icon

Materská dovolenka a pocit vyhorenia

28. jún 2025

Ženy, vy ste tu múdre hlavičky, idem si po radu. Máme s chlapom 1,5 ročné dieťa. On robí z domu, ja na materskej. Ako jasné, pomôže, porobí doma aj na záhrade. Ale mne už ide hlava vybuchnúť. On môže sám všade, ide za kamošom, do posilky na pol dňa, do Tatier na 4 dni, do Polska s kamošom, po Slovensku na výlet atď. Nevadí mi to, nech ide ale čo ja? Kedy si vydýchnem od bytia iba mamy? Som s malým nonstop, kojím ho, spím s nim v noci. Keď by som aj chcela ísť napríklad si niečo kúpiť, čo som mu aj navrhla, tak začne veď kojím (malý si momentálne pýta dosť, obdobie separačky), tak to používa proti mne, alebo začne ťažko vzdychať, alebo nepriamo dávať najavo nesúhlas. Nepovie nie, len tie pohľady, výhovorky a zahováranie, že môžem byť rada, že robí z domu a že ktoré ženy majú takto doma chlapov, že porobia okolo domu počas pracovnej doby atď. Ale čo ja? Ja mu hovorím o sebe, mojich pocitoch a mojej psychickej únave. Nechápe. Neviem mu argumentovať a slovami popísať, čo a ako mi je. On iba ja som najlepší (prenesene), lebo som doma, keby som šiel do práce, plakala by si, druhé ženy musia zvládnuť samé, keď majú chlapov v robote dp večera atď. Pomôžte prosím 🥹

floki1994
28. jún 2025

Lenže autorka ty si to robíš sama...1.5 ročne dieťa stači kojit len rano večer...už ma.mať pestru stravu..čo.keby si musela do nemocnice mapriklad? Tp ho budeš brať so sebou lebo kojiš? Netreba na to tam lipnúť...do roka ok ale potom tp naozaj treba obmedzit a to ti hovorim ako žena ktpra si kojenie musela vybojovat krvopotne lebo maly bol prve 4 tyzdme v inkubatore...treba si urcit hranice lebo tymto stylom sa dostanes max k uzkostiam a psychickym problemom..nehovoriac o problemoch vo vztahu ;)

lucia147852
28. jún 2025
@janettdamian

@lucia147852 dojčenie v tomto prípade nie je problém. To je pre muža iba zámienka. Jemu to vyhovuje, že si môže lietať sám po svete bez rodiny. Veď dieťa môžeš nakŕmiť "hocikde".

@janettdamian ale ona potrebuje aj čas kľudu len pre seba. Pokiaľ mu dieťa doma jačí a pýta cicik aj ho chápem. Ale stále platí čo som napísala. Ja byt ňou, buchnem dvere a idem.

unicornlady
28. jún 2025

Čo máš z toho, že muž je doma (ako sa tým rád oháňa), keď sa nestará o dieťa?
Chápem, že ak dieťa bolo vymodlené, tak si mu chcela dopriať (aj to kojenie dlhšie).
Veď dopraj mu aj budovanie vzťahu s jeho otcom.

t1nusa
28. jún 2025

žasnem, ženy, ako útočíte na autorku…. kojenie nie je absolútne žiadny problém a už vôbec nie dôvod na to vyčítať autorke, že je to vlastne jej vina a robí si to sama… na chybe je muž, ktorý má očividne svoje potreby prednejšie ako sú potreby svojej rodiny a matky jeho dieťaťa…

michaela329
28. jún 2025

Dieťa mu odovzdaj, oznam mu kam ideš a kedy sa vrátiš - neboj sa, on si už poradí. A napríklad v mojom okolí veľa chlapov robí na turnusy a vieš čo je sranda? Keď sú doma, tak ešte aj vstávajú k deťom - takže to nie je o práci, ale o tom, či chcú byť otcovia, alebo len nejakí pánkovia spolubývajúci.

olimuc
28. jún 2025

Oddychnes si ked bude mat dieta 18 … ale robis si to sama. Dieta je vymodlene, ale ma 1,5 roka … mlieko mozes odsat … ani dietatu ani tebe sa nic nestane. To, ze nemas auto je tvoj problem … zacni sa zamyslat nad jeho kupou, ked byvas mimo MHD alebo taxik … a najdolezitejsie … so svojim starym si musis narobit poriadky … nie navrhnem ale akonahle dopracuje … dieta do ruky a ty von …. Ak je po pracovnej dobe neskoro, tak chod cez vikend. Nenavrhujes .. oznamujes. Mas najpadnejsi argument - je to tvoje dieta, buduj si vztah. Naco mu vysvetlujes ako sa citis … po 5 slovach ta nepocuva. Jednoduche a kratke vety. idem von, od do sa staras ty. Koniec. Je rodic ako ty

janettdamian
28. jún 2025
@lucia147852

@janettdamian ale ona potrebuje aj čas kľudu len pre seba. Pokiaľ mu dieťa doma jačí a pýta cicik aj ho chápem. Ale stále platí čo som napísala. Ja byt ňou, buchnem dvere a idem.

@lucia147852 myslím, že keby bolo už tak veľké dieťa navyknuté tráviť čas s otcom, cicik by nebol žiaden problém. Nepotrebuje ho každé dve hodiny, a mama by mala čas pre svoj oddych. Matku dojčenie neobťažuje, ale postoj jej muža áno.

eliska13
28. jún 2025

Keď to je každoročná akcia to by som mu nezakazovala.Ako on ide do posilky zrelaxovať, lebo robí z domu a idete si na nervy môžeš ísť aj ty.Urcite si dni, ktoré budeš chodiť ty preč.Dieta je už dosť veľké, aby bolo aj s otcom

koniarova
29. jún 2025
@t1nusa

žasnem, ženy, ako útočíte na autorku…. kojenie nie je absolútne žiadny problém a už vôbec nie dôvod na to vyčítať autorke, že je to vlastne jej vina a robí si to sama… na chybe je muž, ktorý má očividne svoje potreby prednejšie ako sú potreby svojej rodiny a matky jeho dieťaťa…

@t1nusa nikto ma ňu neútočí. Lepšie je ju ľutovať?

aurora33
29. jún 2025
@t1nusa

@t1nusa možno je na chybe aj žena, ktorá si takého muža dobrovoľne vybrala.

simsalabim
29. jún 2025
@t1nusa

@t1nusa avsak autorka ma na tom podiel svojej viny. No a co, ze je manzel prevracia ocami a vzdycha, ked ma ostat s dietatom? Aj moje deti prevracaju ocami, a k maju daco upratat. Dokonca aj aj prevraciam ocami, ked mi sef da nieco prerobit. Ona to vsak berie ako signal nikam neist. Plus sa necha vydierat kojenim dietata, ktore bez mlieka vydrzi. A to JE jej chyba. Muz si so synom poradi, nech si buduju spolu vztah. Ked autorkine vysvetlovanie nikam nevedie, tak nech nevysvetluje, ale ide proste von. Stazovat sa, ze je v klietke jej zjavne nepomaha. Ona mozno len potrebuje pocut, ze je OK ist von aj napriek tomu, ze manzel vzdycha.

kiki68
29. jún 2025

Odsavacku, odsajes a 2 hodky dieta vydrzi. Mate babky? Supni jednej/ druhej s flasou odsateho na dve hodky a chod si zacvicit atd. Alebo si najdu na dve hodky babysitting. Pride niekto a za peniaze povaruje dieta. Ja som toto nemala takto, ale ja som skor robila to, ze vzala kocar a mna 4 hodiny nebolo. Chodila som pesi uplne daleko. Teraz to budem robit zase. Mna doma neni a vybavene, zastavim sa za kolegynami, proste robim co chcem a hotovo

koniarova
29. jún 2025
@kiki68

Odsavacku, odsajes a 2 hodky dieta vydrzi. Mate babky? Supni jednej/ druhej s flasou odsateho na dve hodky a chod si zacvicit atd. Alebo si najdu na dve hodky babysitting. Pride niekto a za peniaze povaruje dieta. Ja som toto nemala takto, ale ja som skor robila to, ze vzala kocar a mna 4 hodiny nebolo. Chodila som pesi uplne daleko. Teraz to budem robit zase. Mna doma neni a vybavene, zastavim sa za kolegynami, proste robim co chcem a hotovo

@kiki68 veď to je 1,5 ročné dieťa. To nepotrebuje mlieko každé 2 hodiny. Autorka si to tým kojením len opekňuje.

lucky_k
29. jún 2025

Ved, ty mu zacni vycitat ked ide na pansku jazdu, ci to ozaj velmi potrebuje, do roboty nechodi ale je na HO, cize nepoteebuje oddych, tak ako tebe on hovori, ze nemas byt z coho unavena

damira90
1. júl 2025

Najst si druheho co bude dobrý otecko to by mu bolo treba pocut. Striedavka ked bude sebec, egoista apat , sorry. Len toto treba a ostrymi slovami. Ty davaš cca 80% a on kolko 20% ze. Kolko drzí maleho 20minut? Hodinu denne? Prejde kocikom a donese? A konec? Denne akoze.....niektoré zeny co mne hovoria poznam silne typy osoby ze oni si vychovali muzov aj umyt riad odniest riad odišli preč z domu, zistovali do skej miery majú pohodlného hlupáka lebo z domu TO NEMALI V SEBE. :(

ravehami
1. júl 2025

Podla mna sa ma kojit, kym to je prijatelne pre obe strany. Ak uz jedna strana je v nekomforte tak je na zvazeni ci sa to neukonci..jednoducho po dokojeni som bola ovela “slobodnejsia”, ja som mohla ist kam som chcela a na kolko bez toho aby boli deti vzdy na chvilkovej “odvikacke” a teda nervozne..proste mala som v hlave, ze to dieta reve za ceckom (bolo mi luto dietata a nie muza :D)..ked je dieta nervozne nervoznejsi je aj otec samozrejme a viac sa tomu nrania aj ked su uplne rovnaki rodicia ako my matky (ja sa tuto stazovat nemozem, moj muz mi zachranoval rit po nociach aj cez den a isiel na doraz..celu noc ponosil a potom na 4tu do roboty..dakujem bohu za nho)..ak dokojis aj muz strati zamienku..na druhu strany ak sa kojenia nechces este vzdat, je to v poriadku, len treba proste muza postavit pred hotovu vec, ze potrebujes na par hodin vypnut bez privesku a ty nemozes mysliet na dieta..su obdobia hore a dole, bude lepsie uvidis, nejak to vyspekulujes 🙂 drzim palce

lienka.7
1. júl 2025

@autorka prepáč, ale ako si si naučila tak, mas. Nie, nemusis byt s dieťaťom 24/7/365 len ty. 1,5 rocne je už dosť veľké, aby bolo schopné byt aj s otcom, kojiť ho asi nekojis každé 3 hodiny a aj keby, snáď mu vie dat jest a neumrie od hladu, keď budeš pol dna mimo domu.

jablkovastrudla
1. júl 2025

Sama mam 1,5 rocne dieta a tiez kojim. Uplne bezne chodim prec od maleho asi pol roka, na par hodin ku kozmeticke, teraz mi davaju do poriadku zub takze cestujem plus zubar a som dobrych 5 hodiny prec. Ale muz aj syn su zvyknuti. Alebo ich poslem von ked si chcem oddychnu. A to moj muz aj vari ( o upratovanie radsej nepisem 🤦🏼‍♀️)
Ale ja mu tiez doprajem oddych, vela krat ideme prec z domu nech sa aj on zresetuje z prace.
Toto si doma musis nastavit ty, ja som doma tiez vysvetlovala lebo mojmu muzovi to nedoplo. Nikto doma nechce vyhorenu mamu, tiez si zasluzime oddych

lienka.7
1. júl 2025
@aurora33

Bože to je debil a nie chlap

@aurora33 ona si to robí sama, ale chlap je debil 🤦‍♀️ chlap iba vyizi a možnosti, ktoré mu ona ponúka, nič viac nič menej.

aurora33
1. júl 2025
@lienka.7

@aurora33 ona si to robí sama, ale chlap je debil 🤦‍♀️ chlap iba vyizi a možnosti, ktoré mu ona ponúka, nič viac nič menej.

@lienka.7 ale je tam urcite ista forma manipulácie z jeho strany. Viď slova ( čo by iné ženy robili, a čo musia robiť iné ženy, ktoré majú chlapov preč).

lienka.7
1. júl 2025
@aurora33

@lienka.7 ale je tam urcite ista forma manipulácie z jeho strany. Viď slova ( čo by iné ženy robili, a čo musia robiť iné ženy, ktoré majú chlapov preč).

@aurora33 ona sama sa tu prezentuje ako nesvojpravna. A tým uspavanim 1,5rocneho decka na cecku to iba potvrdila. 1,5 rocne decko je už dosť veľké na to, aby pokojne šlo na tu chatu aj samé s otcom. Netvrdím ze na 4 dní samozrejme... Ale pochybujem, žeby to ona dovolila, co i len na deň. . Lebo by mala separácnu úzkosť ona, nie decko. A samozrejme ho treba ešte predsa kojiť! 🤦‍♀️

matkahelka
1. júl 2025

Davam vacsine za pravdu, nesies si na situacii velky podiel viny. 1.5rocne dieta nemusis mat na bradavke nalepene cely den, to nie je novorodenec. rano nadojci a cau, vratis sa vecer. dieta zje normalne tuhu stravu, otec sa postara. ak je pre teba nonstop dojcenie 1.5 rocneho dietata take extra dolezite, tak sa potom nestazuj, ze sa nikam nepohnes. ved si to robis sama. ja som dceru od cca 3 mes.popri dojceni ucila aj na flasu, prave preto, aby sa mi toto nestalo, ze sa stanem kvazi vaznom a tak ako som ju dokazala nakrmit ja z prsnika, tak ju dokazal nakrmit muz odsatym mliekom.ak ty takto planujes fungovat do samoodstavenia, tak sa este par rokov z domu nepohnes.

aurora33
1. júl 2025
@lienka.7

@aurora33 ona sama sa tu prezentuje ako nesvojpravna. A tým uspavanim 1,5rocneho decka na cecku to iba potvrdila. 1,5 rocne decko je už dosť veľké na to, aby pokojne šlo na tu chatu aj samé s otcom. Netvrdím ze na 4 dní samozrejme... Ale pochybujem, žeby to ona dovolila, co i len na deň. . Lebo by mala separácnu úzkosť ona, nie decko. A samozrejme ho treba ešte predsa kojiť! 🤦‍♀️

@lienka.7 to je jasne. Ona je nedorobena a chlap je vychcany manipulátor. A hej musí kojiť, pokiaľ jej to dovolia bohyne kojenia 😅😅😃😃

hederamonstera
1. júl 2025

Mam doma podobneho, povie ze vsak chod ale s takym tonom a pohladom, ze je mi jasne, ze nie je rad.
Neviem ti poradit, ja s nim stale bojujem ale zacina si zvykat, alebo ja si zacinam zvykat a ignorovat jeho neverbalnu komunikaciu

hederamonstera
1. júl 2025

Vies inak, ze samoodstavenie moze byt aj v 6 rokoch? Tak si to skus nejako naplanovat v tom dni a muzovi len povedz, ze ides tam a tam. Viem ake to je tazke, bola som v rovnakej situacii (az na kojenie) ale postupne sa s muzom ucime, ze ja nie som domaci spotrebic, je to boj ale zlepsuje sa to. Drzim palce, toto je pre teba skuska od zivota, po ktorej narasties ako osobnost (budes aertivnejsia).

colanna
1. júl 2025

No a takto...podporujes ho napriklad dostatocne v roli otca? Lebo mamicky su take vacsinou,ze ja viem vsetko najlepsie co sa tyka dietata...akoze ano,je to vlastne pravda,len chlapi sa citia potom aj dost neisto ked maju s dietatom nieco robit nebodaj s nim ostat sami,trochu sa toho boja,lebo su dost casto aj zhadzovani,ked sa o nieco pokusia. Ved to vidis aj tu na mk,strasne srandicky,ked sa pokusia nieco detom obliect a pod...nenavazam sa teraz ani do matiek ani do otcov,ale je to taka realita,napadlo mi,ci sa aj neboji ostat s malym sam 🙂

koniarova
1. júl 2025

Autorka sa už neozve. Iné chcela čítať.

misicka31
1. júl 2025

V prvom rade,máš doma chuja,že môžeš byť rada,že je doma???Veď NIC z neho nemáš rovnako ako žena,ktorej chodí muž domov večer.A na tvoju obranu,ženy,vy by ste vážne nechali dieťa s niekým,áno je to jeho otec,ktorý zjavne nejaví o neho nejaký záujem a šli by ste preč?To je zlý výber partnera,čuráka nezmeníte.✌️

lienka.7
1. júl 2025
@aurora33

@lienka.7 to je jasne. Ona je nedorobena a chlap je vychcany manipulátor. A hej musí kojiť, pokiaľ jej to dovolia bohyne kojenia 😅😅😃😃

@aurora33 🙈 ze bohyne kojenia 🤣 niektorým to kojenie fakt udiera na mozog. A poriadne 🤷‍♀️

7komorova
1. júl 2025

Asi sa boji byt s nim sam, a babky ? Lebo svokra mi kradne syna- ma 4. Mesiace… a furt ho chce ze im ho mam nechat a ja mam ist niekde si oddychnut a tak