Moja 15 - ročná dcéra je tehotná
Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(
Moj brat mal syna v 18 thich( jeho zena mala 17) obaja nechali skolu,brat siel do roboty a starali sa o syna, ten uz ma teraz 16 rokov, brat so zenou su stale spolu, obaja maju pracu( brat ma vlastnu firmu) a maju sa dobre, maju aj vlastne byvanie aj na dovolenky chodia.. Jasne zo zaciatku im pomahali rodicia, ale to tiez nebolo vecne, prve roky a teraz uz si dost dlho robia vsetko sami.
@loliki Kym nie je v tretom mesiaci, co predpokladam, ze nie je (vtedy sa vacsina potratov uz ani nevykonava), tak to nie je srdiecko (oblubeny argument Aliancie a inych katolickych uchylakov), ale elektricky vyboj, ktory bude ovela neskor srdcova aktivita. Nieco podobne ma aj hmyz a pavuky, tak dufam, ze na to budes mysliet najblizie pri vysavani. Tiez maju hlavicku, btw.
moj nazor je. dieta je dar, potratom zabijete dieta. navrhovala by som vynosit a dat na adopciu. je vela ludi a parov co deti mat nemozu.
Narocna situacia...ale z tvojich komentarov vyznievas ako zena so srdcom na pravom mieste a dobra mama.Spolu to zvladnete.Drzim vam silno palce🍀Ak by si potrebovala nejake vecicky pre dietatko,tak mam 1 kamaratku,ktora ich ma vela a mozno by nejake bola ochotna darovat.Aspon to by vam na zaciatok pomohlo.Napis mi spravu,ak by si mala zaujem,opytam sa jej na to.Vsetko dobre🙂
@zorienka333 Čo si tým chcela povedať? V 3. mes sa z ničoho nič objaví srdiečko a hlavička? Dovtedy si myslíš, že je to chaotický zhluk buniek? Tie bunky sa množia určeným cieľom a zámerom. Keď sa vytvára hlava, či srdce, tak tam bude. Autorka má v tom jasno, na rozdiel od teba.
Tak 15rocna ci 18rocna?
dcerku treba ubezpecit o vasej pomoci, ak sa rozhodne si dietatko nechat, riadne ju objat a dat jej na javo, ze ju lubite, ze stojite pri nej....neriesit otca, je to isto len decko, ak sama nechce povedat kto to je, neskor to povie, ale asi to nie je nikto, o koho sa moze opriet...treba rozobrat mozne buduce scenare v rodine, ked sa dieta narodi, ci taky zivot zvladne....drzte sa, zabojujte, spolu zvladnete vsetko, aj tazke rozhodnutia, aj zatazkavacie situacie a rodinu to zomkne...nebojte sa, mala dostuduje a bude ok, aj vase vnuca
Ahoj,ja som ostala tehotná v 16 🙂 rodičia podržali,s otcom dieťaťa som ale nebola,i keď vedela som kto je,aj oni vedeli... Neotoc sa chrbtom,stoj pri nej. Teraz to veľmi potrebuje. Časom ti určite povie,kto to je... A školu si kľudne dokončí individuálne.. 🙂 zvládnete to.. nie je prvá ani posledná. 🙂
@slunce3 Mladá už to povedala, už to vyriešili.
@silvia2013 15 ročná. Autorka sa pýta na situácie u iných ľudí, kde bola matka pod 18.
Veď aspoň autorkine príspevky si prebehnite, baby.
@loliki No nie ze myslim, ale viem. Aj z muky bude raz kolac, ale to neznamena, ze ju budes jest ako kolac, nie? Chcem tym povedat, ze toto vsetko este davno nedefinuje plnohodnotnu ludsku bytost, pretoze podla tejto rovnice by boli aj bakterie, hmyz, hlodavce a ine, plnohodnotne ludske bytosti. Dokonca este plnohodnotnejsie, kedze dokazu existovat mimo tela niekoho ineho.
Jedna mamina od nás presne takisto otehotnela ako tvoja dcéra,no ona mala priateľa,ktorý bol s ňou a žijú šťastne vo svojom domčeku doteraz.Školu dorobila,samozrejme jej rodina pomohla.Určite určite to mali ťažké všetci,no tá najstaršia dcéra je už dospelá a ma ešte jedného syna a dcérku malú.Len treba vydržať,neboj to dáte🙏🙏.
@zorienka333 ako mozete prirovnavat dieta k zivocichu. a mne lekarka povedala v 6 tyzdni bije srdiecko.takze dieta to je
No tak 15 rocná mala sex? Tak to ju niekto znasilnil.
@gabyyygabriela treba poriadne čítať
Anonymný pôrod?
@autorka Ak sa dá, prosím napíš mi správu. Rada by som pomohla aspoň s oblečením. Mám predajňu s detským oblečením, a tieto malé veľkosti, častokrát vypredávam alebo dokonca niektoré putujú na darovanie. Takto by som vám mohla podarovať zopár kúskov na ľahší začiatok 🙂 A teda musím povedať, že za mňa ste super rodičia 🙂
Držím prsty. Určite si ty ako matka nezlyhala. Baby v puberte sú "sprosté" , nie len tie ale často aj dospelé ženy 🤭 proste naletia sladkým rečiam chlapom.... A vyspia sa, alebo len spolužiačky rozprávajú že majú sex, smejú sa tým čo nemajú,tak sa aj ony vyspia 🤷 Každopádne už je veľká čiže môže si zato len ona sama , vy ako rodičia budete s ňou znášať následky. Nech sa vám darí 💪
Stále o tom istom. Keď niekto chce ísť na potrat, tak pôjde a nič čo tu napíšete to nezmení. Kto nechce ísť na potrat tak nepôjde. Ale je inak scestné, aby 15 ročná "niesla následky a prijala zodpovednosť". Kto ste vy, aby ste ju trestali?
Nečítam celú diskusiu, ale zastavuje sa mi rozum, ako môžete niektoré takto bezcitne posielať to dievča na potrat....dieťa je dar...koľko žien by ho chcelo mať, ale mať ho nemôže? Prečo rovno potrat?! Prečo mu nedať šancu? Ak sa o neho jeho biologická rodina nevie postarať, je tu x ďalších čo to dokážu...verím, že máte pred sebou ťažké rozhodovanie, ale potrat nie je jediné riešenie....prajem veľa síl a rozumu pri rozhodovaní.
iba ti chcem este napisat, ze ono je pri vacsine zien iba velka stastna nahoda, ze neotehotneli v nevhodnom veku...lepsie to dieta mat priskoro, ako revat potom v 45 a chodit na umele oplodnenia alebo nenajst ziadneho rozumneho chlapa ...je to dar....drzte sa a berem si z vas priklad, keby sa u nas stalo, budem sa snazit po prvotnom emotivnom fiasku reagovat rozumne tiez 🙂 mam deti tri a ktovie co nas este caka a kedy
a tvoja dcera sa mi javi ako emotivne velmi vyzrete dievca, ked uz teraz vedela rozumne zhodnotit situaciu, ze nedokaze zit s vedomim, ze niekde zije bez nej jej dieta, je skvela
@a_adamcova Ďakujeme, ale to už nie je potreba☺️ Už nám dve veľmi milé pani, ako vy pomohli s nejakým oblečením, a aj jedna známa nám dala za tašku. 😅 Máme toho už dosť..ani nemusíme kupovať, iba chýba nám ešte kočík na ktorý si už nejak do tej doby kým porodí snáď našetríme. Je krásne, akí sú ľudia niekedy ochotní pomôcť. Dobrý ľudia ešte nevymreli ❤️
Pozri ja síce deti nemám a ty budeš toho názoru že dieťa nechať, ALE si uvedom že tvoja dcéra je decko a nežijeme v stredoveku. Pošlite ju na potrat. Má len 15 nevie sa postarať o seba a nie o dieťa čo bude. Keby mala 18 okay ale má 15. Decko nemôže vychovávať decko. Vyznie to hnusne ale to dieťa jej môže zničiť život. Iste dieťa je dar ale pre dospelého človeka. CHápem že vyzniem hnusne ale som zásadne proti aby dieťa vychovávalo dieťa.......ale tak je to na Vás s manželom
@dagmarovita neznásilnil
Len som valm chcela napísať že nieste zlá matka a nezlyhali ste .. akokoľvek to dopadne skúste si s ňou sadnúť ako so seberovnou aj keď je určite ťažké odosobniť sa a zostať nad vecou, a skúste nájsť najlepšie možné spoločné východisko v tejto situácii. Treba skúsiť ukázať podporu aby sa necítila sama , možno sama je vystrašená , no treba v pokoji aj podotknúť čo to obnáša ďalej do života .. ak bude mat bábätko bude sa musieť veľa veci vzdať a vzhľadom na vek aj vy .. obetovať čas , detstvo a aktivity .. vy čas a peniaze a podobne .. nieje na to univerzálna rada .. veľmi vám držím palce určite to zvládnete ❤️
@janinah konečne rozumný komentár.Normálne som paf,že čo komentár,to návrh na potrat.
Mám 15r dcéru,a keby mi povie,že je tehotná,tak áno samozrejme,že by som bola na ňu naštvaná,ale určite by som ju neposlala na potrat.Pomohla by som jej.Školu dokončiť by musela aj keby neviem čo a s dieťaťom by som jej pomohla.
Najlepšie hneď sa zbaviť povinnosti,to je choré.
@lienkashcj preco na silu posielat niekoho na potrat? 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Neverim ze niektore ste zeny ked takto bezcitne komunikujete 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️

No ťažke to máš, v prom rade určite zistiť kto je otec, oznámiť mu to ak to nevie a jeho rodičom tiež. A spoločne nájdete riešenie. Mlada do školy, ty md, keď príde zo školy tak dieta+domácnosť a potom teda v ako dedov i budete musieť upraviť tomu aj prácu no, alebo môže do študovať diaľkovo a ty práca aj md/rd 🤷♀️ ale teda druhá strana rodiny tiež bude musieť priložiť ruku k dielu. Preto určite čím skôr zistiť otca. Kľudne aj cez políciu ak mladá nechce povedať. Alebo upsvar. Keď tto nejde po dobrom bohužiaľ. Zistiť to treba. Minimálne pre zápis do rl. Bez toho ani na výživné nárok nebude