icon

Môj byt a priateľov pes ničiteľ

natalkanasta
27. feb 2016

Mile zienky,
moja situacia je takato: s priatelom sme sa spoznali na prechadzkach, ja mam psa aj on ma psa. A to co nas spojilo, nas teraz rozdeluje. Nebyvame spolu, raz sme u neho, raz u mna. Problem je, ze jeho pes vsetko demoluje, trha, brecha, skace po sedacke aj po nas, hryzie… Priatel ho nikdy (!) nenechal ani na hodinu sameho. Ked maju prist, musim vsetko poskryvat, ale on si aj tak najde nieco co by rad znicil. Aj ked ho okrikneme a potrestame, nerespektuje to a o chvili schmatne tu istu alebo inu vec. Takze o nejakom prijemnom veceri u mna doma sa neda hovorit.. Viackrat som uz priatelovi zdoraznila, ze mi to prekaza, ze ho nemoze tak rozmaznavat, ze mu nesmie tieto veci dovolit, nepomohlo. Pes je vytazeny dostatocne, treningy, psia skola, les, prechadzky.

Takze nemohlo ani po dobrotky ani po zlotky, priatelovi som povedala, ze si neprajem, aby jeho pes bol v mojom byte, pokial sa neodnauci nicit a ze sa nemienim dalej prisposobovat v mojoj domove jeho psovi. Ze moze prist sam, alebo budeme travit vsetci spolu cas u neho a vonku. Objasnila som mu, ze kazdu jednu vec v byte som si kupila sama, s laskou a za peniaze, kvoli ktorym robim ako kon, a jednoducho ma to az boli, ked vidim ze hocico zdrapne a mu to musim vytahovat z papule. Ak pes prestane nicit a bude respekovat povely, je opat srdecne vitany, ale takto nie.

Priatelova reakcia bola akoby som mu povedala, ze ma svojho psa minimalne utratit a ze to nicenie nie je take strasne. Aj som mu vyjadrila pochopenie, ze viem ze svojho psa lubi, ale ja toto v mohom byte uz dalej neakceptujem. Na druhy den sme sa tejto teme venovali opat – trochu vychladol, ale stale povazuje sa strasne, ako mozem povedat, ze jeho pes nesmie byt u mna doma. A ze ako som to formulovala (ze jeho pes nie je vitany) je strasne. Ze to vraj nesmiem, ze ved je to clen rodiny. A ja mu na to akoze nesmiem? Ja SMIEM povedat kto moze v mojom byte byt a kto nie a ja som si to nezmyslela z cista jasna, ale ze jeho pes sa nevie spravat a nici, ze to je ten dovod. On to nechape a povazuje to odomna za „neferove nepartnerske jednanie.“

Normalne je mi az blbo z toho, ako ma priatel obvinil z neferoveho jednania, svojimi recami mi robi zle svedomie, hoci viem, ze nema pravdu. Neda sa s nim o tom bavit, podla neho mam tolerovat psa v mojom byte a on sa bude snazit byt viac razny, povedala som NIE, az ked naozaj dojde k zmenam potom. Vobec sa mi to nepaci, ako prehnane reaguje a zo mna robi este tu zlu.

Prosim o radu a dakujem velmi pekne za precitanie aj odpovede.

natalkanasta
autor
29. feb 2016

@moonlight1210 Inak velmi trefne si to vyjadrila, ci som mu len stupila na otlak.. no veru nie, na moje prekvapenie zial to ze som neferovala, myslel uplne vazne a on sa nema za co ospravedlnovat.

lune
29. feb 2016

@petra7777 Ahoooj, no bola som na viacerych navstevach, mali tam psov vyvalenych na gauci a lizali si gule. Chlpy mali, aj napriek tomu, ze mali upratane, pes sa otriasol a vsade chlpy. Utieras zadok psovi po velkej? Napadlo Ta niekedy, ze si to poutiera do gauca, alebo do koberca, prípadne u niektorých do postele? V jedom byte mali dogu...ked otriasla hlavou, sliny odfrkli na obyvackovu stenu a ked to tam tieklo dole, skoro som hodila sablu...U muzovej krstnej je vzdy cistucko, len koberec tam smrdi ako fras, lebo tam vylehuva pes...jasne, ona to neciti...uz tam radsej nechodim...

Stacia tieto argumenty? Inak psov mam rada, sama som mala psa, ale von pri rodinnom dome...

99zuzula
29. feb 2016

@lune uplne suhlasim s tebou. Pes nema co robit na gauci, v posteli a pod. Keby si aj moj chlap rovno zo sprchy sadol s holou ritou na sedacku bez treniek, tak ho vyhodim a este do tej holej riti kopnem. Vsetci nosime min.spodne pradlo, nikto sa s holymi analmi nevala iba psy! Mne je z toho na grc ked to niekomu beha po byte a vsade sa vyvaluje. A moze clovek vysavat a umyvat aj 3x za den toho psa tam citit. A to psov milujem,ale vonku. Max.ked je minus 10, tak ten nas spi v chodbe, dalej ani centimeter.

99zuzula
29. feb 2016

@natalkanasta zaujimava dilema s tou zlomenou nohou. Ale asi ta sklamem, uraz by doprial skor tebe. Uz len z financneho hladiska by to bolo lacnejsie u teba. Ty mas zdravot.poistenie, psovi by to musel zaplatit.

bmuller
29. feb 2016

@natalkanasta 😠 ako rady na riesenie spravania toho psa su tu asi az na druhom mieste, na prvom je zaslepeny postoj jeho pana... pes by sa vycvicit dal, lenze tvoj priatel nevie, ze panom svorky ma byt clovek? to je nepochopitelne, najma ak je polovnik. akoze pes je favorit... a to ine zvierata dokaze zabit? cele zle, psy boli zdomacnene pre sluzbu cloveku, nie aby clovek naplnal ich potreby (zakladne ako strava a buda samozrejme, ano).
ale v prvom rade, nerespektovat majetok a potreby "milovaneho" cloveka, to je ten problem 😒 a ten je u pana, nie psa.

cobisko
29. feb 2016
Používateľ cobisko je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cobisko.

@bmuller lenze mnohi ludia to maju pomylene cize darmo im to budes vysvetlovat 🙂))

moonlight1210
29. feb 2016

@natalkanasta nezriedka, ked si pes uvedomi, ze svorka nema vodcu, co v pripade tvojho priatela a jeho psa nema, kedze on zaviedol demokraciu, to obvykle skonci tym, ze pes sa aspon raz pokusi pokusi prevziat velenie. demokraciu psi nepoznaju, je im evolucne cudzia. oni su svorkove zvierata a vo svorke je hierarchia presne dana. maju to ako kod v hlave (alebo ako to povedat), vychova u ludi na tom nic nepotlaci. mozu ho vsemozne hyckat, aj tak ich berie ako svorku.
a bud v nej vodca bude, alebo sa o jeho poziciu teda pokusi sam.
a ak chce pes nieco v hierarchii zmenit a ist hore, tak je to cez zapas. bitku, vydobitie si pozicie.
a teda vo chvili, ked jeho pan, ktorého ale za pana nema, pre nejaku pricinu uplatni svoju autoritu nad psom (o ktorej si mysli, ze na nu ma pravo, kedze je panom psa, co mu ale nikdy nedal jasne najavo), pes sa pokusi vzdorovat a napríklad zavrci, zautoci a kusne.
skusi sa nedat posunut v hierarchii dole, lebo na to nevidi dovod.
neznamena to, ze to tak ostane a uz je nebezpecny pre pana. ak pan jeho pokus potlaci, uz to viac neurobi. pochopi, ze je ten dole a jeho pan je aj vodca svorky.

tvoj priatel bojuje proti prirode a zbytocne robi zmätok v hlave psa. co on vidi ako humanne spravanie, v skutocnosti tomu psovi vôbec neprosieva.
(horsi pripad by bol, keby nad nim stratil kontrolu v pritomnosti iného cloveka, ktorého pes napadne a odmietne posluchnut prikazy pana, lebo ho povazuje len za dalsieho clena svorky, nie vodcu, takze si neda rozkazat).

nehovorim, ze toto sa stane. ale uz som pocula a videla pripady, kde pes rafol po vlastnom panovi. a obvykle prave vtedy, ked mu nebolo jasne, kto ma aku vymedzenu poziciu vo svorke.
presne nevymedzenie ho dokonca stresuje.
pes potrebuje respekt k svojej osobe. samozrejme, ze potrebuje laskavost, pochvalu, pohladenie, ponahananie, vyjasenie sa so svojim panom.
ale pevnu ruku nad sebou.
pes nie je clovek a este dobrych par stotisicroci, ak nie viac, nebude mat mozog na jeho urovni, aby chapal emocne nuansy v spravani a ich rozdiely ako ich chapu ludia.

natalkanasta
autor
29. feb 2016

@bmuller Suhlasim s tebou na 100 %. Pes je hyperaktivny, blaznivy nicitel. Myslim si, ze keby priatel to uznal a, nasli by sme spolocnu cestu ako psa vychovat. Presne tak, pes je zdomacneny na sluzbu cloveku, ano je aj spolocnikom, ale clovek nema sluzit a prisposobovat sa psovi. No lenze tuto panko prisposobil svoj pracovny aj sukromny zivot svojmu psovi. sa chova k psikovi ako k princovi, nemam psa rusit, hladkat ho, len ked priatel to povazuje za vhodne a podobne trafene napady,. Neviem si predstavit spolocne byvanie... Je urazeny neviem ci budeme schopny este komunikovat na tuto temu. On ma urazil ale nebudem urazena ako trucovite decko ale budem komunikovat a zistovat ci najdeme spolocnu cestu a riesenie alebo nie. No ked on ani komunikovat na tuto temu nechce...

natalkanasta
autor
29. feb 2016

@moonlight1210 On ho uz viackrat kusol. Nie do krvi, ale ani nie v ramci hry. jednoducho ked sa psovi nieco nepacilo. No neviem ci caka kym ho dokuse uplne, zle mi je z toho.

natalkanasta
autor
29. feb 2016

@moonlight1210 Moze byt kedze ma teraz 15 mesiacov, cim bude starsi, bude sa snazit coraz viac stat sa vodcom svorky..? Vdakabohu ze moja beagle fenka je taka bezproblemova, no zrejme pomaha ze som ju nepovysila nad moje potreby, no aby cloveku pes sefoval.. kde sme.. 😕

natalkanasta
autor
29. feb 2016

@bmuller Ano pes je favorit a este sa vsade chvasta tym ake je jeho pes uzasne vychovany, ze to je jeho zasluha. a este to mne vcera zdoraznoval, akoze v style JA MAM PRAVDU AJ VSETCI OSTATNI BY MI DALI ZA PRAVDU...

mandala77
29. feb 2016

@natalkanasta písala si, že povedal, že nebude k Tebe chodiť pes ale ani on. Je urazený a nevieš či budete ešte schopní na túto tému komunikovať a že budeš zisťovať, či nájdete spoločnú cestu a riešenie alebo nie. Ale on na túto tému komunikovať nechce.

To, že Ti povie, že nebude chodiť ani pes ani on, je vydieranie. Aby si ustúpila a zmenila svoj názor.
Ty chceš zisťovať či nájdete spoločnú reč? Ako dlho ste ju nenašli ohľadom tejto témy a koľko si sa snažila aby ste ju našli?

Ak mám niekoho rád, tak som schopný urobiť aspoň nejaký kompromis ohľadom psa a nie sa ešte uraziť, že ako si to Ty vôbec dovoľuješ sa takto správať.

Asi väčšina sa tu zhodla, že s takým priateľom by nebola. Nie pre to, že má psa, ktorého si nevychoval, to by sa napraviť dalo, ale preto, že pes je u neho na prvom mieste a nie je ani schopný sa pozrieť pravde do očí, urobiť nejaký kompromis aby si bola aj Ty spokojná ale on to ešte obráti proti Tebe, že si necitlivá voči psovi a čo riešiš za blbosti a nedáš pokoj.

Také správanie ako má Tvoj priateľ je dosť bežné medzi ľuďmi v jeho veku, poznám viacerých, ktorí majú psa na prvom mieste, samozrejme nikto z nich nemá rodinu a deti. Majú to ako náhradu a nejakú kompenzáciu citu, naplnenia, aby neboli sami alebo čoho. Tých čo poznám, všetci majú psov v byte, ešte som nestretla takého vyšinutého čo má psa v dome, na dvore.

moonlight1210
29. feb 2016

@natalkanasta
viackrát ho kusol, ked sa mu nieco znelubilo?!
sla by som od takého cloveka prec.
uz pre vlastne bezpecie.
on nema psa pod kontrolou, len si to mysli. pes sa mu uz vymkol.

nechcela by som zazit situaciu, ked pes dospeje a rozhodne sa, ze teda vodcom svorky je on a trebárs by zautocil na mna pre nieco. napríklad, ze nieco mi v dome nici, ja ho chytim za obojok a odtiahnem mu od toho hlavu prec a on sa zvrtne a zautoci (aj toto som uz realne videla). lebo som si v jeho ociach dovolila na vodcu svorky, teda jeho-psa, a to nesmie ostat bez trestu, takze sa ma pokusi zastrasit, aby som sa mu podriadila.

petra7777
29. feb 2016

@mandala77 Máš pocit, že sa mi chce čítať cca 60komentárov? Sa spýtam, nie? Veď z nikoho neubudne, či?

moonlight1210
29. feb 2016

@natalkanasta
jedno zo zakladnych pravidiel: aj ked ti srdce puka, aj ked citis neferovost, jeden rozhovor na danu temu a dost. maximalne este jeden rozhovor, na overenie si, ci pochopil, co si hovorila. ak nie, tak dovidenia.
aj keby ti srdce puklo.

ked to postavis takto, tak mu das priestor na premyslanie.
1. jasne pochopi, ze ty si za názorom stojis ako skala. akekolvek dalsie rozoberanie ho len presvedci, ze si si nie ista, ci mas uplne pravdu a pokusas sa to zahrat tak, aby to vyzeralo, ze mas. hoci jej sama neveris. - predstav si opak, on sa pokusa predsvedcit teba: cim viackrát sa vrati, aby to este raz a este raz a este raz dodiskutoval, tym mensiu vahu to cele pre teba ma. dokonca to uz otravuje. citis to?)
2. bud sa nasledne zamysli a pride sam za tebou a na tvoje prekvapenie sa bud pokusi vyjednavat (bude nieco ako pripustat, ze pes to prehnal, ale musis pochopit, ze nie je zly), alebo naozaj prizna, ze si mala pravdu ty. alebo to neuzna nikdy a to by potom neuznal ani po 220 rozhovoroch na tuto temu a to dokonca ani v den, ked by si bola svedok, ako ho jeho uzasne vychovany pes uzasne nevychovane rafol a sposobil mu zranenie, ktore ratovali na chirurgii na pohotovosti. na to vezmi jed. este aj na to by mal vysvetlenie, ze pes bol v ten den od rana nervozny, ze chybu urobil on, lebo ho do niecoho nutil, a neviem este co, proste pes za to nemoze, pes je uzasny a dokonaly.

viac za nim nechod, ak sa nahodne stretnete (nie cielene, dohodnuto), daj si odstup. nebud nezdovrila, bud mila, ale uz trvaj na tom, ze pokial vychovu psa neprehodnoti, stretavanie nebude.ň
snad nechces riskovat, ze pes skoci po tvojej fenke alebo po tebe, ked sa nieco zomelie.

petra7777
29. feb 2016

@lune Tak takto.....1.moja fena má šušku a nie gule.....2.psa sprchujem, ked prídeme z vonku-laby a riť....3.kto už má dnes koberce......4. spí v pelechu a nie v mojej posteli (súdnosť som ešte nestratila).....5. ty psov nemáš rada ani náhodou ☹ Stačia tieto argumenty?

natalkanasta
autor
29. feb 2016

Prave mi zatelefonoval, takmer si neverila vlastnym usiam.. Ze vraj sa mam povzniest nad tym, ze mi povedal ze jednam neferovo a nepartnersky. Ze on sa nema za co ospravedlnovat a prosi ma, aby som s tymito diskusiami nezacinala vecer, lebo sa opat moze stat ze vybuchne.Ja mu hovorim ty mi budes hovorit kedy smiem sa s tebou rozpravat, ze za svoje reakcie si zopdovedny ty a nie ja. Dalej mi vravi, ze uz si dohodol termin s trenerom a bude na vychove psa pracovat (jedina rozumna veta podla mna). A ze ked on si za tym stoji ze moje vyjadrenia boli neferove a nepartnerske, A otocil to: ze keby ja som mu povedala ze jedna neferovo, takze to by som on musel nieco zmenit aby som taketo vyjadrenia nemusela smerovat na jeho adresu. Cize kedze on sa vyjadril ze ja konam neferovo, mam nieco zmenit ja, aby mi taketo nieco nemusel povedat. A este nakoniec ja ta mam tak velmi rad a dufam ze najdeme spolocnu cestu a budeme pokracovat v nasom krasnom vztahu... No nech pokracuje s takymito zvastami, zhnusi sa mi uplne, aspon mi nebude za nim tak smutno.. 😖

bmuller
29. feb 2016

@natalkanasta fuuu, nemam pravo sudit cloveka, ktoreho nepoznam, ale toto uz zavana ...manipulatorstvom? 😒 on je ten "spravny" a ukrivdeny (aj ked ty si konala vecne a triezvo bez umyslu byt neferova)... no ved nemusis vsetko zahodit, mozes vam dat sancu a stretavat sa s nim nadalej... akurat ti uz taketo tahy budu vrtat hlavou. ale mozno je taky citlivy len v teme pes... ved bodaj by 😀

moonlight1210
29. feb 2016

@natalkanasta prasti s nim hned teraz.

on ti zavola, ze on je bezchybny, k neprimeranej reakcii si ho vyprovokovala ty, lebo si si nevsimla, ze vecer nie je pre neho vhodny cas na diskusie, vlastne blba si ty, ale on ti to velkoryso odpusta.

tak som sa skoro zasmiala.

kadan
29. feb 2016

@natalkanasta ukonči ten vzťah, on musí pracovať v prvom rade na sebe, jeho chovanie nie je v poriadku. bude ťa psychicky vydierať? to snáď nie

stardust
29. feb 2016

@natalkanasta este stastie, ze toho psa ma...keby ho nemal, spoznala by si jeho povahu mozno az neskoro.

mysicka36
1. mar 2016

@natalkanasta s takým človekom by som si rodinu nezakladala. Môžete ďalej výletovať so psami. Ale ty si hladaj iného partnera do života.

Ja sama mám psa, ale v živote by som mu nepodriadila potreby svoje, či iných členov rodiny. Psa milujem, ale svoje miesto vo svorke má presne určené. A preto je potom spokojnosť v celej svorke. 😉

snazilka1983
1. mar 2016

Je tu medzi vami nejaký tréner psov alebo co sa rozumie dobre výcviku a vie poradiť?

magmolatus
1. mar 2016

No pes nie je vychovaný tak ako má byť, buď mu daj novinami po ňufáku ak ti berie veci a snad to pochopí. Alebo ho dat prevychovat. A kedze ma pubertu, tak este takyto nejakú chvilu bude. Existujú aj nejaké spreje, ktorými nastriekas vec, ktoru ti pes berie a sprej je horky, alebo tak nejak a pes by sa toho nemal viac chytit, aj ked u mojho to nikdy nefungovalo.

Ale mas pravdu, je to tvoj byt, tvoje pravidla.

timea7
1. mar 2016

@natalkanasta čože?!?!? Tak to, že má nezdravý vzťah k psovi, je najmenšia vada jeho povahy. Nezabíjala by som s ním čas. Keď si dovolí teraz ti určovať, kedy na neho môžeš prehovoriť a kedy nie, ani náhodou si neviem predstaviť váš spoločný život. To, že bude na výchove psa pracovať a dohodol si termín s trénerom nič nemení na jeho vzťahu k tebe, bohužiaľ....

komplikovana
1. mar 2016

@natalkanasta - spoločná cesta, ktorá vyhovuje iba jednému sa nedá nazvať spoločnou....
a kde nie je voľa, tam nie je ani tá cesta. Ja sa nestačím čudovať čo z toho chlapa lezie 😀
Lepšie to už nebude, takže ako sa hovorí, radšej odísť z kratšej cesty 😉

timea7
1. mar 2016

@komplikovana je dobre, ak sa muž vyfarbí hneď, ako neskôr...

komplikovana
1. mar 2016

@timea7 určite má v tomto natalkanasta veľkú výhodu, že sa vyfarbil už teraz 😉
a že si nedá len tak skákať po hlave.

nyusika
1. mar 2016

@natalkanasta
ja neviem, podla mna vobec nie je problem pes. ale to, ze tvoj partner je nejaky divny.
povedat mne, ze OK, pes ku mne nepojde, ale to potom ani ja - asi by som vybuchla do rehotu a zamavala mu na rozlucku.
pardon..ze trhas nasu svorku ?? nehrabe mu tak trochen ?
pri vsetkej ucte, ja sama mam psa a zboznujem ho. ale je to PES. nebudem nikdy porovnavat psa a cloveka. a moj pes je moje zlato, moj milacik, rozpravam sa s nim ako s clovekom (ked sme sami, samozrejme)...ale stale je to proste PES.
42 rocny chlap a je umrncany ako decko, aj si poplakal, ked ti to velke rozhodnutie o tom, aka si necitliva, oznamil ?
mam este jednu velmi intimnu otazku (nemusis odpovedat🙂 )...ked mate "blizku chvilku", je pes kde ?

nyusika
1. mar 2016

@natalkanasta
a este nieco - netreba vkladat tolko energie do riesenia, ako prevychovat psa...toto je len zlomok problemu, ktori vy dvaja mate.