nemaj žiadne výčitky.