Moja 15 - ročná dcéra je tehotná
Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(
No,ja som dosť zasadová,ale netreba hneď odsudzovať.
Paradoxne naj radodajky neotehotneju veľmi skoro,sú skúsené a vyznajú sa,čo a ako.
Ja mam tiez zname, ktore otehotneli na zaciatku strednej. Normalne chodili do skoly a potom materska. Po nej dokoncili skolu. Dokonca aj vysku. 🙂 vsetko sa da, len treba chciet, babatko sa chcelo narodit. Dieta je pozehnanie aj ked takto. 🙏🏼
Ja by som v tomto prípade asi zvažovala interrupciu, aj keď to nepovažujem za ideálne riešenie. Ale ona sama príjem mať nebude, vy ako rodičia ste na tom finančne nie úplne dobre, podpora zo strany chlapca a jeho rodiny nulová… školu si spraviť musí pre jej vlastné dobro a budúcnosť, ale kedy?? O dieťa sa starať treba, ty doma nezostaneš. Akú perspektívu na dobré študijné výsledky a následne dobrú prácu, z ktorej by si mohla o pár rokov dovoliť hypo na svoj byt, má s dieťaťom na krku?
Nebola by prvá ani posledná “teen-mom” a tiež ani prvá ani posledná čo podstúpi interrupciu. Obe rozhodnutia sú ťažké a obe jej veľmi ovplyvnia život. Ale pozerala by som dopredu na najbližších 5 rokov, čo ju čaká ako single dieťa s dieťaťom a čo ju čaká bez dieťaťa.
Treba sa s ňou otvorene porozprávať a nech sa vyjadrí ako si to predstavuje ďalej. Pritlačiť na ňu a zistiť kto je otec,ci bude platiť na dieťa, to je tiež rozhodujúce,lebo inak z čoho bude žiť? Z tej almužny?
tak ono, teoreticky ak obe súhlasíte, môže porodiť a dieťa nechať Tebe do Náhradnej osobnej starostlivosti, myslím, že by si mohla ísť aj na materskú (a na tú by si mala nárok, keďže pracuješ, narozdiel od nej), ale neviem podrobnosti, to asi ide cez UPSVAR a súd, ani či by niečo také z Vašej strany pripadalo do úvahy...
No toto budete mat peknu paseku ked leda bolo to zvladate financne ...kto vie este co sa z mladej vykluje ked nechce ani povedat komu roztiahla...plus ako uprimne toto vas moze nielen financne ale aj rezijne polozit kedze nemate ani flexibilne prace a dotoho momentalna situacia so zdrazovanim a mozno dalsie kovid kolotoce logdanmi...takze bude to o dost tazke sa tocit okolo nezodpovednej dcery
@dadis ja som mala dieťa keď som už pracovala a to je veľký rozdiel nie keď som mala 15 ....áno mala nasetrene a mala som aj manžela....babka pomohla keď chcela niečo kúpiť vnucke nemusela ale platiť celú domácnosť kde sme žili to je rozdiel a veľký.......stat sa môže v každej rodine ale tak ak je decko neplnolete tak rodicia sú na to aby rozhodli a nie ze dcéra sa ma rozhodnúť....ta nevie okrem sexu nic o živote.....
to nie je pravda, chodte do rakuska alebo čiech , pod dohladom mudr tableta , a tam nehrozi to čo je pri interupcii ako na slovensku sa robí ,
@44janica44 to nie je pravda prečo komplet cely príspevok zavádzaš
Moja suseda mala dieta v 16r a potom dalsie dve ovela neskor.Aka je dcera vie sa postarat aspon o seba navarit si?co chce ona?
Musi povedat kto je otec.Aj on je zodpovedny.Tak budu platit jeho rodicia.Strasna situacia.V prvom rade by som povedala potrat je to este dieta...cokolvek sa moze stat a vy budete vychovavat dieta.
Ako to je pravne dokedy je pod zakonom do 15?
Aj tak dieta bude uradne papierovo prisudene tebe, lebo nie je plnoleta dufam, ze dobre pisem minule to jedna mama riesila.Ak mate vsetci zit bez penazi, priestoru volila by som interrupciu.
Male dieta, skola preskoci jednu bezstarostnu etapu zivota.Netlac na nu co chcete vy...
Ja by som bola za potrat. Nehovorim, ze je to ta najspravnejsia vec na svete, ake zivot prinasa rozne situacie. Alebo utajovany porod a dat dieta na adopciu. Ale teda rozhodne vam nezavidim.
Myslim ze ma matersku by mohla za nu ist aj ty. Ze to zakon povoluje pri mladych mamickach
Budem zla a nemoderna matka,ale ja by som ju postavila pred hotovu vec. Pozri,chcela si byt dospela,uzila si,teraz je cas niest dosledky svojho neuvazeneho konania. Takze,tvoj partner ta financne zabezpeci? Lebo my ti zial dieta financovat,ani strazit nemozeme. Ak si ho chces nechat,rozmyslaj,ako a kde financie zohnat,ako zabezpecis starostlivost o neho. Pomozeme ti,ale necakaj od nas,ze my budeme dietatu nahradzat matku,kym ty si budes dalej uzivat. Ak si na to netrufas,bude lepsie,ak pojdes na potrat. Darmo ti pisu,ze si ho ma nechat. Nikoho okrem vas sa to aj tak nedotkne. Vy ako rodicia musite zvazit kolko a co ste ochotni obetovat.
@44janica44 ale prosim ta, nedramatizuj s neplodnostou 🤣🤬
Poznam takyto pripad z rodiny,vek 15. avsak o dieta sa vacsinou stara a starala od mala babka..mlada mamicka nema rozum nezvladala to,este ma druhu pubertu..financne je to tiez o drzku kedze su same dve na malu.. na matersku sla babka a chodila este po brigadach..oni sa to sozvedeli neskoro az po 12tt kedze mlada sa bepriznala zeby to mohol byt dovod vraj snikym nespala..takze dat sa to da ale zalezi velmi od rvojej dcery myslis ze ma nato ze sa bude starat o male?ak nie ostane to na tebe kedze urcite by si nenechala male len tak napospas..
Určite by som trvala na tom aby povedala kto je otcom dieťaťa. A nech sa on podieľa (aspoň finančne) na výchove. A áno, keď už vedela v 15tich sexovať, tak nech silno rozmýšľa o tom ako sa k tomu postaví a nech vie, že gro starostlivosti bude na nej. Proste nebude mať bežný tínedžerský život že bude po večeroch behať po diskotékach atd. Ak sa na toto necíti, tak by som volila utajený pôrod a adopciu. Bábätko má právo žiť.
Ja to vidim na riadny rozhovor s dcerou. Bez uprimnosti sa dalej nepohnete - proste vacsina zodpovednosti bude na Vas, takze dcera by sa mala ohladom otcovstva vyjadrit (ci sa k tomu buduci otec postavi zodpovedne alebo to dokonca budete riesit s policiou v pripade nedobrovolneho styku). Dolezite je, ci dcere vobec doslo, co jej terajsi stav znamena a ake obmedzenia ju v buducnosti cakaju. A ako sa k tomu postavi. Ak by aj interupcia nepripadala do uvahy, stale je tu moznost adopcie alebo si dieta nechat. Drzim palce v rozhodovani.
@iwesska zase opatrne nikto nevie aka je dcera osobnost nech to neriesi skratovo a nehodi sa niekde pod vlak.Vsetko zalezi aka je dcera niektore 15 tky su zodpovedne inemu mama robi kakao.Kamaratka otehotnela v 17 a je super mama hned sa starala, varila,piekla potom mala dalsie v 36 r a uz je babka🙂jej dcera povedala, ze chce byt mlada mama ako bola jej mama rodila v 23 r.Takze ma vnuca a svoje dieta este male su ako surodenci.A to jej dcera rok nevedela otehotniet.
Cokolvek zivot prinesie kamoskina dcera otehotnela v 16 r brala ATK a mala brusnu chripku a atk zlyhala, ale tam dcera povedala, ze chce potrat.Hrozne situacie.A to kamaratka chcela nech si ho necha nebol ziadny problem ani financny aj jej mohla pomoct pracuje z domu.Jedna plakala nech si ho necha druha, ze dieta urcite nechce.U psychologicky boli cela rodina na nervy.Dnes studuje v zahranici a tato tema je tabu.Kedykolvek kamaratka povie mohli sme mat vnuca.Stane sa to kdekolvek...ja si pamatam paniku, ked som v 17 r nedostala menzes a chranili sme sa dostala som o 2 t
Urobili ste chybu jedine tu, že sa zeniete za robotou a peniazmi a ušla vám výchova dcéry.... Určite ste večne unavení rodičia a ona sama doma.
Nasa suseda otehotnela keď mala 13,5roka, otec dieťaťa mal 24 vtedy. Ten si šiel posedieť do chládku a ona dieťa vynosila (doma, nechodila na verejnosť) a rodičia ho dali na adopciu. Tiež neboli finančne na rozhadzovanie.
Ahoj, celá rodina stojíte pred náročnou situáciou. Stalo sa, ale nie je to koniec sveta. Môžete sa obrátiť aj sem, pracujú s takými prípadmi a možno vám ponúknu možnosti a pomoc, o akých ste ani nevedeli https://centrumfemina.sk/ 😉
Neviem, ako by som reagovala, keby mi 15 ročná dcéra zadre, že je tehotná, ale môjmu spolužiakovi zo základky sa tak zadarilo s frajerkou, o tri roky staršou splodiť dieťa. Chalan mal vted 15, bol deviatak. No strašný škandál to bol 😂😂😂. Tam sa toho ujali obe rodiny, aj keď chalanovi rodičia chceli potrat, rodičia baby nedovolili, že oni dcére pomôžu. No sranda je, že tí dvaja sú dnes takmer 40tnici, stále sú spolu, majú tri deti, ten prvý chalan je už dospelý chlap 😉.
Ja by som to urcite neriesila potratom.Ak sa o dieta nemozete postarat tak ho treba dat na adopciu,urcite su ludia co ho radi a v laske vychovaju.....
ak dcera nema 18, musiš ist na matersku ty, budeš pravne zodpovedna za dieťa. Dcera može chodiť do školy

@k16k18 Ach no, trochu pozor..mlada nech si roztahuje nohy...s ty si kedy roztahovala nohy? Az ked si mala dost penazi? 🤦♀️ Ved stat sa moze, uz ked som ja bola pred 25 rokmi v jej veku poznala som dve baby, co to skusili pred dovrsenim 15 a teda ziadne socky to neboli. Ja sama som do toho vhupla v 16 a to uz skoro vsetky spoluziacky, aj ked ja som hned mala antikoncepciu. Deti su zvedave, sex vidia vsade a s ochranou ziadna skusenost...stat sa moze v kazdej rodine 🤷♀️