Materializmus - v škôlke si o nás asi myslia, že sme sociálny prípad
Povedzte mi dámy, ako to máte s oblečením do škôlky pre decká. Koľko toho detičky majú? Čo je zdravá norma? Dnes mi učiteľka podala dve tašky oblečenia, že mám malému povyberať ak nemá. Pritom nemám pocit, že by to dieťa nemalo, ale nemá toho zbytočne veľa. Do škôlky má vyčlené dve pyžamká, dvojo obliečok na perinky. Ktoré cez víkend operiem a v pondelok sa tam vždy môžu vrátiť čisté. Oblečenia má po 5 ks z každého potrebného druhu do škôlky (5 ks tričko, 5 ks tepláky.. Spodného prádla má viac). Ja nemám potrebu nejako škrečkovať veci, chodí vždy čistý, však keď sa to zamaže operiem to. Keď sa zničí alebo z toho vyrastie tak vyradím a kúpim nové. Príde vám to tak, že potrebujeme materiálnu pomoc? Celkom ma to šokovalo. Pritom ani s platbami za škôlku nijak nikdy nemeškám že by mali dôvod si to myslieť 🤷♀️
Asi by som jej podakovala a vysvetlila postoj k hromadeniu garderoby. Myslim ze to bohate staci, co ma.
@tina4931 podla mna to vidis cierne. Ucitelka vidi dietatko, co chodi stale v tom istom, nema rukavicky, salik, svetrik, takze mu je pravdepodobne na dvore potom zima ked idu von, len chcela pomoct... to, ze to dieta nechcelo rano si obliect a ze je mamina minimalistka, proste treba to dvoma vetami vysvetlit, zasmeju sa a idu dalej...
No ale ved ti nepovedala ze ste sociálne pripady, možno tam majú oblečko a ponúkaju 😁 staci podakovat, ze ďakujeme mame dost a vybavene. Ja som tiez napchala oblečko dcerinym kamoskam ak chceli (menšie su od nej) a nie preto ze by som myslela ze potrebujú. Tiež nie som za plne skrine ale teda vsetkym nam je to luto vyhodiť. My napr sme vooobec neboli socpripady a nas ZAMESTNANEC mi doniesol vrece oblecenia ked sa mi dcera narodila 😂 on mal akurat svoju polrocnu...
A teraz mi napadlo ze aj kamoska nosi do prace kazdy rok vrece aj dospelackeho aj po detoch a rozoberu si to zeny 😁
@anjelicek26 mňa sa učiteľka snažila presvedčiť v škôlke,že malému je zima bez pančuch. Nechcela pochopiť,že on neznáša teplo a nepotrebuje pančuchy ako 90% deti. A že z neho nechcem vychovať náchylneho na všetky choroby. Div,že zo mňa nespravila soc.pripad. Ani teraz nechce rukavice,spáva v krátkom pyžame v nekurenej izbe a je mu teplo. A hlavne nemá alergie a neviem čo. Neznášam,keď sa druhi snažia presvedčiť,čo je pre dotyčného najlepšie. Typicka hlúposť ľudí.
@tina4931 vravim toto je ako polo prazdny polo plny pohar ;) A staci si to vysvetlit. Rovnako bohuzial pripady su, kde su rodicia na tom financne na hranici a dietatko preto takto chodi a za tu pomoc su vdacny, ked ju dostanu. Je to o komunikacii.
Moja má napríklad veľa oblečenia, ale má svoje obľúbené 4 šaty, ktoré nosí do škôlky dookola. Nič iné na ňu neviem navliecť keď keď ide do škôlky, ani násilím :D tiež sa obavám toho, že si o nás myslia, že sme sociálny prípad ....
Ale také, že čiapku, šál a rukavice musí mať v januári ... Na tom by som trvala aj keby to nemal rád
V kľude by som sa poďakovala a odmietla. Pri vhodnej príležitosti by som sa nabudúce opýtala pani učiteľky prečo vám to ponúkla. Za mňa je to málo, nikdy neobliekam na druhý deň to isté a tie veci sa nakopia
Stále by som musela prať. Už po jednom dni v škôlke sú tie kolená katastrofa 🤦dcéra má kopu veci a chce sa paradit. Ono aj tie deti si to oveľa viac uvedomujú kto čo nosí a má. Ja keď som bola dieťa sa takéto veci začali riešiť snáď na druhom stupni základnej školy 😅
@anjelicek26 môj tiež nosí dookola to isté oblečenie do škôlky a nie je nič zničené ani podobne. Rovnako aj starší školák. Proste každý deň dostanú nové tričko, tepláky/nohavice, prídu domov, prezlečú sa do domáceho a tie veci idú do prania. Škôlkar má cca 6-7 ks vyčlenených na nosenie do škôlky, (starší samozrejme viac - kombinuje). Keď sa zničia, kúpim ďalšie. Samostatne majú veci na dvor/von, na oslavy/vzácne príležitosti/kostol. A nie sme žiadny sociálny prípad, práve naopak. Som za funkčnosť. Periem podľa potreby 1-2x týždenne.
ja som malemu dokupit musela. Mal tiez cca 5 triciek a teplakov a po prvom mesiaci v skolke boli z jedla ako od prasiatka. Inak by stale v nich chodil do skolky. Rukavice si asi ucitelky tiez mysleli ze chudak nema tak som jedny nechala v skolke a ucitelka mi vravi ze maly jej odmieta rukavice. Sal alebo nieco okolo krku u neho nehrozi a to sa tiez uz presvedcili. Nastastie mi nikto nic nenukal zatial
No podla mňa 5 tričiek a 5 nohavíc je naozaj málo, moja ma tak, že minimálne mesiac sa jej oblečenie neopakuje.. Cca 40 tričiek, 25 nohavíc, mikin a svetrov cca 20, veľa vecí uspini tak, že ani to nejde vyprať, to ide rovno preč samozrejme, a teda nechcelo by sa mi len kvôli tomu letieť do obchodu, lebo nemá si čo obliecť, takisto bundy a topánky , vždy aspon 2-3 na sezónu, nie ze sa uspini, príp. Bude mať mokré topanky, ze by nemohla ísť von, treba rezervu, dostatočnú... Napr. Keby nebodaj šla do nemocnice, neviem si predstaviť ísť tam so 4 trickami, príp. na nejakú dovolenku, kde nie je možnosť preprat, neviem, ci to je správne, ale ja to mám takto.
necitala som vsetko v diskusii, ale za mna by ste mali mat obdiv, ze viete fungovat s rozumnym mnozstvom oblecenia. Ak chodi dieta do skolky ciste, tak by nikto nemal riesit, kolko kusov oblecenia realne ma. Ja sa napriklad velmi snazim minimalizovat mnozstvo, lebo stale mam pocit, ze mame toho zbytocne vela. Takze sa vobec netrapte, za mna palec hore.
Nuž možno porovnáva s ostatnými deťmi, ktoré majú asi každý deň v mesiaci oblečené niečo iné 🤷♀️ tvoja reakcia bola správna, veď má vždy čisté veci. Toto je taky materialisticky svet, že všetkého nadbytok a niektorí sú toho nadbytku otrokom. Alebo sa iba predvádzajú, na čo všetko majú.
Moj je dost cistotny, takze mu oblecko vydzri aj 3dni. Ja menim, len ked zaspini. Ma viac triciek, teplaky hrube a tenke, ale v postate tocime tych 5-6ks. Na doma a dvor ma vyhradene ine oblecko, znosenejsie po starsich.
Takze ja v tom nevidim problem.
Moze byt ze nejaka mamicka doniesla do skolky nech ponuknu. ...niekedy je veru problem zbavit sa malych veci a tiez som rada, ked najdem niekoho komu pomozu, lebo sama dostavam veci na najstarsieho od susedy.
@aandrea9 tam ide o to, ze to dieta nema rukavice, nema sal, chodi bez svetrika ci mikiny, mozno sa jej na dvore potom trasie od zimy, ked sa ostatne deti hraju, nemusi to byt o teplakoch a trickach...to, ze to mamicke dieta rano odmietlo proste nevie...
V dnesnej dobe su podaktore naucene ze uz dietatu co este ani.nesedi.drbnu na nozky botasky za 100e nech kazdy vidi ze nato maju...boze a este toto riesit v skolke ved decka sa tam valaju po zemi chodia po kolenach..znicia aj neznicitelne..jasom dala synovi do skolky 2x rifle a nikdy viac tak ich zodral za jeden den v skolke ze kolena von...nic si z toho nerob..dieta chodi ciste..a keby mu aj kazdy vecer preperies to iste oblecenie mozu drzat huby..moj nazor
@anjelicek26 tak sa mala nato pani ucitelka opytat a nie znej hned robit asociala..mna by to teda urazilo..ale ved kazdeho osobna vec..
Dieta je ciste zdrave nechodi v dotrhanych handrach tak by to malo byt ok..
@laska86 ludom nevyhovies. Keby sa priamo opyta, ci su na tom financne horsie a nema ako kupit synovi zimne veci a potrebuje pomoc, vyznelo by to lepsie? Bol by tu rovnaky status v inom zneni... chcela dobre, podarovat veci a vypalilo to uplne naopak no...
@anjelicek26 no ved..ale to mas ako.ked smadnemu podas kusok chleba..myslim ze stacilo sa porozpravat nie hned ponukat oblecenie..take ponizujuce..
@laska86 Mne to doplo kde je problem az ked napisala, ze maly nema rad teple oblecenie, takze ani sveter, mikina, rukavice, sal, takze mu je zima a ucitelka riesi blbu situaciu celkovo... aspon ja si teda neviem predstavit mat hodinu-dve na dvore potom dieta na ihrisku pri takychto teplotach. Ten maly sa tam musi triast zimou bez ohladu na to, aku hrubu ma bundu. Ono jej asi bolo blbsie jej povedat, ze nevie si obliect dieta, aby mu zima nebolo... boh vie... ved hadam sa zajtra porozpravaju a doriesia to preco...
Dcera ma kazdy den komplet ciste oblecenie, na tom trvam, aj z hladiska korony urcite, bundu nosi jednu, lebo sa jej dobre zapina ale ma dalsie 3 doma, ale hrubkou a funkcnostou rozne..nosi biele, cierne tricka, tie ma najradsej, k tomu pancuchy, alebo leginy a suknu, prip. Saty..ma toho tak akurat podla mna perieme raz za tyzden a pol..urcite ma aspon 10 zvrskov a 10 spodkov na toto obdobie, 2- 3 teple ciapky, 3 saly a 6 rukavic..ja nemam rada stale byt v strehu a rozmyslat, kde mame momentalne a ci mame este ciste..tak mame rezervu, taku zdravu..oblecko nemusi byt drahe ani znackove, ale kvalitne a funkcne..zmolkove nemame ani flakate..to.by som nezniesla..oblecenie je stale vo.vybornom stave, kedze je toho viac a obmiename
Horsie by bolo ak by bolo dieta doma viac ako v skolke alebo by za skolku neplatila tak ako treba..
@anjelicek26 nemusi sa triast od zimy 🙂 moj maly je uplny ladovy medved 🙂 bud na len tricko a zimnu bundu alebo ked ma mikinu tak nesmie mat zimnu bundu iba prechodnu lebo potom je hned spoteny 🙂
Najskor ma v skolke tiez presviedcali ze mu bude zima a mam ho teplejsie obliect, tak som nu 3x tu mikinu dala a musel sa prezliekat ked prisli z vonku co bol taky spoteny, tak mi povedali ze teda mu nemusim tu mikinu davat 🙂 napriklad ani zimnu ciapku nema lebo by mal za 5minut nakomplet mokru hlavu 🙈🙈
Ale oblecenia ma teda viacej ako autorkyn syn :D
@anjelicek26 osobne si neviem predstavit v tomto pocasi bez capice, salu, rukavic a teplej bundy..a bez pancuch alebo spodnych legin..ani seba, ked som napeso..🤣
@laska86 len ucitelka z nej asociala nerobila, to si domyslela len mamicka... ucitelka jej ponukla tasky oblecenia ze si ma nieco vybrat, nic viac. A teda tiez som po precitani diskusie dalej usudila, ze dietu musi byt zima. A duplom teraz. Moja je otuzila, ale teda aby chodila v nohaviciach, ponozkach a tenkom tricku a na to bunda v zime von na dvor, tak to ani nahodou. A duplom bez rukavic sa hrat na dvore? popraskane ruky, zamrznute prsty... mozno to normalne treba prebrat s ucitelkou, mohla to urobit aj hned, ci je nejaky problem s oblecenim v skolke (moze byt ze sa aj maly stazoval ze mu je zima vonku, hocico...) alebo sa to rozdava len tak (u nas pri jednej skolke je aj materske centrum a nosia tam velmi vela oblecenia maminy a malo ktora to berie prec). To ze dieta nechce nie je dovod sa mu prisposobovat, ine je keby mu realne bolo naozaj teplo (aj taki su, moj otec, chodi v kratasoch teraz), a to tiez staci povedat.
@lacibo ona pise ze do skolky ma tolko, mozno ich ma 7-8-10kusov, kto vie... aj doma to dieta nieco nosi. Moja mala tak mozno po 7ks, nohavice vonkajsie mala napr. len 2ks...
@simca06022011 suhlasim, treba vzdy obliect primerane do pocasia..na to.ucitelka hladi, nie na znacky a módu..
Ach, ja som nenapísala, že chodí bez čiapky alebo rukavíc či dokonca kombinézy. Napísala som, že rukavice nosí len tenké a hrubé svetre neznesie. To neznamená, že ho nechám triasť sa zimou. Oblečené máva kvalitné termo prádlo, na tom tenké tričko a tepláčky a kvalitnú kombinezu. Ale šál nemáva. V živote sa mi zimou netriasol ani po 4 hodinách na výlete v mínusových teplotách. Nie je trulo, ak mu je chladno vypýta si niečo na oblečenie, ale všeobecne mu stačí menej vrstiev ako mávajú iné deti. Klasika zimné šály a hrubé rukavice či teplé svetre nechce lebo ho to obmedzuje v pohybe, keď je naobliekaný ako cibuľa

Dnes má už nešokuje nič. Ak človek ide vlastnou cestou,podľa vlastného uváženia a nekorešponduje to s "väčšinou" aj keď už "pokazenou,chorou" väčšinou, zdá sa im byť čudný a neviem aký....Individualita sa dnes akosi nenosí☹️.